2021-22 Sezonunda Ekrana Gelecek Olan Yeni Türk Dizileri – 5
18 yorum aserat 24 Ocak 2022 01:14
2021-2022 sezonu türk dizileri almila ada aşkın yolculuğu: hacı bayram-ı veli atv baba burak sevinç canan ergüder cihan ünal haluk bilginer hasan denizyaran iclal aydın kanal d melisa berberoğlu nihal yalçın oğlum özgü kaya reha özcan Serhat Teoman show tv Songül Öden Timur Acar tolga sarıtaş trt 1 türk dizisi üç kız kardeş yalnız kurt yeni dizi yerli dizi
2021-22 sezonunun ilk yarısı sona ermiş olsa da ikinci yarısı için birbirinden iddialı projeler izleyiciyle buluşmayı bekliyor. İşte pek çok yıldız oyuncunun ekranlara dönüşünü müjdeleyen 2022’nin ilk yeni dizileri:
1) Baba (Show TV)
- Yapımcı: Ay Yapım
- Yönetmen: Çağrı Bayrak
- Senaryo: Gökhan Horzum & Ekin Atalar
- Oyuncular: Haluk Bilginer, Tolga Sarıtaş, Beril Pozam, Ayda Aksel, Hakan Kurtaş, Özge Yağız, Taner Rumeli, Bihter Dinçel, Deniz Hamzaoğlu, Zeynep Tuğçe Bayat, Özge Özacar, Oktay Çubuk, Damla Su İkizoğlu, Begüm Akkaya, Nihan Okuyucu, Tolga Sala
- Konu: Kardeşi Mehmet Ali ile yıllar önce küsen ve kalabalık ailesiyle Anadolu’da sıradan bir hayat süren Emin Saruhanlı’nın (Bilginer), yaşanan bir uçak kazasıyla ansızın değişen hayatını konu alıyor.
- Yayın Tarihi: 15 Şubat Salı
2) Oğlum (Show TV)
- Yapımcı: Ay Yapım
- Yönetmen: Gökçen Usta
- Senaryo: Sevgi Yılmaz & Hürer Ebeoğlu
- Oyuncular: Canan Ergüder, Songül Öden, Nihal Yalçın, Serhat Teoman, Feyyaz Duman, Timur Acar, Kubilay Aka, Tuğçe Açıkgöz, Metehan Parıltı, Emir Kaan Özden, Ali Seçkiner Alıcı, Abdurrahman Yunusoğlu
- Konu: Dar gelirli bir ailenin 6 yaşındaki oğlu Kaan ve maddi durumu iyi olan başka bir ailenin 12 yaşındaki bilgisayar oyunu düşkünü oğlu Cem’in yolları, korkunç bir olayla kesişir. Bir “umut hikayesi” olarak tanımlanan dizinin anlatıcısı olan Pedagog Demet’e meme kanserini atlattıktan sonra setlere dönen Canan Ergüder hayat verirken olayın Cem’in annesi Zeynep (Öden), babası Tuğrul (Duman), Kaan’ın annesi Melike (Yalçın), babası İlyas (Acar) ve sivil polis Sedat (Teoman) da hikayenin önemli karakterlerinden.
