Carnivale! İşte bir efsane dizi daha!
Sizi sezonlarca yormadan gizeme doyuran; oyunculuk ve seti açısından tek bir sanatçısıyla bile geri kalmayan; kah aile, kah aşk, kah mistik, kah fantastik, kah bilim kurgu öğelerini kullanan ama bunu eline yüzüne bulaştırmadan, yaranıza merhem sürercesine yumuşakça yapan, ruhunuzu saran, her nabza şerbet, ismi gibi karnaval bir dizidir Carnivale.

Başlangıçtan önce cennet ve cehennem arasındaki büyük savaştan sonra, Tanrı dünyayı yarattı. İnsan adını verdiği yetenekli maymunlara hüküm sürmeyi bahşetti. Her nesilde, ışığın yaratığı ve karanlığın bir yaratığı doğuyordu. Dev orduları geceleri, iyi ve kötünün ebedi savaşında çarpıştılar. O zamanlar sihir vardı, asalet ve hayal edilemeyecek, zulüm böyleydi. Trinity üzerinde sahte bir güneşin patladığı güne dek, insan sonsuza dek mucizeyi mantıkla takas etmiş oldu.

Carnivale, Amerikan kablolu kanalları arasında saygın bir yeri olan HBO‘nun, Eylül 2003-Mart 2005 arasında 2 sezondan toplamda 24 bölümden oluşan dizisi, yukarıdaki sözlerle başlıyor.

Carnivale, 2004 yılındaki Emmy ödüllerinde 7 dalda aday olup, 5 dalda ödül kazanmıştır. 2005 yılında ise 8 dalda Emmy adaylığı vardır. Dan Knauf‘un yaratıp yazdığı Carnivale HBO’da 6 sezon olarak planlanmış; fakat, düşük reytingler ve yüksek maliyetler (bölüm başı 4,5 milyon dolar) gerekçe gösterilerek 2005 yılında iptal edilmiştir. Ülkemizde de 2006 yılında Cnbc-e kanalında gösterilmiştir.


 
Her ne kadar birçok izleyeninden 6 sezon olarak planlanmasına rağmen, 2 sezonda bitirildiği için HBO’ya epey kötü dilek iletilmiş/iletiliyor olsa da konuyu sündürmeden, bir yere vardırarak sonlanmış bir dizi olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. En azından, izleyenleri, elleri açık bırakan bir son beklemiyor. Elbette, “Devam etseydi ne güzel komşumuz olmaz mıydın HBO Abla?” diyesimiz var; ama, bazen de bazı şeylerin tadında kalması onu daha bir eşsiz yapar malum.
 

Gelin, biraz da konuya bakalım…

Konu

Carnivale, Hristiyan inancına göre her asırda dünyaya gelen, “Creature of Light” ile “Creature of Dark” (Işık Yaratığı ile Karanlık Yaratık) arasındaki iyi ile kötünün, hür irade ile kaderin savaşını anlatır.

Hikaye, 1930’lu yıllar boyunca tüm dünyada sürmüş olan ekonomik buhran ve büyük kuraklık dönemlerinde geçmektedir. 1934 yılında başlayan hikayemiz, gezici bir karnaval çalışanı Ben Hawkins ile California’da rahiplik yapan Justin Crow’un hikayesini anlatan iki ayrı konu barındırır. Bu iki karakter, birbirine benzer, gizemli ve şifreli rüyalar görmektedirler. Buradan anlaşılacağı üzere, iki karakterin kaderleri kesişecektir.

Karnaval Ailesi

Dizi, Amerika’nın taşra kasabalarında geçmektedir. Büyük kuraklık dolayısıyla ekinlerden verim alamayan halk, üstüne ekonomik buhran da eklenince sefalet içinde yaşamaktadır.
Esrarengiz hayatları hikayemize konu olan ve içinde çeşit çeşit görünümde ya da yetenekteki ucube yaratığı/insanı barındıran gezici karnaval da bu durumdan nasibini almaktadır. İşler eskisine göre nispeten kesat gitse de karnavalın oldukça batıl inançlı üyeleri şehir şehir gezerek, gösterilerini sürdürmeye devam etmektedir. Sahneye çıkanından, çadır kuran işçisine kadar kocaman bir aile gibidir karnaval ekibi. Böyle zor zamanlarda daha da kenetlenip, birbirlerinin arkasını kollamayı alışkanlık edinmişlerdir. Ekibe yeni katılan Ben Hawkins isimli ve kimsenin farkında olmadığı özel bir yeteneği olan genç ise olaylar ilerledikçe gizeme gizem katacak bir unsur olarak hikayenin ortasına yerleşir.

