code_black
Künye

Türü: Tıp draması
Kanal: CBS
Yaratıcı: Michael Seitzman
Sezon: 1. sezon
Bölüm sayısı: 13
Süre: 40-44 dk.

Siyah kod: Eldeki kaynakların tedavi için yetersiz kalacağı kadar büyük bir hasta akını olması durumu

Ortalama bir acil serviste yılda ortalama 5 kez siyah koda geçilir.

Los Angeles’taki Angels Memorial Hastanesi’nde yılda 300 kez siyah koda geçiliyor.

 

Amerikan izleyicilerinin acil servis konulu tıp dizilerine doyduğu bu yıllarda yayın hayatına -reyting beklentileri yüksek olan CBS kanalında- giriş yapan Code Black‘le tanıştıralım sizleri.

Evet, dizinin her açılışında yukarıda künyedeki cümleleri okuyoruz. Amerika’daki hastanelerin acil kod sistemlerinden yapılan bu alıntı ile başlıyor ve dizimize konu olan hastanenin durumunun vahametine önce okuyarak sonra da izleyerek tanık oluyoruz. (Şu ana dek 5 bölümü çıkan dizinin henüz siyah koda geçilmesi gerekmeyen bir bölümü olmadı.)

Meraklılara hemen bir yan bilgi verelim: Ülkemizdeki hastanelerde de böyle bir acil durum kod sistemi var. Ancak yukarıdaki tanıma uyan ya da rengi siyah olan bir kod yok. Zaten dünya genelinde bu renk kodları henüz bir standarda oturmamış.

Dizi, Ryan McGarry’nin hazırladığı aynı isimli belgeselden esinlenerek çıkmış ortaya.

Genellikle hasta yakınlarının uzaklaştırılmasına bile fırsat olmayan bir kaos ortamında izliyoruz olan biteni. Acil servisin ortasındaki travma merkezinde, saniyelerin önemli olduğu birden fazla acil durum vakasına, yanyana sedyelerde bakan sağlık ekiplerini izliyoruz genellikle. Türün alıştığımız örnekleri gibi vakalar bölüm içinde sonuçlanıyor. Ama bunlarla başa çıkılırken pek de alıştığımız bir ortam olmuyor önümüzde. Açık alanda -hatta dileyenlerin (çoğu stajyer doktor olan tiplerin) kuş bakışı izleyebildiği bir ortamda- yapılan bu müdahaleler için ameliyathaneler gibi hazır, temiz, nezih bir ortam olamıyor travma merkezinde. Buradaki o telaşa, karmaşaya, gerilime, yokluğa, tecrübeye, toyluğa, sevgiye, umuda, hüzne, sevince, hırsa, merhamete ve daha nicesine tanık olurken sürüklenip gidiyorsunuz.
Dizi sadece travma merkezinde geçmiyor elbette. Acil servisin travma merkezi denen bölgesi dışındaki yerlerine de uğradığımız oluyor.
Hastalar, yakınları, doktorlar arası işin dramasını sulandırmadan vermeyi, doktorların özel hayatını çok da öne çıkartmamayı tercih etmiş bir yapısı var Code Black‘in.
Üstelik doktorlarının yarısı henüz ilk yıllarında birer çaylak ve öğrenmeleri bitmiyor. Neyse ki emin ellerdeler.
Madem öyle, haydi bu elleri ve ellerdekileri tanıyalım.

