12 Monkeys || Tanıtım
160 yorum unfortr 04 Şubat 2015 08:56
Zaman yolculukları ve paradokslar bilimkurgunun vazgeçilmez ögelerindendir. Çoğu zaman kendimizi okuduğumuz kitaplar, izlediğimiz filmler ve dizilerde bu yolculukları yapan karakterlerin yerine koymayı hayal ederiz. Fakat zamanda geri veya ileri gitmek bazen o kadar eğlenceli ve kolay bir iş olmayabilir. Özellikle tehlikeli ve denenmemiş bir yöntemle, zor bir görev için bu işi yapıyorsanız başınıza her şey gelebilir. Tıpkı 12 Monkeys’de olduğu gibi…
YAYIN BİLGİSİ
Dizi bu sene 20. yılını kutlayan aynı adlı kült bilimkurgu filminden uyarlanarak televizyonlara taşındı. 16 Ocakta Syfy ekranlarında yayın hayatına başlayan dizinin ilk sezonu 13 bölüm olacak.
Dizinin yapımcı kadrosunda, Terra Nova ve Nikita’da birlikte çalışmış olan Travis Fickett ve Terry Matalas yer alıyor.
KONU
Her şey 2017 yılında salgın bir virüs sonucu 7 milyar insanın ölmesiyle başladı. Sadece küçük bir azınlık hayatta kalabildi. Tam bir kaos halinin hüküm sürdüğü 2043 yılına geldiğimizde insanoğlunun sonu gelmek üzeredir. En iyi ihtimalle, belki son bir jenarasyonun daha gelebileceği düşünülmektedir.
Virüs yayıldığı tarihten itibaren mutasyona uğramış ve daha tehlikeli bir hale gelmiştir. Hayatta kalan bir avuç insandandan çok azı bağışıklık sahibidir. Çoğunluğu yiyecek bulma sıkıntısının derdiyle çevresine saldırmaya başlar. Leş yiyici denen bu tipler, diğer hayatta kalan insanların yemeklerini ve araç-gereçlerini yağmalarlar. Bu keşmekeşten kaçabilenler ise yer altında açlık ve yok olmanın eşiğinde sonlarını beklemeye başlar.
Bir grup bilim insanı, ölümcül virüsün sebebinin kim olduğunu araştırmaya başlamıştır. Geçmişten günümüze ulaşan bozuk bir ses kaydında hastalığı tedavi etmeye çalışan bir doktor, virüsün kaynağı olarak Lealand Frost adlı bir adamı işaret etmektedir. Zaman makinasıyla James Cole adlı mahkum 2015 yılına gönderilir. Cole’un görevi dünya nüfusunun %93.6’sının ölümüne neden olan virüsü yaymakla suçlanan bu adamı bulup etkisiz hale getirmektir.
KARAKTERLER
James Cole
2043 yılında bilim insanları tarafından kendisine bir şans tanınır. Şans diyoruz, çünkü Cole bir mahkumdur. Özgürlüğünü elde etmesinin tek yolu, ona verilen görevi yerine getirmek üzere zamanda geriye gitmektir.
Karakteri en iyi Nikita’dan tanıyacağınız Aaron Stanford canlandırıyor.
Dr. Cassandra Railly
Karakter orjinal filmde bir psikiyatr iken, dizide hem isim hem de meslek değişimine uğruyor. Ünlü bir virolog olan Cassandra’nın yolu, 2013 yılına gönderilen James Cole ile kesişiyor. Virüsün yayıldığı sırada Hastalık Kontrol ve Önleme merkezinde çalışan Cassandra, Cole’a Lealand Frost’u bulması için yardım ediyor.
Karakteri, Suits’te canlandırdığı Katrina karakteri ile hafızalarımıza yer eden Amanda Schull canlandırıyor.
Jones
Jones, 2043 yılında dünyayı kurtarma görevine soyunmuş bilim insanları takımının lideridir. Cole’u zamanda yolculuk görevi için seçmesinin nedeni tesadüf değildir. Bir nedenden dolayı bu görevi ona vermiştir.
