Türk Komedi Dizileri

Türk Komedi Dizileri

Her geçen gün yeni bir dizinin eklendiği Türk dizi piyasasına dönüp baktığımızda onlarca, belki de yüzü aşkın dizinin gelip geçtiğini görebiliriz. Ne yazık ki bu kadar çok dizi çekilmesine rağmen, bir çoğu bir ya da bir kaç bölüm sonra piyasadan silinen ve unutulan diziler arasına giriyor. Çoğunlukla dram ve komedi türünde olan Türk dizilerinin, komedi türünü incelemeye almak istiyorum bu yazıda.


Sit-com denilen Amerikan tarzı durum komedisi dizilerinin hayatımıza girmesiyle sıkça gördüğümüz sitkom dizilerini yazıda sıralayacağım. Sıralama, yapım yıllarına göre olacağından iyi-kötü ayrımını okuyucuya bırakıyorum. Tabii ki çok zor bir eleme ve seçim süreci olmasına rağmen, kimilerini çeşitli özelliklerinden, kimileriniyse sadece iyi bir komedi olmalarından dolayı listeye kattım. Listeye eklenecek daha bir çok dizi olması da muhtemel. Gelelim listenin birinci dizisine:

Gülşen Abi

Gülşen Abi

1-Gülşen Abi (1994) : Daha sitkomların patlamadığı zamanlarda yayınlanan bu dizide, başrolde Haluk Bilginer, Haberiniz Olsun adlı gazetede Gülşen Abla köşesinde, okuyucuların dertlerini dinleyip onlara cevaplar veriyordu.

Gülşen Abi

Gülşen Abi

Karikatürist Can Barslan‘ın senaryosunu yazdığı dizide, Nilüfer Açıkalın, Selim Naşit Özcan, Yıldıray Şahinler, Cüneyt Uzunlar gibi isimlerin yanı sıra, yan karakterlerde Olgun Şimşek, Emre Kınay, Emre Altuğ, Peker Açıkalın gibi o zamanın genç, şimdinin ünlü isimleri yer alıyordu. Müzikleriniyse Kenan ve Ozan Doğulu kardeşler yapmıştı.

Tatlı Kaçıklar

Tatlı Kaçıklar

2-Tatlı Kaçıklar (1996) : İki zıt karakterli kafadarın (Rafet ve Saffet) maceralarını anlatan bu dizide, başrolde Mehmet Ali Erbil ve Yalçın Menteş oynuyordu. Rafet (Mehmet Ali Erbil) umursamaz, rahat, pis ve çapkın bir karakterken, Saffet (Yalçın Menteş) son derece titiz, düzenli ve eşine sadık bir karakter olarak karşımıza çıkıyordu. Ortak noktalarıysa ikisinin de karılarından (Buket Dereoğlu ve Pelin Körmükçü) ayrılıp, aynı evde Rafet’in köpeği Cango‘yla birlikte yaşamak zorunda kalmalarıdır. Bir gazetenin spor bölümünde çalışan kafadarların komşuları ise, iki aksi yaşlı kadın olan Raziye (Erol Günaydın), Dürdane (İsmet Ay), mafya babası Tarumar (Dursun Ali Sarıoğlu), sevgilisi Afitap -bir diğer adıyla seksi şempanze- (Yıldız Kaplan) ve adamlarıdır. Ayrıca patronları Selim Bey de (Kayhan Yıldızoğlu) ikilinin başına bela olmaktadır.

Tolgahan

Tolgahan

Her biri ayrı komik olan karakterlerin bir tanesi vardır ki vücut geliştirme salonunda çalışan Tolgahan (Gürkan Uygun), şimdinin Memati‘sini o zamanki uzun saçlarıyla görmek açısından ayrı bir önem taşır.

