Code Geass
Code Geass

Code Geass: Lelouch of the Rebellion. İşte size tam anime bir anime!
Güzel kızlar, güzel oğlanlar, bol teknolojik oyuncak, çeşit çeşit imaj… Üstelik bunların tümünün bir aşk hikayesi ya da çocuksu bir tema ile değil, başarılı bir tarihsel bilim kurgu ile bezenmiş hali.
2010 Ağustos’unda Japonya’nın, Britanya İmparatorluğu tarafından işgalinden sonra geçen alternatif bir tarih izliyoruz Code Geass‘ta. Dizi, genç bir adamın, insanlara istediğini yaptırma gücüne sahip olduktan sonra şövalye robotlar ile üstünlük sağlayan imparatorluğa başkaldırması ve onu yıkma çabasını tek solukta izletiyor.

Dizimiz 25’er bölümlük 2 sezondan oluşmakta. İlki Code Geass: Lelouch of the Rebellion, ikincisi Code Geass: Lelouch of the Rebellion R2 ismiyle yayınlanmış.
İlk sezon Japonya’da Ekim 2006-Temmuz 2007 arasında, ikinci sezon da Nisan 2008-Eylül 2008 arasında gösterilmiş. Her iki sezon da anime dünyasında birçok ödül almış. DVD ve Blu-ray olarak kuzey amerika ve japonya’da en fazla pazarlanan (her türlü uzantısı satılan) güncel anime olmuş.
Ichirō Ōkouchi tarafından yazılmış, bayan mangaka grubu Clamp tarafından çizilmiş. Dizinin yönetmenliğini ise Gorō Taniguchi yapmış.

Hikayemizin geçtiği alternatif gelecekte, dünya 3 büyük güç arasında paylaşılmış durumda. Britanya İmparatorluğu, Çin İttifakı ve Avrupa Alemi. (Bunların dışında bir tek bağımsız Avustralya var)
Konuyu biraz daha açacak olursak…

lelouch karşısındakini geass'larken
lelouch karşısındakini geass’larken

Yıl 2010, aylardan Ağustos. Britanya İmparatorluğu, yüksek teknoloji ürünü dev robotları ile Japonya’yı işgal eder ve buraya 11. bölge ismini verir. Japonlara da 11’liler denmeye başlanır. Kahramanımız Lelouch, ilk bölümde gerçekleşen bir dizi olay sonunda kendini özel bir mistik güç (geass) sahibi olarak bulur. Bu, bir bakışı ile karşısındakine istediğini yaptırabilme özelliğidir. Bu andan sonra zeki kahramanımız Lelouch, -kimliğini gizli tutarak- ayaklanan Japonlara yardım edip Britanya İmparatorluğu’nu düşürmek için elinden geleni ardına koymamaya karar verir.
Hemen hemen her animede denk geldiğimiz “kardeş” olgusu bunda da geri kalmıyor. Lelouch, aslında savaş meraklısı bir psikopat değil. Kör ve kötürüm olan kızkardeşi Nunnally’nin mutlu ve huzurlu yaşayabileceği, yepyeni bir dünya yaratmaya çalışmakta ve bunun yolunun imparatorluğu yok etmekten geçtiğine inanıyor.

bazı hatunların farklı zamanlarda farklı imajlarından
bazı hatunların farklı zamanlarda farklı imajlarından

Ortada doğaüstü bir güç olsa da Death Note tarzı, bir dizi zeka oyunu, bir nevi satranç maçı havası dizinin geneline yayılmış halde. Size “Ee şimdi ne olacak? Aç aç, bir sonraki bölümü aç!” dedirtecek hızda ilerliyor hikaye. İlk sezonda biraz daha geri planda kalan politika, entrika ikinci sezonda gırla. Kahramanların zeki, politik, taktik hamlelerini izlerken, kızların seksi pozları, karakterlerin imajdan imaja koşuşları (renk renk göz ve saç mevcut), savaş sahnelerindeki teknoloji ve robot gelişimleri derken her kesimden izleyiciyi bir yerden yakalıyor. “Bol bol pizza hut reklamı kimi nereden yakalıyor?” diye sormayın, o da yapımcıların keselerini yakalıyor elbette :)

Code Geass Kahramanlarının Yegane Yiyeceği : Pizza Hut pizzası
Code Geass Kahramanlarının Yegane Yiyeceği : Pizza Hut pizzası
şövalye robotuna (Knightmare Frame) binmek üzere olan pilot
şövalye robotuna (Knightmare) binmek üzere olan pilot

Dizi boyunca geçen her savaş sahnesinde yer alan 4-5 metre yüksekliğindeki dev şövalye robotları (knightmare frame), tek kişiden oluşan insan pilotlar kullanıyorlar. Nesillerce süren bir gelişim aşamaları olan bu robotların modelleri genellikle “x. nesil hedehöt knightmare’i” şeklinde tanımlanıyor ve özel yapım olanlar isimlendiriliyor. (“3. nesil özel yapım şövalye robotu Ahmet” gibi…)
Robotlar ile ilgili fikir vermesi için şuradaki birbuçuk dakikalık şövalye robotu sahneleri derlemesine göz atabilirsiniz. Ya da ille de tüm modelleri incelemek (ve ispiyon yemek) istiyorsanız şuraya bakabilirsiniz.

şövalye robotlar savaşırken
şövalye robotlar savaşırken

Türkçeye şövalye robotlar şeklinde çevrilen Knightmare Frame‘de aslında ingilizce bir kelime oyunu var. Knight (şövalye) ile mare (kısrak) kelimelerinin birleşimi ya da nightmare kelimesinin okunuşu olan naytmeyr, hem atlı şövalye, hem de kabus anlamına geliyor. “Frame” ise iki ayaklı makinelere deniyor.
Diziden türeyen yan ürünler :

  • Kendine ait bir viki sitesi de mevcut olan dizinin, sonradan alternatif yan hikayeler içeren çeşitli manga uyarlamaları da çıkmış.
  • bir dizi rainobe ile romanlaştırılmış da.
  • Bunlar yetmemiş; Nintendo DS, PlayStation Portable ve PlayStation 2 oyunları da çıkmış.
  • Dizinin çizimlerini içeren sanat kitapları da mevcut.
  • Dizi radyoya da adapte edilmiş. 2006 yılında haftalık bir dizi olarak bir internet radyosu olan BEAT☆Net Radio! portalında yayınlanmış.
  • Çoğu popüler anime gibi, karakter figürleri, oyun kartları, aksesuarlar, poster/anahtarlık/kupa nevi ürünler de rafları süslemiş.

Animenin ilk giriş jeneriğini buradan , ikinci giriş jeneriği buradan izleyebilirsiniz.Internet aleminde, Code Geass R3’ün (3. sezon) çıkacağına dair asparagas haber ve tanıtım videoları mevcut. ancak bu konuda bir resmi bilgi yok.
Sizleri şu ingilizce tanıtım videosu (orijinal dilde ve altyazılı bir tanıtım filmi bulamadım) ile başbaşa bırakmadan önce ekleyeyim : Hikayenin ve karakterlerin istikrarlı gitmesi ve sonunun bağlanması da -en azından benim aradığım bir özellik olarak- tatmin edici. Üstelik, birçok animenin aksine, Code Geass’ta dişiler ağırlıklı olarak “korunası, zayıf yaratıklar” olarak gösterilmiyor. Bu yüzden de benden bir puan daha alıyor. :)