Becoming Karl Lagerfeld 7 Haziran’da Disney+’a geliyor.
6 yorum abidin77 12 Mart 2024 17:15
Disney+ bugün Fransa’daki Canneseries Festivali basın konferansında, Gaumont ve Jour Premier’in yapımcılığını üstlendiği, merakla beklenen 6 bölümlük orijinal drama dizisi Becoming Karl Lagerfeld’in tüm bölümlerinin 7 Haziran’da yayınlanacağını duyurdu.
Daniel Brühl‘ün (“All Quiet on the Western Front,” “Captain America: Civil War”) önceki adı Kaiser Karl olan dizide merhum moda tasarımcısı Karl Lagerfeld’i canlandıracağı ile ilgili haberi geçen senenin Mart ayında almıştık.
Théodore Pellerin (“On Becoming a God in Central Florida”), Jacques de Bascher; Arnaud Valois (“BPM (Beats per Minute)”), Yves Saint Laurent; Alex Lutz (“Guy”), Pierre Bergé; Agnès Jaoui (“The Taste of Others”), Lagerfeld’in yeteneğini ilk fark eden ve yükselmesine yardımcı olan Chloé markasının kurucusu Gaby Aghion; Julia Faure (No Man’s Land), 1969-1988 yılları arasında Vogue Paris’in genel yayın yönetmenliğini yapan Karl’ın arkadaşı Francine Crescent olarak dizinin diğer başrol oyuncuları.
Almanya doğumlu Lagerfeld, imzası olan beyaz saçları, siyah güneş gözlükleri ve kolalı yüksek yakalarıyla onlarca yıldır moda dünyasının başrolündeki isimlerden biriydi. 1983’ten 2019’daki ölümüne kadar Fransız moda evi Chanel’in kreatif direktörü pozisyonunda çalıştı. Aynı zamanda İtalyan kürk ve deri ürünleri moda evi Fendi’nin kreatif direktörüydü ve adını taşıyan kendi moda markasına sahipti.
1972 yılında Karl Lagerfeld 38 yaşındadır ve henüz ikonik saç stilini kullanmamaktadır. Halk tarafından pek tanınmayan bir hazır giyim tasarımcısıdır. Hırslı ve sorunlu genç bir züppe olan ateşli Jacques de Bascher ile tanışıp ona aşık olurken, güçlü ve gözüpek iş adamı Pierre Berge tarafından desteklenen, moda tasarımcılarının en gizemlisi, bir haute couture dehası olan arkadaşı (ve rakibi) Yves Saint Laurent’a karşı çıkmaya cesaret eder.
Becoming Karl Lagerfeld bizi 70’li yılların kalbine, Paris, Monaco ve Roma’ya götürüyor ve Paris modasının bu karmaşık ve ikonik kişiliğinin, modanın imparatoru olma hırsıyla dolu müthiş yükselişini takip etmemizi sağlıyor. İhtişam ve ego çatışmaları, görkemli partiler ve yıkıcı tutkular arasında, Karl’ın Lagerfeld’den önceki hikayesini keşfedeceğiz.
Dizi aynı zamanda o dönemde Karl Lagerfeld ile omuz omuza olan moda ve kültür dünyasının önemli isimlerini de öne çıkarıyor. “La Sincérité” ve “Rock’n Roll” filmlerinin moda tasarımcısı ve aktrisi Jeanne Damas, Paloma Picasso; şarkıcı-söz yazarı ve model Claire Laffut, Loulou de La Falaise; Sunnyi Melles (“Triangle of Sadness”), efsanevi aktris Marlene Dietrich; ve Paul Spera (“On the Line”, “On the Basis of Sex”, “Marie-Antoinette”), Andy Warhol olarak karşımıza çıkacaklar.
Karl’ın annesi Elisabeth Lagerfeld rolünde ise Alman aktris Lisa Kreuzer (Wim Wenders, Patrice Chéreau, Amos Gitaï, Dark) yer alıyor.
Dizi, Raphaëlle Bacqué’nin 2020 yılında yayınlanan çok satan “Kaiser Karl: The Life of Karl Lagerfeld” adlı biyografi kitabına dayanıyor.
Isaure Pisani-Ferry (“Ganglands”, “Vampires”, “Kaboul Kitchen”), Jennifer Have (“Unfaithful”, ” The Red Band Society”) ve Raphaëlle Bacqué ile birlikte dizinin yaratıcısı. Pisani-Ferry, dizinin baş yazarı ve tüm senaryoları Jennifer Have, Dominique Baumard (The Bureau) ve Nathalie Hertzberg (Farewell, De Gaulle, Farewell) ile birlikte yazdı.
“Kompromat,” “Totems,” “The Odyssey” ve “Zulu” gibi yapımlarla tanınan ünlü Fransız yönetmen Jérôme Salle, dizinin arkasındaki “sanatsal deha” oldu ve ilk 2 bölümü ve final bölümünü yönetti. Gelecek vaat eden yönetmen Audrey Estrougo (“Authentik”, “Héroïnes”), diğer 3 bölümü yönetti.
