Derry Girls – Tanıtım
23 yorum pirate 09 Ocak 2019 08:54
Bugün Channel 4 yapımı bir Kuzey İrlanda dizisinin tanıtımıyla sizlerleyiz: Derry Girls
4 Ocak 2018 – 8 Şubat 2018 tarihleri arasında yayınlanan ve toplam 6 bölümden oluşan dizinin yaratıcısı Lisa McGee. Yönetmenliğini ise Michael Lennox üstlenmiş. Yapımcı koltuğunda McGee’ye Caroline Leddy, Liz Lewin, Jimmy Mulville ve Catherine Gosling Fuller gibi isimler eşlik ediyor.
2018 yılında Screenwriters Ödülleri’nde Lisa McGee’ye “En İyi Senaryo” ödülü kazandıran ve İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri’nden de eli boş dönmeyen Derry Girls‘ün 2. sezon onayı aldığını da belirtmeden geçmeyelim.
Satır aralarında politik, toplumsal ve dini konulara minik göndermelerde bulunan bir dönem komedisi olma özelliği taşıyan Derry Girls; aile, gençlik ve durum komedisi ögelerini bünyesinde barındırıyor.
Dizinin dünya geneli yayın hakları Netflix‘te bulunmakta olup bölüm süreleri ise 23-24 dakika uzunluğundadır.
Dizinin hikayesi, doksanlı yılların başında Kuzey İrlanda’nın Londonderry şehrinde geçiyor. Şehrin kısa adı ise dizimize ismini veren Derry. Başkent Belfast’tan sonra Kuzey İrlanda’nın en büyük 2. şehri konumunda Derry.
Hikayemizin geçtiği dönemde ülkede Protestanlarla Katolikler arasında ciddi sıkıntılar mevcut. Ülkede kaotik bir ortam, sokaklarda sürekli kontrollerde olan askerler bulunuyor ve ülkede İngilizler pek sevilmiyor. Arka planda bunlar olup biterken dizimizin mercek noktası ise bir Katolik lisesinde öğrenim gören 16 yaşındaki 5 genç. Bu gençlerin aileleriyle olan ilişkileri, okul hayatları, hayata bakış açıları ve hayalleri üzerine eğlenceli bir hikayesi var dizimizin.
Hikayemizin 5 merkez karakterine kısa kısa değinecek olursak;
*Geniş ailesiyle birlikte yaşayan, ailesi tarafından istekleri pek duyulmayan, hayata dair her an güncelleyebildiği hayalleri olan, anlık coşku patlamaları yaşayan, heyecanlı bir genç kız olan Erin karakterine Saoirse-Monica Jackson hayat veriyor. Erin için zeka seviyesi çok da yüksek olmayan 5 kişilik arkadaş grubunun en mantıklı üyesi diyebiliriz.
*Erin’in aynı evde yaşadığı teyzesinin kızı Orla rolünde Louisa Harland karşımıza çıkıyor. Orla için ekibin en saf, en garip üyesi diyebiliriz. Doğuştan uyuşturucu etkisindeymiş gibi bir hali var uyuşturucu falan kullanmıyor olmasına rağmen.
*Ebeveynlerinin ikisi de yoğun çalışan ve haliyle onlarla pek vakit geçiremeyen, kafasına estiğini yapan, biraz ağzı bozuk, eğlenceyi seven bir tip olan Michelle karakterinde Jamie-Lee O’Donnell‘ı izliyoruz. Michelle için ekibin en bela mıknatısı üyesi diyebiliriz.
*Michelle’in İngiltere’den yeni gelen teyzesinin oğlu James rolünde Dylan Llewellyn‘ı izleme fırsatı yakalıyoruz. James’in babası İngiliz. Haliyle yarı İngiliz yarı Kuzey İrlandalı olan James de İngiliz damgasıyla dolanıyor Derry sokaklarında. Arkadaş grubunda da İngiliz olması dolayısıyla yadırganan James, 4+1 kontenjanından yer alıyor ekipte. Biraz pısırık ve efendi bir tip James. Erkek okulunda İngiliz olması dolayısıyla yoğun baskıya maruz kalıp kendisini koruyamayacağı düşünülen James, özel izinle Katolik kız lisesinin ilk ve tek erkek öğrencisi olma şerefine nail oluyor.