Sakallı kadınlardan, kertenkele adamlara, yapışık ikizlerden, geçmişi ve geleceği görebilen tarot falcılarına ve etrafında olan biteni herkesten iyi gören kör bir adamdan egzotik, seksi dansçılara kadar rengarenk bir kadroyu, soluk ve karanlık bir dönemde, ustaca aktaran bir dizi Carnivàle. Üstelik bütün bunları, izleyicisine sorular sordurup yanıtlayarak ve yeni sorulara yol açarak, gizemi gayet tadında vererek gelişen bir hikaye ile sunuyor.

Dizi, o dönemin, kum fırtınalarıyla çöl iklimi şeklinde geçen kurak atmosferini hem görüntü kalitesi, hem de efektlerle çok güzel bir şekilde aktarıyor. Şahsen, gecenin bir vakti diziyi izlerken, kendim, bir anda toz bulutunun içindeymişim gibi hissettiren sahneler oldu. Fakat, gerek efektler, gerek cinsellik olsun gözümüzün içine batırılarak bize sunulmuyor; hepsi, yeri ve zamanında yansıtılıyor.

Carnivale, sihir ve doğaüstü güçleri barındıran fantastik öğelere sahip. Fakat bu yaşanan doğaüstü olaylar, sihir ve normal hayatta hiç bir yerde göremeyeceğiniz ucube yaratıklar, sanki normalmiş gibi bize aktarılıyor ve bu da çok iyi yapılıyor. Bu bağlamda ünlü Kolombiyalı edebiyatçı Gabriel Garcia Marquezin yarattığı büyülü gerçeklik ekolünü televizyona ilk yansıtan dizi Carnivale olmuştur.

 

Karakterler

Kalabalık kadrodan başlıca karakterlere değinelim…
Ben HawkinsBen Hawkins

Ben Hawkins

Babası onu terk etmiştir. Annesinin ölümünden sonra karnavala katılır. Polislerin aradığı bir hapis kaçkınıdır. Çok özel doğaüstü bir yeteneği vardır. İlk bölümün daha başından göreceğimiz için bahsetmemiz ispiyon sayılmayabilecek bu yetenek, kişiye dokunduğu anda iyileştirme yeteneğidir ve hayatı bir bedenden alıp diğer bedene verebilme gücüdür. Karakterimiz, bu yeteneği reddetmiştir ve kullanmamaktadır. Fakat, bu gücünden kaçamayacağını öğrenip kaderine boyun eğmesi kısa sürmez. Gördüğü gizemli ve şifreli rüyalar, çözmesi gereken bulmacalar içermektedir.
Karakteri, Nick Stahl canlandırıyor.

 

Justin Crowe

Justin Crowe

Rus göçmeni bir ailenin çocuğu olan Rahip Justin, çocukken bir tren kazasından ablası ile birlikte kurtulmuştur. Rahip Norman, tarafından alınıp kilisede yetiştirilmişlerdir. Kendisinde bulunan güçlerin Tanrı’nın bir lütfu olduğunu düşünmektedir. Telepatik yeteneği sayesinde hikayeyi beklenmedik mecralara taşır.
Karakteri, Clancy Brown canlandırıyor. Etkileyici sesiyle bir çok animasyon karakterine ses veren oyuncuyu, konuk oyunculuklar dışında uzun süredir başrol oynadığı bir yapımda göremiyoruz.

Iris CroweIris Crowe

Iris Crowe

Annesinin ölümünden sonra Justin’e bakan Iris, kardeşinin özel yeteneklerinin tanrı tarafından ona armağan edildiğine inananların başında geliyor. Bu özel yetenekleri kullanması için kardeşini teşvik ediyor. Justin’in 1 numaralı destekçisi ve oldukça da dindar bir kadın.
Karakteri, Amy Madigan canlandırıyor.

