Başlığı ( Güç, Kan, Seks ) görenler haklı olarak “Ne alaka?” tepkisi gösterebilirler…  Aslında başlıktaki bu üç kelime Rome‘u 3 kelime ile özetlesen, bu 3 kelime ne olur?” sorusunun cevabı niteliğinde. Şöyle ki:

1. Güç: Pompei’den Gaius Julius Caesar’a, Mark Antony’den Senato üyelerine, Gaius Octavian’dan  Kleopatra’ya kadar önemli şahsiyetlerin arasındaki güç dengesi ve güç oyunlarının özeti olarak;

2. Kan: Bu bahsedilen güç oyunları, elbette ki savaşları doğuracak ve hem bu savaşlarda, hem de sınıflı bir toplum yapısına sahip olan ROMA’da kölelere karşı, çetelerin ya da 2 erkeğin, kadının birbirlerine karşı uyguladığı şiddetin sonucu olarak;

3. Seks: Çoğunlukla 2 kişinin birbirine karşı duyduğu aşkın sonucu olarak ortaya çıksa da bu dizide bir ceza olarak, güç dengelerinde koz olarak, sadece bir çocuk sahibi olmak amacıyla araç olarak – her türlüsü (aynı ya da ayrı cins, ensest, sadomazoşizm, sübyancılık) şeklinde – sık sık karşımıza çıkıyor.

Kısaca bu 3 kelime Rome’u özetlemeye yetiyor.

Tanıtımı yine bir plan çerçevesinde hazırlayarak, şu 4 başlığa ayırmayı uygun gördüm:

1. Yayın Bilgileri – Genel Bilgiler
2. Konusu
3. Karakterleri
4. Yapım Ekibi
5. Adaylıklar ve Kazandığı Ödüller
6. Yazarın Notu ve Giriş Jeneriği Videosu

 

Bir dönemin en ilgi çekiçi ve herkesin bir şekilde kulağına çalınan dizisi olan “ROME” hakkında seyretmeyenler için güzel bir “tanıtım” ; seyredenler için güzel bir “tatırlatma” olacak bu yazının devamına buyurun bakalım…

1. Yayın Bilgileri-Genel Bilgiler

Rome, 2 sezondan oluşan İngiliz (BBC Kanalı)-Amerikan (HBO Kanalı) yapımı bir TV dizisidir. İlk sezonu 12 bölümden oluşur ve ilk sezonun ilk bölümü 28 Ağustos 2005 Pazar günü Amerika’nın sevilen kablolu kanallarından HBO’da yayınlanmıştır. İlk sezonun bölümleri ortalama olarak 45 dakikadır. 2. sezonu ise 10 bölümden oluşur ve 2. sezonun ilk bölümü 14 Ocak 2007 Pazar günü HBO ekranlarını süslemiştir. 2. sezonun bölümleri, ilk sezondan biraz daha uzundur; ortalama olarak 55 dakikaya yakındır.

Rome, yayınlandığı dönemde hem HBO’yu hem de BBC’yi reytingleri ile fazlasıyla tatmin etti. Buna rağmen ROME, bu 2 sezonunun sonunda yayından kaldırıldı.  “E o zaman niye 2 sezon sürdü de devam etmedi?” diyebilirsiniz.  Bunun sebebi: Dizinin 100 milyon doları aşan yüksek maliyetiydi. Şu anda bile ekranların en pahalı yapımları arasında gösteriliyor, ROME.

ROME, normal yayınının ardından çok geçmeden Türkiye’de de ilk önce Cnbc-e kanalında yayınlandı ve o dönemde kanalın en sevilen dizilerinden biri oldu. Daha sonra E2 kanalında ve yine Cnbc-e kanalında tekrar yayınları ile dizi defalarca yayınlandı. Şu anda hala, TV2 kanalında Perşembe akşamları saat 23:15’te Türkçe dublajlı olarak yayınlanıyor. Hala Türkiye’de de sağlam bir hayran kitlesine sahip.

Dizimizin tadı herkesin damağında kaldığı için, yayından kaldırılmasının ardından dizinin devam filminin yapılacağı ilk olarak 2008 yılında açıklandı. 2010 Mart ayında film çalışmalarının tamamlandığı, şu anda yapımcı, stüdyo ve yönetmenin beklenildiği, ama HBO Films‘in film yapımında yer almayacağı açıklandı. Bundan kısa bir süre sonra da filmin üzerinde çalışan Bruno Heller, bir röportajında filmin gecikeceğin açıkladı. Gelen en son haber de buydu.


