Birçok kişinin küçüklüğünde, gençliğinde ya da ömrünün belli bir yerinde yer etmiş dizilerden birisi olan Hercules: The Legendary Journeys (ülkemizde yayınlanan ismiyle “Herkül“), bittiği günden beri ekranın kült dizilerinden biri olarak dizi tarihindeki yerini koruyan bir yapım. 1995-1999 yılları arasında yayınlanan dizi, yayınlandığı süre içinde dünya çapında büyük ilgi gören bir dizi olmanın yanında, oyuncularının da geniş kitlelerce tanınmasını sağladı. Peki, kimdi Hercules ya da nasıl bir diziydi Hercules: The Legendary Journeys? İşte, bu sorunun cevabı yazının devamında.

Ülkemizde Herkül adıyla bilinen Hercules, genel haliyle mitolojinin ünlü kahramanlarından Herkül‘ün hayatı üzerine kurulu olan, toplamda 6 sezon-111 bölüm sürmüş ve ülkemizde de Kanal D tarafından yayınlamış bir dizi. Giriş kısmını uzun tutmayıp konuya geçersek…

Yunan Mitolojisi’ndeki orijinal ismi Heracles olsa da çoğu kişinin ismin Romen versiyonuyla tanıdığı Hercules, bilindiği gibi tanrıların başındaki isim Zeus ve bir ölümlü Alcmene‘nin birlikteliğinden doğar. Babasından dolayı yarı-tanrı özelliğindeki Hercules, buna rağmen babasından uzakta ve yalnız bir çocukluk geçirir. Dizide ilk başta karşımıza çıkan Hercules de yetişkin biri olmuş, hatta çoluk çocuğa karışmış birisi.Günün birinde Hercules, yakın arkadaşı Iolaus’la birlikte gittiği eğlence mekanından ‘biraz’ olaylı bir şekilde ayrıldıktan sonra ailesiyle birlikte yaşadığı eve geri döner. İlk geldiğinde her şey normal olsa da kısa süre sonra ateş topları gelerek karısını ve çocuklarını öldürür. Hercules hiçbir şey yapamasa da olanların nedenini idrak etmesi çok uzun sürmez: Hera.

Hercules ve Iolaus

Üvey annesi-tanrıların kraliçesi Hera’nın ailesini öldürmesi üstüne, intikam için bütün Hera tapınaklarını yok etmeye karar veren Hercules, tam da bu sırada bir köyden yardım çağrısı alır: İnsanları taşlaştırıp ruhlarını Hekate‘ye kurban eden birinden kurtulmak… Hercules, durumundan dolayı bunu kabul etmek istemez; bunun üstüne, görevi Iolaus üstlenir. Hercules de aklındakini yapmak için Hera’nın tapınaklarından birine gider. Tapınaktan da ‘olaylı’ bir şekilde geri döndükten sonraysa Iolaus’un taşa dönüştüğünü öğrenir.

Arkadaşını kurtarmak için harekete geçen Hercules, uğraşları sonucunda bunu da başarır ve Iolaus’u geri getirir. Geri dönen Iolaus’un Hercules’e söylediği, eşini diğer tarafta gördüğü ve intikam hırsından vazgeçerek hayatına devam etmesini istediği olur. Hercules de buna razı gelir ve geçmişi arkasında bırakır. Ama atladığı bir şey vardır: Yıllardır varlığıyla kocasının ihanetini hatırlattığı Hera!

Hercules: The Legendary Journeys, bölümleri Hercules‘ün ve birçok bölümde yanında yer alan yakın arkadaşı Iolaus‘un maceraları üstüne kurulu dizi. Dizide ilk başlardaki “ana” düşman Hera olsa da seri boyunca Zeus ve Hera’nın oğlu, savaş tanrıs Ares, Pers mitolojisindeki şeytani tanrılardan Dahak ve fazlası da karakterin düşmanları arasında yer almaktadır. Dizinin kadrosu ile yazıya devam edecek olursak…

Dizinin 2 başrolünden ana karakter Hercules/Herakles‘i, yıllar önce bu rolüyle tanınır hale gelen Kevin Sorbo canlandırıyor. Aktör, bu rolünden sonra 5 sezonluk bilim kurgu Andromeda‘da da başrolde oynadı. Bir süredir de küçüklü-büyüklü içine girebildiği her projeye kendini monte eden bir adam haline dönüşmüş durumda.

