Sıcak Kafa || Dil Kaybolursa İnsanlık Kaybolur – Tanıtım
11 yorum aserat 11 Aralık 2022 08:28
Netflix’in Türk dizilerinde özellikle fantastik ve bilimkurgu gibi alanlarda bazı denemelerine şahit olsak da bunların iyi niyetli çabalardan öteye geçtiğini iddia etmek zordu. Yurt dışında başarılı örnekleri olan distopya janrına dair ilk deneme de yine Netflix’ten geldi ve sonuç neyse ki bu sefer gayet olumlu. 2 Aralık’ta yayına giren, sadece hikayesiyle değil kalitesiyle de umut aşılayan Sıcak Kafa‘nın tanıtımı başlıyor.
KİMLİK BİLGİLERİ
Tür: Bilimkurgu, Gerilim, Dram |
Sezon/Bölüm Sayısı: 1 sezon, 8 bölüm |
Süre: 59-71 dakika |
Yaratıcı: Mert Baykal * | Yönetmen: Mert Baykal & Umur Turagay |
* (Afşin Kum‘un aynı adlı romanından uyarlama) |
Platform: Netflix |
Önemli Bağlantılar: Resmi Site – Vikipedi – IMDb |
KONU
Konuşma yoluyla bulaşan ve halk arasında “abuklama” adı verilen ARDS adlı semantik bir hastalık sonucu dünya tamamen değişir. Hastalık ölümcül olmasa da virüsü kapanların saçma şekilde konuşmaya başlaması diğer insanların geleceğini de tehdit etmeye başlar. Bu yüzden herkes dışarı kulaklıklarla çıkar, İstanbul birbirinden farklı bölgelere ayrılır, tüm teknolojik aletler risk taşıdığı için kaldırılır ve Salgınla Mücadele Kurumu (SMK) hastalıkla mücadele etme amacıyla ülke yönetimine el koyar. Fakat uygulanan baskı gün geçtikçe artmaktadır ve amacın hastalığı yok etmek olmadığı anlaşılmaktadır.
Öte yandan dilbilimci Murat Siyavuş da kendisine uygulanan mucizevi bir tedavi sonucunda hastalığa bağışıklık kazanan tek insana dönüşmüştür. Abuklamaya maruz kaldığında sadece ateşi çıkar ama konuşması hiçbir şekilde etkilenmez. Murat’ın “sıcak kafa”sı sonunda SMK tarafından öğrenilince herkesin kaderini tamamen değiştirecek bir süreç başlar.
KARAKTERLER
- Murat (Osman Sonant): Hastalığı araştıran ekipte görev yapmış bir dilbilimci. Laboratuvarda yangın çıkması ve eşini hastalık nedeniyle kaybetmesinin ardından köşesine çekilip annesinin yanına taşınmış. Hastalık sürecinin tek avantajı (veya laneti) ise yangından önce kazandığı “sıcak kafa” özelliği. Yıllardır kimseye çaktırmadan bu şekilde yaşamış olsa da yaşanan bir talihsizliğin ardından sırrı ifşa oluyor.
- Şule (Hazal Subaşı): SMK’nın baskıcı rejimine tepki olarak kurulan, hastalığa barışçıl yollardan çözüm bulmayı amaçlayan +1 adlı direniş örgütünde görev yapan bir Psikoloji bölümü öğrencisi. Sevdiği adamı da bu politik çatışma ortamı nedeniyle kaybetmiş. Güzel, akıllı, dirayetli, azimli biri. Murat’la tanışıp sırrına vakıf olduktan sonra aradığı umuda ulaşmanın sevincini yaşıyor.
- Anton (Şevket Çoruh): SMK’da görev yapan bir emniyet amiri. Sert, ciddi, işine bağlı. Murat’ın durumunu fark edip üstüne giden ilk insan olsa da bu bilginin ifşası halkın infialine neden olabileceği düşüncesiyle sürekli engelleniyor. Fakat hem inatçılığı hem de herkesten gizlediği bazı büyük sırları nedeniyle yıllardır hizmet ettiği sistemle tehlikeli bir dansa tutuşuyor.
Dizinin kadrosunda yer alan diğer isimler:
- Tilbe Saran (Murat’ın sigara ve sudoku tiryakisi annesi Emel),
- Kubilay Tunçer (SMK’nın Marmara Bürosunun başında yer alan Fazıl),
- Özgür Emre Yıldırım (Murat’ın eski mesai arkadaşı Özgür),
- Gonca Vuslateri (Özgür’ün havalı ve gizemli arkadaşı Yasemin),
- Barış Yıldız (salgından sonra zorlaşan hayatı ticari fırsata çeviren Erol),
- Hakan Gerçek (+1’de görev yapan radyocu Can),
- Erdem Akakçe (Anton’un yakın arkadaşı Cevat),
- Arda Anarat (+1’de görev yapan, Murat’ın aile dostlarının oğlu Arif),
- Şebnem Hassanisoughi (SMK memuru Canan),
- Yetkin Dikinciler (Arif’in salgın tehlikesi nedeniyle ağzını açmayan babası Behzat),
- Zerrin Sümer (Arif’in babaannesi Makbule)
- ve Haluk Bilginer (Murat’ın eski mesai arkadaşı, ileri seviyede abuklama hastası Haluk)
SON SÖZ
Sıcak Kafa uzun süredir (en nazik tabirle) “ortalama” içeriklerden öteye gidemeyen Netflix Türkiye adına büyük ve olumlu bir adım. Kağıt üstünde fazlasıyla ilgi çekici olan konusunu görsel olarak da çarpıcı ve etkileyici bir prodüksiyonla desteklerken büyük ölçüde tutarlı ilerleyen senaryosu ve başarılı oyunculuklarıyla son dönemin en iyi işleri arasına adını yazdırıyor. Türk kültürüne “yabancı” bir temayı ele almasına rağmen yerellik ve evrensellik dengesini kurmakta sorun çekmezken pandemi döneminde çekilmiş olması da gerçekle bağını güçlendiriyor. Üstelik Gezi dönemini hatırlatan siyasi ayağıyla da sabun köpüğü bir iş olmaktan çıkıyor. Bölümlerin 60-70 dakika sürmesi genel akışı bir nebze yavaşlatsa ve yer yer tekrarlara neden olsa bile son tahvilde türü sevenlerin yüzünü güldürme ihtimali yüksek. İyi seyirler.
Not: Diziyle ilgili daha önce yapılan yorumlara buradan ulaşabilirsiniz.
yorumlar
umarım 2.sezonu olmaz böyle gereksiz bir zaman kaybı izlemezseniz birşey kaybetmezsiniz
Beni de beğenenlere ekleyin. Eli yüzü düzgün sosyal bilim kurgu olmuş.
Pidecilere not: Sonu açık.
Sonradan ek: Bence “sıcak kafa/hot skull” güzel bir isim değil. Merak uyandırmaktan çok itici geliyor bana. Konu ilgimi çekmese bakmazdım bu isimde bişiye.
Önerin ne derseniz, henüz yok.
Bi de Cevat (müşter memnuniyeti) tiplemesine bayıldım. Çok da iyi canlandırılmış.
@dkamoy
“Pideciler”e koptum, Allah iyiliğini versin. Nerden geldi aklına
@darkcrystal Hep derim ben onu. Yeni değil, sana denk gelmemiş.
biraz daha güzel kullanmalarını beklerdim ancak oradan pek bir şey çıkmadı.
Diziyi izlerken şöyle bir detay fark ettim. Dizide sürekli SMK dediklerinden, acaba bu bana nereden tanıdık geliyor, diye düşününce Fi dizisinde de SMK diye bir karakter olduğunu ve bu karakteri Osman Sonant’ın (Murat) canlandırdığını fark ettim. İlginç bir tesadüf olmuş.
@dkamoy İnternette birisi alternatif isim olarak “The Talking Dead” yazmıştı, benim hoşuma gitti
@erselgider aaa süpermiş. (bizim evin ikincisi “güzel ama çakma” dedi.)
Ya Anton mefta ya da onunla beraber dizinin kendisi de.
Altta birisi 2. sezon yok mu diye sormuş. Yok demiş.
Gereksiz bir ayrıntı olacak ama Netflix dizileri (Hakan, Atiye, en son çıkan Şahmaran falan) IMDb’de ”Tv Series” olarak geçerken bu en başından beri ”TV Mini Series” olarak geçiyordu. Diziyi izlemediğim için bilmiyorum, ucu açık bir şekilde mi bitmişti?
Gayet de açık.