2. Konusu

Rome dizisinin türünü tarihi ve epik drama olarak özetleyebiliriz.  Dizide, 2 sezon boyunca yaklaşık 10 yıllık bir dönem anlatılıyor. Roma ile alakalı olan

  • devletlerarası ilişkiler ve mücadeleler;
  • Roma’ya içten gelen tehditler;
  • siyaset;
  • güç oyunları;
  • savaşlar;
  • ailevi ilişkiler;
  • aşklar

gibi tüm konulara da değiniliyor.

Hikaye’de İ.Ö. 52 yılındayız. Roma İmparatorluğu’nda Cumhuriyet Dönemi’ne geçilmiş ve ülke, dışarıda görkemli zamanlar yaşamakta. O dönem için Antik Roma’nın karşısında duracak bir devlet daha yok. Ama içeride durum farklı; imparatorluk, çalkantılı bir dönem geçiriyor. Roma komutanı Gaius Julius Ceaser (Jül Sezar) 8 yıllık savaşın ardından, Galya‘yı fethetmiş. Roma’ya dönmek üzere yola koyulacak. Yanında tecrübeli askerler, altın ve ganimetlerden oluşan yüklü bir servet… Bunu haber alan senato üyeleri -dönemin asil erkeklerinden oluşan meclis- Ceaser’in elde ettiği bu güçle, Cumhuriyet’e son verip diktatörlüğünü ilan edeceğini iddia ediyorlar ve senato, bir kanun çıkarıyor: “Ceasar, Roma topraklarına askerleri ile girerse savaş suçlusu ilan edilecek.” Bunun üzerine Senato ve Ceaser’ın arasındaki gerginlik tırmanıyor. Bu gergin ortamı yumuşatma görevi ise Ceaser’ın eski bir dostu ve şu anda senato üyesi olan Pompei Magnus‘a (Pompey) veriliyor.  Bu olay, muazzam bir mücadelenin temellerini atıyor.

Roma halkı ise 3 sınıf insandan oluşmakta:

  • 1. Asiller
  • 2. Plebler -sıradan halk-
  • 3. Köleler

Rome’da bir yandan

  • Jül Ceaser’ın da mensubu olduğu Jülii Ailesi‘nin ve bu ailenin dostu mu düşmanı mı olduğu belli olmayan Jüni Ailesi‘nin üzerinden asillerin yaşamı;
  • diğer yandan da Ceasar’ın Galya Seferi‘nden yeni dönen 13. Lejyon’un (ordudaki tabur) askeri Lucius Vorenus ve ailesi ile daimi dostu ve kendisi gibi 13. Lejyon‘un üyesi olan Titus Pullo üzerinden pleblerin yaşamı;
  • ayrıca hem bu asillerin hem de bu pleblerin sahip olduğu köleler üzerinden de kölelerin yaşamı, tüm gerçekliği ve çıplaklığıyla -tüm HBO dizilerinde olduğu gibi- anlatılıyor.

Rome’da aynı zamanda, Roma ile ilişki halinde olan diğer devletlerin de mesela Mısır‘ın, Yunanistan‘ın, Roma ile ilişkilerine ve o dönemki hallerine değiniliyor.


 3. Karakterleri

Rome dizisi karakter sayısı bakımından çok zengin bir dizi olduğundan bu bölümde, bu karakterlerden sayıca hemen hepsine değinilecek; ama yazının hacmini genişletmemek adına bu karakterlerden ayrıntılı olarak bahsedilmeyecektir. Yine aynı sebepten, karakterleri canlandıran oyunculara ve eski işlerine değinilmeyecektir. Bunlar hakkında bilgi almak isteyenler, başlıklarda yer alan oyuncu isimlerine yerleştirilen bağlantılardan yararlanabilirler.

A. Asillerden Julii Ailesi

1. Gaius Julius Caesar ( Ciaran Hinds )

 

Roma’nın o dönemki en güçlü, en ihtişamlı komutanı. İlk bölüm itibariyle arkadaşlarından ve ailesinden uzakta, Galya Seferi’nde bulunuyor. Zeki bir adam olsa da politik oyunlar yerine, askeri başarılarla rakiplerini alt etmek istiyor. Bekar, orta yaşlı bir erkek, Julii Ailesi’nin en büyük ferdi.