Karakteri Barbara Sukowa canlandırıyor.
Aaron Maker
Cassandra’nın hayat arkadaşı, siyasi bir stratejisttir. Tüm bu olaylar olmadan önce sağlıklı bir ilişkisi olan Aaron için artık her şey değişmiştir.
Karakteri Damages ve Nikita’daki rollerinden hatırlayabileceğimiz Noah Bean canlandırıyor.
Ramsey
Cole’un 2043 yılında en iyi arkadaşı olarak tanıdığımız Ramsey, zaman yolculuğunun yapıldığı tesiste yaşıyor. Dış dünyanın kaos ortamından da şimdilik uzak kalmış görünüyor.
Ramsey’i en iyi OZ ve Fringe gibi yapımlarda yer almış Kirk Acevedo canlandırıyor.
Jennifer Goines
Akıl hastanesinde tedavi gören bir hasta olan Jennifer, virüsün kaynağını belirlemede kilit isim olarak lanse ediliyor.
Karakteri bu sezon Man Seeking Woman’da da karşımıza çıkan Emily Hampshire canlandırıyor.
1995 yapımlı filmin temeli Cassandra Kompleksi üzerine kurulmuştu. Kısaca değinirsek…
Mitolojide Cassandra adıyla güzel bir kız vardır. Tanrı Apollo, Cassandra’ya birlikte olması karşılığında bir teklif sunar. Cassandra Apollo’nun aşkını kabul ederse geleceği görme yeteneği kazanacaktır.
Cassandra teklifi kabul eder ve geleceği görme yeteneğine sahip olur. Bu yeteneğe sahip olduktan hemen sonra sözünden döner. Bakire bir rahibe olarak kalmayı tercih eder. Kandırılan Apollo çok sinirlenir ve onu lanetlemeye karar verir. Lanete göre Cassandra gelecekte olacakları görecektir ama kehanetlerine kimseyi inandıramayacaktır. Kimseyi inandıramadığını düşündüğü için de komplekse girecektir.
Filmde yönetmen tarafından bu yetenek James Cole’a (Bruce Willis) veriliyor. Gelecekten gelen bu karakter, söylediklerine kimseyi inandıramıyor. Daha sonra Dr. Kathryn Railly (Madeline Stowe) karşısına çıkıyor. Zar zor da olsa onu kendine inandırmayı başarıyor. Olaylar birbirini kovalıyor, bu sefer iki karakter arasında inanan-inanmayan rolleri değişiyor.
Dizideki James Cole ise kendini çok çabuk kabul ettiriyor. Film ile dizinin ayrıldıkları nokta burada başlıyor. Cole-Railly ikilisi ortak olup virüsün kaynağının peşinden koşmaya başlıyorlar. Yalnız 3. bölümün ismi Cassandra Kompleksi ve ucundan köşesinden bu konuyu işlemeye çalışmışlar.
Eğer filmi izlediyseniz, dizinin başına beklentileriniz farklılaştırarak oturursanız gayet keyif alabilirsiniz. İzlemediyseniz zaten sizin için bir sorun yok. Potansiyel anlamda gelecek vaat eden dizi, umarız kanalın kötü şöhreti altında ezilmez. Keyifli seyirler…
yorumlar
Dizinin karşısına düşük beklentiyle oturdum ama bekletilerimin epey üstünde bir şeyle karşılaştım. Şimdilik sıkmadan, merak ettirerek, güzel güzel ileliyor bence. Eğer bu seviyesini bozmazsa ikinci bir Helix vakası olabilir benim için.
Ellerine sağlık @unfortr.