- Yayın Tarihi: 9 Şubat Çarşamba
3) Üç Kız Kardeş (Kanal D)
- Yapımcı: Süreç Film
- Yönetmen: Eda Teksöz
- Senaryo: Betül Yağsağan (İclal Aydın’ın aynı adlı romanından uyarlama)
- Oyuncular: Özgü Kaya, Almila Ada, Melisa Berberoğlu, Reha Özcan, İclal Aydın, Veda Yurtsever, Berker Güven, Benian Dönmez, Nazlı Senem Ünal, Demircan Kaçel, Vural Şahanoğlu, Hakan Atalay, Mert Özcan
- Konu: (Kitabın tanıtım yazısından) Bir zamanlar, bir ülkenin en güzel denizine bakan bir evde üç kız kardeş yaşardı. İsimleri Türkan (Kaya), Dönüş (Ada) ve Derya (Berberoğlu) idi. Babaları Sadık Bey (Özcan) ve anneleri Nesrin Hanım’la (Aydın) birlikte geceleri kucak kucağa oturur, gelecekte onları bekleyen şahane yılların hayallerini kurarlardı. Türkan, Dönüş ve Derya’nın, Ayvalık’ın çam kokulu sokaklarında geçen masal gibi çocukluğu, onları yetişkin dünyasının acımasızlığına hazırlamamıştı belki. Hiçbir hayatın, hiçbir seçimin göründüğü kadar kolay olmadığını, bazen en büyük, en akla gelmeyecek sırların en güvendiklerimizin kalbinde saklandığını, en korkulacak hastalıkların gün gelip geçmişi derleyip toplayabileceğini anlamak zaman istiyordu. Zamanın ilaç olmadığı bir yara var mıydı dünyada? Ayvalık’ın denize uzanan taş sokaklarından, nice yaşamlar görüp geçirmiş zeytin ağaçlarından, hayatın kaynağından akan suyundan, eski evlerinden doğmuş bir aile hikâyesi Üç Kız Kardeş. Bir mutsuzluk hikâyesi değil; neşeli günleri yâd ede ede iyiliğe dönüşün hikâyesi. İyileşmenin yolculuğu…
- Yayın Tarihi: 22 Şubat Salı
4) Yalnız Kurt (ATV)
- Yapımcı: Sinegraf
- Yönetmen: M. Çağatay Tosun
- Senaryo: Murat Koca & Ali Alper Erze
- Oyuncular: Cihan Ünal, Hasan Denizyaran, Damla Colbay, Murat Han, Kürşat Alnıaçık, Deniz Evin, Yaprak Medine, Polat Bilgin, Gökhan Soylu
- Konu: Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutarak Amerikan Barış Gönüllüleri’nin Türkiye’ye gelişinden itibaren yaşanan darbeleri, ihanetleri, cinayetleri, anarşi ve terör olaylarını ele alacak.
- Yayın Tarihi: 28 Ocak Cuma
5) Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli (TRT 1)
- Yapımcı: Tekden Film
- Yönetmen: Kamil Aydın & Yücel Tanrıverdi
- Senaryo: İsa Aydın
- Oyuncular: Burak Sevinç, Hüseyin Soysalan, Sena Çakır,Kemal Başar, Sinan Albayrak, Atakan Yarımdünya, Fırat Topkorur, Derda Yasir Yenal, Aydın Sigala, Latif Koru
- Konu: Daha önce Yunus Emre‘yi konu alan Aşkın Yolculuğu serisinin 26 bölümden oluşan yeni halkası, Ankara Kara Medrese’de bir molla olan Numan’ın (Sevinç) Somuncu Baba (Soysalan) ile yollarının kesişmesini, tasavvufla tanışmasını ve manevi ilerleyişini tamamlayarak Hacı Bayram-ı Veli olmasının serüvenini anlatıyor. Molla Numan’dan, Hacı Bayram’a giden yolu ve onun tasavvufi düsturu olan “Bildim, Buldum, Oldum”u Hacı Bayram-ı Veli’nin hayatı üzerinden üç fasıl olarak ele alıyor.
- Yayın Tarihi: 11 Şubat Cuma
+ EK: İlk teaser’ı geçtiğimiz günlerde ekrana gelen, Happy Valley’den uyarlama yeni FOX dizisi Son Nefesime Kadar ile ilgili detaylara ise şuradan ulaşabilirsiniz.
yorumlar
Oğlum – 9 Şubat Çarşamba
Bonus:
Adı Sevgi (ATV) – Tanıtım
Hacı Bayram-ı Veli (TRT 1) – 11 Şubat / Tanıtım
Üç Kız Kardeş – Tanıtım
Süslü Korkuluk dizisi tv8’de yayınlanmayacak.
Üç Kız Kardeş: 22 Şubat Salı
Baba – 15 Şubat Salı
Herkes bugünü beklemiş herhalde.
Oğlum – Afiş
Süslü Korkuluk çıktı, Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli (TRT 1) girdi.
Oğlum: Nazan Kesal
Haluk Bilginer’e sırtlarını dayamışlar, o da gerekeni yapıvermiş. Tolga Sarıtaş da iyiydi bence. Tutar mı bilmiyorum ama tutmasına itiraz etmem. Yalnız ilk bölüm fazlasıyla Intro havasındaydı, biraz da yavaş aktı sayılır.
