Amerikan Ekranlarına Çağ Atlatan 10 Yapım
12 yorum dkamoy 13 Nisan 2013 23:59
The Hollywood Reporter, Amerikan televizyonlarının ulusal kanallarında son 50 yılda yayınlanmış olan yapımlar içinden kural değiştiren, öncülük eden 10 tanesini listelemiş. Bize de paylaşmak düştü.
STAR TREK
BBC’nin Doctor Who‘su İngiltere’de yayınlanmaya başlayalı 2 yıl olmuş olsa da Amerikan izleyicisi televizyonda bilim kurguya Star Trek ile açtı gözlerini. Gene Roddenberry‘nin gerçekten de kült olan bu uzay dizisi, Lost‘undan The Walking Dead‘ine kadar bir sürü diziyi etkiledi/etkiliyor.
DALLAS
Dallas (1978)
Amerika’da 20:00-22:00 saat aralığında (prime time) yayınlanan ilk pembe dizi oldu. Dizi, aynı zamanda dünya televizyonlarına pazarlanan ilk dizisiydi Amerikalıların. 67 dilde dublajı yapılarak, neredeyse 100 ülkede yayınlandı. Dizilerin uluslararası dağıtım sektörünün önünü açtı.
THE KIDS OF DEGRASSI STREET
The Kids of Degrassi Street (1979)
Kanada Toronto’da çekim yaparken, Avrupalı alıcılar kapısını çaldıklarında, Degrassi’nin yaratıcısı Linda Schuyler doğru yolda olduğunu anladı. Bundan sonra 30 yıl boyunca da dizinin farklı uyarlamaları yapıldı. Son enkarnasyonu olan Degrassi: The Next Generation, 140 farklı ülkeye satıldı. Hiç de fena değil, ne dersiniz?
THE COSBY SHOW
The Cosby Show (1984)
Bu diziden önce, “komedinin çevirisi olmaz ve uluslararası izleyiciler de zenci bir ailenin hayatına eğilen bir diziyle ilgilenmezler” görüşü yaygındı. Bu görüşü çürüterek yoluna devam eden The Cosby Show, uluslararası mecrada Filipinler’den, Avustralya’ya kadar birçok ülkede popüler bir komedi dizisi oldu. Ülkemizde de yıllarca Cosby Ailesi adıyla ve dahi Türkçe dublajı ile kalitesinden ödün vermeden izleyiciyi elinde tutmayı başardı.
THE SIMPSONS
The Simpsons (1989)
20th Century Fox şirketi, Matt Groening‘in bu kaba animasyon dizisini kabul ettiğinde, uluslararası mecrada pazarlama hanesine koca bir sıfır koymuş, o konuda hiç ümitli olmamıştı. 24. sezonu bitiyor, (daha da sona erecek gibi durmuyor) ve Homer, Marge, Bart, Lisa ve Maggie dünyanın en meşhur televizyon ailesi. Dizi de Fox’ın en fazla kar ettiği yapımların başında gelmeye devam ediyor.
MIGHTY MORPHIN POWER RANGERS
Mighty Morphin Power Rangers (1993)
“Canavarları tekmeleyen, 5 taytlı genç” üzerine dandik bir Japon dizisi yapma fikri, Haim Saban‘ın aklına 1984’te, Tokyo’da bir otelde televizyon izlerken gelmiş. 8 yıl sonra, 16 dakikalık bir deneme bölümünü Fox Kids’e satmayı başarmış. O kadar tutmuş ki ardından Power Rangers gelmiş. Böylece, çocuk ekranlarını da dünyaya açmış.
BIG BROTHER
Big Brother (1999)
John de Mol‘un gizli kamera reality şovu, uluslararası bir hit oluverdi. Cinsel sahnelerde ekrana birazcık kızılötesi ışın sık ve Internet’ten 24 saat canlı yayını garantile (bir tv yapımında ilk) ve Big Brother, “yerel” olmaktan “uluslararası” fenomene dönüşsün. Bundan sonra televizyon, bildiğimiz televizyon olmaktan çıktı. (Yapımın, Türkiye’deki uyarlaması Biri Bizi Gözetliyor oldu.)
IDOL
Idol (2001)
Müzik yarışmaları neredeyse televizyonun kendisi kadar eskidir. Ancak Simon Fuller‘in, bildiğimiz yetenek yarışmaları anlayışını yerle bir ettiği bir yarışma oldu Idol. Hem reyting rekorları kırdı (460 milyonluk izleyici oranları yakaladığı oldu), hem de telefonla oy kullanma, sponsorluk, müziklerin satışı/pazarlanması gibi yöntemleri sektöre soktu. 8 milyar dolarlık bir değeri olduğu düşünülüyor ve şu anda en tutan televizyon programı formatı.
CSI: CRIME SCENE INVESTIGATION
CSI (2000)
Quincy‘den bu yana adli patoloji uzmanlığı pek de popüler değildi.
Ancak eski bir vatman olan Anthony E. Zuiker‘in yarattığı CSI ile bilim ağırlıklı, bölüm içinde biten konulara sahip polisiye modası başlayıverdi ve hala da dünya genelinde tutan bir format. Sinema sektöründen, televizyona geçen ilk isimlerden olan yapımcı Jerry Bruckheimer da CSI’ın görselliğini sinema kalitesine yaklaştırarak, takipçileri için çıtayı biraz daha yükseltti.