*Arkadaş grubumuzun 5. ve son üyesi ise Nicola Coughlan‘ın canlandırdığı Clare karakteri. Clare, ekibin en korkak, en tırsak, sır saklama potansiyeli en düşük üyesi konumunda. Sıkıntılı anlarda en zayıf halka kendisi.
Dizinin yan karakterleri ise şunlar:
*Erin’in çekirdek ailesinin reisi olan annesi Mary rolünde Tara Lynne O’Neill‘ı izliyoruz. Kontrol meraklısı bir mizacı var. Erin dışında yukarıdaki fotoda da gördüğümüz küçük bir çocuğu daha var. Çalışmıyor.
*Erin’in babası Gerry karakterine Tommy Tiernan hayat veriyor. Şoförlük yaparak ailesinin geçimini sağlıyor. Sahibi olduğu evde karısı, 2 çocuğu, kayınpederi, baldızı ve baldızının tek kızı ile beraber kaotik bir ortamda yaşıyor. Ailenin en aklı başında olan üyesi olmasına rağmen ona hiç saygı duyulmuyor.
*Erin’in teyzesi, Orla’nın da annesi olan Sarah karakterinde Kathy Kiera Clarke karşımıza çıkıyor. İşsiz güçsüz, kalesiz, bekar bir kadın Sarah.
*Mary ve Sarah’nın babası, Gerry’nin ise başının belası olan Joe karakterinde Game of Thrones ve Krypton dizilerinden tanıdığımız Ian McElhinney‘yi izleme fırsatı yakalıyoruz. Eşi 10 sene önce vefat etmiş, bekar ve huysuz bir ihtiyar Joe.
Lisenin halinden bıkkın müdiresi Rahibe Michael rolünde Siobhan McSweeney‘yi, lisenin okul temsilcisi ve varlıklı bir ailenin kızı olan ve bizim beşlinin pek haz etmediği bir tipleme konumunda bulunan Jenny Joyce karakterinde ise Leah O’Rourke‘u izliyoruz bunlara ek olarak.
Konuk oyuncu havuzunda ise Peter Campion, Anthony Boyle, Terence Keeley, Diona Doherty gibi isimler bulunuyor.
Oldukça başarılı bir komedi dizisi olmuş Derry Girls. En iyi bölümü ilk bölümü, en zayıf bölümü ise 5. bölümdü. Birbirinden iyi yazılmış karakterleri ve bu karakterlerin kendilerini içine soktukları komik durumlarla epey güldürdü ve eğlendirdi sezon boyunca. Şöyle bir geriye bakıp kısa bir değerlendirme yapınca geride bıraktığımız 2018 yılının Britanya’dan çıkma en başarılı komedi dizisiydi diyebilirim gönül rahatlığıyla bu dizi için. Dizide adeta döktüren, “Bu kızın ilerde patlama yapma ihtimali oldukça yüksek.” dedirten Saoirse-Monica Jackson hatırına bile izlenir sadece bu dizi aslında. Siz de kayıtsız kalmayın ve bir şans verin derim ben.
yorumlar
Diziyle ilgili daha önce şurada yorum yapılıyordu bu arada.
Series 2 Trailer
S02E01
Özlemişim cidden bu garip, tatlı manyakları.
S02E03
Yanaklarım ağrıdı yine gülümsemekten. Hepiniz ayrı ayrı mükemmelsiniz ya! Aksanlarınıza kurban! Tepkilerinize ve tepkisizliklerinize kurban!
