Bazı diziler vardır ki üstünden yıllar geçmesine rağmen ilk günkü heyecanla izlenir, nesiller boyunca varlığını sürdürerek akıllarda ve kalplerdeki yerini korur. İşte bugünkü konuğumuz da bu yapımlardan biri: 1998-2001 arasında yayınlanan ve sokaklarda insan bırakmayacak derecede büyük bir fenomenliğe erişen İkinci Bahar.

KİMLİK BİLGİLERİ

Tür: Dram, Komedi
Sezon/Bölüm Sayısı: 3 sezon, 37 bölüm
Yayın Tarihi: 29 Ekim 1998 – 11 Ocak 2001
Süre: 45-65 dakika arası (final bölümü 85 dakika)
Yönetmen: Uğur Yücel (1-8) & Orhan Oğuz (9-23) & Türkan Derya (24-37) | Senaryo: Sulhi Dölek
Kanal: ATV
Önemli Bağlantılar: IMDbVikipediYouTube

KONU

Ali Haydar, üç kızıyla birlikte Samatya’da yaşayan bir kebap ustasıdır. Eşinin vefatından sonra hem çocuklarını yetiştirme hem de uzun süredir hayalini kurduğu lokantasını açma mücadelesi vermektedir. Hanım ise eşini yıllar önce kaybetmiş, oğlu ve kızıyla birlikte gecekondu mahallesinde hayatını süren bir kadındır. Yaşadığı tatsız bir olay nedeniyle çalıştığı yerden ayrıldıktan sonra yolu Ali Haydar’ın Antep lokantasına düşer ve burada bulaşıkçı olarak çalışmaya başlar. Zıtlaşmalarla başlayan bu ilişki, zamanla ikisinin yaşamında önemli gelişmelere yol açacaktır.


KARAKTERLER

  • Ali Haydar Suruç (Şener Şen): Aslen Urfalı olsa da babasının onları terk etmesinden sonra ailesiyle birlikte Gaziantep’e yerleşmiş. Küçüklüğünden beri çalıştığı için emek ve vefanın ne demek olduğunu çok iyi biliyor. Ailesine bağlı, dürüst, merhametli biri.
  • Hanım Meriç (Türkan Şoray): Eşinin vefatından sonra iki çocuğunu tek başına yetiştirmeye çalışan, hayat tüm zorluklarıyla üzerine gelse de ayakta kalmasını bilen, narin ruhunu güçlü duvarların arkasında saklayan, güçlü, cevval ve ağırbaşlı biri.

  • Neriman Dürüst (Güven Hokna): Ali Haydar’ın ev sahibi. Eskiden güzelliğiyle çok can yaktığı için “Afet-i Devran” lakabını almış. Hayatta her istediğini kolayca elde etmiş. Ali Haydar’a duyduğu ilginin karşılıksız kalmaması için her şeyi yapmaya hazır.
  • Şecahattin Dürüst (Özkan Uğur): Neriman’ın kardeşi. Belediyede zabıtalık yapıyor. Yıllar önce evlenip boşanmış ve bu evlilikten lise çağında bir çocuğu var. Soyadının aksine, mesleğinde dürüstlükle haşır neşir olduğu söylenemez.

  • Vakkas Resuloğlu (Settar Tanrıöğen (1-8) / Tarık Papuççuoğlu (9-37)): Ali Haydar’ın eski dostu, yeni düşmanı. Eskiden birlikte çalıştığı Ali Haydar’ın tam karşısına lokanta açmasını bir türlü sindiremeyen, onu saf dışı bırakmak için elinden geleni yapan, sürekli öfkesiyle hareket eden biri.
  • Medet Resuloğlu (Nedim Saban): Vakkas’ın oğlu. Saf ve iyi niyetli bir genç. Baba korkusu nedeniyle çocukluktan beri sevdiği Melek’le olan ilişkisini bir türlü ona açıklayamamaktan dertli.

  • Gülsüm Meriç (Nurgül Yeşilçay): Hanım’ın kızı. Üniversitede İngilizce öğretmenliği bölümünde okuyan, güzel ve akıllı biri. Ailesini sevse de içinde bulunduğu fakirlikten memnun olmadığı için “kısa” yoldan köşeyi dönmek istiyor.
  • Ulaş Meriç (Ozan Güven): Hanım’ın oğlu. Babasının vefatından sonra hem rol modelini hem de hayattaki yolunu kaybetmiş bir genç. Başına buyrukluğu nedeniyle ailesinin başına dertler açıyor. ABD’ye gitme hayalleri kuruyor.

