Netflix Araştırması: Sadece evde değil, dışarıdayken de dizi ve film izliyoruz!
14 yorum 22dakika 23 Ocak 2018 01:49
Netflix’in yeni araştırmasına göre, dizi ve film izleme alışkanlığı dört duvarı aşıp sokaklara, kafelere, toplu taşıma araçlarına taştı. Türkiye’deki Netflix kullanıcıları en çok otobüs yolculuğu sırasında film ve dizi izlerken, bu sırada çoğu kendi kendine kahkaha atmaktan çekinmiyor, kimi de ekrana kilitlenip ineceği durağı kaçırıyor.
Dünyada akıllı telefon kullanıcılarının 2,4 milyara1 ulaştığı günümüzde, mobil cihazlardan film ve dizi izleme alışkanlığı giderek yayılıyor. Netflix’in indirme özelliği sayesinde milyonlar, kendi dört duvarları dışına çıkıp izleme keyfini her yerde ve koşulda devam ettirirken, yepyeni “umumi” izleme davranışları da açığa çıkıyor. Kimi zaman etrafımızdakileri umursamadan göz yaşı döküyoruz, kimi zaman da merakımıza yenilip gözümüzü yanımızdakinin ekranına dikiyoruz.
Dünya genelinde Netflix izleyicilerinin yüzde 67’si, Türkiye’dekilerin de yüzde 77’si sadece evlerinde değil, örneğin işe gidip gelirken, otobüs yolculuğu yaparken veya uçaktayken de mobil cihazlarından film ve dizi seyrediyor. Nitekim pek çoğu için iş yolunda veya seyahat esnasında film ve dizi izleyebilmek yiyecekten ve sudan daha önemli2. Netflix’in yeni araştırmasına göre, her iki Türk izleyiciden biri (yüzde 50) için WiFi bağlantısı en az rahat koltuk (yüzde 51) kadar önemli. Yüzde 46’sı ise mobil cihazlarını şarj edebilmenin elzem olduğunu söylüyor (Böylece şarj bittiği için izlemeyi bırakmak zorunda kalmıyorlar).
İzlerken İzleniyoruz
Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 43’ü, dışarıda film ve dizi seyrederken, etrafındakileri gizlice onların ekranına bakarken yakaladıklarını söylüyor. Dışarıda film ve dizi izleyenlerin sadece %13’ü izledikleri içerik yüzünden utandıklarını itiraf ederken, yüzde 77’si ‘tuhaf bir durumda kalsalar’ bile o programı izlemeye devam ediyor. Kısaca umumi alanda izlemenin utanılacak bir yanı yok! Ancak başka birinin ekranını dikizlemenin de bir riski var. Bu şekilde ‘istemeden bir yapımın devamını öğrenenlerin’ oranı yüzde 13.
Yabancılar Rahatsız Edebiliyor
Türklerin 21’lik bir kısmı, bir yabancının izledikleriyle ilgili kendisini durdurup yorum yaptığını belirtirken, yüzde 47’si için dışarıda film ve dizi izlemek etrafındakilerle muhabbet etmekten daha önemli. Türkler bu konuda araştırmanın yapıldığı 22 ülkedeki diğer katılımcılara fark atıyor. Yine Türklerin yüzde 27’si ekrana bakarken etrafındakileri görmezden ve duymazdan geldiğini söylüyor.
Tuhaf davranışlar sergileyebiliyoruz
Tabii dışarıda yapımları izlerken, ‘tuhaf’ davranışlar da sergileyebiliyoruz. Türkiye’den araştırmaya katılan Netflix kullanıcılarının yüzde 72’si kalabalıklar arasında kahkaha attıklarını, yüzde 15’i göz yaşı döktüklerini söylüyor. Ancak yabancıların yanında duygularını göstermek söz konusu olduğunda Meksikalılar, Kolombiyalılar ve Şilililerle yarışmamız mümkün değil; Almanlar ise dizi ve filmlerin uyandırdığı duyguları en az belli edenler.
Türklerin İkinci Şampiyonluğu
Elbette kafelerden toplu taşıma araçlarına pek çok yerde izleme yapmak mümkün. Ama Türkler en çok otobüs ile seyahat ederken dizi ve filmlere kilitleniyor. Yüzde 73’lük oranla bu alanda diğer ülkeleri geride bırakan Türklerin yüzde 44’ü uçakta, yine yüzde 44’ü işe gidip gelirken bununla meşgul oluyor. Ve yüzde 7’si umumi tuvaletlerde dizi ve filmlere gömülüyor!
Unutmadan: Netflix’teki filmleri, dizileri ve belgeselleri mobil cihazlarınıza indirerek, istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde, internet bağlantısı olmadan seyredebilirsiniz. Bir dahaki sefere çantanızı toplarken dizi maratonu yaparak izlemek istediğiniz favori dizinizi yanınıza almayı unutmayın.