S02E06 (Sezon Finali)
Pek iyi başlamamıştı bölüm aslında ama sonradan iyi toparladı ve güzel bir kapanış yaptı. Genel olarak da çok başarılı bir sezon oldu yine zaten.
Önümüzdeki yıl görüşürüz Derry kızları!
2. Sezon:
Çok seviyorum bu Derry kızlarını (ve oğlanını )
En az ilk sezon kadar keyifliydi bu sezon da. 3. sezonu olacağı için pek mutluyum
1. Sezon
Bayıldım. Bu kadar tatlı ve komik bir grubu yıllarca izleyebilirim. Her ana karakter özene bezene yazılmış ve oyuncular da hakkını fazlasıyla vermiş. Süresi ideal, espriler kıvamında ve sağa sola dokundurması nefis olmuş. Bölümlerin genel anlamda birbirinden bağımsız olması ve bunu hikayeye güzel yedirmesini de sevdim.
Sevmediğim/sevemediğim şey; birkaç yan karakterin hikayede istenileni verememesi. Hatta o sahnelerde dizinin gizli yıldızı Sister Michael olsa da doya doya şu kadını izlesem dedim.
Gerçekten “farklı” bir komedi izlemek isteyenlerin ıskalamaması gerekir.
Sezon Puanım: 8 / 10
Sezonun yıldızları: Sister Michael (Siobhan McSweeney) ve James (Dylan Llewellyn)
Hala bayılarak izliyorum. Kafa yormaması, süresi ve akıcılığı sayesinde sürükleyip götürüyor. Şu aralar izlemek istediğim şey tam olarak bu.
Neyse efendim. İzleyin izlettirin bu komik Kuzey İrlandalıları.
Sezon Puanı: 8 / 10
Sezonun yıldızları: Sister Michael (Siobhan McSweeney) – Clare (Nicola Coughlan)
ilk başladığımda bu ne biçim aksan böyle olduysam da hızlı alıştım. (aksana olmasa da diziye.) (birkaçının aksanının fazla zorlama olduğunu düşünmüyor değilim.)
Dylan Llewellyn, Johnny Flynn’in kayıp kardeşi olsa gerek. imdbleyene dek kesinlikle bir oyunlar döndüğüne emindim.
bu kadar konu dışı yorumdan sonra diziyi sevdim. karakterlerin hepsi hızla sevdirdi kendini. wee english fella da garip kaçmamış aralarında. dahil olma sebebine ve bunun gerçek olabilme ihtimaline ikna olmuş olmama güldüm. hepsi ayrı bir çatlak bunların. iyi cinsten. hepsinin 30 yaşında olmasına rağmen ergen gibi hissettirebilmesi, helal diyorum. rahibenin göz devirmelerinde kendimi gördüm resmen. çok orijinal bir karakter olmuş kendisi de. az ama öz göründü. göründüğünde de parladı kesinlikle.
ikiyi de hüpleteceğim sanırım.
2yi de yarıladım arada geriye sarmam gerekse de epey eğleniyorum ben hala.
bu arada meraklılarına ya da yeni sezon öncesi tekrar atmak isteyenlere gelsin. dizi bölümlerinin kronolojik sırası:
Episode 1: September 1993 (new school year)
Episode 2: September 1993
Episode 9: November 1993 (Take that Concert in Belfast)
Episode 3: December 1993
Episode 4: May 1994
Episode 6: June 1994 (end-of-year talent show)
Episode 5: July 1994 (orange order marches)
Episode 11: August 1994 (IRA ceasefire + prom)
Episode 7: August 1995
Episode 8: September 1995 (Usual Suspects in cinemas + new English teacher starts)
Episode 10: October 1995
Episode 12: November 1995 (President Clinton visit)
neden böyle bir gereksinim duymuşlar anlamadım ama 2×03 ve 2×05 dışında kronolojiyi agresif bozan bir durum yok. 2x03te geçmişi izlediğimize dair bir sinyal verilmişse de ben anlamamıştım açıkçası. bence çok umursamamışlar kronolojiyi.
im a derry girl güzel noktada bıraktı. zaten genel olarak final hissiyle bitiriyor sezonları. beklemek koymamıştır izleyenlere de, yeni sezon geldiğinde 3 seneden fazla bir zaman geçmiş olacak. hepi topu 2,5 saatlik dizi çekeceksiniz yani… hızlanın gözünüzü seveyim.
