Hollyoaks, e4‘te 1995’ten beri devam eden bir İngiliz fenomeni. Biz ilk olarak Cnbce daha Kanal E iken tanışmıştık bu eğlenceli pembe diziyle. Daha sonra e2 açıldığında da yeni bölümleri bir süre gösterildi; fakat sonra tekrardan yayından kaldırıldı. Hiç bilmeyenleri, nostalji yapmak isteyenleri ve hala takip edenleri için gelin Hollyoaks‘u biraz inceleyelim.

Hollyoaks’un yaratıcısı Phil Redmond aynı zamanda Brookside ve Grange Hill‘i de yaratan kişi. Dizi, Hollyoaks isimli bir hayali kasabada lise, üniversite öğrencileri ve onların ailleleriyle ilişkileri üzerine kurulu. İlk başlarda çok hafif olduğu için eleştiriler alan dizide daha sonra hamilelik, tecavüz, eşcinsellik, öğretmen-öğrenci ilişkisi, ölümle yüzleşme gibi birçok tabu konuya değinilince, insanların gözündeki imajı da bir anda değişmiş.

Dizinin kadrosu sürekli değişim halinde. 1995’ten beri çıkmayan tek bir oyuncu var; o da Tony karakterini canlandıran Nick Pickard. Şu an İngiliz dizilerinde gördüğümüz bir çok oyuncunun yolu Hollyoaks’tan geçmiş oluyor zamanında. Gary Lucy ve Junade Khan bunlardan sadece ikisi. Bu dediğime son örnek olarak da dizide Louise karaterini canlandıran Roxanne McKee verilebilir. Güzel oyuncumuzu önce Lip Service‘te, peşinden de Game of Thrones‘ta seyrettik.

Dizinin formatına göre, başrol oyuncusu diyebileceğimiz kişi ya da kişiler yok. 50’nin üzerinde oyuncu var ve her hafta ya da 2 hafta üst üste belli bir kısma yoğunlaşıyor. Böylelikle bir çok karakter için aklınızda hiç soru kalmamış oluyor. Bu kadar çok karakter olunca belli dönemlerde toplu ölümler de kaçınılmaz oluyor. Dizi tarihinde seri katiller ya da bir mekana girip kendiyle birlikte orayı patlatanlar çokca mevcut.

Hollyoaks, 16 senedir hafta içi her gün devam eden bir dizi olduğu için, tahmin edersiniz ki en başından beri izliyor olmak biraz güç. Ama 3-5 bölüm öncesinden oturup seyredince karakterlere çabucak ısınıyorsunuz ve direkt konuya dahil oluyorsunuz. Zaten şu sıralar aynı oyuncular maksimum 2-3 sene dayanıyor. Nadiren de 5-6 senedir var olanlara rastlayabilirsiniz. Şu an dizide yer alan baylara şuradan, bayanlara şuradan ve ayrılmış oyunculara da buradan ulaşabilirsiniz.

Dizinin yan ürünlerine de talep çok oluyor. Kupalar, tişörtler hariç, bir de geleneksel Hollyoaks takvimleri var. 2001’den beri çıkan takvimler iki çeşit olarak piyasaya sürülüyor. Hollyoaks Babes isimli olan bayan oyuncuların bikinili fotoğraflarından oluşurken, Hollyoaks Hunks‘ta da erkek oyuncuların mayolu halleriyle karşılaşıyoruz. İki takvimin de satış oranlarının çok fazla olduğu biliniyor.

Merak edenler için Hollyoaks’un bir sürü uzantısı da mevcut. En iyi bilinenleri 2006 senesinde tek sezon 20 bölüm olarak gösterilen Hollyoaks: In the City ve 2008’den beri çekilen, hala da devam eden Hollyoaks Later. İkinici uzantı tamamen şu anki diziyle bağımlı, sene içinde 50 dakikalık ayrıca çekilen hikayeler gibi düşünülebilir.

Eğer merak edip başlamak isteyenler olursa, başlayacakları haftanın ilk gününden seyrederek direk konuya dahil olabilirler. Dizideki aksan gerçekten çok ağır, ama ingilizce altyazıları da mevcut olduğu için herhangi bir zor durumla karşılaşılmıyor. Bu tarz dizileri seviyorsanız ve her gün kalktığınızda 25 dakikalık Hollyoaks’la kendinize gelmek hoşunuza gidecekse, direkt başlayın derim. Ama baştan uyarayım, ciddi derecede bağımlılık yapıyor.