The Expanse : Uzay Operası Özleyenlere
174 yorum dkamoy 04 Aralık 2015 09:28
Son yıllarda (özellikle SciFi olan eski ismini değiştirdiğinden bu yana) bilim kurguya doyurulacağız diye defalarca sırtımızı dayayıp bizi boşluğa düşüren SyFy kanalı epey iddialı bir uzay operası ile karşımızda: The Expanse
Aslında 14 Aralık’ta ekranlarla tanışacak olan dizi, 23 Kasım’da kanalın web sitesinde ilk bölümü online paylaşılarak izleyici ile buluştu. 14 Aralık’ta başlayacak olan bu sezon, 15 Aralık’ta 2. bölümle devam edecek ve ardından hafta hafta yayınlanarak 10 bölüm sürecek; Noel arası vermeden 2 Şubat’ta sona erecek.
Sonradan ek: Dizi ilk 3 sezonunu Syfy’da geçirdikten sonra -kanalın onu yarı yolda bırakmasının ardından- Amazon’a transfer oldu ve 6 sezonluk ömrüne burada devam etti.
İçindekiler:
- Tür: Uzay Operası
- Kitap Serisi Uyarlaması
- Mutfak
- Konu
- Karakterler
- Gezegenler ve İstasyonlar
- Örgütler
- Sözlük
- Tırıvırı Bilgiler
- Yazardan
- Videolar
Türün adını okuyunca hemen aklınıza uzayda geçen bir pembe dizi gelmesin. Sadece bir gönderme sözkonusu. Tabii üstteki fotoda çağrıştırdığı gibi müzik ile de alakası yok.
“uzay operası” viki maddesinden en basit tanımını alıntılayalım: Bilim kurgunun çoğunlukla uzayda geçen, heyecan verici maceraların yer aldığı ve romantizmin vurgulandığı bir alt türüdür.
En iyi örnekleri: Yıldız Savaşları (Star Wars) filmleri, Uzay Yolu (Star Trek) , Battlestar Galactica ve türevleri gibi yapımlardır.
Yani aslında şurada da dendiği gibi basbayağı bilim kurgu işte.
Gelelim The Expanse‘e…
Dizi James S.A. Corey ikilisinin meşhur kitap serisinden uyarlanıyor. Halen devam eden serinin ilk ve en bilinen kitabı Leviathan Uyanıyor (Leviathan Wakes). Bu meşhur kitabı Game of Thrones yazarı George R.R. Martin‘in “sıkı uzay operası (kickass space opera)” diye tanımladığını da not düşelim.
Serinin kitapları şöyle:
- Leviathan Wakes (2011)
- Caliban’s War (2012)
- Abaddon’s Gate (2013)
- Cibola Burn (2014)
- Nemesis Games (2015)
- Babylon’s Ashes (2016)
SyFy, dizi için proje önüne gelince, 2014 Nisan’ında deneme bölümü görmeden direkt sipariş verdi.
Kanal yetkilisi o sırada yaptığı açıklamada bunun efsane ölçekte bir dizi olduğunu belirtip, Syfy’ın şu ana dek en iddialı dizisi olmaya aday olduğunu ekledi.
Ekim 2014’te Toronto’da çekimlere başlandı.
İlk bölümü dizinin yaratıcıları Mark Fergus ile Hawk Ostby kaleme aldı. İkiliyi Children of Men (Son Umut ), Iron Man filmlerinin senaryosuyla hatırlatalım.
İlk bölümü Terry McDonough yönetti.
Dizinin yapımcı yazarları arasında Naren Shankar da yer alıyor.
İlk bölüm San Diego Comic-con’da Temmuz 2015’te izleyicilere sunuldu.
Mayıs 2015’te ise henüz onay haberini almadığımız 2. sezon için senaryo hazırlanmaya başlandığı haberi geldi.
200 yıl sonraki gelecekteyiz. Gelin dizinin ilk sahnesinde bizleri karşılayan açıklama ile giriş yapalım:
Dünya’yı Birleşmiş Milletler kontrol etmektedir.
Mars, bağımsız bir askeri güçtür.
İç gezegenler Asteroit Kuşağı kaynaklarına bağlıdır.
Kuşaklılar uzayda yaşayıp çalışmaktadırlar.