SamsonSamson

Samson

Karnavalın bütün organizasyonu ondan sorumludur. Ama onun da emirleri aldığı esrarengiz, varlığı pek belli olmayan bir yöneticisi vardır. “Yönetim” ismi verilen bu görünmeyen kişiyle iletişimde olan tek kişi Samson’dur. Hangi şehre gidileceği, nerede gösteri yapılacağı kararlarını hep “Yönetim” alır ve Karnaval ahalisi bu kararları daima Samson’dan öğrenir. Fiziksel görünüşüne rağmen, oldukça karizmatik ve etkili bir yöneticidir.
Karnaval’ın herkese eşit, adaletli olmaya çalışan sorumluluk sahibi cüce karakterimizi mükemmel oyunculuğuyla Michael J. Anderson canlandırıyor. İkiz Tepeler‘deki oyunculuğuyla bizleri kendine bağlayan bu oyuncunun halefini beğenenlere, selefini izleyip öyle karar verin derim.

 

SofieSofie

Sofie

Karnavalın duygusal gelgitler yaşayan, kendini orada kapana kısılmış bulan karakterimiz. Yatalak olan annesiyle yaşamaktadır. Annesiyle birlikte karnavalda tarot falları bakarlar. Konuşamayan ve hareket edemeyen annesini bir tek o duyabilmektedir. Annesi ise insanların geçmişini ve geleceğini okuyabilmektedir.
Karakteri, kimilerimizin Heroes‘dan hatırlayabileceği Clea DuVall canlandırıyor.

 

Apollania

Apollania

Zamanın ünlü bir tarot okuyucusu iken, Sophie’nin doğumunda yaşanmış karışıklıklardan dolayı katatonik kalıp, hiçbir şekilde hareket edemez hale gelmiştir. Kızıyla kurduğu telepatik bağ sayesinde, karnavala gelen müşterilerin tarot fallarına bakıyorlar. Apollania aynı zamanda kızının duygu ve düşüncelerine girip onu baskı altında tutuyor.
Karakteri, Diana Salinger canlandırıyor.

 

JonesyJonesy

Jonesy

Zamanının çok ünlü beyzbol oyuncusuyken, bacağının sakatlamasına yol açan hadise sonrası beyzbolu bırakmak zorunda kalmış. Karnavalın Samson’dan sonra gelen yetkili kişilerinden. Her türlü tamirat ve çadır kurma işlerine bakıyor ve bu işlerde çalışan adamları yönetiyor. Sofie’ye karşı büyük bir sevgi besliyor.
Karakteri Tim DeKay canladırıyor. Oyuncuyu bu aralar, White Collar‘da izlemekteyiz.

Jonesy ve adamları

 

Profesör LodzProfesör Lodz ve Lila

Profesör Lodz

Karnavalın, gözleri görmeyen ama çevresinde olan biteni, gören bir insandan çok daha başarıyla algılayabilen, bir nevi medyum sayılabilecek üyesi. Hikaye ilerledikçe, karmaşık geçmişi ve bildikleri ile birçok soruya cevap verecek, ama bir yandan da gizeme gizem katacak biri.
Karakteri Patrick Bauchau canlandırıyor.

Lila

Üsteki resimdeki hatun ise tahmin edebileceğiniz üzere Lodz’un sevgilisi. O da ucube bir yaratık aslında; keçi gibi bir tutam sakalı var.
Karakteri, Debra Christofferson canlandırıyor.

 

Anne, baba ve iki kızlarından oluşan ve karnavalın dans gösterilerini üstlenen Dreifuss Ailesi’ni ayrı ayrı ele alalım.


 
 
Felix Dreifuss : Dansçı ailemizin kumarbaz babası olan Felix, karısı ve kızlarının karnavalda yaptığı dans gösterilerinin sunuculuğunu yapmaktadır. Karısı ve kızlarına çok düşkün olmasına rağmen ailesinin yaptığı erotik danslar ahlaki açıdan onun için sorun değildir. Hatta karısının pezevenkliğini de yapmaktadır.
Karakteri, Toby Huss canlandırıyor.

 
 

 
Rita Sue Dreifuss :
 
Karnavalımızın seksi ve cazibeli hatunu olan Rita, dans gösterileri yapmakla beraber karnavala gelen müşterilerle para karşılığı birlikte oluyor.
Karakteri, rol aldığı çeşitli konuk oyunculuklardan hatırlayabileceğimiz Cynthhia Ettinger oynuyor.

 

 

 

Libby Dreifuss : Ailemizin küçük kızı olan Libby’nin en büyük hayali Hollywood’a gidip aktis olabilmek. Zamanın beğenisine uygun etine dolgun hatunları arasında sıska kalan kızımız ergenlikten genç kızlığa adım atmış olmanın kendine verdiği yetkiye dayanarak çok da dengeli olmayan bu ailede bol arıza çıkartıyor.
Libby’i Bones ve Californication‘daki konuk oyunculuklardan hatırlayabileceğimiz Carla Gallo canlandırıyor.

