Gassal’ın başından memnun ayrılınca ‘1 adet Tabii dizisi daha çıkar mı acaba beğenebileceğim?’ diyerekten bakınmaya başladım. Birçok diziyi denemeye bile tenezzül etmedim elbette. Eyvah! Ramazan Bey, Organizasyon Bizim İşimiz ve Şanzelize Düğün Salonu gibi dizilere 10’ar dakika şans verdim ama hiç beğenemedim. Modern Doğu Masalları, bu üçüne kıyasla daha izlenir durumdaydı. İlk 2 bölümü fena geçmedi ama sonra tekrara düşmeye başladı ve mesaj verme gayesi de baskın çıkınca sıktı haliyle. 5. bölümün sonlarına doğru izlemeyi bıraktım ben de. Bu furyada denediğim 5. ve son dizi ise bu yazıya konu olacak olan Koyu Beyaz oldu.

Konusu, işleyişi, yaklaşımı, esprileri… İzlediğim ilk 2 bölümü itibarıyla tadı kıvamı yerinde, alternatif mizah içerdiği söylenebilecek bir komedi dizisi buldum karşımda. Tabii platformu için bir boy büyük kaçmış bence hatta bu dizi. Keşke başka bir platforma yar olabilseymiş demeden geçemedim.

Geçelim dizimizin konusuna.

Alper, İstanbul’da yaşayan zengin ve sosyetik bir ailenin oğlu. Hem aileden biraz uzaklaşayım hem biraz macera olsun kafasıyla hem de hiç çalışmadan derslerini geçebileceği bir bölüm bulduğunu düşünerekten Almanya’da bulunan Thorvingen Üniversitesi’nin yolunu tutuyor.

Diğer merkez kahramanımız Ferhan ise Pakistanlı bir genç. Türk kültürüne ilgi duyan ebeveynleriyle birlikte İngiltere’de yaşamakta. İyi Türkçe konuşmakta. Babası bir miktar tutucu bir adam. Ferhan gizlice evden sıvışıp bir partiye gittiği bir gece karakolluk olunca babası çıldırıyor ve onu Thorvingen’e üniversiteye yolluyor.

Alper ve Ferhan’ın yolları ilk olarak havaalanında kesişiyor. Üniversiteden birileri bu ikisini karşılamaya gelmiş havaalanına. Sonrasında arkadaş olacak bu ikili. Okuyacakları bölüm Türkoloji bu arada. Farklı ırklardan ve kültürlerden 20 civarı öğrenci var sınıfta/bölümde. Üniversitenin bölüme kabul ettiği ilk Müslüman öğrencilermiş bu arada bu ikisi. Bu sebeptendir ki bölüm başkanı, dekan falan üzerlerine titremekte. Üniversitedeki eğitimcilerde önyargıyla karışık değişik bir kafa var bu arada. Türk olmak, Türkçe, Müslüman olmak vb. kavramlara bakış açıları biraz garip. Bizim ikiliyi afallatan ve eğlendiren cinsten bir gariplik. Bizimkilerin bölümdeki diğer öğrencilerle olan ilişkileri, Alper ile aynı uçak seferiyle Thorvingen’e gelen Konyalı fazla yerel ve matrak bir tip olan Ali ağabeyleriyle olan maceraları derken eğlenceli hikayeler serisi devam ediyor.

Alper karakterine 4N1K: Yeni Başlangıçlar, Yalan ve Dönence gibi dizilerle tanınan Atakan Hoşgören hayat veriyor.

Ferhan karakterini Atabik Mohsin canlandırıyor.

Kusursuz Kiracı, Ada Masalı ve Ağlama Anne gibi dizilerden anımsanabilecek Rami Narin, bizim ikiliden pek haz etmeyecek olan Rami isimli bir sınıf arkadaşlarına hayat veriyor.

Yukarıda sözünü ettiğimiz Ali karakterinde Kardeş Payı ve İşler Güçler dizilerinden tanıdığımız Cemil Şahin‘i izleme şansı elde ediyoruz.

Bosna Hersekli Merjem Siljak, Alper’in sınıftan gözüne kestireceği ve tavlamaya çalışacağı, sarışın, tatlı ve güzel bir kıza hayat veriyor.

Kadroda öne çıkan son isim ise Sueun Yoo. Sınıftaki öğrencilerden biri. Yarı Japon yarı Güney Koreli. Arkadaş canlısı, farklı deneyimler meraklısı bir kız. Bizim Ferhan’ın gönlü de ona kayacak gibi hissedilmekte.

Dizinin yönetmeni Bülent İşbilen (Prens). Senaryoyu Oktay Berber (Kalk Gidelim), Faruk Günindi ve Yusuf Kot kaleme almış. Yapımcılığını ise Ümit Sönmez ve İsmail Gül üstlenmiş.

2023 yılında yayınlanan ve 8 bölümden oluşan dizinin bölüm süreleri 36-49 dakika aralığında değişmekte.