Çok izlenen diziler neden “kaderci”?
8 yorum behman 01 Aralık 2008 16:49
kader olgusunu barındıran diziler
farkettiniz mi bilmiyorum ama dünyada reyting rekorları kıran, milyonların soluğunu tutup izlediği dizilerin çoğunluğu “kader” olgusu üzerine kurulu. lost, heroes, battlestar galactica gibi dizilerin böyle “kaderci” olmasının nedeni yapımcılarının ya da izleyicilerinin dinleriyle, kültürleriyle alakalı olmasından ziyade, “kader” kelimesinin içinde barındırdığı “olanların bir nedeni var, olması gereken yaşanır” olgusunu bulundurması. yani bir hikayenin başının ve sonunun “yazgı” gibi yazılı olduğu ve bütün doğaüstü, fantastik öğelerin de bu kader olgusundaki “yüce bir varlığa” (kabaca; senaristlerin sınırlarını belirleyip çizdiği yola) dayandırılması.dizileri de insanlarda olduğu gibi “inanç” faktörüne dayandırıyorlar. inananlar ve isyan edenler, ya da yaşanması gerekenlere boyun eğenler ve reddedenler.bu tür dizilerin cok izlenmesinin nedeni de, insanlardaki “kadercilik” anlayışının abartılacak derecede yaygın olmasından kaynaklandığı gerçeğidir.
lost, heroes, battlestar galactica, smallville, kyle xy “kaderci” dizilere örnek olabilecek birkaç yapım. sıralarsak liste epey uzar gider. sizce?
yorumlar
Behman yazında ele aldığın konu cidden güzel,ilgi çekici ve tartışmaya açık bir konu. Teşekkür ederiz.
Fakat bu konu daha coşturucu bir şekilde ele alınabilir.
Bu konuda araştırmaların varsa paylaşmanı çok isterim.
3. benden olsun. dizi haberlerinden ve spoilerlarından daha farklı, tespit ve inceleme bildirisi görmek gerçekten iyi oldu. tez konusu olabilecek (abarttım mı) yeterlilikte bir konu. teşekkürler bildiri için.
arkadaşlar cok teşekkür ederim. ilgimi çeken bir konu olduğu için paylaşmak istedim
@heroestr
konuyu yakın zamanda “ankara ünv. iletişim fakültesi sinema topluluğu”nda tartışmaya açıp, araştırma ve sonuçlarını da seve seve paylaşacağım.
Bence bu olay senaristlerin ilerde olabilecek olası senaryo değişikliklerinin mantıklı bir sebebe dayandırılması için çok tercih ediliyor. Mesela heroes… Reytingler iyi çıkmayınca bazı kişiler güç kaybetti bazıları saf değiştirdi sonrada buna kader deyip işin içinden çıktılar, reytingler düzeldi iş çözüldü.
Buna karşıt olarak Life On Mars, 24, Dexter vb. bir sürü “delikanlı adam kaderini kendi çizer” formatında dizi de ortaya konabilir. Tam Lost’taki Jack-John ikilemi gibi işte.Yani genellenmesi çok da mümkün değil gibi geliyor bana. Fikrimce, kader olgusunu göze göze sokuşturmak bir tercih, hatta neredeyse senaryo şablonudur….
behman@yazılarını sabırsızlıkla bekliyorumxD
cidden çok güzel bi yazı olmuş tebrikler…:)
bence amerıkan halkının muhafazakar yapısından kaynaklanıyor. Hollywood her ne kadar lıberal olsa da, halkın bu muhafazakarlıgından faydalanıyor. Senaryonun ıcınde rasyonalıte, bılım fazla yer bulsa halk anlamaz, sıkılır bırakır dızıyı. Ama bır ust varlıgın bulunması, ınsanların aklının ermedıgı seylerın olması ınsanlardakı Tanrı ınancını kuvvetlendırıyor ve onları tatmın edıyor, bu tatmın hıssıde bu dızılerın cok seyredılmesıne neden oluyor.