Ayrılsak da Beraberiz

Ayrılsak da Beraberiz

3- Ayrılsak da Beraberiz (1999) : Geçimsiz, ama yine de aynı evde yaşayan çiftin hikayesi oldukça eğlencelidir. Teoman‘ın (Hakan Yılmaz) arkadaşı Feridun Bitir (Necmi Yapıcı) devamlı “yırtma” amaçlı fikirler üretse de başarılı olamaz. Teoman’ın karısı Berna‘nın (Janset) iş arkadaşları, devamlı iğrenç espriler yapan Gündüz (İhsan Aydın) ve zengin koca meraklısı Serpil‘dir (Belma Canciğer). Devamlı didişen kaynanalar (Suzan Aksoy ve Tuluğ Çizgen) ve Feridun’la Teoman’a musallat olan mafya, dizinin sürekli karakterleridir. Laptop Recai, kapıcı İdris, çaycı Hüseyin ve temizlikçi Emine gibi enteresan tipleri de içinde barındırır. Bunca acayip tipten sonra iyi bir komedi olmadığını söylemek abes olur.

Yedi Numara

Yedi Numara

4-Yedi Numara (2000) : TRT’de 2000 yılında yayınlanmaya başlayan dizi, uzun zaman önce köylerinden İstanbul’a taşınmış Vahit (Engin Alkan) ve Zeliha‘yı (Şebnem Sönmez) odak alarak, üniversite öğrencisi 4 kıza ve Vahit’in memleketten akrabaları olan 3 erkeğe kiraladıkları yerde geçen olayları anlatır. 7 numaralı ahşap evin üst katında şehirli üniversite öğrencisi kızlar otururken, alt katında şehir hayatı görmemiş, ikisi üniversite öğrencisi, biri oyuncu olma heveslisi 3 erkek oturur. Durum böyle olunca da çatışma kaçınılmaz olur. Bir çok ödül alan dizi 92 bölüm çekildikten sonra bitirilmiştir.

Tatlı Hayat

Tatlı Hayat

5- Tatlı Hayat (2001) : Amerikan “The Jeffersons” dizisinden uyarlama olan “Tatlı Hayat“, özellikle oyuncuların performanslarıyla, en başarılı komedi uyarlamalarından birine dönüşmüştür.Sonradan zengin olan kuru temizlemeci İhsan (Haluk Bilginer) ve eşi Sevinç (Türkan Şoray) çiftini odak alarak, onların garip komşuları Yorgo (Neco), Feraye Çolpan İlhan), İrfan (Celal Kadri Kınoğlu), kapıcıları Muharrem‘in (Veysel Diker) ve hizmetçileri Menekşe‘nin de (Asuman Dabak) aralarında bulunduğu karakterler diziyi komedi şölenine dönüştürürler.

İrfan

İrfan

Adı geçen oyuncular dışında (Emre Altuğ, Gamze Özçelik) gibi genç isimler de dizide yer alır. Haluk Bilginer’in oyunculuğu ve İrfan’ın Kramervari ama kendine özgü karakteri dizinin en güzel yönleri olarak sayılabilir.

Çekirdek Aile

Çekirdek Aile

6- Çekirdek Aile (2002) : Adından anlaşılacağı gibi reisliğini Sedat Çekirdek‘in (Mazhar Alanson) yaptığı ailede, diğer karakterler anne Zeynep (Ayda Aksel), Yüksel (Kartal Balaban) ve Begüm‘den (Melike Emiroğlu) oluşur. Konusu son derece basit olan dizi, komikliğini çok da profesyonelce olmayan oyunculukları ve absürd esprilerinden alıyordu. Özellikle Yüksel ve arkadaşları, dizinin en komik unsurlarından biriydi. Kendine özgü bir komikliği olan dizi, başta oyuncu değişimi olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı fazla yayında kalamamıştı. Ama Mazhar Alanson’un baba rolünde olduğu bölümleri hala izleyip gülebilirsiniz.

En Son Babalar Duyar

En Son Babalar Duyar

7- En Son Babalar Duyar (2002) : Aile temalı dizilerin örneklerinden biri olan “En Son Babalar Duyar”, her ne kadar Birol Güven‘in mesaj verme ve sorunları tatlıya bağlama gibi takıntılarından nasibini alsa da komedi unsurlarıyla da başarılı olarak görebileceğimiz diziler arasında yerini alıyor.

