Necati Cumalı’nın meşhur eseri ‘’Susuz Yaz’’, Ay Yapım tarafından dizi olarak uyarlanacak.
0 yorum lukedanes_jakeperalta 02 Haziran 2026 14:46

Gazeteci Birsen Altuntaş’ın haberine göre, ‘’Susuz Yaz’’ yeni sezonda Ay Yapım tarafından dizi olarak çekilecek. Yaz sezonu için ‘’Doğanın Kanunu’’ dizisini; 2026 – 2027 sezonu için ‘’Ömür Usta’’ ve ‘’Başkalarının Hayatı’’ isimli projeleri hazırlayan Ay Yapım eserin haklarını satın aldı ve senaryo geliştirme çalışmalarına başladı. Bahar, Osman ve Hasan gibi karakterlerin yer alacağı dizinin kadrosu henüz belli değil.
Konusu: Çiftçi Osman arazisinde çıkan suyu kendi başına sahiplenmek ister, ancak suya ihtiyaçları olan diğer köylüleri karşısına alır. Bu çatışmada hapse düşen kardeşi Hasan’ın karısı Bahar’a da göz koyar. Eserde bir yandan tarıma dayalı üretimin ekonomide egemen olduğu bir toplumdaki toprak ve suyun üzerinden yükselen mülkiyet kavramı ve iktidar mücadeleleri, kadının bu toplumda metalaştırılıp değersizleştirilmesi gibi toplumsal bir çatışma, bir diğer yandan da insanın kendi kendine zamanla yabancılaşması.
‘’Susuz Yaz’’, daha önce iki kere beyaz perdeye uyarlanmıştı. İlk olarak Türkân Şoray ve Ayhan Işık ikilisine teklif götürülmüş ancak ücrette anlaşılamayınca filmde Hülya Koçyiğit ve filmin yapımcılarından biri olan Ulvi Doğan rol almış, onlara Erol Taş eşlik etmişti. Metin Erksan tarafından 1963 yılında çekilen bu ilk siyah beyaz film uyarlaması, Türkiye’de sansür engeline takıldığı için ilk kez 1964’te Berlin Film Festivali‘nde gösterilmiş ve bu festivalin büyük ödülü olan Altın Ayı‘yı kazanmıştı. Böylece film, Türk sinema tarihinde uluslararası ödül kazanan ilk film olmuştu.
Susuz Yaz filminin restore edilmiş bir versiyonu, 2008’de, 61. Cannes Film Festivali’nin “klasik filmler” bölümünde gösterildi. Festivalin “Un Certain Regard” isimli bölümünün jüri başkanlığını Fatih Akın yapmıştı. Film, Martin Scorsese‘nin Dünya Sineması Projesi No. 1 kapsamında 2013 yılında Criterion Collection tarafından yeniden düzenlenerek DVD olarak tekrar yayınlandı.
Eser, 1968 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından tiyatroya uyarlandı, 1973 yılında bir de renkli film uyarlaması çekildi. Yılmaz Duru tarafından çekilen filmin başrollerini Duru, İrfan Atasoy, Hamiyet Yankı ve Deniz Erkanat paylaşıyordu.


