Idris Elba tüm zamanların en klasik romanlarından birinin ekrana taşınmasına yardımcı olacak.

Chinua Achebe’nin 1958 tarihli ünlü Nijerya romanı Things Fall Apart’ın (Türkçe’ye Parçalanma adı ile çevrildi) TV dizisi uyarlaması A24 tarafından geliştiriliyor ve Idris Elba başrol ve yönetici yapımcılık görevini üstleniyor.

Şu an için projenin yazarı ya da yayıncısı belli değil. Elba, Gina Carter ile birlikte kısa süre önce açtıkları yapım şirketi 22Summers ile dizide yönetici yapımcılık yapacak. David Oyelowo ve Amanda N’Duka ise Yoruba Saxon aracılığıyla dizinin yönetici yapımcıları. Ben Forkner, Dayo Ogunyemi ve Achebe Masterworks dizinin diğer yönetici yapımcıları.

Things Fall Apart, edebiyatın en ikonik karakterlerinden biri olan, halkını ve kültürünü koruma konusunda kararlı korkusuz Afrikalı savaşçı ve lider Okonkwo’nun (Elba) hikayesi. İngiliz sömürgeciler dünyasını altüst ederken, Okonkwo’nun gücü ve gelenekleri sürdürme mücadelesi yürek burkan bir yüzleşmeye dönüşür. Durdurulamaz değişim karşısında ölümcül bir kusur olan şiddetli kararlılığı, onu unutulmaz bir karakter haline getirerek güç, kırılganlık ve uyum sağlama arasındaki gerilimi somutlaştırır.

Nijeryalı yazar Chinua Achebe, 1958 yılında Afrika Üçlemesi’nin ilk kitabı olan “Things Fall Apart”ı, ardından “No Longer at Ease” (1960) ve “Arrow of God”ı (1964) yazdı ve bu, Nijeryalı bir yazarın dünya çapında beğeni toplayan ilk kitaplarından biri oldu. Encyclopedia Brittanica tarafından Yazılmış En Büyük 12 Kitaptan biri, Time Dergisi tarafından “Yüzyılın En İyi Romanları ‘ndan biri ve BBC tarafından ’Dünyayı Şekillendiren 100 Roman ”dan biri olarak seçilmiştir. Eser 60’tan fazla dile çevrilmiş ve Nijerya Ulusal Liyakat Ödülü ve Man Booker Uluslararası Ödülü gibi ödüller kazanmıştır.

Things Fall Apart, 1971 yapımı bir film (başrol Pete Edochie), 1987 yapımı bir Nijerya mini dizisi ve 1999 yılında Kennedy Center sahnesinde bir tiyatro prodüksiyonu olarak uyarlandı. Ancak popüler kültür üzerindeki etkisi çok geniş kapsamlı oldu. The Roots bir albümüne kitabın adını vermiş, Ryan Coogler Black Panther filmindeki bir karaktere kitaptan esinlenerek isim vermiş ve Achebe sayısız sanatçıyı ve tanınmış kişiyi etkilemiştir. Margaret Atwood Achebe’yi “büyülü bir yazar”, Barack Obama kitabı “başyapıt”, Nelson Mandela Achebe’yi “özgürlük savaşçısı” ve Toni Morrison “Afrika edebiyatı Chinua Achebe’nin eserleri olmadan eksik ve düşünülemez” olarak nitelendirmiştir.

Kaynak