 

 

2. Julii Ailesi’nden Atia ( Polly Walker )

 

Caesar’ın yeğeni, Octavia ve Octavian/Augustus’un annesi, Caesar’ın sağ kolu olarak adlandırabileceğimiz üst düzey asker Mark Antony’nin ise sevgilisi. Roma sosyetesinin en önde gelen isimlerinden olan Atia, çok hırslı, zeki ve acımasız bir kadın. Güç için ve rakiplerini alt etmek uğruna kendi çocuklarını dahi hiç düşünmeden kullanabilen ya da başı sıkıştığında can dostum dediği insanları sırtından bıçaklayabilen bir mizaca sahip.

 

 

3. Gaius Octavian ( Max Pirkis/Simon Woods )

 

Atia’nın oğlu, Caesar’ın kıymetli yeğeni. Küçücük yaşına rağmen, politika ve felsefe alanlarına çok ilgili, zeki, korkusuz, genç bir adam. Annesinin aksine, ahlaki duyguları çok gelişmiş olduğundan sık sık annesi ile anlaşmazlıklara düşebiliyor. Karakter, Roma’nın ilk imparatoru olan Augustus‘tan (İlginç bir bilgi: Ağustos ayının ismi de bu tarihi karakterden gelmekte) esinlenilerek yaratılmış.

 

 

4. Julii Ailesi’nden Octavia ( Kerry Condon )

 

Atia’nın tek kızı, Caesar’ın bahtsız yeğeni. Ailesinin onaylamadığı bir adamla evli; annesi ile bu sebeple sık sık tartışıyor. Genç, güzel bir kadın; fakat kardeşinin aksine, insanların gerçek yüzünü görmekten aciz. Bu da başının derde girmesine ve insanlar tarafından kandırılıp kullanılmasına sebep oluyor.

 

 

 

B. Asillerden Juni Ailesi

1. Juni Ailesi’nden Servilia ( Lyndsay Duncan )

 

Marcus Junius Brutüs’un annesi, Caesar’ın uzatmalı sevgilisi, Atia’nın da dostu mu düşmanı mı olduğu belli olmadığı arkadaşı. Juni Ailesi, Roma sosyetesinin vazgeçilmez bir diğer üyesi. Geçmişte yaptıklarından dolayı bu aile, Cumhuriyet’in, Demokrasinin Koruyucusu ünvanını elde etmiş. Servilia; asil, inandığı tanrılara sıkı sıkıya bağlı, tutkulu, yıllardır seferde olan sevgilisi Caesar’a ölümüne sadık bir kadın. Ama, Caesar’ın dönüşünden sonra, ikili arasında yaşanan olaylar, Servilia’yı intikamla dolduracak; bu olay da bir çok şeyin sonunu hazırlayacak.

 

2. Marcus Junius Brutüs ( Tobias Menzies )

 

Servilia’nın biricik oğlu, Juni Ailesi’nin tek varisi, Roma Senatosu’nun da saygın üyelerinden biri. Küçük yaşta sırtına ağır yükler yüklenmiş, bu yüklerin altından kalkmaya çalışan, ama çırpındıkça batan bir delikanlı. Annesinin sevgilisi Caesar’ı bir baba figürü olarak görmekte ve oldukça sevmektedir. Karakter, bu sevgisi ve doğru bildiği şeyi yapmak arasında kalacak ve tarih boyunca da yaptığı bu seçimle ihanetin bir sembolü olarak resmedilecektir.

 

 

C. Pleblerden Vorenus Ailesi

1. Lucius Vorenus ( Kevin McKidd )

Caesar’ın Galya Seferi’nde de bulunan 13. Lejyon’un bir askeri. Dürüst; eşine, arkadaşlarına ve komutanına sadık; cesur bir Roma vatandaşı. Uzun yıllar boyunca seferde olduğundan, eşine ve ailesine yabancılaşmış; öyle ki kendi çocuklarını görse, tanıyamayacak durumda. Bu halde iken seferden dönüp, ailesi ile bir düzen kurmaya çalışan Vorenus için de kendilerine yabancı bir adamla aynı evde yaşamaya başlayacak olan ailesi için de zor günler kapıda. Üstelik, Vorenus’u öldü zanneden ailesi, hayatına devam etmiş; bu sebeple, onu bekleyen kötü sürprizler de var. Ayrıca uzun yıllardır asker olan Lucius’un elinde, başka bir mesleği de birikmiş parası da olmadığından, hayatlarını nasıl idame ettireceklerini bilmiyor.