Kuşak’ta hava ve su, altından daha değerlidir.
Yıllardır gerginlikleri giderek artan Mars ve Kuşak artık savaşın eşiğindedir.
Tümünü tutuşturacak tek bir kıvılcımdır.
Astronomi bilgileri kuvvetli/taze olmayanlar için Güneş Sistemi’mizi iki farklı görselle hatırlatalım hemen.
Kuşak doğumlu polis dedektifi Miller, Julie Mao isimli kayıp bir genç kadını bulmakla görevlendirilir.
Hikayemizin ikinci kahramanı James Holden’in de bir buz taşıyıcısı gemisinde yardımcı kaptan iken gerçekleşen bir kazanın ardından yolları Miller ile kesişiyor.
İşte Dünya, Mars ve Kuşak arasında gergin günler yaşanırken bu ikili, kendilerini insanlık tarihindeki en büyük komployu ortaya çıkartmaya girişmiş bulacak.
Tat kaçırmadan bu konu ancak bu kadar detaylandırılır deyip epey kalabalık olan kadronun ön plandaki karakterlerine sizi yormadan girelim.
İlk bölümde görüp de gözünüzün ısırabileceği birkaç oyuncuyu da es geçmeyelim, siz imdb’lemeden sizin için etmiş olalım:
(Yazının bu kısmını dizinin ilerleyen bölümlerine göre yeniden düzenleme ya da kaldırma hakkımız saklı olsun.)
Athena Karkanis (Octavia Muss rolünde)
Kristen Hager (Ade Nygaard rolünde)
Joe Pingue (Kaptan McDowell rolünde)
Elias Toufexis (Kenzo rolünde)
Jonathan Banks (yüksek rütbeli bir subay rolünde)
Lola Glaudini (Dulcinea rolünde)
Julian Richings
Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen Dünya, çok kalabalık ama hala olumlu bir havası var. Teknolojideki eksiğini insan sayısı ile kapatıyor. |
Ay’ımız kolonize olalı çok olmuş ve Dünya’nın Birleşmiş Milletleri tarafından yönetiliyor. Dünya’nın bir uzantısı denebilir. |
Mars’lı Kongre Cumhuriyeti (Martian Congressional Republic (MCR)) tarafından yönetiliyor. Nüfusu az, ama zenginliği ve teknolojisiyle Dünya ve Kuşak’a bin basıyor. |
Kuşak-dışı bir asteroid. Yörüngesi Mars/Dünya ile Mars/Jüpiter’le kesişiyor. İlk Kuşak’lı madencilik operasyonu burada yapılmıştı ama kaynakları sona erince, politik anlamda önemini yitirmiş bir şehre dönüştü. |
Kuşak’ın liman şehri. Zenginliğin çoğu bu şehrin iskelelerinden akıyor ama kalıcı olmuyor. Politik anlamda sürekli sıcak bir şehir. |
Kuşak’ın en kararlı şehri. Yiyecek kaynakları buradan sağlanıyor. Ayrıca, Kuşak’lıların çoğunun ileri düzeyde tıbbi ve doğum öncesi yardım için kullandığı yer. |
Tycho İstasyonu
Kuşak’ın incisi. Özel işletmeye ait bir mobil uzay platformu. Mobil uzay istasyonları ve büyük gemilerin inşası için kullanılıyor.
Anderson İstasyonu
Uzaklara savrulmuş uygarlıklar için ikmal deposu görevi gören ücra ve küçük bir istasyon.
E o Güneş Sistemi 1 günde kolonize olmadı herhalde değil mi? The Expanse’in etkin güçlerini de -şimdilik- logoları ve isimleri ile analım.
Diziye özel bazı durum ve terimleri de paylaşmadan olmaz.
(Yazarın notu: Dizi ilerledikçe bu terimlerin türkçelerini altyazarlar ile ortak hale getirmeye çalışacağım.)
Anderson İstasyonu: Kuşak’ta su ve hava için kullanılan küçük bir istasyon
Beltsider (Kuşakgil): Kuşak’lılar için kullanılan bir başka terim
Currencies (dövizler): Gelecekte geçerli tüm para birimleri dijitalleşmiş. Yasadışı transferler de kumarhane çipleri ile yapılıyor.