METODOLOJİ
*Araştırma 24 Ağustos – 7 Eylül 2017 tarihleri arasında SurveyMonkey tarafından, 37 bin 56 kişinin katılımıyla ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, kanada, Şili, Kolombiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Malezya, Meksika, Hollanda, Filipinler, Polonya, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan, Tayland ve Türkiye’de gerçekleştirildi. Yaş ve cinsiyet bakımından dengeli olan örneklem, yayın hizmetleri aracılığıyla toplum içinde film veya dizi izleyen yetişkin çevrimiçi popülasyonu temsil etmektedir.
1 eMarketer’s‘ın son tahminine göre, yüzde 10,8’lik bir artışla dünyada bu yıl 2,4 milyar insanın akıllı telefon kullanacağı öngörülmektedir.
2 Kendilerinden seyahat ederken veya işle ev arasında yolculuk ederken neleri “temel ihtiyaçlardan” saydıklarını sıralamaları istenen, toplum içinde dizi maratonu yapan kişiler, “film ve dizilere erişim”i yiyecek ve içeceğe göre daha üst sırada listelemiştir (sırasıyla %30’a karşılık %25 ve %23).
yorumlar
Kullanıcısı değilim netflix’in ama hemen hemen her dizisini ilgimi çektikçe izliyorum her fırsatta özellikle dışarıda elimde telefon çok dizi izledim %44 uçak nedir ya ben hiç görmedim, %44 işe giderken kabulumüz de %7 wc nedir arkadaş Yalnız buraya ek olarak kendi gözlemlediğime dayanarak kendi fikrimi söyleyeyim, Bilindik hamburger firmasında tlf şarjı olmadığı için tabletten ”Dark” dizisini izledim 2 bölüm milletin bön bön bakması mı dersin, ekranı görme çabası mı dersin, kendimi farklı hissetmiştim. Üzülerek belirteyim bizler dokunmatik tlf sosyal medya, takip, her şeyin fotosu yayınlama vb. gibi boş işlerde kullanır olduk, farklı amaç ve kendisine yarar sağlayan kullanıcıları da uzaylı gibi görmeye başladık…
Yemek yerken izlemişliğim var, otobüslede izlemişliğim var ne iş yaptığımı söylemiyim ama çalışırkende genelde dizi izliyorum. Netflix’ten izlemek istediğim bir dizi veya yeni eklenen bir şey varsa dikkatimi çeken işteyken genelde telefona indirdiğim doğrudur. Ama wc veya her bulduğum 4 duvar arasındada bu kadar çılgınlık yapmıdım hani. Fırsatımı genelde film ile değil dizi ile dolduruyorum bunlara giren birtanesi benim ama benden daha çılgınları varmış
Yapmacik bir netflix reklami olmus sanki.
Benim merak ettiğim tek şey Türkiye’de kaç kişinin Netflix kullandığı.
@abidin77: Onu bende merak ediyorum açıkçası. Normalde üyelik bende almam sonuçta herşey anında şey ediyor yerlere ama ne yalan söyliyim üyelik bana ait değil. En azından üye olan bir kişi çevremde var. Başka birisini duymadım, denkte gelmedim netflix’e üyeyim diyen.
Özgün 14 bunlar pazar araştırmalarıdır Yayıncılar bu tür araştırmalara çok önem verirler.Kaldi ki toplumumuzun büyük çoğunluğunun dizi hastalığına kapıldığı da bilinen bir gerçek.Zaten araştırmada bunu teyit etmiş Bu tür araştırmalar yayıncılar için bir yol gösterici oluyor ne yapmaları veya ne yapmamalari geregi hakkında Zaten yabancı yayıncıların son yıllarda ülkemize bir biri ardına grlmerinin nedeni burayı büyük bir pazar olarak görmeleri.
Ülke bazında üyelik rakamını bir şekilde öğreneceğimizi pek sanmıyorum ben. Sanırım üçüncü çeyrekteki gelir tablosuna baktığım zamandı, üyelerin yarısı civarı Amerika, geri kalan yarı civarı da Non-American olarak geçiyordu. Spesifik olarak çeşitlendirmemişlerdi.
Esra Erol videosundan sonra çıkan tantanadan “Ne kadar üyesi var da bu kadar tantana kopardı bu insanlar? Yoksa bazıları izlediği dizileri mi sahipleniyor?” diye düşündüğüm olduydu.
İndirilebilir İçerik mevzusu güzel bir lüks, benim çok işime yarıyor mesela. Yukarıdaki istatisklere de inanırım esasında ben. Telefondan otobüste Shameless bile izleyen insanım ben. Netflix’e üye olduğum beri neredeyse her şeyini telefondan izliyorum, rahat oluyor.
Neden üye fazla olmuyor.Korsan cennetiyizde ondan.Adamlarin dizileri maşallah ertesi gün tüm ortamlarda..Bedava izlemek varken neden para vereyim zihniyeti ama goruntu ve seskalitesi olarak ne kadar farkettiğini pek farkında değiller.Birde kullanım kolaylığı
Almanyadan bir örnek vereyim.Orda malum yerlerden film indirdiginiz zaman abonelere uyarı yazısı geliyormuş legal olmayan indirmeler yapmayın hatlara yük bandırmayın diye..
