Ülkemizde genellikle hor görülen psikoloji, özellikle son dönemde Türk televizyonlarına hızlı bir giriş yaptı. Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu‘nun romanlarından uyarlanan İstanbullu Gelin ve Doğduğun Ev Kaderindir‘in elde ettiği başarının ardından bu sezon yine gerçek hayat hikayeleri üzerine kurulu iki yeni diziyle (diğeri TRT 1’deki Masumlar Apartmanı) tanıştık. Bu nedenle, ele aldığı konu ve reytingleriyle kısa zamanda büyük sükse yaratan Kırmızı Oda‘yı da daha yakından tanıtmak şart oldu.

KİMLİK BİLGİLERİ

Tür: Psikoloji, Dram
Sezon/Bölüm Sayısı: Şimdilik ilk 3 bölümü yayınlandı.
Yayın Durumu: 4 Eylül 2020 – devam ediyor
Süre: 150 dakika
Yapımcı: OGM Pictures | Yönetmen: Cem Karcı | Senarist: Banu Kiremitçi Bozkurt
Kanal: TV8
Önemli Bağlantılar: Resmi SiteVikipediFacebookTwitterInstagramYoutube

 

(soldan sağa): Alya, Mehmet, Nesrin, Meliha

KONU

Manolya Psikiyatri Merkezi’ndeki kırmızı renkli odadan her gün birbirinden farklı onlarca insan geçip gider. Geçirdiği travmatik hayatın izlerini hala üzerinde taşıyan, intihara meyilli Meliha (Evrim Alasya), geçmişin acısını eşine ve çocuklarına şiddet uygulayarak çıkaran Mehmet (Salih Bademci), aile kurmak isterken gördüğü şiddet yüzünden hayatı mahvolan Nesrin (Hande Doğandemir) ve zengin ama mutsuz bir ailenin kızı olan üstün zekalı Alya (Melisa Sözen) bunlardan sadece birkaçıdır. Doktor Hanım’ın merhem olmaya çalıştığı bu kırık hayatlar, kuşkusuz göründüğünden çok daha acı ve vahşidir.

KARAKTERLER

  • Manolya Yadigaroğlu (Binnur Kaya): Kliniğin sahibi, idealist ve prestijli bir ‘ruh hekimi’. Adını hiç duymayız çünkü danışanları için ‘Doktor Hanım’ o. Yargılardan uzak, sakin, samimi ve merhametli bir şekilde dinler kendisine gelenleri. Ancak bu sırada kendi hayatını da kötü sürprizler beklemektedir.
  • Piraye Artun (Tülin Özen): Kocasının ölümünden sonra iki çocuğuna tek başına bakmaya çalışırken diğer yandan da görevine devam ederek ayakta kalmaya çabalayan bir psikiyatr.
  • Deniz Saner (Burak Sevinç): Kliniğin uzman çocuk psikiyatristi. İyi kalpli ve sevecen biri olduğu için çocukların kalbini kolayca kazanıyor. Tahta oymacılığı konusunda yetenekli.

  • Ayşe Gölge (Meriç Aral): Kliniğe gelen ergen danışanlarla ilgileniyor. Akademik açıdan ne kadar başarılıysa sosyal ilişkilerde de bir o kadar zayıf ve güvensiz.
  • Murat (Halit Özgür Sarı): Kliniğin genç ve başarılı müdürü. İş bitiriciliği ve pratikliğiyle klinikte herkes tarafından seviliyor.
  • Tuna (Gülçin Kültür Şahin): Kliniğin sekreteri. Doktor Hanım’ı kendisinden bile çok seven ve onun iyiliğini düşünen, neşeli ve hassas biri.

SON SÖZ

Başladığı günden beri çok konuşuldu Kırmızı Oda. Kimileri dram dozunun çok yüksek tutulduğundan ve böyle bir dönemde bu ağır hikayelerin izlenemeyeceğinden bahsetti, kimileri terapi sahnelerinin gerçeğe kıyasla hatalı olduğundan, kimileri bu hikayelerin gizli kalması gerekirken (hikayede adı geçenlerin bilgisi ve izni olmasına, isimlerin ve bazı kısımların değiştirilmesine rağmen) milyonların önüne serilmesinden. Ama her insanın terapi imkanı bulamadığı, bulanların ise “deli” yaftası yediği bir ülkede, ekran başında kendimizle yüzleşme fırsatı vermesi ve psikiyatra gitme konusunda yaratacağı olası farkındalık nedeniyle çok değerli bir misyonu var aslında.

Hikayelerin gerçekten yaşandığını bilmek ekrandakilerin etkisini oldukça büyütüyor ama bunda oyuncuların da payı çok büyük. Komedinin yanı sıra dramda da yeteneği su götürmez Binnur Kaya’nın ölçülü ve usta işi performansının yanı sıra özellikle Evrim Alasya ve Salih Bademci de her bölümde devleşerek kağıt üzerinde yazanları başka bir boyuta taşıyor. Öte yandan ana kadronun kalanını henüz yeterince görememiş olmamız ve 150 dakikalık süresi de dizinin negatif taraflarından. Ancak kusurlarına rağmen, prodüksiyon kalitesi ve bu topraklardan taşıp gelen “insan” odaklı hikayesiyle, her bünyeye uygun olmasa da, son zamanların yüz akı yerli dizilerinden biri duruyor karşımızda.

FRAGMAN