Ailenin geri kalanına “Sizi kim ne yapsın?” tepkisi verdim sayılır. Devamında ne olabileceğine dair pek bir fikir de vermediler sayılır. Bir şeyler elbet oldu da dediğim gibi, fazlasıyla karakterleri yediren bir bölüm olmuş.
+ Crossover misali gelen hamleyi sevdim.
+ Bahsi geçen uçak kazası Mina Başaran olayını hatırlattı haliyle.
İclal Aydın’ın diziye konu olan aynı adlı romanının övüldüğünü çok duydum. Ayvalık, kız kardeşler, anne, baba vs. gibi anahtar kelimelerden hareketle ‘sıcak’ bir iş olduğunu düşünüyordum ama (kitabını bilemiyorum) dizi tamamen dram. Zengin aile, orta sınıf aile, formalite evlilik, şiddet. Bu anahtar kelimeleri birleştirerek dizinin ilk bölümü hakkında az çok tahminde bulunabilirsiniz.
Dizinin tutacağını düşünmüyorum ama tutarsa da şaşırmam.
Bir tek Dönüş karakterini ve onun sevdiği çocuğu oynayan oyuncuyu beğendim. İkisinin sahneleri tatlıydı.
Hikaye Ocak 1998’de başlıyor (Bir sahnede karakterlerin Safiye Ayla’nın ölüm haberini televizyondan izlemesiyle bu bilgi veriliyor) ama dizi çok da dönem işi gibi durmuyor.
Bu ara ‘Diana’ esintili hikayeler moda oldu (bkz. Camdaki Kız). Zaten sonrasında anne karakterinin Diana’ya hayran olduğu, düğünün video kasetini kaydettiği gibi bilgiler verildi. Dizilerde ‘gazete-dergi’ göstermeli sahnelerde neden bilgisayarda hazırlandığı bariz olan ve gerçekçi görünmeyen materyallere yer veriliyor anlamıyorum.
Kız kardeşlerden Almila Ada ve Özgü Kaya daha önce ‘Adı Efsane’de birbirinden pek hoşlanmayan iki karaktere (Melis ve Sibel) hayat vermişlerdi.
Veda Yurtsever yine kötü rolde. ”Babil”deki rolünden esintiler taşıyor (ayakkabılarla eve girme sahnesi çok rahatsız ediciydi ve bölüm böyle absürt/kimi zaman yapay sayılabilecek sahnelerle -örneğin nikah şahidi sahnesi- doluydu). Nazlı Senem Ünal, Menajerimi Ara‘daki rolünden çok farklı bir rolde, ters köşe olmuş, tebrikler.
Türkân Şoray‘ın ve rahmetli Önder Somer‘in isimlerinin anılması tebessüm ettirdi. Bu kadar. Her kanalda ayrı bir dram yaşanıyor, dozunda olsa neyse. ”Yasak Elma” (geçen yıl final yapan ”Dünya Hali” dizisini de anmadan geçmeyeyim) dışında hiçbir komedi dizisi olmayan televizyonumuzun komedi işleriyle (veya farklı türlerde dizilerle) de dolduğu günler ümit ederek bitireyim.
Dün akşam Tolga Sarıtaş’ın Ağustos 2021’de katıldığı Hakan Gence ile Sıkı Muhabbet programını dinliyordum. Gence’nin ”şimdi hikayelerde aradığın bir şey var mı” sorusuna ”umut hikayesinin içerisinde var olmak istiyorum” demiş. Oyuncuyu bu sezon Ay Yapım’ın ”bir umut hikayesi” sloganıyla sunduğu ”Oğlum”da değil ”bir Anadolu hikayesi” sloganıyla sunduğu ”Baba”da izliyoruz, isteği tam olarak gerçekleşmemiş yani. (Ay Yapım bu sezon yayınladığı iki dizide de ”bir … hikayesi” kalıbını kullanıyor.)
”Baba” dizisine (daha önce Sarıtaş’ın ”Arıza” dizisinde de birlikte rol aldığı) Dilara Aksüyek dahil olmuş ve dizi 2. sezon onayını almış.
”Üç Kuruş” gibi tek sezonda biter diye düşünüyordum ama izlenme oranlarından memnunlarsa, Haluk Bilginer faktörü de varken devam etmesi normal.
