cosmos-a-spacetime-odyssey-fox-s1-2014-poster-2Günümüz teknolojisinin çok üzerinde bir uzay gemisi düşünün. Hadi diyelim adı da “Hayalgücü Gemisi” olsun. Bu uzay gemisi en küçük atomun içine yolculuk yapabilecek kadar küçülebilen, bilinen evrenin tek kare fotoğrafını yakalayacak kadar büyüsün. Evrenin oluştuğu zamandan yok olacağı zamana kadar yolculuk yapabileceğiniz kadar yakıtınız da olsa, bilimi keşfetmek adına nerelere gider, kimlerle tanışırdınız? İşte bunun cevabını arıyor Cosmos.

Ship-of-the-Imagination-590x442

Neil+deGrasse+Tyson+Cosmos+SpaceTime+Odyssey+NPU002LKz2blCosmos: A SpaceTime Odysey, Fox ve National Geographic Channel işbirliğiyle 9 Mart’ta yayınlanmaya başladı. Yapımcılığını Family Guy, American Dad gibi animasyonların yapımcısı da olan Seth MacFarlaneStar Trek, Flashforward, 24 gibi dizilerin yapımları arasında bulunan Brannon Braga ve Carl Sagan’ın orijinal serisi Cosmos’un yaratıcılarından Ann Druyan bulunuyor. Anlatıcı koltuğunda ise kendini insanlığa bilimi tanıtmaya adamış ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson oturuyor. Program Türkiye’de National Geographic kanalında Haluk Bilginer seslendirmesiyle de güncel olarak yayınlanmakta.

 

cosmosHikayesine gelecek olursak…

Girişte de anlattığımız gibi Cosmos, Bilinen Evren’in varoluşunu, bugününü ve yarınını Hayalgücü adını verdiği bir uzay gemisi aracılığıyla anlatmaya çalışıyor. Bunu anlatırken de Çin’den Maya Uygarlığı’na, Acem Toprakları’ndan Rönesans Avrupa’sına, Antik Yunan’dan Avustralya’ya kadar tüm Dünya’yı dolaşarak, merak eden ve araştıran bilim insanlarının hikayelerini de animasyonlar eşliğinde ele alıyor. Bu anlatı işini en ilgisiz ve bilgisiz insanın anlayacağı şekle sokarken, konuya hakim olanları da uzaklaştırmadan yapıyor.

carl_sagan

Dizinin başka bir artısı da köklerine sahip çıkması. Her fırsatta 1980’de yayınlanan Cosmos serisine, Carl Sagan‘a ve kitaplarına saygı duruşunu esirgemiyor. Zaten halihazırdaki yapımcı ve yazarlarının arasında  eski serinin kamera arkasında oturmuş tecrübeli isimler de bulunuyor.

Cosmos_A_Space_Time_Odyssey_TV_Series-358329014-large

13 bölüm sürecek olan serinin bölüm isimleri şu şekilde: (Türkçe’leri NatGeo Türkiye’nin verdiği isimlerdir)

1. Bölüm

Standing Up In The Milky Way (Samanyoluna Bir Bakış)

2. Bölüm

Some Of The Things That Molecules Do (Yaşam Nehirleri)

3. Bölüm

When Knowledge Conquered Fear (Bilginin Gücü)

4. Bölüm

A Sky Full of Ghosts (Gökyüzü Hayaletleri)

5. Bölüm

Hiding in the Light (Aydınlıkta Saklanmak)

6. Bölüm

Deeper, Deeper, Deeper Still (Daha Derine)

7. Bölüm

The Clean Room (Temiz Oda)

8. Bölüm

Sisters Of The Sun (Güneşin Kardeşleri)

9. Bölüm

The Lost Worlds of Planet Earth (Kayıp Dünyalar)

10. Bölüm

The Electric Boy (Elektrik Çocuk)

11. Bölüm

The Immortals (Ölümsüzler)

12. Bölüm

The World Set Free (Özgür Dünya)

13. Bölüm

Unafraid of the Dark (Karanlıktan Korkmamak)

cosmos-space-time-odyssey

Belgeselin kısaca tanıtımı bu şekilde. Belgesel, görselliğiyle, diliyle ve kurgusuyla kendini diğer yapımlardan ayırıyor. Ayrıca merak unsurunu da çok iyi kullanıyor. Bir drama izler gibi izlemek gerekiyor seriyi. Bu yüzden bölümlerin içeriklerine bilerek girmeyip kısa tuttum tanıtımı. İlgi alanınız dışında olsa bile bir göz atmakta fayda var.

Yazıyı Carl Sagan’ın ünlü alıntısıyla bitirelim:

“The Cosmos is all there is, or ever was, or ever will be.”

“Kozmos var olan, var olmuş veya var olacak her şeydir.”

 

İyi seyirler…