Ergenlik çağındaki oğlunuz cinayetle suçlansaydı ne yapardınız? Bu, yeni suç draması Adolescence’ın merkezinde yer alan birkaç sorudan biri.
13 Mart’ta başlayacak olan ve başrolünde Stephen Graham’ın (Boiling Point) yer aldığı dört bölümlük mini bir dizi olan Adolescence’ın her bölümü tek ve kesintisiz bir çekimle çekiliyor.
Ana karakterler – merkezdeki aileden suçu araştıran dedektiflere kadar – şok edici bir trajedinin ardından cevaplar ararken, Graham ve Jack Thorne‘un senaryosunu yazdığı, Philip Barantini‘nin (Boiling Point) yönettiği sürükleyici hikaye gerçek zamanlı olarak ortaya çıkıyor. Gerçekte sorumlu kim? Bu olay neden oldu? Önlenebilir miydi?
Graham Netflix’e, “Amacımız, günümüzde genç erkeklerimize neler oluyor ve akranlarından, internetten ve sosyal medyadan ne gibi baskılarla karşı karşıyalar? diye sormaktı. Ve tüm bunlardan kaynaklanan baskılar, dünyanın her yerinde olduğu gibi buradaki çocuklar için de zor” demiş.

Owen Cooper
Yönetici yapımcıları arasında Brad Pitt’in de yer aldığı dizide kariyerinin ilk rolündeki Owen Cooper, okulunda bir kızı öldürmek suçundan tutuklanan Jamie Miller karakterini canlandıracak.

Christine Tremarco, Stephen Graham
Adolescence, 13 yaşındaki Jamie Miller’ın (Owen Cooper), okulundaki bir genç kızı öldürmek suçundan tutuklanmasıyla bir ailenin dünyasının nasıl altüst olduğunu anlatıyor.

Erin Doherty, Owen Cooper
Jamie’nin babası ve ‘sorumlu vasisi’ Eddie Miller rolünü Stephen Graham üstlenirken Baş Dedektif Luke Bascombe’u Ashley Walters (Top Boy), Jamie’nin davasına atanan klinik psikolog Briony Ariston’ı ise Erin Doherty’nin (The Crown) canlandırıyor.

Ashley Walters, Faye Marsay
Faye Marsay (Game of Thrones), Christine Tremarco (The Responder), Mark Stanley (Happy Valley), Jo Hartley (After Life) ve kariyerinin ilk rolündeki Amelie Pease, dizinin kadrosunda yer alan diğer oyuncular.

