İnsan bilinci bilgisayar ortamına yüklenebilseydi dünya nasıl olurdu, hayatımız nasıl değişirdi? Ya ben ne yapardım?” diye düşünenimiz boldur. Bunun üzerine yazılmış, çizilmiş, çekilmiş ürünlerin içinde parlayan bu güzelim sosyal bilim kurgu, Pantheon kıyıda köşede mi kalsındı? Bence hayır!

Pantheon, yayın hayatına AMC’de başlayıp Amazon’da devam eden, bölüm süreleri 40-44 dakika olarak değişen, şimdilik 8’er bölümlük 2 sezonu olan yetişkinler için bir animasyon drama.
Dizinin ilk sezonu 1 Eylül-13 Ekim 2022 aralığında AMC’de yayınlanıp, devam onayı olmasına rağmen 2. sezon yapım aşamasındayken Ocak 2023’te iptali görmüş ve hatta ilk sezon kanalın yayınından da çıkartılmıştı. Eylül 2023’te Amazon’un diziyi devralması sayesinde 2. sezon 15 Ekim 2023’te Yeni Zelanda ve Avustralya’da hayranları ile buluşabildi.

Yaratıcısı Craig Silverstein olan dizi, Hugo ödüllü bilimkurgu ve fantastik yazarı Ken Liu‘nun kısa hikayelerine dayanıyor.

Konu

Stephen Holstrom

 

 

2001 yılında Logorhythms isimli teknoloji firmasının kurucusu olan dahi girişimci Stephen Holstrom (William Hurt), dijital ölümsüzlüğün hayalini kurduğundan, insan bilincini tarayıp Bulut’a yükleyerek bunu Yüklenmiş Zeka (YZ) ile gerçekleştirmeyi hedeflediğinden bahsediyor. Bundan yıllar sonra hikayemizin geçtiği günlerde bu, hala teoride mevcutmuş gibi görünse de kurucusu ölmüş olan Logorhythms bu projeyi devam ettirmekte. Peki başarılı olmuş mu? Olacak mı? Yolda neler olmuş/oluyor/olacak? İşte onları varın izleyin.

 

Karakterler

Maddie Kim

Maddie Kim (Katie Chang): 2 yıl önce ölmüş olan babasının yasını hala tutan 14 yaşındaki kızımız, okulundaki popüler kızlarla sorun yaşayan kendi halinde bir ergen. Günün birinde bilgisayarında bir sohbet programında tanımadığı biriyle yaptığı yazışmadan sonra kafası karışıyor ve olaylar çorap söküğü gibi ilerliyor.

David-Ellen Kim

Ellen Kim (Rosemarie DeWitt): Maddie’nin fazlasıyla koruyucu annesi. Eşinin erken ölümünü zar zor atlatabilmiş, kızı için dik durmaya çalışan bir tarih profesörü.

David Kim (Daniel Dae Kim): Maddie’nin ölümcül bir hastalık nedeniyle 43 yaşında rahmetli olan babası. Yaşadığı yıllarda bir bilgisayar dahisiymiş. Kızıyla çok yakın bir baba, karısıyla arası çok iyi bir eş olan David, tatlılar tatlısı bir insanmış. Erken ölümüne biz izleyiciler bile daha en baştan üzüldük.

Caspian

Caspian Keyes (Paul Dano): 17 yaşında içine kapanık, asosyal ama fazlasıyla zeki bir ergen. Anne ve babası anlaşamadığı için mutsuz bir aile yaşantısı var. Kendini genelde bilgisayara gömerek programlama alanında geliştirmiş.

Cary (Aaron Eckhart): Caspian’ın karısına şiddet uygulayan babası
Renee (Taylor Schilling): Caspian’ın mağdur annesi

Chanda Vinod

 

 

 

Peter Waxman (Ron Livingston): David’in çok yakın arkadaşı ve aile dostu, programcı

 

 

Chanda Vinod (Raza Jaffrey): YZ üzerine çalışan hintli bir firmadaki başka bir dahi yazılımcı

 

 

Kadronun tamamına şuradaki imdb bağlantısından erişebilirsiniz.

Yazarın Notu

Öncelikle diziyi anca 2. sezonu çıktıktan sonra fark ettiğimi itiraf edeyim. Bir oturuşta ilk sezonu devirdim. Tek sezonda kalmış olsa bile yine de sabunlu kalmış gibi olmazdım. Evet ilk sezon, anlatacak daha fazla hikayesi olduğu bariz bir şekilde bitmiş ; ancak öncelikli olan birçok konuyu bağlamışmış.
Dizinin konusunu okuduğumda ve öykülerden uyarlandığını öğrendiğimde beklentim yükselmişti. Buna rağmen beklentilerimin kat kat üstüne çıkan bir dizi buldum karşımda.
İşin gerek fen bilimleri kısmında, gerek felsefesinde, gerek psikolojisinde, gerek sosyolojisinde üzerine düşünülmüş bir hikaye var önümüzde. Süslü olmayan ama saatlerce düşünülesi, tartışılası repliklerle dolu. İnsan olmayı farklı açılardan ele alıyor. Ölüm/ölümsüzlük konusu ciddiye binince varılabilecek noktalarla izleyicisini sallıyor. Üstelik inanılır ve meraklandırıcı bir akışı da var. Baştan sonra sürüklüyor. Çeşitli, sevilebilir ve tutarlı karakterlerle de bezenince tadından yenmiyor. Çizimlerine de zaman zaman Tron‘u hatırlatan güzel bir yorum ekliyor. Her açıdan işi bilenlerin elinden çıktığı her halinden belli.
Türün meraklılarına tavsiyemdir. Hatta ben derim ki animasyon sevmiyorsanız bile sosyal bilim kurguya tutkunluğunuz varsa ve izlediğini anlayacak kadar kafanız çalışıyorsa da kaçırmamalısınız.