Hatta suç işlemiyorsunuzdur umarım anlamına gelecek cümleler kurarak.
Zaten büyük bir baskı varmış yayıncilardan bu durumun düzelmesi için.Yeni bir telif yasasının hazırlandığına dair haberler çıkmıştı basınımızda
Netflix kullanıcı olmayı çok isterdim, ancak bana fiyatı pahalı geliyor, Evde nete 60+ fiyat, cep telefonu paketi 30+ fiyat e bide netflix üyelik paketi, cep telf net bitti +gb paketi zaten mantıksız bir oran var fiyatlarda o yüzden bilindik yerlere ister istemez gidip izliyoruz evet ses ve görüntü kalitesi düşüklüğü oluyor yalnız ilk izlediğim dizi lost’tu yanlış hatılamıyorsam 140p de izliyordum yani 4gb kotalı netle…. Oyüzden çok yadırgamıyorum ben bilgisayarda 720p, tlf tablet gibi yerlerde 480p yetiyor…
Fikrimce korsanı önlemek adına yanlış politika izleniyor, Fiyatları düşürün yada makul seviyede kampanyanlar yapın ki millet yönelmeye başlasın.Net fiyatlar ucuzlamadan bu serüven böyle devam eder..
Ben de bunu çok sık yapıyorum, ek olarak sıkıldığım bazı derslerde dizi izlemeyi seviyorum
Netfilix 28 lira olarak gösterse de aylik aboneliği aslında 14 lira.Bir pazarlama taktiği olarak görülebilir.Telvizyomdan izlediğinizi düşünelim.Sifrenizle başka bir adresten yine yayınlarına ulaşabiliyorsunuz
Tv üzerinden.Sizden kod falan istemiyor.
2.bir profilde açabiliyorsunuz.Boylece 2 farklı izleyicinin izleme trafiği birbirine karışmıyor.Yani sözün kısası bir akraba veya arkadaşınızla abonelik ücretini ikiye bölüp birbirinizden farklı içerikler izleyebilirsiniz.Yeni bi profil açtığınızda sizi başka biri olarak tanımlıyor ve zevkinize göre yönlendirmelerde yapıyor.
14 lira bugün bir sınama bileti bile değil bizim sorunumuz internet aboneliginin pahalı olması.Yeni gelen vergilerlede daha çok artıcak olmasi.
İndirilebilir içerikleri izlerken yanılmıyorsam mobil veriden gitmiyor. Hatta birkaç kere Wi-fi kapatıp telefondan olduğu gibi izlemeye devam ettiydim. Önemli bir bölümü de o çeşit içerik zaten. Marvel ortaklığıyla gelen diziler değildi mesela, o dikkatimi çekmişti.
Ülke bazında ekstra ayarlama yaparlar mı bilmiyorum ama bu, yapılmış hali de olabilir. Çünkü Amerika’daki HD üyelik (2 ekran) fiyatı 10,99 $. Bugünkü kurla 41.67 TL ediyor. Bizdeki HD paket şu an 27,99 TL. Bizde 15,99 TL olan standard paket orada 7,99 $ ki bu da kurla 30.30 TL ediyor.
Hatta ben kur fırladığı için acaba zam yaparlar mı diye düşünmüştüm bir ara da sanırım en azından belli bir kesmin fiyatları fazla bulduğunun farkında olduklarından şimdilik dokunmadılar.
Bir de şunu ekliyeyim.Amozon ucretsiz abonelik için çalışmalara başlamış.Parali ve parasız olarak abonelere hizmet sunacaklarmis Parasız olanda reklam olacakmış.Yani tıpkı spotify gibi
Sanırım bunu dünya genelinde yayginlastirirlar.Rekabet ortamı olduğu için diğerlerinin de bu sisteme geçmeleri yüksek olasılık yakın gelecekte
Disney gelsin görürüm ben Netflix’i. Bakın bakalım fiyatları her yerde indiriyor mu indirmiyor mu? Disney yarı fiyatından çıkacak ve o devasa arşiviyle birlikte gelecek. Ayrıca Netflix üyesiyim ben de. Fakat neden üyeyim derseniz artık altyazı piyasası çöp. Neredeyse bütün dizilerin altyazıları eksik. Hele benim gibi komedi tutkunuysanız izlediğiniz dizilerin %10’unu anca izleyebilirsiniz. Herkesin de über İngilizcesi olmadığına göre Digiturk’tür Netflix’tir rağbet görüyor. Eğer içeriği geliştirirlerse daha da rağbet görürler çünkü dediğim gibi altyazı piyasası çöp. Dizi izleme siteleri altyazı sitelerinden daha fazla altyazı içeriğine sahip. Atıyorum Life in Pieces izlemek için ya İngilizce izleyeceksin ya da dizi sitelerinden.