Communications Lag (haberleşme gecikmeleri): Uzaklık nedeniyle Dünya ile Ay arasındaki iletişim 8 saniye rötarlı sağlanıyor. Dünya-Kuşak arası gibi daha uzun mesafelerde bu süre artıyor.
Comms Array (iletişim dizisi): Bir geminin dışında bulunan, iletişim için kullanılan fiziksel sistem
Crash Couch (yangelyat koltuğu): Yüksek g (bkz. viki maddesi) sözkonusu olduğunda oturulması gereken jel oturaklı sandalye. Bir gemi yüksek hızda giderken (Esptein Sürüşü sağolsun, Kuşak dışına yolculuk artık mümkün), yolcular zorlanıyor. Yangelyat koltuğu da bu yolculuğun olumsuz etkisini azaltıyor.
Cinnamon Stick (kabuk tarçın): Eğlenceli bir ilaç. Sakinleştirir.
Data Cube (veri kübü): Geleceğin flaş belleği
Dirtsider (pislikgiller): Dünyalılar, Marslılar. Bu gezegenlerde büyümüş olanlar.
Earth-Mars Coalition Navy (Dünya-Mars Koalisyonu Donanması): Mars’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Dünya ile Mars arasında oluşturulmuş birlik.
Epstein Drive (Epstein sürüşü): Kuşak’ın en ücra köşelerine kadar yolculuğu sağlayan teknik gelişim
EVA Suit (EVA kıyafeti): Ekstra Vasıta Aktivitesi kıyafeti. Vakumda giyilir. Basınçlı bir kıyafettir vs.
Flip and burn (dön ve yak): Gemilerin kullandığı bir taktik. Gemi hızlanırken (bu sırada yerçekimi yaratır) varış noktasına olan uzaklığının ortasında motorları birden durdurup gemiyi döndürür, ardından da hız keserler (bu sırada yerçekimi yaratırlar).
Hand Terminal (el terminali): Herkeste olan bir kişisel bilgisayar, genelde sesle aktif hale gelir.
HUD: Heads Up Display (Uyarı Ekranı): Bir uzay elbisesinin başlığındaki ekran
Lozeng (Focus Drug) (odaklanma ilacı): Aşırı odaklanmaya neden olur. Zamane yalan makinasıdır.
MCRN: Martian Congressional Republic Navy (Mars’lı Kongre Cumhuriyeti Ordusu): Mars, Güneş Sistemi’ndeki en ileri orduya sahiptir.
Salvage Mech (hurdacı): Tek operatörle çalışan bir tamir makinası
Star Helix Security (Star Helix Güvenlik): Miller’ın işvereni olan Dünya’lı özel bir güvenlik firması
Stealthships (kamufle gemiler): Radar ve ladarlardan (lazer radar) kaçabilmek için enerji emme özelliğine sahip olan gemiler. Bu tür bir teknolojiye sahip tek ordunun Mars olduğu biliniyor.
THR’ın dizi başlamadan paylaştığı “The Expanse Hakkında Bilmediğiniz 10 Gerçek” listesi dursun şimdilik burada:
- Yerçekimsiz alanda seks sahnesi için gerçek bir “seks koreografçısı” (evet böyle de bir meslek varmış) ile çalışılmış.
- Dizi 3 kitabı kullanacakmış: Leviathan Wakes, Caliban’s War ve Abaddon’s Gate. Kitabın yazarları da senaristlerle sürekli dirsek temasındaymış.
- Kitaplardan farklı olarak, aslında ta 2. kitapta tanışılan bir karakter olan Chrisjen Avasarala dizide baştan yer alıyor.
- Cas Anvar’a göre canlandırdığı Alex Kamal karakteri tam bir geek malzemesi. Firefly ya da Battlestar Galactica’dan fırlamış bir tipe benzetiyormuş Alex’i: Teksas aksanlı, Mars doğumlu, eski bir asker olan pilotun teki
- Dizi Pinewood Toronto Stüdyoları’nın 1 değil, 2 değil, 3 ayrı setinde çekiliyormuş.
- “Yerçekimsiz alanda ağırlığınız yok ama kütleniz var. Bu da hareketi daha da zorlaştırıyor” demiş Cas Anvar.