 

2. Niobe ( Indira Varma )

Lucius Vorenus’un eşi, genç ve güzel bir kadın. Pleblerin bir üyesi. Vorenus ile evlendikten sonra, 2 güzel kızları olmuş ve Vorenus savaşa gidince, tek başına kızlarını yetiştirmiş. Çevresi tarafından dul bir kadın olarak görülüyor. Vorenus savaşa gittikten sonra uzunca bir süre ondan haber alamayınca onu öldü zannederek, kendi hayatına devam etmiş; kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenerek, kendi geçimlerini de sağlayabilmiş. Bir kız kardeşi var; hayattaki en yakın arkadaşı ve en büyük destekçisi de o. Eşiyle uzun yıllar görüşemedikleri için artık eşine yabancılaşmış. Ayrıca savaş, sevdiği adamı bambaşka birine dönüştürmüş. Tüm bunlardan huzursuz. Ayrıca, eşi askerde iken başına gelen bazı şeyleri de saklıyor. Tüm bunlar olmayacak şeyleri doğuracak gibi…

C. Diğer Ana Karakterler

1. Mark Antony ( James Purefoy )

 

Caesar’ın sağ kolu, en büyük destekçisi, Atia’nın tutkulu aşığı. Asiller sınıfına dahil. Hırslı ve kurnaz bir üst düzey asker, aynı zamanda kaypak ve zeki bir senato üyesi. Yükselmek için her şeyi yapabilir; tabiri caizse Annesini süsler, babasına satar. Kadınlara fazlasıyla düşkün olmakla birlikte, onları bir eşya, cinsel bir araç olarak görüyor. Tüm bu özelliklerden anlayacağınız üzere, onursuz bir adam. Atia ile ilişkisi düşünüldüğünde, Tencere yuvarlanmış, kapağını bulmuş. sözü onlara cuk oturuyor. Fakat, Atia’nın ahlak timsali oğlu Octavian, kendisiyle tamamen zıt bu adam ile hiç anlaşamıyor. İkili sık sık karşı karşıya geliyor…

 

2. Mısır Prensesi Cleopatra ( Lyndsey Marshal )

Babaları vefat ettiğinde, arkada bir küçük kardeşi ve Cleopatra kalmış. İkisi arasında küçük bir taht kavgası yaşandıktan sonra, küçük ve şımarık kardeşi daha çocuk yaşta, devletin ileri gelenlerinin desteğini alarak kral olmuş. Bundan sonra da yılmadan mücadelesine devam eden Cleopatra, kardeşi tarafından yakalattırılarak, çok az kişi tarafından bilinen bir yerde tutsak olarak tutulmuş. Şu anda da akıbeti bilinemiyor ve herkes kendisini öldü kabul ediyor. Genç ve çekici oluşu, cazibesi ile ün yapmış bir kadın. Güzel olduğu kadar, zeki ve güçlü de. Yalnız, eğlence düşkünü ve uyuşturucu ile de arası iyi. Tahıl ambarı Mısır‘a sahip olmaya çalışan bu kadın, Roma ile de her daim ilişki içerisinde.

 

3. Titus Pullo ( Ray Stevenson )

 

Lucius Vorenus gibi, Caesar’ın Galya Seferi’nde bulunmuş, 13. Lejyon’un sıradan bir askeri. Çok iyi niyetli -hatta hafif safça-, espritüel, eğlenceli bir Roma vatandaşı. Savaşta tanıştığı Lucius Vorenus ile çok yakın arkadaş olmuşlardır. Pullo, Vorenus ile birlikte savaştan döner ve belirli bir süre de o ve ailesine misafir olacaktır. Bekar ve çapkındır. Çok sadık bir dost, tıpkı Vorenus gibi oldukça iyi savaşan, takdir toplayan bir askerdir.

 

 

 

4. Pompey Magnus ( Kenneth Cranham )

 

Çok başarılı bir politikacı olmasının yanında, güçlü de bir komutan; ayrıca ailesine fazlası ile düşkün bir baba. Caesar’ın eski arkadaşlarından olan Pompey’ye, eski dostunun taşkınlıklarını önleme görevi veriliyor ve bu görev, iki arkadaşı karşı karşıya getiriyor. Doğru bildiği yoldan asla sapmayan, Cumhuriyet’e yapılan tüm saldırıların karşısında dimdik duran bir mizaca sahip. Dürüst, mert bir adam. Ayrıca, sessiz sakin bir yapısı da var.

