gatewayBilimkurgu severlere bir müjdemiz var!

Son yılllarda televizyonlarda, gerek kalitesi gerekse hikayesiyle bilimkurgu meraklılarının açlığını giderecek dizilerle tanışamaz olduk. İşte tam da bu anda sizleri heyecanlandıracak bir haberle karşınızdayız.

FredPohl1982-SwanconnCNB

Frederik Pohl‘un dünyada hatırı sayılır bir hayran kitlesi olan, ülkemizde de tanınan Hiçi Destanı (Heechee Saga) olarak bilinen, kült bilimkurgu serisinin ilk kitabı olan Gateway (Çıkış Kapısı) televizyona uyarlanıyorEntertainment One Television ve De Laurantis Co yapım şirketleri, geçtiğimiz haftalarda yaptıkları açıklamayla 1977 yılında basılan serinin ilk kitabının yayın haklarını satın aldıklarını açıkladılar. Kitabın yayın haklarının son zamanlarda kullanılabilir hale gelmesinin sonucu olarak bu sürecin başladığını belirtelim.

Bu muhteşem serinin efsanevi yazarı olan Frederik Pohl ise 2013 yılı Eylül ayında, 93 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Yazarın Gateway ile Hugo ve Nebula ödüllerini aldığını da söyleyelim.

Frederik Pohl_1976_Gateway

Yapım Şirketleri Hakkında Bilgiler

Gateway’in arkasında olan iki yapım şirketinden biri olan De Laurantis Co, Frank Herbert’un romanından beyazperdeye uyarlanan ve David Lynch‘in yönetmenliğini yaptığı, 1984 yapımı bilimkurgu filmi Dune‘un da yapımcılığı yapmıştır. (Söylemeden geçemeyeceğim, aynı zamanda Dune da televizyona uyarlanmıştır. İlgilenenler için sitemizde güzel bir tanıtım mevcut.) Şirket aynı zamanda ilk Hannibal Lecter filmi olan Manhunter (1986) ‘ın yapımcılığını üstlenmiştir. Devam filmi olan The Silence of the Lambs‘i (Kuzuların Sessizliği) pas geçtikten sonra, Hannibal (2001) ve Hannibal Rising (2007) filmlerinin yapımcılığını da yapmıştır. Son olarak, halen NBC’de yayınlanan Hannibal‘ın da yapımcısıdır.

Martha De Laurantis, proje hakkındaki heyecanını ” Televizyon sayesinde, romanın ve karakterlerin karmaşıklığını ve bu yaratılan zengin dünyayı keşfetme şansına sahip olacağız.” sözleriyle dile getiriyor.

Diğer yapım şirketi Entertainmant One Television’ın  televizyondaki işlerini ise Hell on Wheels, Haven ve Bitten olarak sıralayabiliriz.

rxepjn7bhgbfowep8x5z (1)

Konudan kısaca bahsedelim:

İnsanoğlu yiyecek sıkıntısı çekmektedir. Madenlerden çıkarılan besin katmanları ve yine bu madenlerden çıkarılan killi topraktan elde edilen ürünlerle yaşanılmak zorundadır. Bu madenlerde çalışan anti-kahramanımız Robinnette Broadhead’in piyangodan 250,000 dolar kazanmasıyla hayatında ciddi bir değişiklik olur. Kendisi bu parayla hiç çalışmadan belli bir süre rahat yaşamak yerine, şansını Çıkış Kapısı’nda arar. Burası insanların hayatlarıyla kumar oynadıkları bir yerdir. Bir kez çıktıktan sonra vücutlarınız parçalara ayrılıp ölmüş olarak da gelebilirsiniz, çok zengin olarak da gelebilirsiniz. Ama oynamadan kazanıp kazanamayacağınızı, sonucun ne olacağını kim bilebilir ki?

Çıkış Kapısı Nedir?

Çıkış Kapısı, Hiçi denilen uygarlık tarafından yapılmıştır. Bir asteroid ya da bir kuyruklu yıldız çekirdeğinin içine yapılmıştır. Bu olayın tarihi bilinmemektedir, ama insan uygarlığının başlangıcından önce olduğu hemen hemen kesindir. Hiçiler burayı içinde bulunan yüksek teknoloji gemileriyle birlikte 500 milyon yıl önce terk etmişlerdir. İnsanoğlu ise bu uzun süredir kullanılmayan gemilerle oldukça riski yolculuklar yapmaktadır. Amaç Hiçi uygarlığının arkasında bıraktığı ve evrenin diğer keşfedilmeyen zengin kaynaklarını bulup bunların ticaretini yapmaktır. Bu işi yapanlara Arayıcı denir.

Çıkış Kapısı’nın içindeki ortam Dünya’yı anımsatır; ancak Dünya’ya göre çok az yerçekimi vardır. Oksijen basıncı Dünya’daki 2000 metre yüksekliktekine eşittir ve sağlıklı herkes için son derece uygundur.

Terapi Seansları

Hikayede ayrıca Sigfrid Von Shrink adlı bir yapay zeka terapisti de vardır. Bu yapay zekanın terapisini yaptığı kişi ise kahramanımız Robinette Broadhead’tir. İkili arasındaki diyaloglar oldukça eğlenceli ve sürükleyicidir. Başlı başına bir konu olarak ele alınacak derinlikte ve zenginliktedir.

Ek bilgi: Robinette bir kadın ismi olmasına karşın kahramanımız erkektir.

Heechee-Montage

Hiçi Destanı kaç kitaptan oluşur?

Gateway kitap olarak basılmadan önce bilimkurgu dergisi Galaxy’de yayınlandı. Ülkemizde ise ilk üç kitap Türkçe’ye çevrildiği için seri üçleme olarak bilinir. Ama seri altı kitaptan oluşmaktadır. Sırasıyla:

Gateway (1977)

Beyond the Event Horizon (1980)

Heechee Rendezvous (1984)

The Annals of the Heechee (1987)

The Gateway Trip (1990): Kısa öyküler

The Boy Who Would Live Forever: A Novel of Gateway (2004)

Şimdilik haberler böyle. Aman nazar değmesin ve bu proje nihayetine ersin de ağız tadıyla bir bilimkugu izleyelim.