Kadir

Kadir

Birçok önemli oyuncunun bulunduğu diziyi, kategoriye koymamın en büyük nedeni Şener Şen‘in yeşilçam filmlerinde yarattığı dalavereci karakterlerine benzer bir karakter olan Kadir‘i ortaya çıkartan Levent Ülgen‘in diziye renk katan performansıdır. İlerleyen zamanlarda da dizi bu karakter üzerine espriler ve hikayelerle kurulmuştur.

Yarım Elma

Yarım Elma

8- Yarım Elma (2002) : Modern ve şehirli kadın dergisi editörü Yonca (Janset), bir gün ona tam zıt karakterde bir ikiz kardeşi (Günay Karacaoğlu) olduğunu öğrenir. Onunla birlikte yaşamaya başlayan Gonca’nın hayatı artık, eskisinden daha renklidir. İkilinin hayatına aynı apartmanda yaşayan yeni komşuları Kuzey (Fırat Doğruloğlu), apartmanın saf kızı Ayça (Selma Ergeç), kapıcısı Zeynel Abidin (Selim Erdoğan) ve işyeri arkadaşları da katılınca komik olaylar birbiri ardına gelir. Diziyi (Gani Müjde) yazmıştır.

Avrupa Yakası

Avrupa Yakası

9- Avrupa Yakası (2004) : Gülse Birsel‘in yazdığı, Sinan Çetin‘in yapımcılığını yaptığı tartışmasız en başarılı sitkom yapımlarından biri olan dizide, Avrupa Yakası adlı moda dergisinde çalışan Aslı‘nın, (Gülse Birsel) iş arkadaşları ve ailesi etrafında gelişen olaylar son derece komik bir şekilde anlatılıyor. Dizi bir çok bölümünde popüler kültürü, zekice esprilerle eleştirir, ama yine de popüler kültürün bir parçası olmaktan kurtulamamıştır.

Avrupa Yakası

Avrupa Yakası

5 yıldır devam eden dizi, başrol oyuncuları dahil bir çok değişim geçirmesine rağmen yine de en çok izlenen dizilerden biri olmayı başarmıştır. Dizi, yarattığı karakterlerle de ( Kapıcı Gaffur, Burhan Altıntop, Makbule Kral) adından sözettirmiş ve popüler kültüre etkisini yansıtmıştır.

Yalancı Romantik

Yalancı Romantik

10- Yalancı Romantik (2008) : Son dönemin, en komik sitkomlarından biri olan Yalancı Romantik, başarısını kuşkusuz kadrosuna borçlu. Kadrosunda Hakan Yılmaz, Ebru Cündübeyoğlu, Zerrin Sümer, Yalçın Menteş, Melih Ekener, Zerrin Etikmen gibi deneyimli oyuncuların yanı sıra Berke Üzrek, Fatoş Seğmen ve Benal Ardan gibi genç oyuncular da yer alıyor. Konusu kısaca evlilikle, eski romantikliği kalmamış bir kocayı, onun bu halinden memnun olmayan karısını ve çevresindekilerle ilişkilerini anlatıyor. Yapımcısı ise Birol Güven‘dir.

Yalancı Romantik

Batık Osman

Batık Osman gibi bir karakterle Yalçın Menteş’e yeniden güldürme sebebi olmuştur. Oyunculuklar başta Hakan Yılmaz olmak üzere genel olarak başarılı olduğundan, dizi iyi bir komedi dizisi haline gelmiştir.

Dadı

Dadı

Listeye koymadığım, ama yine de zamanında oldukça etkili olmuş “Çocuklar Duymasın” ve sitkom dizilerinin patlamasına ön ayak olmuş “Dadı” dizilerini de buradan yazıyorum.

Çocuklar Duymasın

Çocuklar Duymasın

Yine de örneklere bakınca, yabancı dizilerle karşılaştırdığımızda Türk yapımlarda en başarılı örneklerin komedi dizilerinden çıktığı kanısına varabiliriz. Yorum sizin…