Dr. Leanne Rorish (Marcia Gay Harden)
Acil Servisteki Çaylak Doktorların Yöneticisi
Sert, karizmatik, işini bilen, sonuca ulaşmak için gerektiğinde kuralları bükmekten çekinmeyen, tecrübeli bir doktor ve akıl hocası. Doğuştan bir öğretmen ve gelecek vaadettiğini düşündüğü insanların gelişmeleri için -acıtarak da olsa- üzerlerine gitmekten kaçınmıyor. Geçmişinde özel hayatında yaşadıklarının etkisiyle iş hayatını dengede tutması zor. Oscar ödüllü oyuncu Marcia Gay Harden ellerinde bu durumları izlemek hiç yormuyor.
Jesse Salander (Luis Guzmán)
Kıdemli Hemşire
Çaylak doktorları düzene sokuyor.
Leanne’in en yakın arkadaşı. İşini ciddiye alan, tecrübeli bir hemşire. Acil servisin her yerinden çıkıyor, joker eleman gibi. Ayrıca olan biten her şeyden daima haberi var. Esprili ama aynı zamanda da ciddi bir adam. Eski filmlere göndermeleri ile özellikle belli bir yaş grubundaki izleyicileri kırıp geçiriyor. Acil servisin eğlenceli iki lakabından biri kendisine ait ama burada paylaşıp, ilk bölüm tadınızı azaltmayalım. ;)
Peltek konuşması, sevimli ama gerici tavırları ile Luis Guzmán burada da yine gönülleri kazanmayı biliyor.
Dr. Neal Hudson (Raza Jaffrey)
Acil Servis Doktoru
Kurallara bağlı, fazlasıyla yetenekli bir cerrah. “Helal süt emmiş, ailenizin damat adayı” rolünü de üstlenmeden edemiyor. Çaylaklığını Leanne’in elinde atmış olduğundan ona karşı saygısı sonsuz. Ama işleri yürütme yöntemleri açısından, Leanne ile genellikle pek anlaşamıyorlar. Yine de iyi arkadaşlar.
Dr. Rollie Guthrie (William Allen Young)
Acil Servis Doktoru
Hastanenin acil servisinde en uzun zamandır görev alan doktor. Dediğine göre hastaları uyuşturmak için içki kullanılan zamanlardan beri oradaymış. Hem hastalar, hem de doktorlarla iletişimde başarılı. İnsanlara kol kanat germeyi seviyor.
Christa Lorenson (Bonnie Somerville)
Çaylak Doktor
Oğlunu kanserden kaybetmiş eski bir anne. Kanser üzerine bilinmesi gereken ne varsa öğrenmiş ve diğer çaylaklara göre doktor olma yoluna geç girmiş. Dolayısı ile 4 kişilik çaylak doktor ekibinin en yaşlısı. Yaşından ötürü hem avantajlı hem de dezavantajlı durumlara düşebiliyor. Hastalar ve yakınları ile daima duygusal olarak bağ kuruyor.
Malaya Pineda (Melanie Chandra)
Çaylak Doktor
Doğuştan dedektif. Sürekli kanıt peşinde koşuyor. En büyük sorunu, rakamların her zaman güvenilir olmayışı ve test yapmak için her zaman vakit bulunamayışı. Sabırlı ve sakin. Hırslı biri olmasına rağmen çevresindekilerle değil kendi ile yarışan bir yapısı var.
Mario Savetti (Benjamin Hollingsworth)
Çaylak Doktor
İş bilgiye geldi mi sınıfın parlak öğrencisi, ancak insan ilişkilerinde başarısız. Bir kenar mahallede, zorlu koşullarda büyümüş. İki işte çalışarak tıp fakültesi masraflarını çıkartmış. Bitmek bilmeyen bir enerjisi var ve hep kazanmaya koşuyor. Hayatı boyunca kendinden başka dayanağı olmadığından takım oyuncusu olmakta zorlanıyor.
Angus Leighton (Harry Ford)
Çaylak Doktor
Daha önce psikoloji bölümünde öğrenim görüyormuş; hala da insan davranışları ilgi alanında. İçgüdüleri çok başarılı, ancak kendine güven sorunu var. Canayakın, sadık ve ağzı süt kokan türden biri. Yine de o alışkın olduğumuz klişe saf genç tiplemelerinden biri diyemeyiz. Hastalarla ve ekipteki diğer arkadaşları ile nasıl geçinmesi gerektiğini çözmeye çalışıyor.

Bunların dışında Acil Servis Yöneticisi Dr. Taylor rolüyle Kevin Dunn’ı da izliyoruz. Kendisi hastane yönetimi ile kahramanlarımız arasındaki köprüyü oluşturuyor.

CODE-BLACK-caylaklarŞimdilik 6 bölümlük ek senaryo siparişi almış olan dizinin öyle çok ahım şahım reytingler getirmese de dişe dokunur bir sezon çıkarttığını söyleyebiliriz. Yine de Çarşamba akşamları 22:00’de Nashville ve Chicago PD karşısında aldığı düşük reytingler ile ikinci sezonu görmesinin pek olası olmadığı aşikar.
Tek sezonluğuna da olsa şöyle draması tadında, pembesiz bir tıp dizisi izleyeyim diyen bir izleyici iseniz Code Black kollarını açmış sizi bekliyor.

code-black