 


 
 
 
Dora Mae Dreifuss : Felix ile Rita’nın büyük kızı olan Dora Mae, annesi ve kardeşi gibi dansçı, şekil itibariyle annesine kardeşinden daha fazla benzediğinden gösterilerde epey ilgi görüyor.
Karakteri, Amanda Aday canlandırıyor.

 

RuthieRuthie

Ruthie

Karnavalın yılanlarla dans ederek gösteri yapan üyesi. Orta yaşlarında olmasına rağmen mihrabı yerinde olan bu kadının kocaman da bir oğlu var.
Karakteri, Adrienne Barbeu canlandırıyor.

Gabriel

 
 
Gabriel : Ruthie’nin oğlu olan Gabriel, biraz zeka geriliği olan biri. Annesine karşı fazlasıyla korumacı olan Gabriel’in karnavaldaki işi, çeşitli aletlerle güç gösterileri sergilemektir.
Karakteri Brian Turk canlandırıyor.
 
 
 

Tommy Dolan

Tommy Dolan

Rahibin hikayesinin anlatıldığı Kaliforniya’da yaşanmış, hayat hikayeleri peşinde koşan bir radyocudur. Zamanın en etkin haber kaynağı olan radyoyu, -çoğu kendi çıkarları olmak üzere- iyi kullanan başarılı bir muhabirdir.
Karakteri, çoğumuzun Prison Break‘ten hatırladığımız Robert Knepper canlandırıyor.

 

Karnavalımızın ucube yaratıklarına gelecek olursak…

Gecko

 
 
 
 
 
Gecko
Karnavalımızın kertenkele adamı olan gecko, aynı kertenkeler gibi pul döküyor.Karakteri John Fleck canlandırıyor.
 
 
 

İkizler

 
 
 
 
 
İkizler
Doğuştan kalçadan yapışık olan ikizlerimiz de karnavalın diğer ucube yaratıklarından.

 
 
 

Yukardaki resmin sol tarafındaki ucubemiz ise yarı tarafı erkek yarı tarafı kadın, sağ taraftaki resimden anlayacağımız üzere karnavalda lastik adam gösterileri yapıyor.Karnaval dışında da ayakta durduğunu göremezsiniz, bu şekil hareket ediyor.

 

Dahası…

Konuya dair son söz olarak hikayenin özünü oluşturan “Avatar” ve “Omega” olgusundan bahsetmek gerekiyor. Ancak bu dizinin gidişatına ve neredeyse finaline dair sağlam ispiyon içeren bilgiler içerdiği için alttaki paragrafı diziyi izlemiş olanların okumasını tavsiye ederiz.
Her çağda dünyaya gelen bir iyi, bir de kötü var ve bunların birer tane de varisleri var. İyi olan tarafın, iyileştirebilme ve hayatı bir kişiden alıp diğerine aktarabilme gibi bir yeteneği bulunurken, kötü olan tarafın ise, insanların akıllarına girip onları yönlendirebilme yetenekleri var. Her iki taraf da aynı güçten besleniyorlar; fakat kullanma metodları farklı. Bir taraf diğerini yenerse, onun tüm bilgi ve gücünü alıyor. Fakat dünya var olduğundan beri bunu gerçekleştirebilen bir Avatar yok. Avatar soyu ilk ve tek kadın avatar olan Alpha ile başlamış. Alpha, hem Omega hem de Avatar’ın güçlerine sahipmiş. Kendisinden sonra tüm avatarlar erkek doğmuş. Omega ise bu soyun son temsilcisi ve kadın. Omega da her iki tarafın güçlerine sahipmiş. Omega ile ortaya çıkan haberci ( Usher ) de, karanlık bir yaratığın ve sonun geldiğinin habercisiymiş.

____Tırıvırı bilgiler___

* Sağlık sigortacılığı yapmakta olan hikayenin yazarı Daniel Knauf, 90’ların başlarında senaristliğe soyunmaya karar vermiş. Carnivale’yi aslında, bir film projesi olarak planlamış. Baştan sona ne olacağını bildiği ve yazdığı bir senaryoymuş. Ancak, hazırladığı 180 sayfalık senaryo, bir sinema filmi için çok uzun olduğundan (oysa ki, Knauf’a göre o haliyle bile kırpılmış gibi geliyormuş) bu projeyi rafa kaldırmış. Zaten o sıralarda Hollywood’a ne senaryo götürse “çok garip” bulunarak reddediliyormuş.
 