Bu sezonun izlediğim yerli dizilerinden birisi bu oldu.
– Öncelikle “böylesi” kalabalık ve göreceli iyi bir kadronun hakkını yeterince veremedikleri düşüncemin değişmedi. Bir yandan da bu kadar kalabalık olması dezavantaj oldu tabii.
Kimi oyuncuların 1-2 sahneyle bölüm geçirdiği, hatta bölüm boyu görünmediği oldu. Reytingleri toparlamak adına yaptıkları hamleler sonrası dizi bir ölçüde değişti, farklı bir noktaya saptı sanki. Kapatmadıkları, es geçtikleri şeyler oldu mesela.
Bu da kötü durmadı mesela ama işte dizinin potansiyeli bir türlü ortaya da çıkmadı sanki.
– Son 1-2 bölümde ise güya karakter kıyımı yaptılar. Fena olmadı da gözüme batan noktalar var.
+ Oktay Çubuk’un Ah Nerede’de oynayacağı belli olduğu için çıkacağı belliydi. Cansu karakterinin haberi de gelmişti. Hatta fragmandan bile oğlanın istemeden kızı öldüreceği hissediliyordu.
Ben belki oğlanı uzak bir yerlere gönderirler demiştim. Yapmadılar, teslim oldu. Peki.
+ Binnur’u daha fazla kullanmamaya karar vermişler de bu nasıl çıkıştı yahu?
Oğlunu polise verdikleri için üzüldüğünden annesinin evine gitmeye karar verdi, tamam. Kocayla bir şekilde yolu ayırmaya karar vermesine de tamam. Ama veda sahnelerinde ailecek yolları dostça mı ayırdılar yoksa karşılıklı çizgilerini mi bozmadılar gerçekten anlamadım. Ne saçma işti.
İki sahne sonra Kadir abisinin Kadircan sonrası hastanelik olduğunu söyledi. Baksan Billur gitti. Peki bu kadın bunu hiç mi duyup gelmeyecek? Ayrılma kararı aldık diye de öyle uzakta duracak yani? Peki.
– 15. bölüm planlı bir sezon finali miydi yoksa denk geldiği için mi bilemedim, gider ayak malzeme olsun diye yığdılar güya.
+ Büşra’nın öldüğünü zannetmiyorum elbet. İlhan ve Kadir son saniye yetişir kurtarırlar nasılsa.
+ Kadir-Elif bir ara hallolur. Kadir’in babasını Firuz’un elinden kurtarması meselesi de hallolmayacak şey değil. Yaşar, ameliyatı halleder zannedersem. Hamile kadının varlığını unutmadım, kendileri de bir ara hallederler herhalde.
(Bu arada ben o kadının haimeliliğinin “yeni varis” tartışması yaratacağı intibasındaydım, hala da öyleyeim. Yani kadının kimden hamile olduğu öğrenilince bunların miras işi yatar gibi olacak ama gerçekte kadının o gece başkasından hamile olduğu öğrenilince sorun ortadan kalkacak gibisinden. Hatta uçağı düşen ailedeki adam “O geceyle ilgili bilmediğin şeyler var,” dediydi.)
Servet’e ne halt olduğunu pek de önemseyeceğim açıkçası ama onu da bıraktığımızda başı Firuz gibi beladaydı güya. Bahaneyle aile eve dönse yeter, üstüne ayrı bakarız. O da bu sayede çıksa niye demem. Kötü karakter eksikliği çekmezsiniz herhal.
Şunca şeyin üstüne evlat/baba diyerek birbirinizin yüzüne bakmazsanız daha da çok sevinirim herhalde. Ama bunlar onu da yapar…
Reyting seviyesini de düşünürsek 2. sezonda birkaç bölüm sonra toparlar gibime geliyor da belli olmaz. Bakalım.
Baba: 30’da final
Aralık sonu. 6 bölümü var, aralıksız yayınlansa 27 Aralık ediyor zaten.
Yalnız Kurt: 32’de final
Bu yazının uzun ömürlüsü Üç Kız Kardeş oldu.
O zaman dans.
Üç Kız Kardeş: 84’te final
En son 80 çıkmış. Bayramı geçersek 4 Mayıs oluyor.
Bu yazıyı da kapattık. Geçmişler olsun.