22dakika.org 2005 yılından bu yana “kollektif blog” mantığı ile çalışan ve herkesin yazı yazabileceği bir sistem. Tercihen yabancı dizilerle ilgili yazılarınızı (tanıtım, haber, inceleme, magazin vb.) hemen yazmaya girişip editörlerimizin onayına gönderebilirsiniz. Onaydan geçer geçmez bir bakmışsınız yayındasınız!
Yazarken nelere dikkat edeyim?
22dakika.org’a katkıda bulunmak istiyor ama yazılarınızın reddedilmesinden korkuyorsanız, alttakilere dikkat etmeniz yazınızın onaylanmasına yetecektir.
- Şu ana dek yazılmış yazıları inceleyin: Sizin yazacağınız türde yazılar muhakkak yazılmıştır. onların “tarzından” kopya çekin.
- Yorum yapmak için bildiri yazmaya girişmeyin: Kişisel yorumlarınızı “yorumlar”da dile getirmeye, bildirilerinizi mümkün olduğunca tarafsız bir dille hazırlamaya özen gösterin.
- “Diziler” listesini kontrol edin: Yazacağınız bir tanıtım yazısı ise, biri sizden önce davranmış mı diye, “diziler” listesine bir göz atın. (“Gelecek Program” sayfasında tanıtımını hazırlamakta olduğunuz diziyi bildirmeyi unutmayın ki başkası ile aynı anda aynı diziye girişmiş olmayasınız.)
- Kopyala yapıştırdan uzak durun: Kendi cümlelerinizi ve hayalgücünüzü kullanın.
- Etiketleri unutmayın : Yazı kolay bulunsun diye en az üç etiket girin.
- Etiket uyanıklığı yapmayın : Yazınızın etiketleri yazdığınız dizi, konusu ve oyuncuları ile ilgili olabilir. ilgisiz dizilerin isimlerini etiket olarak eklemeyin.
- Türkçe kelimeler tercih edin : Gerekirse ingilizce terimleri yanlarına türkçe açıklamalarını yazarak kullanın. [örn. promo (reklam filmi) ]
- Yazım kurallarına dikkat edin : Gönderdiğiniz yazıda özensiz anlatım / dilbilgisi hataları olmamasına dikkat edin. (yazım kurallarıyla ilgili yardım almak için şu dokümana bakabilirsiniz.)
- Görselliğe önem verin : Yazdığınız konuyla ilgili bir resim ya da fotoğraf eklerseniz daha renkli ve albenili olur. birden fazla görsel malzeme varsa, hepsini alt alta sıralamak yerine yazının içine serpiştirmeyi unutmayın.
- Bağlantılara (Linkler’e) önem verin : Daha iyi anlaşılmak için konu ile ilgili bolca bağlantı (link) verin. Dizinin belirli bir bölümünden (ör. 5. sezon, 9. bölüm) bahsediyorsanız, tv.com’dan o bölüme link verebilirsiniz.
- Bahsettiğiniz dizilerle ilgili linkler : Yazınızda bir diziden bahsederken öncelikli olarak Diziler listemizdeki bağlantıyı kullanın. Aynı dizinin birden fazla kere ismi geçiyorsa alttaki maddeye göre bağlantı verin.
- Link’leriniz çeşitli olsun : Yazıda geçen on adet Lost kelimesinin onunda da Lost’a aynı bağlantıyı vermeyin. Ama varsa farklı bağlantılarla süsleyin. Dizi ile ilgili bağlantıları dizinin ingilizce wikipedia sayfasının sonunda kolayca bulabilirsiniz. (22dakika’dan ve tr.wikipedia gibi türkçe kaynaklardan bağlantı vermek ingilizce bilmeyen okuyucular açısından etkilidir.) [örn. Lost‘un bu bölümünde , Lost‘un ilk bölümlerinden tanıdığımız Kayıp Veysel lost‘a konuk oldu. Fanatiklerin pek sevdiği Veysel, “Lost lost diye nice nicesine sarıldım” dedi.]
- Haber kaynağınızın link’ini unutmayın : Yazınız bir haber ise, haberin kaynağına bir bağlantı (link) muhakkak ekleyin. Kaynağın ana sayfasına değil, haberin sayfasına link verin.
- Oyuncuların isimleri havada asılı kalmasın : Oyuncu isimlerine imdb’den ya da wikipedia/vikipedi’den bağlantı (link) muhakkak ekleyin.
- Yazıyı gülen suratlara boğmayın : Dikkat dağıtır, okuyucuyu rahatsız eder, okuyucuya karşı samimiyetinizi kaybetmenize bile neden olabilir.
- Reklam / spam yapmayın : Kanuna aykırı, hakaret içeren, karalayıcı vs. yazılar da yazmayın.
- İspiyon (spoil) yapmamayı ya da yaparken uyarmayı unutmayın : Yazıda ispiyon varsa “buradan sonrası ispiyon içerir” diye kalın harflerle yazılmış bir ifade ile muhakkak ayırın. İspiyon içeren cümle ve görselleri, bildiri yazma arayüzündeki kırmızı renkli S harfine (“insert spoiler”) tıklayarak saklayın.
