David Oyelowo ve Viola Prettejohn, The Girl with the Dragon Tattoo dizisinin başrolüne geldi.
0 yorum abidin77 26 Eylül 2026 11:28

Sky, Stieg Larsson’un The Girl with the Dragon Tattoo romanından uyarlanacak yeni dizisi için Mikael Blomkvist ve Lisbeth Salander rollerini oynayacak oyuncuları belirledi.
David Oyelowo (Silo) ve yükselen yıldız Viola Prettejohn (The Crown), Daniel Craig ve Rooney Mara’nın başrollerini paylaştığı filmden yaklaşık 15 yıl sonra çekilecek olan Sony Pictures Television ve Left Bank Pictures yapımı uyarlamada başrolleri üstlenecek.
Sky’ın Larsson’un Millennium üçlemesinin ilk kitabından uyarladığı ve uzun süredir hazırlıkları devam eden bu TV dizisi, hikayeyi günümüze taşıyor. Ejderha Dövmeli Kız, kariyeri sona ermiş yıldız gazeteci Blomkvist ve taviz vermeyen hacker Salander’ın, İsveç’in en güçlü sanayi hanedanlarından birinin ıssız ada evinden otuz yılı aşkın bir süre önce ortadan kaybolan Harriet Vanger’ın kayboluşunu araştırmasını konu alıyor. Vanger ailesinin gömülü geçmişini derinlemesine araştırdıkça, soruşturmaları onları günümüzde tehlikeli bir şekilde yakınlarında ortaya çıkan tüyler ürpertici bir tehdide yaklaştırıyor.
Yeni oyuncu seçimleri yolda; Amanda Coe (Apple Tree Yard, The Trial of Christine Keeler), Steve Lightfoot (Behind Her Eyes, The Punisher, Spider-Noir, Shantaram, Hannibal) ve Angela LaManna‘nın (The Haunting of Bly Manor, Behind Her Eyes, The Punisher) kaleme aldığı TV uyarlaması, Vanger ailesinin daha geniş bir kesimini kapsayacak ve aileyi filmlerden daha derinlemesine ele alacak. Çekimler önümüzdeki ay Litvanya’da başlayacak.
Oyelowo ve Prettejohn ilgi çekici bir ikili oluşturuyor. Aynı zamanda dizinin yapımcılığını da üstlenen Oyelowo, Lawmen: Bass Reeves ve 11 Ekim’de MGM+’ta yayınlanacak Treasure Island gibi yapımlarla tanınan, Emmy ve BAFTA adaylığı bulunan bir yıldız. Prettejohn ise daha az tanınsa da, Left Bank’in bir başka dizisi olan The Crown’da genç Prenses Elizabeth rolünü oynamıştı. Diğer rol aldığı yapımlar arasında Amadeus, The Testament of Ann Lee ve Brides yer alıyor.
Sky’ın senaryolu orijinal yapımlardan sorumlu genel müdürü Meghan Lyvers yaptığı açıklamada, “Lisbeth Salander ve Mikael Blomkvist, modern kurgunun en ikonik ve etkileyici karakterlerinden ikisidir; Viola ve David’in bu karakterleri yeni bir nesil için hayata geçirmesinden büyük heyecan duyuyoruz” dedi. “Mükemmel senaryo ekibimiz, Reinaldo Marcus Green’in cesur vizyonu ve Left Bank Pictures’taki harika ortaklarımız, izleyicilerin Ejderha Dövmeli Kız’da sevdiği her şeye saygı duyan, aynı zamanda karakterlerini, gizemini ve temalarını şüphesiz günümüze ait bir dünyaya taşıyan bir dizi yaratıyor. İzleyicilerin bunu deneyimlemesini sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Aynı zamanda dizinin yönetici yapımcılığını da üstlenen Left Bank’in başkanı Charlotte Moore ise şunları ekledi: “Stieg Larsson’un başyapıtını modern izleyiciler için yeniden kurgulamak üzere dünya çapında bir yaratıcı ekip oluşturmuş olmaktan son derece gurur duyuyoruz. Ejderha Dövmeli Kız, günümüzde daha da güncel hale gelen iktidar, yolsuzluk, adalet ve kadına yönelik şiddet temalarını işleyen ikonik bir hikaye. Viola Prettejohn ve David Oyelowo ile bu uyarlamanın merkezinde iki olağanüstü oyuncuya sahibiz ve izleyicilerin bu etkileyici ve karmaşık karakterlere getirdikleri yorumu beğeneceklerini umuyoruz.”