Series 3 Trailer
coming soon görmeyeydim iyiydi. çok ötelemezler inş.
S03E01
Kızları, çatışmalarını, aptallıklarını, evhamlarını ve elbette aksanlarının kulakta bıraktığı tınıyı özlemişim. Sürpriz ötesi bölüm konuğuna da selam olsun.
S03E02
Bu bölümün içinden de Brassic’ten Damien Molony çıktı. Kalan 4 bölümde de birer tanıdık sima bekler oldum haliyle.
-Allah cezanı vermesin James! Yakışmış ama.
-TV ikilisi: Tabutta rövaşata atıp şarkıyı katleden diğer kız olmasa ilki gayet iyi söylüyordu aslında.
S03E03
İlk 2 bölüme kıyasla biraz zayıf kalsa da izlendi yine.
Sinead Keenan ve Amy Huberman çıktı bu bölümün içinden de. Konuk oyuncu havuzu açısından güzel gidiyor cidden sezon.
bu sezon ebeveynlerin ağırlığı biraz fazla artmış sanki. onları da seviyorum ama bu kadar fazlasına gerek yoktu. kızları izlemeyi tercih ederim. ilk 2 bölüm bi adapte olamadım gibi geldi. fazla kafa sıktı ve takip ederken yoruldum, sonra alıştım ama ilk iki sezondaki keyif yoktu sanki. son bölümdeki reunion muhabbeti malum duruma rağmen fena değildi ama. iyi seçmişler oyuncuları.
bu gece final var sanırken meğer asıl final yarınmış öyle olsun bakalım az daha bekleriz.
benim için bu sezon önceki sezonların çok altında kalarak hayal kırıklığı oldu. böyle final yapmamız da üzdü doğal olarak. biraz uzayan ara sanki yaramamış. ne oyunculara ne yazar ekibine ne de çekim ekibine. güzel anları olsa da genelini sıkılarak izledim. final de dahil. yine de tavsiyedir. ilk 2 sezon çok güzel bence. ikinci sezon finalini asıl final olarak hafızama kaydedeceğim.
S03E04-05
4 kötüydü, 5 daha da kötüydü. 5’te bizim beşlinin olmaması ve yetişkinlere saçma sapan bir hikaye yazılmış olması tam bir hayal kırıklığıydı.
S03E07 (FİNAL)
Şükür bitti. 2.5 güzel sezonun üstüne gelen şu son 4 bölümlük süreç cidden çok kötüydü.
Bunun yaratıcısı Lisa McGee, yine Channel 4 için yeni bir dizi hazırlıyormuş: How To Get To Heaven From Belfast. Yeni bir Kuzey İrlanda hikayesi. Diziyi komedi-gerilim olarak tarif etmiş. Şu an otuzlu yaşlarının sonunda olan ve okul yıllarından beri arkadaş olan 3 kadının hikayesi. 8 bölüm.
Yazacak bir yer bulamayınca buraya geleyim bari dedim.
Nicola Coughlan’ın Mart ayı sonlarında yayınlanan yeni komedisi Big Mood‘u denedim. Duygu durumu bozukluğu yaşayan bir kadına hayat veriyor dizide Nicola Coughlan. İlk bölümde aşırı coşkunluk (mani) modunda takıldı ve keyifli geçti bölüm. İkinci bölümde ise aşırı üzgünlük (depresyon) modunda takıldı ve baya sıktı açıkçası bu bölüm. You’re the Worst misali işin o tarafını da kotarabilmeleri gerekiyordu ama beceremediler. 2. bölümün sonunu görmeden bıraktım ben de.