Dizinin ilk 3 bölümünü izledim.Bilindik bir konu olmasına rağmen kendini izlettiriyor. Dizinin kurgusu Fringe, The Vampire Diaries v.b. diziler gibi her bölüm sonunda merak uyandırıcı biçimde ve her bölümde yeni karakterler ilave ediliyor.İzlenmeye değer.
filmin yarısı kadar bile olsa yeter benim için helix ve bu dizi yeni bilimkurgu dizi favorilerimden olacaktır..yazı için teşekkürler
Henüz başlayamadım ama konusunu çok beğendim ilginç bir dizi olacağa benziyor. Eline sağlık @unfotr, çok güzel bir tanıtım olmuş
Filmin yıllardır hastasıyım ve defalarca izledim. Hala da yerine koyamam bu türde herhangi bir yapımı.
Son zamanlarda SyFy’dan çıkan işleri de düşünerek bu proje firki çıktığında sinirlenmiş ve gereksiz bulmuştum. Ama sonra başrole Birkhoff‘cuğumu kondurdular ve ben diziye ısınmaya başladım.
Dizinin başına oturduğumda beklentilerim gerçekten de feci düşüktü ve filmin f’sini aramadan izledim ilk iki bölümü.
Tüm bu ahval ve şeraitler dahilinde ilk 2 bölümle “aaa zamanda yolculuk zor konudur. böyle dizimiz yoktu, hiç de fena olmamış” dedirtti. Yukarıdaki tanıtımda yazarın yorumlarına katılıyor ve umarım bu çizgide ya da daha üstünde devam eder diyorum.
Bu arada yukarıdaki şu fotonun göndermesinin hastası oldum!
ben de diyorum bu madeline stowe’u nerden tanıyorum. bir şeyler tanıdık gelmiş demek ki, doğru tahmin etmişim. ama doğru tahmin etmiş olmama rağmen değişime şaşırdım.
helix ve bunu aynı zamanlarda başlayıp bitircem ama ikisi için de henüz erken. tanıtım için eline sağlık :))
En son 1×08’i izledim ve tahmin etmediğim şekilde iyi gidiyor yahu bu dizi. Güzel ters köşeler oluyor arada, hoşuma gidiyor. Zaman işini de hiç fena kıvırmıyorlar.
İsmini koyamadığım eksik bişiler var herkese “bakın” dememi engelleyen, ama benim beklentilerimi aştığı kesin. 1×07’de sezon finali yapabilirlermiş diye düşündüm.
Bakalım sezon nasıl bitecek.
Ben ilk 2 bölümü arka arkaya çıktığı için izlemiştim. Sonra öylece kaldı. Konusu falan hoşuma gitmişti halbuki. Bitince toptan izlerim belki diye de düşünmüştüm bir yandan.
@dkamoy: Senin yorumun o açıdan çok iyi oldu. Demek ki devamını da severim ben bunun. Sezon bitince başlayayım.
1×08
Tam patlama olduğu sırada Cole’u geleceğe getirmemiş olmaları ile benden 10 puan aldı, kolaya kaçmadılar ki hiç beklemiyordum. Hatta sonra Cole’u geleceğe çekmeye çalışırken yarı yolda otobüsün bozulması da güzel detaydı, ters köşe oldu. Genel olarak konuyu çok zorladıklarını düşünüyorum, senarist(ler) resmen “Challenge Accepted” demişler. Cole’un Witness olması, virüsün kaynağı olması gibi şeyler koyuyorlar ortaya ama bunlar ileride konuyu çok zora sokacak detaylar. İçinden çıkabilmeleri için bir zaman yolcusu daha lazım. Bir de 1×08 de “e o kadar zamanda geri gittiniz, ne oldu, niye biz hala virüs konuşuyoruz” sahnesi çok güzeldi.
Bir ben mi böyleyim bilmiyorum ama virüsü pek umursamamaya başladım. Konunun daha çok Cassandra kompleksini incelemesini, deneme yanılma yapmasını, “zamanı gerçekten değiştiriyor muyuz, yoksa değiştirdiğimiz şey aslında geçici bir kabarcık mı” kısmına odaklandığımı fark ettim. Ne kadar farklı teori üretebilecekler bakalım.