Left Bank’in sahibi olan Sony Pictures Television, dizinin yurt dışı satışlarını yürütüyor ve ABD’de alıcılar arıyor. Şirket, Ejderha Dövmeli Kız’ı önümüzdeki ay düzenlenecek MIPCOM fuarına getirecek.
Bir süredir gündemde olan dizinin ekranlara gelene kadar uzun ve dolambaçlı bir yolu oldu. 2020 yılında Amazon’un Ejderha Dövmeli Kız’ın dizi versiyonu üzerinde çalıştığı ve 2023 yılında Veena Sud‘un projenin başına geldiği ile ilgili haberleri almıştık ama bu proje geliştirme aşamasından öteye geçmedi. Sky’ın bu yılın başlarında diziye yeşil ışık yaktığını duyurmasının hemen ardından, Banijay ve Sony arasında bir hak anlaşmazlığı yaşandı. Banijay, The Girl in the Spider’s Web filminin yayınlanmasının ardından dizi ve film haklarının kendilerine geri döndüğüne inanıyordu. Orijinal İsveç filmleri Banijay tarafından üretilmişti. Edinilen bilgilere göre bu anlaşmazlık dostane bir şekilde çözüme kavuşturuldu ve dizi şu anda Banijay’e ait Jarowskij/Yellow Bird ile ortaklaşa üretiliyor.
Salander ve Mikael Blomkvist, Larsson’un 2004 yılında vefat etmeden önce tamamladığı Millennium kitap serisinin (The Girl With the Dragon Tattoo, The Girl Who Played With Fire ve The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest) ana karakterleridir. David Lagercrantz daha sonra romanların yazımını devraldı ve The Girl in the Spider’s Web, The Girl Who Takes an Eye for an Eye ve The Girl Who Lived Twice romanlarını yayınladı. Son olarak Karin Smirnoff seriyi devraldı ve 2022’de The Girl in the Eagle’s Talons ve 2024’te The Girl with Ice in Her Veins’i yayınladı. Kitaplar dünya çapında toplamda 100 milyondan fazla sattı.
İlk üç kitap daha önce İsveçli bir film serisine uyarlanmış, Noomi Rapace, Salander ve rahmetli Michael Nyqvist, Blomkvist rollerini üstlenmişti. Rooney Mara’nın Salander ve Daniel Craig’in Blomkvist rollerini üstlendiği The Girl With the Dragon Tattoo’nun Amerikan versiyonu 2011’de gösterime girerken, Claire Foy ve Sverrir Gudnason’un başrollerini üstlendiği The Girl in the Spider’s Web 2018’de gösterime girdi. Son iki film Sony Pictures Entertainment tarafından çekildi.
Coe, Lightfoot ve LaManna, dizinin senaristliği dışında yönetici yapımcı olarak da görev alıyorlar. Reinaldo Marcus Green (The Punisher: One Last Kill, We Own This City,Bob Marley: One Love), hem yönetmenlik hem de yönetici yapımcılık görevini üstlenirken, Andrea Harkin (Time, The Confessions of Frannie Langton, The Trial of Christine Keeler) ve Amy Neil (Hostage, The Control Room) de yönetmenlik yapmaktadır. Yönetici yapımcılar arasında Left Bank Pictures adına Moore ve John Phillips ile Sky adına Sam Hoyle yer alıyor. Nuala O’Leary ise dizinin yapımcısı. Ejderha Dövmeli Kız filmlerinin yapımcılığını üstlenen Scott Rudin ve Amy Pascal da yönetici yapımcı olarak görev alıyor. Yaratıcı ekipte ayrıca prodüksiyon tasarımcısı Jo Finkel (The Agency), görüntü yönetmeni Yaron Orbach (Lucky, Dope Thief, The Calling, We Own This City, The Deuce, Modern Love), saç ve makyaj tasarımcısı Sharon Martin (Matilda: The Musical, Hedda, The Sheep Detectives) ile kostüm tasarımcısı Nicole Fischnaller (Star City, Constellation, Berlin Statino) yer alıyor.
Şuradaki @ozgun14 yazısına uğramayı unutmayın.