HOMELAND
Homeland (2010)
Gideon Raff‘ın İsrail dizisi Savaşın Tutsakları (Prisoners of War) dizisinin bu Amerikan uyarlaması, En İyi Drama Emmy Ödülü’nü alınca (yabancı bir dizi için bir ilk) oyunun kuralları yine değişti. Singapur’dan Polonya’ya kadar Amerikan menşeili olmayan birçok dizinin yapımcısı, birdenbire kendilerini Amerikan kanallarına dizilerini pazarlarken buldular ve Amerikan kanalları da ava çıktı.
yorumlar
Bence Lost’u es geçmekle haksızlık etmiş biraz THR, koydukları şovlar küçümsenecek şovlar değil elbette; ama Lost’ta hakediyordu bence.
Ellerine sağlık @dkamoy
Benim de aklıma Lost geldi ilk olarak. Lost’tan sonra ona benzemeye çalışan az dizi çıkmadı.
“Amerikan Ekranlarına Çağ Atlatan 10 Yapım” Böyle iddialı bir başlık altında hazırlanmış bir listeye Homeland’ın alınması biraz saçma olmuş bence. Bundan 10-20 yıl sonra böyle bir listede belki yer alabilir ama şimdi Homeland’a gelene kadar onlarca yapım sayabiliriz. Listedeki diğer yapımlar içinde ne alaka? diyeceğim bir isim yok.
Başlığı okuyunca aklıma gelen ve listede yer bulamayan yapımlar Lost ve Beverly Hills 90210 oldu. Özellikle de Beverly Hills 90210’un popülaritesinden nemalanmak isteyip izinden giden o kadar çok dizi oldu ki. Hala da neredeyse her sezon en az bir tane izinden giden dizi yapılmakta.
Her ne kadar dizinin ve türün takipçisi olmasam da bu listenin en başında olmayı hak eden yapım bana göre kesinlikle Dallas’tır.
@kingdom: Ben de Homeland’e çok takıldım. Açıklamasında “ondan önce yurt dışından dizi ithal etmezdi amerikanlar” diyerek açıklamış sebebini. Ama yukarılarda listeye kendi aldığı The Kids of Degrassi Street, Kanada menşeili bir dizi. O yüzden, ben de zorlama buldum Homeland başlığını.
Listeyi ilk gördüğümde gözüme çok takılan Homeland oldu benim de. Sanki onun yerine The Walking Dead olsa daha iyi olurdu. Bu TWD, Homeland’den daha iyi bir dizi falan diye de değil.
Bir kablolu kanal dizisi olarak, ulusal kanalları reytinglerde ezip geçen ve kanalın-yapımcının cebini bu denli dolduran bir dizi silüeti çizince TWD, kablolu kanalların neredeyse tamamı dizilerine daha da çok bütçe ayırmaya başladı. Böylece çok daha sağlam diziler gelmeye başladı hızla. Doğru düzgün dizileri olmayan kanallar dahi –History Channel, A&E gibi- dizi işinde sağlam işler çıkarmaya başladılar, (Hatfields&Mccoys, Vikings, Bates Motel gibi) ben bunda TWD’nin büyük etkisi olduğunu düşünmekteyim.
Başka birkaç eksikliği de var bence, o kadar çok doğaüstü gençlik dizisi yapılıyor ki şu anda bile, onun da öncüsü bir yapımın burada yer alması iyi olabilirdi sanki..
Bir de Power Rangers‘ı bir 90’lar çocuğu olarak, her öğleden sonra Show TV’de büyük bir zevkle izlediğimi belirtmeliyim. Onun listede yer alması, garip bir mutluluk verdi bana.
Son olarak, ellerine sağlık @dkamoy…
Sex and The City, Ally Mcbeal, Lost ve Beverly Hills, 90210 sanki olmalıydı bu listede.
Homeland bence de aşırı gereksiz olmuş.
Ya bu arada ben bişi daha farkettim. Bu listeyi güya ulusal televizyon kanallarındaki dizilerden yapmışlar (HBO, Showtime, AMC gibi kabloluları eleyerek) ki mantıklı bir hamle olmuş. Kablolulara dalsalar, bu liste zor çıkardı.
Ama Homeland gayet Showtime dizisi! Bence yazıyı akıllı birisi hazırlamış editöre filan yollamış. Editör de sona kaktırmış Homeland’i. Hatta 10. madde Lost filan olabilir de editör onu silip bunu eklemiş bile olabilir. (2 dakkada yazıverdim senaryoyu.)
Sex and the City ve Lost’u da barındırması gereken, Homeland’ın gereksiz olduğu bir liste olmuş. (Bana kalsa Desperate’ı da koyardım ama abartmayayım :P)
Bu arada hepsi aynı klondan zaten pek fark etmez de Biri Bizi Gözetliyor “Taxi Orange” uyarlamasıydı.
Ellerıne sağlık @dkamoy çok güzel bıldırı. Yalnız sahıden 1 sürü dızının hakkını yedıklerı gıbı, Homeland’e de gereksız yer ayırmışlar.
https://twitter.com/TVTango/status/1378016793877381122
Mighty Morphin Power Rangers’ın yeşil Ranger’ı Jason David Frank vefat etmiş.
49. Muhtemelen intihar.
“Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always” geliyor.
30. yıla özel olarak, senaryolu özel bir bölüm. 19 Nisan.
David Yost, Walter E. Jones, ve Barbara Goodson da dahil.