(soldan sağa): Cennet, Melek, Huriye

  • Melek Suruç (Yasemin Çonka): Ali Haydar’ın en büyük kızı. Annesinin vefatından sonra kardeşlerine annelik görevi yapmak ona düşmüş. Medet’le evlenme hayalleriyle günleri geçip giderken evde kalma korkusu yaşıyor.
  • Cennet Suruç (Devin Özgür Çınar): Ali Haydar’ın ortanca kızı, liseye gidiyor. Görünüşü ve hırçın davranışlarıyla tam bir erkek fatma olsa da özünde yaşıtlarından farksız bir dünyası var. Sınıf arkadaşı Timuçin’e ilgi duyuyor.
  • Huriye Suruç (Merve Er): Ali Haydar’ın küçük kızı, ilkokul öğrencisi. Ablalarının taktığı lakapla “küçük fare”. Yaşına göre büyük bir zeka ve farkındalığa sahip.

Dizinin diğer önemli oyuncuları arasında Arif Erkin Güzelbeyoğlu (Zülfikar), Gül Onat (Safiye), Tan Sağtürk (Timothy), Meral Okay (Kasap Melahat), Ekim Mağden (Ömer), Barış Dinçel (Timuçin), Nazlı Tosunoğlu (Tansu), Nihal Menzil (Sakine) ve Kemal İnci (Besim) gibi isimler yer alıyor.


DİZİNİN DOĞUŞ HİKAYESİ ve BİLİNMEYENLERİ

Hazırlık Süreci

1996’da vizyona giren Eşkıya filminin elde ettiği büyük başarıdan sonra yönetmen Yavuz Turgul ve Şener Şen rotayı televizyona çevirir. İkilinin kafasındaki asıl fikir, kebap lokantasına gelenlerin küçük hikayelerini konu alacak, sit-com (durum komedisi) türündeki bir projedir ancak yaratım sürecinde iş farklı bir yöne gider. Dizinin yaratıcı ekibi Güneydoğu mutfağının detaylarını öğrenmek için Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman’a yolculuk yapar. Kebapçıların özel hayatları, konuşma biçimleri ve jargonları öğrenilip kaydedilir, yemekler tadılır ve yörenin yemek kültürüyle pek çok yazılı kaynaktan faydalanılır. Gerekli bilgiler toplandıktan sonra İstanbul’a dönülür ve 1.5 yıl sürecek hazırlık aşamasına başlanır. Bu dönemde dizinin tüm bölümlerinin tretmanı yazılmış ve hikayenin nerede başlayıp nerede biteceği yayından önce belirlenmiştir.

Hiçbir Efsane Kolay Doğmaz

Uğur Yücel ise sonradan diziye yönetmen olarak dahil olur ve oyuncu seçimlerini de bizzat kendisi yapar. Yürüttüğü titiz çalışmayla kadroyu tamamladıktan sonra çekimler başlar. İlk bölüm 29 Ekim 1998’de izleyiciyle buluşur ancak oldukça talihsiz bir zamana denk gelir. Zira Cumhuriyet Bayramı’nın 75. yılına denk gelen o günde Adana-Ankara uçağı kaçırılır ve dönemin ATV anchorman’i Ali Kırca sürekli yayını bölerek konuyla ilgili son gelişmeleri aktarmak zorunda kalır. Dizinin yaşadığı talihsizlikler bununla bitmez ve 24 Aralık 1998’de yayınlanan 6. bölümünden sonra yayından kaldırılır. Ekonomik krizin sonucu olarak reklam gelirlerinde ciddi kayıp yaşanınca o dönemdeki pek çok proje maliyet düşürme şartıyla yola devam edebilmiş, bunu kabul etmeyenler ise sona ermiştir. Nitekim, başrolünde iki büyük yıldızın yer aldığı İkinci Bahar da bunlardan biridir. Stoktaki 7 ve 8. bölümlerin 13-20 Mayıs 1999’da yayınlanmasının ardından uzun bir sessizlik dönemi başlar.

İkinci Bahar’ın ‘İkinci Bahar’ı

29 Ocak 2001 tarihli gazete haberi

Kısa sürede büyük ilgi gören dizinin yayından kaldırılması izleyiciler arasında büyük üzüntü yaratır, dizi ekibi de bu süreçte başka projelere dağılmayarak vefa örneği sergiler. Nitekim istenen olur ve aynı yılın sonbaharında, ekibi veda yemeği bahanesiyle toplayan yapımcı Mustafa Oğuz dizinin devam edeceğini müjdeler. İkinci Bahar, 17 Şubat 2000’de 1-2 ufak fire dışında ekranlara döner ancak reytingler beklenenden düşük gelir zira yokluğunda perşembe akşamlarının yeni fenomeni Yılan Hikayesi (Kanal D) olmuştur. Fakat izleyicinin İkinci Bahar sevgisi bitmez ve dizi ilerleyen zamanlarda reytinglerini arttırıp zirveye yerleşir. 3. sezon ise 28 Eylül 2000’de başlar ve 11 Ocak 2001’de, planlanan hikayenin uzatılmaması kararıyla, 100 izleyiciden 52’si tarafından izlenerek 24.90 gibi rekor bir reyting alan bölümüyle sona erer. Bir süre sonra, dizide kullanılan eşyalar Samatya Meydanı’ndaki açık arttırmada satılır ve elde edilen gelir semtteki üç okula bağışlanır. İkinci Bahar toplumda öylesine büyük bir etki yaratır ki dönemin çok izlenen programı Siyaset Meydanı’nda dizi için özel bir bölüm bile yapılır.