- Video koyup geçmeyin : Fragman, tanıtım filmi (promo) gibi videoları paylaşacağınızda hangi dizi, hangi bölüm ve tarihi hakkında bilgi içeren bir cümleyi yazınıza ekleyin. Sadece videoyu göndermeyin.
- “önizleme”yi kullanın : Yazınıza ve ekli materyale “önizleme” ile bakmadan göndermeyin. Her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olun.
- Son kontroller önemlidir : Yazıyı göndermeden önce muhakkak en az bir defa baştan okuyup eksik harf, tamamlanmamış ya da düşük cümle, noktalama işareti hatası var mı diye bir alıcı gözüyle okuyun.
- Sabır : Yazıyı onaya gönderdikten sonra 1-2 gün sabredin. Gelecek Program‘da sıraya girdiniz demektir. + Yazınız onaya gittiğinde güncelleyemezsiniz. Korkmayın, sorun sizde değil.
- Şimdiden ellerinize sağlık.
yorumlar
Çok güzel bir bilgilendirme yazısı. Dikkat çekici bir yere alınması da, isteği olan ama gözü korkan bünyeler için cesaret verici olacaktır.
Bir tavsiye de benden olsun. Eğer kendinizden şüpheniz varsa kısa haber tarzı yazılarla başlayın. Ya da çok kişinin bilmediğini düşündüğünüz, çok popüler olmayan dizilerin -burada olmaması şartıyla- tanıtımlarıyla başlayın. Hem o diziyi tanıtmış ve bilmeyenler için bilinir hale getirmiş olursunuz, hem de üzerinizde iyi bir şey çıkarmalıyım stresi olmaz.
Şimdiden yeni yazarlarımızın eline sağlık. : )
Bu yazı, sitenin eski (wordpress’e geçmeden önceki) halinde vardı. Birisi bildiri yazmaya girişince karşısına çıkan bir kılavuz idi. Yeni arayüze geçince arada kaynamış gitmiş. Dün farkettim eksikliğini. Bunca zaman ortalıkta olmaması ayıp olmuş.
Yukarıdakilere ek olarak şunun altını çizeyim :
Kişisel fikirlerinizi, yorumlarınızı bildirinizin içinde değil, yazınızın altındaki yorumlarınızda paylaşmaya özen gösterin. Nasıl olacağını da daha önce yazılmış olan yazıları inceleyerek anlamanız mümkün.
Şimdi oldu bak, geçen lost tanıtımını yazarken buradan esinlenmiştim, aradıydım bayaa da bulamadıydım. Ben de yanlış hatırlıyorum sanıp yazdığımı değiştirmiştim. Meğer başta doğru hatırlamışım.
bu yazıyı tutamıyor muyuz?
Bildiğim kadarıyla bu yazı teknik olarak bir yazı değil. Yani umuma açık yayınlanmadığı için sanırım tutma gelmiyor. Ama oluru vardır belki, olsa güzel de olabilirdi tabii.
Yok yahu bu bir kılavuz. Artık bunu da tutmayalım, ilahi.
Ben genelllikle “x kişisi y dizisinin başrol oyuncusu oldu” gibi başlıkları olan kısa haberlerin içine bakmıyorum. Ama sonra y dizisini sitede aratırken ilgili habere denk gelip bir de bakıyorum ki haberin içinde kallavi bir paragraf ile konu var. Hatta yanında diziyle ilgili birkaç başka bilgi daha.
Diyeceğim odur ki bu tip kısa haberlerin etiketine “mini tanıtım” eklense, o etiketten takip ederek bu “sadece oyuncu bilgisi” içermeyen haberleri benim gibiler takip edebilse, deneme bölümü ise projelere şıp diye ekleyebilsem, “dizi listesi”mize eklerken de @okakacukaka için kolaylık olsa… Sizce de hoş olmaz mıydı?
@dkomoy Etiketten kastın başlık değil ‘Amerikan dizisi’, ‘nbc’, ‘deneme bölümü’ vb. etiketlediğimiz şeyler di mi? Başlıktan bahsetmiyorsun?
‘Mini tanıtım’ etiketi de eklerim unutmazsam bundan sonra.
@pirate Evet evet orası. (tek sen değilsin, o yüzden buraya yazdım. diğer yazarlar ve editörler de üstüne alınırsa sevinirim)
OK. Ben bazen ‘Günün Oyuncu Haberleri’ yazılarının içine de sıkıştırıyorum bu tarz haberleri ayırmaya üşenip. Onların içine de öyle bir haber olursa etiket eklerim o vakit.
Türkçeyi doğru kullanmayı önemseyenler için sıkça yapılan yanlışların bazılarını sıralamış Baskın Oran.
Kamu Spotu
22’de başka sitelerden birebir alınmış içeriklere/yazılara ya da paragrafa vs. resmi (bülten falan) değilse yer vermiyoruz takdir edersiniz ki. Haber, tanıtım vs. de dahil fark etmiyor.
Başka sitelerden çıkma yazıları kullandığımız takdirde en azından kaynak falan belirtmek de lazım zaten (Etik kısmı bir tarafa bunun belki telifsel arızası da olabilir sonuçta).
Kamu Spotu
Kişisel ve genel bir reca; 76 kelimelik cümle yazmayın. Çeyize koyulmuyor onlar.