Mark Stanley, Owen Cooper, Stephen Graham
Graham ve Barantini daha önce BBC dizisi olarak uyarlanan ve kesintisiz çekim tekniğini kullanan BAFTA adayı Boiling Point adlı uzun metrajlı filmde birlikte çalışmışlardı. Graham, Adolescence’ı daha önce Graham’ın başrolünü oynadığı Help ve The Virtues dizilerini yazan ve This is England dizi ve filmlerinde yardımcı yazarlık yapan Jack Thorne ile birlikte yazdı ve yarattı.
Barantini Netflix’e şunları söyledi: “Temelde bu, kamerada kayıt tuşuna basıyoruz ve saatin sonuna kadar durdurma tuşuna basmıyoruz demek. Ama göründüğünden çok daha karmaşık. Senaryodan mekanlara, prodüksiyon tasarımından kameranın tam olarak nerede ve hangi açıdan çekim yapacağına kadar her aşamada bunu başarmak için aylar süren hazırlıklar, haftalar süren provalar ve inanılmaz bir ekip gerekiyor.”
Warp Films adına Mark Herbert ve Emily Feller, Matriarch Productions adına Stephen Graham ve Hannah Walters, One Shoe Films adına Jack Thorne, It’s All Made Up Productions adına Philip Barantini ve Plan B Entertainment adına Brad Pitt, Jeremy Kleiner, Dede Gardner ve Nina Wolarsky, dizinin yönetici yapımcıları. Carina Sposato (Plan B Entertainment), Peter Balm ve Niall Shamma (Warp Films), ortak yönetici yapımcı, Jo Johnson yapımcı olarak görev aldı.
yorumlar
defending jacob?
Dört bölüm olduğunu görünce giriverdim ve ilk ikisini izledim henüz.
Defending Jacob’ı akla getirdiği doğru, zaten orijinal bir konu değil. Tek plan çekime dair bir şey izleme fikri de cezbetti. Bu açıdan işime yarıyor, evet. İlk bölüm polis karakolu, ikincisi okuldu mesela. Şımarık ve laf dinlemez ergenlere olan sabrımın daha da azaldığını fark ettim 2’yi izlerken.
Oyunculukları ve ekibin çabasını takdir ettim. Aşağı yukarı bu kadar ama. Yani bu haliyle izlenesi ama kendisini özellikle ayıran bir hali olduğunu pek de iddia edemem. Şart mı? Değil. Zaten düzgün bağlasın ve asıl cevap konusunda havada bırakmasın yeter bana, fazlasını bekleyerek girmedim.
3. Bölüm:
Gözlerim inanmakta sorun yaşamadı ama kulaklarım konunun gittiği yer nedeniyle bazen sorun çıkardı.
Çocuk oyuncu söylendiği kadar iyiydi, evet.
İzlemeyi düşünmüyordum ama teknik açıdan değerlendirmek istiyorum, bir bakacağım.
o kadar övülüyor ki her yerde ilgimi çok cezbetti.
O zaman yorumumu yapayım. Yapım sürecinde büyük zorluklarla karşılaştıklarına eminim. Teknik ekip ve tüm oyuncular oldukça sağlam bir iş ortaya koymuşlar. Tebrikler.
Ama; bu teknik trik (bir bölüm tek sekans) bir yerden sonra gösterişçi olmaya başlıyor, ön plana çıkıyor gibi. Bölüm süreleri fazla gelmeye başlıyor. Ve en önemlisi bütün olayı gözlemleme imkanı buluyoruz, araları doldurabilmek için herkese hatırı sayılır ekran süresi tanınıyor yalan yok altını da doldurmaya çalışmışlar. Dedektif baba ile oğlu, polisle psikiyatrist, son bölümde ki baba-anne-ablanın yaşadıkları vs senaristler de çabalamış. Ama dizi bir eşiği aşamıyor gibi. Bence nedeni de biraz önce dediğim gibi sadece gözlemliyoruz hissi. Oradan oraya gidiyoruz, gözlemliyoruz ama kiminle empati kuruyoruz, tabi ki bir baba olarak sonda ki kendini sorgulama kısmı dahil etkileniyorsunuz, esas sıkıntı bu.
Önerir miyim evet ama yüksek beklentiyle girmeyin derim.
2.5 bölüm izledim, kalanı bugün izlerim. Açıkçası daha iyisi gelmezse sene sonu benim için yılın en iyi dizisi listesinde 1 numarada yer alacak.
ispiyon yememek için direkt en aşağı attım kendimi; dün gece ilk 2 bölümü izledik, bu gece bitireceğiz. çok sarstı beni. vay canına. tek plan özelliğini kenara koyayım, bu ne gerçekçi bir ortam ve oyunculuktur. helal olsun.
Sezonu/diziyi bitirdim.
Söylediği kadar iyi bir iş çıkmış bence. Plan sekans çekimi güzel kıvırmışlar, oyunculuklar da iyi. Ve evet, Owen Cooper yıldızlaşmış.
3. bölümdeki yüzleşmeyi ayrı sevdim. Öncesinde de çerçevesini çizmişlerdi zaten ama adını öyle güzel koydular ki… 4, bir nevi toparlama oldu ve nihayetinde düzgün bir vedayla kapattılar.
Thanks, bye.
bitirdim, tek kelimeyle müthiş. bence gayet benzersiz, çok gerçekçi, tüm övgüleri hak eden bir iş olmuş. alkışa layık.
Bitirip gelenlere beni de ekleyin. Resmen tren gibi ezdi geçti beni. Çocuklu biri değilim ama nasıl bi empati yaptırmaktır, nasıl bir şişirmektir beni…
Çok beğendim. Çekim böyle olmasa da beğenir miydim? Evet. Seviyorum ingilizlerin bu tip damar işlerini.
dolaylı diyebileceğim bir yoldan göstermelerini takdir ettim. Dizinin havasına çok uygundu.