* 90’ların ortasında, birkaç dizi yazarının teşvikiyle, yardım almadan bir dizi olması için senaryonun başını deneme bölümü olarak hazırlamış. Ama dizi dünyasından kimseyi tanımadığı için bunu kimseye sunamayıp, rafa kaldırmış ve sigortacılığa geri dönmüş.
 
* Birkaç yıl sonra bakmış bu sigortacılık kariyeri iyi gitmiyor, deneme bölümü senaryosunu web sitesinden sunmuş. Bunun ardından, bölüm senaryosu dizinin yapımcılarından Howard Klein‘ın önüne düşmüş ve o da “bundan dizi çıkar” demiş; ne de iyi etmiş.
 
* Mevzu HBO’ya intikal etmiş ve HBO da Howard Klein’ın biraz tecrübesiz olduğunu düşündüğünden, yanına dizi yürütücüsü olarak Ronald D. Moore‘u katmış. (2. sezonda Moore’un Battlestar Galactica‘ya geçmesiyle, dizi yürütücülüğü Klein’a kalmış.)
 
* İlk bölüm 21 günde çekilmiş. Ancak, yazarlar ve kanal arasındaki hummalı tartışmalar nedeniyle, ikinci bölümün ortaya çıkması 14 ay almış. (Orijinal senaryoda olan değişiklik ve eklemelere burada yer verip lafı uzatmayalım ve ispiyona kaçmayalım.)
 
* Carnivale, ikişer sezondan oluşan 3 kitap gibi planlanmış. Dolayısıyla, bizler sadece ilk kitabı bitirebilmiş durumdayız.
 
* Dizinin HBO’da yayınlanmasının artılarından biri de klasik dizi süresi olan 44 dakikanın üstüne çıkabilmesi elbette. (Dizinin değişken uzunluktaki bölümlerinden 46 ve 59 dakika sürenleri mevcut. Her bölüm ortalama 54 dakika sürüyor. )
 
* HBO, dizinin her bölümü için 4 milyon dolar bütçe ayırmış ki bu ortalamanın üstünde bir rakam.
 
* Dönemin kum ve tozlu ortamını yaratabilmek için borularla ortama duman ve kir üfleniyormuş. Oyuncuların kıyafetleri özel olarak kire bulanıyormuş.
 
* Dizinin sadece ilk sezonunda ortalama 5000 kıyafet kullanılmış.
 
* Ekip 1930’ların radyo ve müziklerini dinleyip, Hollywood dergilerini okumuş ki dönemin sesini, dilini ve argosunu daha gerçekçi sunabilsinler.
 
* Dizinin sanat bölümü ekibi, kütüphanelerde sabahlamış, antikacıları ve bit pazarlarını arşınlamış.
 
* Dizinin tüm doğaüstü öğelerini bir kenara bırakıp, tarih konusunda bir danışman tutulmuş. Bu danışmandan, karakterlerin yaşam tarzları, kıyafetleri, yedikleri, konaklamaları, araçları vb. tüm materyalin döneme uygun aktarılması konusunda yardım alınmış.
 
* Dizinin açılış jeneriği 2004’te Emmy Ödülü’nü kapmış. Gerek müziği, gerek efektleri ile diziye çok yakışan bu jenerik üzerine ayrı bir bildiri hazırlanabilir. Öyleyse en sona da jeneriğimizi ekleyelim. ;)

 

Böyle dolu dolu, her şeyi bulabileceğiniz bir diziyi elbette ne kadar anlatsak az gelir. Hatta öyle ki hiçbir tanıtım filminin de diziyi iyi temsil edemediği düşüncesiyle, bu tip videolardan da paylaşmayacağız. İyisi mi siz oturup izlemeye koyulun. Yok izlediyseniz de 2. bir kez izlemenin vakti gelmedi mi sizce? ;)

Dizi Jeneriği :

http://www.youtube.com/watch?v=U-Onb-FqR74

Küçük not : Dizinin orijinal adı Carnivale değil Carnivàle olarak yazılmaktadır. Ancak, Internet’te genelde aksanlı a harfi basmak yerine normal a harfi ile kullanılmaya alışıldığı için yazımızda sürekli o şekilde geçirdik.