Teknik bir yazı dizisi ile siteye bir katkı da ben yapayım istedim. Bu yazı dizisinde internette anonim olmanın çeşitli yöntemlerini anlatacağım.

Anonim olmak ne demektir?
Nasıl anonim olunabilir?


Anonim olmak ne demektir?

Anonim:

  1. Adı, sanı bilinmeyen
  2. Kalabalık içine karışıp kaybolmak
  3. Yazanı, yapanı, söyleyeni bilinmeyen eser

Yukarıdakiler her ne kadar anonimin sözlük karşılıkları olsa da internet jargonunda anonim olmak kısaca izini kaybettirmek, IP adresini gizlemek anlamına gelir. Örneğin Pioneer One adlı web dizisini bittorrent protokolüyle indirdiğimizi düşünelim. Bu protokol, dosyayı indiren başka kaynaklar bulmak amacıyla IP adresinizi o dosyayı indiren başka bilgisayarlarla paylaşmak zorundadır. IP adresinizi öğrenen kişi artık deyim yerindeyse sizin üzerinize oynayabilir. Örneğin, gezdiğiniz her sitenin izini sürebilir, banka şifrelerinizi çalmak için bilgisayarınıza saldırabilir, başkasının bir bilgisayarına zararlı bir işlemi sizin bilgisayarınızdan yapılıyormuş gibi gösterebilir, vb. Ayrıca internette gezerken bile IP adresiniz incelediğiniz web siteleriyle paylaşılmak zorunda olduğu için aynı tehlike o zaman da geçerlidir. Anlaşıldığı üzere anonim olmak normal internet gezintinizi bile yaparken çok önemlidir.


Nasıl anonim olunabilir?

Anonim olmanın yollarından bazıları:

VPN (Virtual Private Network) (Ücretli / Ücretsiz)

VPN hizmeti alınan kurum, kendi sunucularıyla bilgisayarınız arasında özel bir iletişim hattı kurar. Bilgisayardan yapılan tüm istekler öncelikle bu sunucuya gönderilir. Yani kurum sunucusu, sizin yerinize internette dolaşır. Böylece kendi bilgisayarınızın ip adresi yerine, kurum sunucusunun ip adresi internette görünür. VPN tüm internet trafiğinizi şifrelediği için en iyi anonim olma metodudur. Ücretli VPN servisi veren kurumlar olduğu gibi ücretsiz de bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Ancak ücretsiz olanlar düşük hızlıdır ve hız talebini karşılayamamaktadırlar.

BTGuard (Bittorrent Guard) (Ücretli)

BTGuard, kullanıcılarının ip adreslerini kem gözlerden gizleyen bir bittorrent proxy (vekil) servisidir. Bu servis Windows, Mac, Linux ve adından da anlaşıldığı üzere bittorrent protokolü için geliştirilmiştir. Ayarları yapılmış torrent istemcilerinde çalışabildiği gibi kullanıcılar kendi istemcilerinde de BTGuard kullanabilir. uTorrent ve Vuze gibi “Socks V5” proxy desteği sağlayan tüm istemcilerde çalışır. Yalnız bu proxy servisleri tüm internet trafiğinizi şifrelemediğinden, yine de tam bir anonimlik sağlamaz.

TorrentPrivacy (Ücretli)

TorrentPrivacy, BTGuard’a çok benzeyen bittorrent protokolü için geliştirilmiş bir proxy servisidir. Ayarları yapılmış bir torrent istemcisi gereklidir. Dezavantajı, sadece Windows sistemler için çalışır durumda olmasıdır.

Anomos (Ücretsiz)

Anomos, bittorrent kullanıcılarının ip adreslerini gizlemek için kullandıkları az sayıdaki protokollerden birisidir. Protokoldeki asıl sorun, normal torrent dosyalarıyla tam olarak uyumlu olmamasıdır. Kendi atorrent formatını kullanmaktadır. Bir başka dezavantajı ise indirme hızlarının normal bittorrent transferlerine göre daha yavaş olmasıdır. Ayrıca web sitesinde “Anomos deneysel bir gizlilik protokolüdür. Genel kullanım için uygun değildir. Yüksek gizlilik için buna güvenilmemesi tavsiye edilir.” ifadesi yer almaktadır; ama karar sizin, deneyebilirsiniz.

Seedbox (Ücretli)

Seedbox, özellikle torrent transferleri için geliştirilmiş yüksek hızlı sunucular için kullanılan bittorrent jargonudur. Bütün torrent yüklemeleri bu yüksek hızlı sunucuya yapılmaktadır. Netten yükleme tamamlandığında, kullanıcı yüksek hızlı sunucudan kendi bilgisayarına indirme yapar. Böylece sadece yüksek hızlı sunucunun ip adresi internetten paylaşılmış olur. Yalnız bunda da tüm internet trafiğinizi şifrelemediği için yüksek gizlilik seviyeleri sağlanmamış olur.

Usenet (Ücretli)

Usenet kullanmanın ilk kuralı Usenet hakkında konuşulmamasıdır. Biliyorum “Fight Club” filmindeki gibi oldu; ama, insanlar ne kadar bunun hakkında konuşursa yasaklanması o kadar çabuk olur.

Usenet kavramının bittorrent protokolüyle uzaktan yakından alakası yoktur. Ancak, dosyaları paylaşmak için gizlilik bakımından bana göre en iyisidir. En büyük dezavantajı, yüksek hızlı Usenet sunucularının ücretsiz olmamasıdır. Uygun hız değerleri alabilmek için en azından bir kurumun ücretli üyelik planına abone olmanızı gerektirir.

Sonraki yazımlarımda konuyu ayrıntılandıracağım. Şimdilik bir giriş yapayım dedim. Bir sonraki yazımda VPN servisi veren kurumlar, VPN protokolleri ve VPN servislerinin incelemeleri yer alacak.