Gateway Televizyona Uyarlanıyor
18 yorum unfortr 29 Mart 2014 12:29
Bilimkurgu severlere bir müjdemiz var!
Son yılllarda televizyonlarda, gerek kalitesi gerekse hikayesiyle bilimkurgu meraklılarının açlığını giderecek dizilerle tanışamaz olduk. İşte tam da bu anda sizleri heyecanlandıracak bir haberle karşınızdayız.
Frederik Pohl‘un dünyada hatırı sayılır bir hayran kitlesi olan, ülkemizde de tanınan Hiçi Destanı (Heechee Saga) olarak bilinen, kült bilimkurgu serisinin ilk kitabı olan Gateway (Çıkış Kapısı) televizyona uyarlanıyor. Entertainment One Television ve De Laurantis Co yapım şirketleri, geçtiğimiz haftalarda yaptıkları açıklamayla 1977 yılında basılan serinin ilk kitabının yayın haklarını satın aldıklarını açıkladılar. Kitabın yayın haklarının son zamanlarda kullanılabilir hale gelmesinin sonucu olarak bu sürecin başladığını belirtelim.
Bu muhteşem serinin efsanevi yazarı olan Frederik Pohl ise 2013 yılı Eylül ayında, 93 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Yazarın Gateway ile Hugo ve Nebula ödüllerini aldığını da söyleyelim.
Yapım Şirketleri Hakkında Bilgiler
Gateway’in arkasında olan iki yapım şirketinden biri olan De Laurantis Co, Frank Herbert’un romanından beyazperdeye uyarlanan ve David Lynch‘in yönetmenliğini yaptığı, 1984 yapımı bilimkurgu filmi Dune‘un da yapımcılığı yapmıştır. (Söylemeden geçemeyeceğim, aynı zamanda Dune da televizyona uyarlanmıştır. İlgilenenler için sitemizde güzel bir tanıtım mevcut.) Şirket aynı zamanda ilk Hannibal Lecter filmi olan Manhunter (1986) ‘ın yapımcılığını üstlenmiştir. Devam filmi olan The Silence of the Lambs‘i (Kuzuların Sessizliği) pas geçtikten sonra, Hannibal (2001) ve Hannibal Rising (2007) filmlerinin yapımcılığını da yapmıştır. Son olarak, halen NBC’de yayınlanan Hannibal‘ın da yapımcısıdır.
Martha De Laurantis, proje hakkındaki heyecanını ” Televizyon sayesinde, romanın ve karakterlerin karmaşıklığını ve bu yaratılan zengin dünyayı keşfetme şansına sahip olacağız.” sözleriyle dile getiriyor.
Diğer yapım şirketi Entertainmant One Television’ın televizyondaki işlerini ise Hell on Wheels, Haven ve Bitten olarak sıralayabiliriz.
Konudan kısaca bahsedelim:
İnsanoğlu yiyecek sıkıntısı çekmektedir. Madenlerden çıkarılan besin katmanları ve yine bu madenlerden çıkarılan killi topraktan elde edilen ürünlerle yaşanılmak zorundadır. Bu madenlerde çalışan anti-kahramanımız Robinnette Broadhead’in piyangodan 250,000 dolar kazanmasıyla hayatında ciddi bir değişiklik olur. Kendisi bu parayla hiç çalışmadan belli bir süre rahat yaşamak yerine, şansını Çıkış Kapısı’nda arar. Burası insanların hayatlarıyla kumar oynadıkları bir yerdir. Bir kez çıktıktan sonra vücutlarınız parçalara ayrılıp ölmüş olarak da gelebilirsiniz, çok zengin olarak da gelebilirsiniz. Ama oynamadan kazanıp kazanamayacağınızı, sonucun ne olacağını kim bilebilir ki?
Çıkış Kapısı Nedir?
Çıkış Kapısı, Hiçi denilen uygarlık tarafından yapılmıştır. Bir asteroid ya da bir kuyruklu yıldız çekirdeğinin içine yapılmıştır. Bu olayın tarihi bilinmemektedir, ama insan uygarlığının başlangıcından önce olduğu hemen hemen kesindir. Hiçiler burayı içinde bulunan yüksek teknoloji gemileriyle birlikte 500 milyon yıl önce terk etmişlerdir. İnsanoğlu ise bu uzun süredir kullanılmayan gemilerle oldukça riski yolculuklar yapmaktadır. Amaç Hiçi uygarlığının arkasında bıraktığı ve evrenin diğer keşfedilmeyen zengin kaynaklarını bulup bunların ticaretini yapmaktır. Bu işi yapanlara Arayıcı denir.
Çıkış Kapısı’nın içindeki ortam Dünya’yı anımsatır; ancak Dünya’ya göre çok az yerçekimi vardır. Oksijen basıncı Dünya’daki 2000 metre yüksekliktekine eşittir ve sağlıklı herkes için son derece uygundur.
Terapi Seansları
Hikayede ayrıca Sigfrid Von Shrink adlı bir yapay zeka terapisti de vardır. Bu yapay zekanın terapisini yaptığı kişi ise kahramanımız Robinette Broadhead’tir. İkili arasındaki diyaloglar oldukça eğlenceli ve sürükleyicidir. Başlı başına bir konu olarak ele alınacak derinlikte ve zenginliktedir.
Ek bilgi: Robinette bir kadın ismi olmasına karşın kahramanımız erkektir.
Hiçi Destanı kaç kitaptan oluşur?