BİRKAÇ TIRIVIRI DAHA

Yavuz Turgul

  • İkinci Bahar’ı İkinci Bahar yapan isim Yavuz Turgul olsa da jenerikte kendisinin adı geçmez. Oysa dizinin asıl yaratıcısı olarak her bölümünü ince eleyip sık dokur; yazılan tretmanlarda, senaryoda, oyuncularda, çekimlerde, montajda dikkatini çeken ve daha iyi olması gerektiğini düşündüğü yerleri sürekli not tutarak ekiple paylaşır. Hatta sete baskınlar yapmışlığı ve bazı sahneleri yayına az süre kala yeniden çektirmişliği de olur. Fakat ekip diziye gönülden bağlı olduğu ve onlar da ortaya konan işin en iyisi olmasını istediği için herkes bu zorlukların altına istekle girer.
  • Diziye özel hazırlanan lokanta, finalden 5 yıl sonra, 2006’da “Ali Haydar – İkinci Bahar” adıyla tekrar açılarak gerçek bir işletme haline gelmiştir ve günümüzde de Samatya’nın gözde mekanlarından biri olarak varlığını sürdürmektedir.
  • Dizinin ilk bölüm çekimleri sırasında Ekim Mağden Ulaş’ı, Ozan Güven ise Ulaş’ın dostu Ömer’i canlandırır fakat istediği sonucu bir türlü elde edemeyen Uğur Yücel‘in iki rol arasında oyuncu değişikliği yapmasıyla kadro şimdiki halini alır.
  • Sezen Aksu, Mazhar Alanson, Levent Yüksel gibi sanat dünyasının ünlü isimleri de dizide kısa rollerde yer alır.
  • Dizinin iştah açıcı jeneriği, Ang Lee imzalı Eat Drink Man Woman (1994) filmindeki sahnelerden alınan ilham ve reklam filmlerinde kullanılan özel kameralarla, Selim Demirdelen tarafından çekilir.
  • Dizinin 3. sezon yönetmeni Türkan Derya ve Ozan Güven sette tanışıp aşk yaşamaya başlar. 2004’te Ali Ateş adında bir çocuk sahibi olan ve 2005’te evlenen ikili, 2010’da yollarını ayırır.
  • Dizinin tekrarları Kanal 6, FOX, TRT 6 (Kurdi), TRT Avaz ve Star TV gibi kanallarda da izleyiciyle buluşmuştur.

(Kaynak: Ranini.tv – İkinci Bahar Özel Dosyası & Vikipedi)


SON SÖZ

İkinci Bahar‘ın neden efsaneler arasına adını yazdırdığını anlamak hiç zor değil. Günümüzün yerli dizilerinde, yurt dışı izleyicisinin gözünü boyamak için oluşturulan hoş ama içi boş dünyalardan sonra her şeyiyle doğal ve olması gerektiği gibi bir atmosfer görmek dizinin en büyük gücü. Öyle ki Samatya dışında geçen bir İkinci Bahar’ı hayal etmek imkansız. İnsan ilişkilerini ve aşkı, karakter gelişimlerini böylesine naif ve özenli bir şekilde ele alıp ilmek ilmek işlemesi bakımından da çıtayı çok yükseğe koyduğunu söylemekte yarar var. Senaryonun iki güçlü başrole sırtını dayayıp gerisini boş vermeyi değil her karakterine özenle yaklaşarak hepsinin kendi hikayelerini anlatabilmesine olanak vermeyi tercih etmesi, pek çok dizinin 2 buçuk saatte başaramadığını sadece 40-50 dakikada halletmesi her açıdan takdire şayan.

Öte yandan Türk sinemasının iki efsanesi Şener Şen ve Türkan Şoray‘ı birlikte izlemek bile çok büyük onurken günümüzün yıldızları haline gelen pek çok ismin kariyer başlangıçlarına şahit olmak da hoş bir deneyim. Övülecek daha o kadar özelliği var ki hepsini ortaya döküp yazıyı iyice uzatmak istemiyorum. Üstünden uzun zaman geçmesine rağmen hala ilk günkü gibi taze hissettirmek her babayiğidin harcı değildir fakat İkinci Bahar öyle bir gönül işi ki gencinden yaşlısına herkesi bir şekilde yakalamayı başarıyor. “Hayatın anlamını dizide arayanlar” için hayatın her detayını 37 bölüme sığdırmış bu diziden daha ideal bir tercih olamaz açıkçası.

Sezen Aksu’nun konuk olduğu bölümden bir kare