1970’lerin gösterişli Paris atmosferini yeniden yaratma tutkusuyla hareket eden sanat ekibi, görüntü yönetmenleri Mélodie Preel (“In Treatment”) ve Mahdi Lepart (“Grown Ups”), kostüm tasarımcısı Pascaline Chavanne (“An Officer and a Spy”) ve dairelerin, defilelerin, ikonik parti mekanlarının ve moda evlerinin yeniden yaratılması da dahil olmak üzere set tasarımından sorumlu olacak yapım tasarımcısı Jean Rabasse’ten (“The City of Lost Children,” “Vatel”) oluşuyor. Dizinin müzikleri Evgueni Galperine ve Sacha Galperine‘e (“Oussekine”, “By the Grace of God”, “The Undoing”, “Baron noir”, “The Night Doctor”, “Happening”, “Scene from a Marriage”) emanet edildi.
Becoming Karl Lagerfeld, Sidonie Dumas liderliğindeki yapım şirketinin CEO yardımcısı Christophe Riandee‘nin itici gücüyle doğdu. Dizinin yapımcılığını Gaumont için Isabelle Degeorges ve Jour Premier için Arnaud de Crémiers üstlendi.
yorumlar
Official Trailer
Diğer moda dizilerine hiç bulaşmadım ama buna bir şans verebilirim, Daniel Brühl’ü çok severim çünkü.
Poster
Poster (Türkçe)
Bize de zamanında getiriyorlar.
* The New Look veya Cristóbal Balenciaga’la benzer noktaları olsa da farklı bir tarzda ilerlediği söylenebilir. İyi anlamda.
Misal Balenciaga’da rakip olarak Dior çıkmıştı. The New Look’ta Dior vs. Chanel vardı. Burada da Lagerfield vs. Yves Saint Laurent var.
Karl’ın Chanel öncesi dönemi ve Chloe’nin başında. Yine de diğerleri gibi asıl yükselişini yapma yolunda ilerlemeye çalışıyor. Ne hızla ilerleyecekler bakalım, 6 bölümlük sezon zaten.
* Karl Lagerfield’in yanı sıra Jacques de Bascher’e ve Yves Saint Laurent’e de önem vermişler. Ama Lagerfield’in etrafında şekilleniyor ikisinin hikâyesi de.
Dönem atmosferi ve kullanılan peruklar bir tık battı. Karl, Balenciaga misali kafayı modaya takmış ama neyse ki burada ders anlatır gibi davranmıyorlar. Keza cinsel yönelimi ortada ama aynı zamanda daha geri plana atmış birisi halindeydi. Bu kısmı da Jacques üzerinden toparlıyorlar… En azından şimdilik.
* Dilinin Fransızca olması da pek batmadı. Bütün bölümler gelmiş ama herhalde yine haftalık düzende izlerim.
Performanslar da yerinde geldi bana. Daniel Brühl elinden geleni yapıyor. Lagerfield’in beyaz saçlı klasik hali tanıdık olduğu için bu siyah saçlı genç versiyonuna henüz tam alışamadım Théodore Pellerin’i de beğendim.
Devam edip bitiririm elbet. Du’ bakalım.
* Öncelikle madem böyle bir sezon çıkarmışlar, bari mini dizi denmeseydi de “Tutarsa devamını düşünebiliriz,” durumu olsaydı.
Dizi, adamın Chanel öncesi dönemini anlatıyor. Oraya kadar gelip (1983) bıraktılar hatta. Dolayısıyla sonrasını görsek iyi olur diye de düşündüm. Ayrıca gerçek hayattan karakterlerin de olduğu bir dizi olmasına rağmen kapanış yazısı yoktu.
Adam hayatta bile değil, hiç mi eklemeye değer birkaç şey koyasınız gelmedi mesela? Keza Jacques, Berge, YSL için de geçerli aynı durum.
* Bu arada ben bir ara Jacques’ın Wiki’sini okudum da öğrendim, dizi o kadar (1989) ileriye gitmediğinden eksik kaldı tabii.
AIDS dolayısıyla vefat etmiş kendisi.
* Daniel Brühl ve Théodore Pellerin’in performanslarını sevmekle birlikte biyografik açıdan biraz zayıf kaldığını düşünüyorum. Moda draması tarafını ne derece verdiği de tartışılır, karakterlerin hayatı daha ağır bastı.
Adını “Lagerfeld & Jacques” koysalar sırıtmazdı mesela. Kötü anlamda pek değil, Jacques’ın hayatı ve yaptıkları çoğu zaman ilgimi daha fazla çekti. Ama bakarsan Lagerfeld dizisi izliyoruz güya. Karl’a daha derinlemesine girebilecekken kendilerini çekmişler sanırım.
Sürekli bir yere varabilecekken varmadılar da bir şeylerin, hatta benzer etrafında dolandık durduk sanki. Lagerfeld’in yükselişi ve kendini kanıtlama çabası daha yan bir konu gibi kaldı anca. Bu sırada 6 bölüm geçiverdi zaten.
Not: Chanel teklifi geldiğinde durduk ama Wiki’ye göre Lagerfeld, hem 1983’te oraya katılmış hem de 1988’e kadar Chloe’de devam etmiş. Hatta 1992–1996 arası yine artistik direktör olarak gözüküyor.
Not: İçimde kalmasın, Rosemarie Le Gallais kendi açısından haklıydı.