 

5. Marcus Tullius Cicero ( David Bamber )

 

Modern bir politikacı, senato üyesi, okumayı-yazmayı seven bir bilgin. Geleneksel Cumhuriyet’e, hırslı adamlar tarafından getirilen tüm tehditleri önlemek için elinden geleni yapıyor. Dürüst bir adam olsa da politikanın gerektirdiği kirli oyunlardan da geri kalmıyor. Bekar, yalnız biri; kocaman villasında tek başına yaşıyor. Çok değer verdiği ve yanından ayırmadığı, kendisine çok sadık bir kölesi de mevcut.


4. Yapım Ekibi

The Mentalist‘in de yaratıcısı olan Bruno Heller ile  John Milius ve William J. MacDonald tarafından yaratıldı. Aslen film yönetmeni olan Michael Apted tarafından yönetildi. Yaratıcıları ilk başta Rome’u mini dizi olarak tasarladılar ve HBO’ya da o şekilde sundular. Ama Rome, daha sonra tam teşekküllü bir diziye dönüştürüldü. Bunda, çıkan işten memnuniyetin etkisi büyüktü. Yapımda maliyetleri büyük ölçüde HBO karşılasa da BBC de Rome ile Amerikan Film sektöründeki en büyük ortak yapımcılığına imza attı.

Çekim mekanı olarak Lazio(İtalya) ve Sofya(Bulgaristan)kullanıldı.

5. Adaylıklar ve Kazandığı Ödüller

1. Art Directors Guild (ADG):

* 2005’te Üretimde – Tasarımda Mükemmellik Ödülü’nü, ilk bölümü ile kazandı.

2. Amerika Yönetmenler Birliği (DGA):

* 2005’te En İyi Yönetmenlik Ödülü’nü, ilk bölümü ile Michael Apted kazandı.

3. Emmy Ödülleri:

* En İyi Sanat Yönetmenliği Ödülü’nü 2006’da ve 2007’de kazandı.

* En İyi Kostümler Ödülü’nü 2006’da kazandı.

* En İyi Saç Şekilleri Ödülü’nü 2006’da ve 2007’de kazandı.

* En İyi Görsel Efektler Ödülü’nü 2006’da kazandı.

* En İyi Sinematografi Ödülü’nü 2007’de kazandı.

4. Altın Küre Ödülleri:

* En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne, Polly Walker Atia rolü ile 2005’te aday oldu.

* En İyi Televizyon Dizisi (Drama) Ödülü’ne, 2005’te Rome aday oldu.

5. Satellite Ödülleri:

* En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne, Polly Walker, Atia rolü ile 2005’te aday oldu.

* En İyi Televizyon Dizisi (Drama) Ödülü’ne, 2005’te Rome aday oldu.

* En İyi DVD Seti Ödülü’ne, 2. sezonu ile 2007 yılında Rome aday oldu.

6.  Visual Effects Society (VES):

* En İyi Görsel Efektler Ödülü’nü 2005 yılında kazandı.

7.  British Academy Television Ödülleri (BAFTA):

* 2006 yılında ilk sezonu ile 3 adaylık kazandı.

* 2007 yılında 2. sezonu ile 1 adaylık kazandı.

Devamı da var; ama işin özünü -başarısını- anladınız sanırım…

6. Yazarın Notu ve Giriş Jeneriği Videosu

Yazarın Notu: Diziye daha da çok bağlanmamızı sağlayan hatun kişi: CLEOPATRA ile bitirmek istedim. Yazıyı bu güzellikle hatırlayın…

Bu kadar çok övgü ve ödül toplamış bir diziyi, bu tanıtıma rağmen de izlemezseniz kendinize dizisever demeyin! Ufaktan başlayın, sonra teşekkür ve minnetlerinizi iletmek için tekrar görüşürüz zaten…  =)

 İYİ SEYİRLER…
 
Çok Beğendiğim ve Rome’a Çok da Yakıştırdığım Giriş Jeneriği: [youtube http://www.youtube.com/watch?v=eDDPdLdiH_E?version=3&rel=1&fs=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent]