Heroes‘un gidişatı senaryo ve yapım aşamasında ne badireler atlattı da zamanın popüler dizisi şimdi, “bitse de gitsek” denilebilen hale geldi?
Bunun için dizinin yapım ve daha çok, senaryo hazırlama geçmişine, yapımcıların yaklaşımlarına bir göz atalım. Hikayeyi de sezon sezon fotoğraflarla hatırlayalım.
4. sezon 15. bölüme kadar izlemişler için ispiyon içermez.

Tim Kring‘in yaratıcısı olduğu Heroes, bir çizgi roman gibi sunulduğu için cilt cilt yayınlanıyor. Şu ana dek yayınlanan ciltleri şöyle:
1. sezon – 1. cilt: Yaratılış (Genesis) (2006–2007)
2. Sezon – 2. cilt: Nesiller (Generations) (2007–2008)
3. sezon – 3. cilt : Caniler (Villains),
4. cilt: Kaçaklar (Fugitives) (2008–2009)
4. sezon – 5. cilt: Kefaret (Redemption) (2009–2010)
Senaryolaştırma :
1. sezon (2006–2007):

1. Cilt - Yaratılış

1. Cilt – Yaratılış

Her bölümde senaryo ekibinden her bir kişi bir karakter ve onun sahnelerini yazıyor. Sonra bütün bu sahneler birleştirilip bölümün yazarına veriliyor. Böylece her yazarın her bölüme katkı vermesi ve senaryonun daha çabuk yazılması sağlanmış oluyor. Dolayısıyla çekimlere hemen geçilebiliyor. Tim Kring, senaryo aşamasını, el birliği ile oluşturulan bir süreç olarak nitelendiriyor. Yapım aşamasında bir mekanda birden fazla sahne çekilmesi gerektiği için, bu işbirlikçi senaryo sürecinin çok önemli olduğunu ve birkaç senaryonun önceden hazır olması gerektiğini söylüyor. Yapımcı ve yazar Jesse Alexander da bir karakterin gelişimi için bu yöntemin bir drama dizisinde önemli olduğunu söylüyor.
(Bu bilgiler 2006-2007 sezonunda yapılan röportaj ve çıkan haberlerden alınmıştır. Wikipedia sayfasında, dizi hala bu yöntemlerle hazırlanıyormuş gibi anlatılmış.)

Ressam Isac iş başında

Ressam Isac iş başında

Linderman ve Nathan

Linderman ve Nathan

Haiti'li yine birinin anılarını temizliyor

Haiti’li yine birinin anılarını temizliyor

Claire'in bebekliği

Claire’in bebekliği

Hiro ve aşkı Charlie

Hiro ve aşkı Charlie

Hiro, Hiro'ya karşı

Hiro, Hiro’ya karşı

Gelecekteki Peter ile Sylar'ın dövüşü

Gelecekteki Peter ile Sylar’ın dövüşü

Molly ve Mohinder

Molly ve Mohinder

Hiro, geçmişteki Sylar'ı durdurmaya çalışırken

Hiro, geçmişteki Sylar’ı durdurmaya çalışırken

Peter ve Sylar'ın karşılaşması

Peter ve Sylar’ın karşılaşması

(bölüm sonu canavarı)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Peter'ın şehrin üstünde patlayışı

Peter’ın şehrin üstünde patlayışı

 
Heroes : OriginsMayıs 2007’de NBC, Heroes: Origins isimli 6 bölümlük bir spin-off (türemiş) diziyi 2008 yazında yayınlayacağını duyurdu. Dizinin her bölümünde yeni bir karakterle tanıştırılacaktık ve 6 bölümün sonunda izleyiciler bunlardan birini asıl dizide görmek üzere seçeceklerdi. Kanal, iki sezon arasındaki boşluğu bu diziyle kapatacak ve aradan sonra yaşanan reyting kaybını engelleyecekti. Dizi, Nisan 2008’de Heroes’un 2. sezon finalinin ardından yayına girecekti. Ancak, Ekim 2007’de Origins’in yazar grevi nedeniyle ertelendiği haberi geldi. 3 Nisan 2008’de ise iptali kesinleşti. 28 Ağustos’ta Tim Kring’in, Origins’in tamamıyla ölmediğini söylemesine karşın, bu konuda olumlu yönde bir hareket görülmedi.

2. sezon (2007–2008):

2. Cilt - Nesiller

2. Cilt – Nesiller

Dizinin ikinci sezonu yazar grevine denk geldiği için planlanan 24 bölümden sadece 11’i çekilip yayınlandı. Bu durum, yapımcıların 3 cilt çıkartmayı planlarken sadece Nesiller (Generations) cildini çıkartacak şekilde hikayeyi düzenlemelerini gerektirdi. Çıkmayan 3. cildin adı Exodus’tu (Göç) ve hikayeyi Shanti virüsü üzerine dallandıran bir ciltti. 4. cilt olarak planlanan Caniler (Villains) ise 3. sezona 3. cilt olarak alındı. 2. sezon finali, Exodus cildinin iptalini yansıtmak ve Nesiller cildindeki cevapsız soruları toparlamak için çekildi.
2007 Kasım’ında kendisiyle yapılan bir röportajda Tim Kring, 2. sezondaki %15’lik izleyici kaybını, bir yönetmen olarak kendisinin izleyici isteklerini yanlış yorumlaması olarak tanımlamış. Kring’e göre, 2. sezonda kendisi izleyicinin yeni karakterler ve farklı güçler yaratılmasını istediğini sanmış; ancak, izleyiciler adrenalin peşindeymişler. Kring aynı zamanda problemlerden birinin de hikayenin konusunun gelişmesinde olduğunu, “büyük resmi görmenin çok uzun sürdüğünü” söyleyip; Peter’ın kıyamet gününün görüntüsünü 7. bölümde değil, ilk bölümde görmüş olması gerektiğini eklemiş. Elle‘de yaptıkları gibi yeni karakter katılımlarını hikayeye yedirmelerinin daha iyi olacağını belirtmiş. Yeni karakterleri, Maya ve Alejandro kardeşler gibi bağımsız hikayelerle sokmanın hata olduğunu söylemiş. Kring, “Hiro Japonya’da” hikayesinin de çok daha hızlı toparlanması gerektiğini, boş yere uzatıldığını ifade etmiş. Claire ve West, Hiro ve Yaeko çiftlerini örnek vererek, romantik hikayelerin de fazla tutmadığına değinmiş.

kensei-hiro-yaeko üçgeni

kensei-hiro-yaeko üçgeni

Claire ve West

Claire ve West

Ağlak Maya

Ağlak Maya

Elle'in Elleri

Elle’in Elleri

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Peter'ın Rüyası

Peter’ın Rüyası

3. sezon (2008–2009):

3. Cilt - Caniler4. Cilt - Kaçaklar

3. Cilt – Caniler

4. Cilt – Kaçaklar

3. cilt olan Villians ile diziye bir sürü kötü karakteri sokup ortalığı karıştırmak da işe yaramadı.
4. cilt olan Fugitives’de dizinin özüne döneceği haberleriyle, hem kaybedilmiş izleyiciyi hem de yeni izleyicileri yakalamaya çalışan dizi, fazla karakter ve fazla hikayeciklerden vazgeçeceğini duyurdu. Cilt, Nathan Petrelli‘nin amerikan başkanına süper güçleri olan insanlar varolduğunu söylemesiyle başladı. Başkan, Nathan’a bu insanları yakalama yetkisi verdi. Sylar dışındaki ana karakterler, Nathan’ın ajanlarından kaçabilen ve Rebel isimli gizemli birinden yardım alan karakterler oldular. (Sylar bu sırada biyolojik babasını arıyordu.)
2008 Kasım ayında NBC, yaratıcılık farklılıkları ve bütçe sorunları gerekçesiyle Jesse Alexander ve Jeph Loeb‘i yapım ekibinden kovdu. Bunun sonucunda Tim Kring, dizinin karakter gelişimi ve basit hikaye anlatımı üzerine yeniden yoğunlaşabilecekti. Gerçi, söylentiye göre, bu iki ismi kovan aslında NBC değil, Kring’in kendisiymiş. Zira bu ikili ilk sezonu popüler kılan -karakterlere bağlı hikayeler yapma-yı kabul etmiyorlarmış.

Angela'nın Takımı

Angela’nın Takımı

Arthur'un Takımı

Arthur’un Takımı

Süper güçleri olanları kovalayan Nathan ve ekibi

Sylar ve Babası

Sylar ve Babası

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sonunda iç içe geçen Nathan ve Sylar

Sonunda iç içe geçen Nathan ve Sylar

 
4. sezon (2009-2010) :

5. Cilt - Kefaret

5. Cilt – Kefaret

2008 Aralık ayında, Bryan Fuller*, Universal Stüdyoları ile 2 senelik anlaşma yaptı. Bu sayede, 3. sezonun 20. bölümünden itibaren yazar kadrosuna geri katıldı ve senaryo ile yönetmenlik koltuklarında diziye etkin bir katkı sağladı. Ne var ki Fuller 22 Haziran 2009’da başka projelerde çalışmak üzere Heroes’dan yine ayrıldı. Bu sırada kendisi, Millie isimli tek kullanımlık bir karakteri yazmıştı. Karakter ilerleyen bölümlerde tekrar gözükebilir.
28 Nisan 2009’da da yazar/yapımcı/yönetmen Greg Beeman de NBC tarafından kovuldu.
Dizi şu anda, çoğu Kring tarafından yazılıp yönetilen bölümlerle devam ediyor.

Samuel ve Karnaval

Samuel ve Karnaval

Claire ve ynei kız arkadaşı Gretchen

Claire ve yeni kız arkadaşı Gretchen

Sylar ile anlaşma yapan Hiro

Sylar ile anlaşma yapan Hiro

Nathan olmadığını öğrenen Sylar

Nathan olmadığını öğrenen Sylar

Nathan'ın sonuncu ölüşü

Nathan’ın sonuncu ölüşü

Peter'ın rüyasındaki Emma

Peter’ın rüyasındaki Emma

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Selam Dünyalı, Biz Dostuz

Selam Dünyalı, Biz Dostuz

Reyting :
Peki bu süreçte, dizinin izlenme oranları ortalaması ne durumdaydı?
1. sezon 13,86 milyon
2. sezon 11,46 milyon
3. sezon 7,61 milyon
4. sezon ilk bölümü dizinin kendi tarihinde en düşük olan reytingi aldı. Şimdilik 5,9 milyonlarda gezmesine rağmen, Tim Kring 5. sezonu yapacağından emin. Öyle ki 4. sezon finalini, dizinin sonu olarak sunmamış, konuyu toparlamamış.
 
*___Bütün bu bilgiler ışığında, insanın içinden :

Kring amca , Kring amca…

yağıyi var mi?

uniyi var mi?

şekeri var mi?

ne duruyorsun?

helva yapsanaaa!

diye türkü çığırmak geliyor, biliyorum ama ben asıl önemli aktörün Kring değil, Fuller olduğunu düşünüyorum. Bryan Fuller
Kendisinden biraz bahsedeyim :
Fuller, USC Sinema Sanatları Fakültesi‘nden mezun, senarist olmayı hiç planlamamış olmasına rağmen kendini hayranı olduğu Star Trek’lerden (Uzay Yolu) Deep Space Nine‘a (derin uzay 9) senaryo yazdıktan sonra bir senarist olarak buluyor. Deep Space Nine’a yazdığı iki bölümden sonra, Voyager‘da da yirmiden fazla bölümde yazar ve yapımcılık üstleniyor. Wonderfalls ve Stephen King’in Carrie‘sinin tv uyarlamasının mutfaklarında bulunduktan sonra Dead Like Me dizisini yaratıp yazıyor. Bunu Heroes’un ilk sezonunda danışman-yapımcılık ve iki bölümün yazarlığı takip ediyor. Ancak Fuller, Heroes’un 2. sezonunda yer almıyor. Bunun yerine 2 sezon devam eden Pushing Daisies isimli dizinin yaratıcı/yapımcı/yazarı oluyor.
Pushing Daisies iptal olunca Heroes ekibine geri katılan Fuller, yukarıda da değinildiği gibi 3. sezon 20. bölümden itibaren toplam 10 bölümde danışmanlık, 2 bölümde de bölüm yazarlığını yapıyor. Ne yazık ki 4. sezon 5. bölümden sonra katkısını yine kesiyor.
Tam bir bilim kurgu hayranı olan Fuller’in, bilim kurgu izleyicisinin nabzını yakalama konusunda Kring’den çok daha başarılı olduğuna inanıyorum. Ancak anladığım kadarıyla Fuller’e, Heroes dışındaki -özellikle kendi yarattığı- projeler daha çekici geliyor. Bize de iç çekmek düşüyor ve Kring için yaktığımız türkümüze geri dönüyoruz.