Gateway kitap olarak basılmadan önce bilimkurgu dergisi Galaxy’de yayınlandı. Ülkemizde ise ilk üç kitap Türkçe’ye çevrildiği için seri üçleme olarak bilinir. Ama seri altı kitaptan oluşmaktadır. Sırasıyla:
Beyond the Event Horizon (1980)
The Annals of the Heechee (1987)
The Gateway Trip (1990): Kısa öyküler
The Boy Who Would Live Forever: A Novel of Gateway (2004)
Şimdilik haberler böyle. Aman nazar değmesin ve bu proje nihayetine ersin de ağız tadıyla bir bilimkugu izleyelim.
yorumlar
Daha once hic duymadigim bir yapim kitap daha. Siradisi gorunuyor. Belli bir tarih kesinlik yok gibi ama konusu heyecanlandiriyor. Listeye alinmalik. Eline saglik unfortr
yapım şirketlerinin başarısız işlerine bakınca umutlanmak zor.
Ya bu meşhur bilim kurgu kitaplarının uyarlanacaklarını okuyup sonra yıllarca haber alamıyor ve çok bozuluyorum (örn. Childhood’s End, Ringworld, Locke&Key) . O yüzden şimdi bu habere balıklama atlayasım hiç gelmedi. Ama yazı çok güzel olmuş valla. Teşekkürler unfortr.
@dkamoy: Bu haberi Mart’ın ilk haftası gibi görünce, oldukça heyecanlanmıştım. Sessiz sedasız bekleme moduna geçecektim ki, dayanamadım bildirisini hazırladım. Bir ihtimal bu proje hayata geçerse, bunun altında bir iki çift laflarız işte
İnanıyorum ki, gün gelecek ve “orta dünya” konulu dizi çekecekler.
Elfler, cüceler, hobbitler, goblinler, dağ devleri, orclar, Trolller, Warg’lar, Entler, Balroglar, Fellbeast, Ainur’lar… off off..
Ben dizileri geçtim sağlam bi dark elf filmi istiyorum. Şöyle bol entrikalı, aksiyonlu.
İçinde elf olan her şeyi ben de izlerim, bilim-kurgu pek izleyemiyorum ama öyle şeyler niyeyse su gibi geçiyor.
Dark elf (kara elf) mevzusu apayrı. Elflerin kötü versiyonu bunlar. Zarif zenciler olarak tanımlayabilirim. Anaerkiller. Yer altında yaşıyorlar ve çok entrikacı ve kötü bir ırklar.
Kitap okuyan ahaliye Anayurt (Homeland) kitabını öneririm. (Onu beğenip hemen Kara Elf Üçlemesi’nin devamına da sardıracağınızı düşünüyorum. Ama en bombası ilk kitaptır bence. Gerilim, entrika, aksiyon uhuuuu!)
Bu fantastik kurgudan kilolarca malzeme çıkar/çıkıyor ama ne hikmetse varsa yoksa LOTR’te olanları uyarlıyorlar. İki Thor, Ironman eksik çekin şu olaya bi dalın arkadaşım yahu…
(Yazının altını da konu dışı ile iyice pislettim, pardon.)
Bu Dark elfler oldukça ilgimi çekti. Öneriler için teşekkürler. Bir ara bunların mevzusuna girmeyi düşünüyorum.
“Unutulmuş Diyarlar Serisi” nin bir bölümü okudum. “Kara Elf Üçlemesi” ya da yine elflerle ilgili olan “Şarkılar ve Kılıçlar Serisi” ne yazik ki bir “Silmarillion” değil (;
Farklı bir mevzu ama; bu fantastik kitapların kapaklarını özellikle mi böyle yapıyorlar bilmiyorum. İnsanın bakası bile gelmiyor. Bu yüzden zaten dizisi çekildikten sonra meşhur oluyor fantastik kitaplar genellikle… Bence…
daha fazla katılamazdım bu fikre. bahsi geçiyor heves ediyorum bir bakıyorum çocuk kitapları gibi kalitesiz dandik kapaklar… hemen kapıyorum zaten ilgim de yok oluyor.
biraz daha özenmeliler. belki de özellikle mi bu şekilde seviliyor bilmiyorum ki!!
Ben de @merbabu gibi düşündüm, ama türü sevenler bu tarz kapakları daha ilgi çekici buluyordur belki diye ses etmediydim Bir de çoğu kitap eski baskılı olduğu için de olabilir tabii.
Bir fantastik kitap hayranı olarak, ben kimsenin o kapaklardan memnun olduğunu sanmıyorum; ben daha çok şu an ithaki yayınlarının bastığı, minimalist kapak tasarımlarını seviyorum. Ama kitaplarında ne olduğu hakkında okuyucuya bir fikir vermesi için bu kapaklar kullanılıyor sanırım.
ithakinin minimalist kapakları cidden çok şık. yüzüklerin efendisinin ek kitapları birbirinden güzel ve uyumlu hem de arka kapakları bu tarzı severlere uygun yapmışlar.
22 dakika ahalisinde de demek bir huzursuzluk varmış…
#mertkytrk# Kitap kapağının okuyucuya bilgi verme gibi bir amacı olması gerektiğini düşünmüyorum. Okuyucu bilgi edinmek istiyorsa bi’ zahmet arka kapaktaki yazıyı okuyuversin…
Dipnot: Şu Ejderha Mızrağı serisinin de dizisini yapsalar fena olmaz hani…
herhalde bu filmin yapımına benim kadar sevinen yoktur.yıllar önce okuduğum bu seriyi üçleme olarak bilirken geçen sene bir yerde 5 kitaptan oluştuğunu (şimdi burada 6 kitaptan oluştuğunu) öğrenip neden bu devam kitaplarının çevrilmediğini düşünüp kahroluyordum.bu film sayesinden artık kitaplara biraz ilgi artar da belki devam kitapları da dilimize çevrilir.