Dizinin bir diğer önemli karakteri Iolaus‘u ise öncesinde ve sonrasında çeşitli projelerde yer almış olsa da en önemli çıkışını bu sayede yapmış olan Michael Hurst canlandırıyor. Oyuncu, Iolaus karakteriyle 111 bölümün 79’unda yer almıştır.

Ares, Hercules ve Iolaus

Ares, Hercules ve Iolaus

Hercules, yapısı gereği arkasını mitolojiye dayayan bir dizi. Yunan tanrıları, Titanlar ve diğer mitolojik tanrıların yanında mitolojik yaratıklar, krallar, prensesler, Amazon insanları ve tabii ki ölümlüler de dizide geniş yer tutuyor. Bu nedenle dizi, aslında iki başrolden çok ama çok daha fazlasına sahip. Kadronun ardından yazıya, Hercules: The Legendary Journeys ile ilgili çeşitli detaylardan bahsederek devam edelim :

1) Ödüller: Hercules, 3’ü ASCAP Ödülleri’nde “Yılın Dizisi” olmak üzere toplamda 7 ödül kazandı ve 6 adaylık aldı. Bu ödüllerin 2’si de Iolaus’u canlandıran ve karakteri ile yönettiği bölüm sayesinde aldığı ödüllerle Michael Hurst’a ait.

2) Dizinin Uzantılarıyla İlgili:

Xena ve Hercules KadrosuXena ve Hercules Kadrosu

a) Xena: Warrior Princess: Başlar başlamaz ilgi gören dizilerden olan Hercules: The Legendary Journeys, bir uzantı diziye de vesile oldu. İlk sezonun sonlarına doğru 3 bölüm için katılan ve sonrasında öldürülecek olan Xena karakteri çok sevilince, yapımcılar karakteri öldürmekten vazgeçtiler. Karakterden yeni bir dizi çıkarıldı ve o da Hercules gibi 6 sezon süren bir dizi oldu. Hatta birçok bakımdan bu diziden daha fazla başarılı olduğu da söylenebilir. Diziyle ilgili daha fazlası için buraya bakabilirsiniz.

Ufak not: Diğer dizilerde de örneklerini görmüş olduğumuz gibi Xena ve Hercules karakterleri de birbirlerinin dizilerinde konuk olarak birkaç lümde yer aldılar.

Ufak Not 2: Xena ve Hercules kardeş dizi ve mitolojiye dayanma sebepleri nedeniyle birçok kez aynı karakterleri dizi içinde kullanmıştır. Hatta iki dizideki ortak karakterleri canlandıran oyuncular da büyük çoğunlukta aynı kalmıştır. Savaş Tanrısı Ares, Aphrodite ve Callisto karakteri buna örnek verilebilir.

b) Hercules devam ederken karakterin gençlik dönemi üstüne kurulu Young Hercules adında bir uzantı (spin-off) daha yapılmıştır. Başrolünde günümüzün popüler oyuncularından Ryan Gosling‘in (18) oynadığı dizi, 1 sezon-50 bölüm sürdü ve Hercules 6. sezonuna başlamadan önce finalini yaptı. Bu dizinin yapımcılığını da Xena’nın yapımcısı ve Lucy Lawless‘ın eşi Robert Tapert yapmıştır.

c) Hercules dizisi başlamadan önce, diziye giriş amaçlı 5 TV filmi çekilmiş ve Kevin Sorbo Hercules, Anthony Quinn de Zeus olarak yer almıştır. Bunun yanında, diziyi izlemeden önce filmlere bakmanın zorunlu olmadığını da düşünenlerdenim.

d) Son olarak, Hercules ve Xena’ya ait 1997 yapımı, çoğunlukla Hercules üzerine kurulu olan Hercules and Xena: The Battle For Mount Olympus adlı bir animasyon filmi de var.

Hercules: The Legendary Journeys, -uzantısı Xena kadar olmasa da- sevdiğim ve başarılı bulduğum bir dizi. Komedi, drama, doğaüstü, mitoloji, aksiyon ve macerayı bünyesinde düzgün harmanlamış bir yapısı var. İçinde barındırdığı her alandan ögelerle de insanı kendisine çekmekte. Oyunculukları ve senaryosu içinse diziye ve yayınlandığı döneme göre yeterli olduğu söylenebilir. Yani, Xena: The Warrior Princess’ı daha çok tavsiye ettiğim gerçeğini göz ardı etmemekle birlikte, eğer hala yolunuz düşmediyse Hercules de keyifli zaman geçirmek için tavsiye edilebilecek türden dizilerden biri. İyi seyirler…