- Alpha House yıldızı Florence Faivre’i Julie Mao’yu canlandırırken izleyeceğiz. Karakter, Jules-Pierre Mao’nun kızı. Galaksideki en güçlü ailelerden birinin üyesi. Ama yine de sahip olduklarından bir çırpıda vazgeçivermiş. Aklı fikri adalette. Ha bu arada dövüş sporlarında iyi biri.
- İlk iki bölümü arka arkaya günlerde yayınlayacaklar çünkü 2. bölüm ilk bölümün açık kalan sonundan devam edecekmiş. (Yazarın notu: Amma laf ola beri gele maddesi olmuş bu da. Anladık 10’u tamamlayamadınız.)
- Kitap olay odaklı ilerlerken, dizi karakter odaklı geçecekmiş.
- Expanse 5.000, 10.000 yıl sonrada geçmiyor, çok daha yakın bir gelecekte. “Uzaydayız evet ama işi de öyle harika kıvırdığımız söylenemez. Uzayda çok hızlı gidince canımız yanıyor ya da bir yerden bir yere gitmek zaman alıyor” diyor başrollerden Steven Strait.
Syfy’dan gelecek yeni ürünlere ne kadar temkimli yaklaşsam da -kitap uyarlamalarına daha bir güvendiğimden olsa gerek- diziye nispeten yüksek beklentili girdiğim bir gerçek. Neyse ki ilk bölümüyle gerçekten de beklentilerimin epey üstünde çıktı The Expanse.
Hem efektleriyle, hem “şimdilik” ayakları yere basan ve yavan olmayan evreni ile, hem de merak unsurunu tadında bırakışıyla iyi bir giriş yaptığını düşünüyorum.
Şimdilik “lütfen ilerleyen bölümlerde düşmesin bu çizgi” diyebiliyorum.
Öyle olsun ki yazarınız da bu tanıtımı güncellemeyi istesin.
Giriş Jeneriği
1:30 dakikalık fragman
1:51 dakikalık fragman
yorumlar
Konu geniş gibi sonunda aradığım bilim kurgu dizisi olabilir. İlk bölüm iyiydi ama tekrarlamaya ihtiyaç vardı bu yazı iyi geldi tşkler.
İlk bölümü oldukça beğendim ama izlerken “bir şeyler kaçırıyorum, bazı şeyleri karıştırıyorum galiba” hissi uyandığından bu yazının erkenden gelmesi iyi oldu, eline sağlık. Kafamda biraz daha oturdu bazı konular ama yine de, 2. bölüm yayınlanmadan hemen önce ilk bölümü bir daha izleyeceğim.
Dikamoya sonsuz teşekkürler.İlk tanıtım videosu zaten syfy’nin son zamanlarındaki dizilerinden farklı bir şeyle karşlaşacağımızı belli etmişti.Dikamoyun bu yazısı da diziyi daha anlayarak izlememizi sağlıyacağı kesin.
Çok geniş konulu bilim kurgulara bayılırım. Aynı bölüm 2. kez izlenebilir bu sebeple. Teşekkürler.
Dizi ilgimi çekiyor fakat devamında da dediğiniz gibi gider mi emin değilim. Bir de Ocak ayında beklediğim çok güzel diziler var, kotamı doldurmak istemiyorum ama kararsızım.
Eline sağlık @dkamoy.
Ay hiç böyle bu kadar bişi bilmediğim bir dizi hakkında böylesine ayrıntılı tanıtım yapmamıştım. Ne bulduysam okudum, ispitlemeyeceğini düşündüklerimi yukarı doldurdum. Doldururken de ilk bölüm çok daha iyi oturdu kafamda. Bakalım ilerleyen bölümlerde çıkacak kokusu.
Bütün bölümleri aynı anda mı yayınlanacaktı? En azından ilk 4 bölümü ortamlarda.
EK: Gerçi garip bir şekilde 2. bölümü yok. 1-3-4 var.
Valla benim 2. paragrafta yazandan fazla bilgim yok bu konuda ama yediği üzümlerin bağını sormayan taraftayım.
sonradan ek: 4 bölüm birden syfy’ın sitesinde online olmuş.
Ilk bolumu 0.3 reyting getirmis. 2. sezon onayi olmasaydi direk iptali basarlardi. Sasirdim bu kadar dusuk reyting almasina.
Onay gelmedi ki daha ?
Ben resmi saniyordum da degilmis, kanal bu yapimciya fisildamis.
@Ferdi Dinli: Aslında o kadar da düşük değil reytingi bundan daha düşük reytinglerle aynı kanaldan onay alan Dark Matter, Killjoys ve 12 Monkeys gibi örnekler varken elimizde, çevreden aldığı iyi tepkilerin de etkisiyle bu civarlarda takıldığı sürece onay alacaktır Expanse. İkinci bölümü 0.27 izlenme oranı ve 864 bin izleyici sayısı tutturmuş bu arada. Bence gayet yeterli.
@unfortr (şuradaki yorumundan hareketle) : Bunun 4 bölümünü izledikten sonra Killjoys’un başına oturma sakın. :))
Bu arada bu dizinin 4 bölümünü izledikten sonra benim götüm kalktı afedersiniz. Hayalimdeki uzay dizilerinden birine kavuştuğumu düşünüyorum. Beklentilerimi dizginlemeyi bıraktım. (BSG bu kadar sarmamıştı beni.)
Efektler desen leziz (yenilir yutulur “ciyuv ciyuv”lu uzay savaşı var lan!), tasarımlar güzel, abartılar tadında. Hikaye zaten var. Dikkat edilen ayrıntılar nasıl hoşuma gidiyor anlatamam.
Yalnız hala kitabı okusam mı okumasam mı arasında gidip geliyorum. Özellikle kitapta hikayeye odaklanılırken, dizide karakterlere odaklanacaklarını öğrendiğimden bu yana kitap beni kendine çekip duruyor. Okuduktan sonra diziye burun kıvırmaktan korktuğum için tutuyorum kendimi şimdilik. Neyse, du bakalım. (Haa bir de tabii GOT kitaplarını okuyup bıkbık eden kitle gibi ukelaya bağlamak istemiyorum.)
2. ve 3. bölümlerin bölüm sonları çok pis yerlerde bitince “lan bu dizi hep böyle yapacak, hafta hafta nasıl izlenir? Sıçtık” dedim. Neyse ki 4. bölüm öyle yüreğimi ağzımda bırakmadı da beklemeye dayanabileceğim. 4 bölümün birden ortalıkta olmasına minnettarım açıkçası (hikayenin 4 bölümde anlattığını düşününce bunun kasıtlı olduğunu düşünüyorum).
Bu arada bu dizinin ilk 4 bölümünü tv filmi filan diye de sunsaymış BSG gibi diye düşündüm. Hani izleyici çekmek açısından.
Ay meraktan çatlayacağım. İlk bölümü çok beğendiğimden dolayı bütün bölümleri yüksek görüntü kalitesi ile edinmeye karar verdim. @dkamoy’un yorumlarından sonra MB’lar kesmez, GB’lar ile izlemek lazım
Aslan Patton!
(diyor ki:
Sevgili expanse/syfy.: Ben meşgul bir insanım. Hayatımda üstün bir diziye daha zaman yok. Yani diyeceği odur ki: fak yu. #sıçtınağzıma #bağımlısıoldum )
Dizinin tanıtımı olduğunu yeni gördüm @dkamoy çok teşekkür ederim.
İlk 4 bölümden sonra yorum gelmemiş yav bir ben mi merak ediyorum 6. bölüm yayınlandı ki dizi bende merak uyandıyor. Bölüm ayrıntılı yazacaktım ispiyon şeklinde ama üşendim
@DarkRose : Valla işte benim için tam gaz gidiyor açıkçası. Her bölümden sonra gelip “süperdi” diye yazacak halim yok. Beğenmezsem haber veririm.
Bu arada dizi bu akşam çift bölümle ilk sezonu tamamlayacak. Aksi gibi de ben en erken perşembe akşamı izleyebileceğim. 2 gün çatlıycam allaaam…
Bi de ben feci açık bir son bekliyorum, kabul edilebilir bir açık sonla biterse müteşekkir olacağım.
magicians’ı öne alayım o zaman perşembe senden haber alıp öyle başlayalım.
Şahane bir bilimkurgu dizisiydi, özleyeceğim. Aradan en kısa sürede dönmesi dileğiyle…
Vay be sesi bu aralar kısılan burakturan’ın sesini çıkarttırdı bu dizi finali. Yaşa Expanse!