CSI: Miami — Tanıtım
14 yorum darkcrystal 21 Mayıs 2012 11:23
#Önsöz: “Bu yazı, 10 sezon sonunda yayın hayatını nihayete erdiren “CSI:Miami”ye bir saygı duruşu niteliğindedir. Yazının geliştirilme aşamasına gerek içerik gerek teknik anlamdaki katkılarından ötürü sevgili aytackara’ya çok teşekkürler.”
2000 yılında CBS kanalında başlayan polisiye dizilerin efsanelerinden “CSI:Crime Scene Investigation” (ya da bilinen adıyla CSI: Las Vegas), dünya genelinde büyük yankı uyandırıp başarılı olunca yayıncı kanal CBS, dizinin yapımcısı Jerry Bruckheimer‘dan serinin aynı formatta, farklı mekan ve karakterlere sahip bir versiyonunu istedi ve biz de 2002 yılında CSI serisinin ikinci halkası olan CSI:Miami’ye kavuştuk. Dizi, uzun süren ekran serüveninden sonra yayıncı kanalın devamını istememesi üzerine 10. sezonunun ardından ekranlara veda etti. Peki, nasıl bir diziydi CSI: Miami? Bu sorunun cevabı yazının devamında.
Anthony E. Zuiker‘ın babası olduğu CSI: Miami, yine en küçük delillerden yola çıkarak en zorlu cinayetleri çözmede uzmanlaşmış bir ekibin maceralarını anlatıyor bizlere. Cinayetlerin ve çözümlerin bu seferki adresiyse, dizinin isminden de anlaşıldığı üzere Miami şehri. Miami’nin olağanüstü manzaraları ve güzellikleri, diziyi izlenir kılan en önemli etkenlerden. Tatil beldesi olan bir yer olduğu için cinayetlerin türü de buna göre şekillenebiliyor tabii. (Tekneler, plajlar, kulüpler, turist cinayetleri vs.)
Aslında, lafı fazla uzatmadan karakterlerimizin olduğu incelememize geçersek: (Hem dizinin ileriki bölümleriyle ilgili ispiyonlar, hem de diziden sonradan ayrılan veya diziye dahil olan karakterler olduğundan incelememizi ilk sezonu temel alarak kaleme aldığımı da belirteyim).
Dizimizin merkezindeki ekibimizin başında, Miami-Dade Adli Tıp Laboratuvarı’nın başı olan karizmatik dedektifimiz Horatio Caine‘i (David Caruso) görüyoruz. Siyah güneş gözlüğüyle özdeşleşen Horatio, adli tıp bilgisi olan eski bir New York Emniyet Müdürlüğü dedektifi ve bomba imha uzmanı.Şüphelileri ve suçluları, karizma sözleriyle yerin dibine sokabilme özelliğine sahip ve ekibini her zaman kollayan bir baba figürü desek onun için, yanlış olmaz herhalde. Son derece soğukkanlı olmasıysa en belirgin özelliklerinden. Çocuklarla çok iyi iletişim kurabiliyor; işlenen suçlarda mağdur olanların sonuna kadar arkasında duruyor. Ekibiniyse çok iyi yöneten bir lider aynı zamanda.
Dizide ekibin diğer başı, Meg Donner karakteriyle Kim Delaney’i görüyoruz. Eşini bir suçlu yüzünden kaybeden Meg, aslında gündüz vardiyasının da Horatio’dan önceki lideri. Dizinin başında görevine verdiği aradan dönen Meg, Horatio ve ekiple birlikte çalışmaya başlıyor.
Dizinin en sevilen karakterlerinden Calleigh Duquesne (Emily Procter), alanına son derece hakim zeki bir balistik uzmanı olarak dikkat çekiyor. Karakterimiz güzelliği kadar, işine olan aşkıyla da ön planda. Özel yaşamındaysa, avukat olan babasının içki sorunuyla uğraşmak zorunda kalan birisi.
Eric Delko (Adam Rodriguez), Küba-Rus asıllı parmak izi uzmanı ve uyuşturucular konusundaki bilgisiyle göz dolduran sempatik bir karakterimiz. En önemli özelliği ise ekibin dalış uzmanı olması. Miami’deki su kanallarında ve açık denizlerde işlenen cinayetlerde ekibe çok faydası dokunuyor. Ayrıca Miami’de Kübalıların da ikamet etmesi nedeniyle, Kübalıların dahil olduğu cinayet soruşturmalarında ekibin işini oldukça kolaylaştırıyor.
Tim Speedle (Rory Cochrane), dizinin ekipte eser madde analistliğini yapan üyesi. Biyoloji konusunda da uzman olan Tim, Delko’nun en iyi arkadaşı ve ciddi bir yapıya sahip.
Son olarak Dr. Alexx Woods (Khandi Alexander), ekibimizin siyahi adli tabibi olarak karşımıza çıkıyor. İki çocuk annesi olan Alexx, cesetlerle sohbet etmesiyle ve onlara şefkatle yaklaşmasıyla dikkat çeken, otopsileriyle maktullerin ölüm sebebini ekibimize bildiren sıradışı ve kendini sevdirebilen bir karakter.
Karakterlerin ardından diziyle ilgili diğer detaylarla devam edersek:1) CSI: Miami, yayın hayatı içinde CSI’ın diğer dizileriyle ortak bölüm (crossover) yapan bir dizi oldu. CSI:LV’ın 2×22’si (“Cross Jurisdictions”) CSI:Miami karakteriyle tanıştığımız bölüm. Ayrıca bu bölüm, iki dizi arasındaki “ilk” ortak bölüm olma özelliğini de taşımakta.Bundan başka, Miami için LV’ta yapılan CSI:Miami’nin 2×23’ünde (“MIA/NYC NonStop“) bu sefer serinin 3. uzantısı (spinoff) olan CSI:NY karakterlerinin diziye konuk olarak tanıtılmasıyla bir kez daha yapılıyor. Ayrıca, Miami’nin 4×07’si “Felony Flight” da CSI:NY ile ortak çekilen bir başka bölüm. Son olarak, CSI serisinin üç diziye de yayılan davayı işlediği CSI:Trilogy, Miami’de 8×07’de (“Bone Voyage“) kendine hayat buldu.
2) 10 sezon boyunca devam eden, 2006 yılında 20 ülkede yapılan bir araştırmada “dünyanın en çok izlenen dizisi” seçilen bir dizinin ödülsüz kalması düşünülemez herhalde. CSI:Miami, 2’si Emmy’den olmak üzere, toplamda 23 ödül kazandı ve 36 ödül adaylığı topladı.3) Dizinin ilgi görmesi elbette ki yan ürünleri de beraberinde getirdi. CSI: Miami, tıpkı CSI: LV gibi şu zamana kadar çizgi roman–video oyunu–uyarlama kitaplarla da birçok kez karşımıza çıktı. Hatta, bu kitapların bir kısmı Türkçe’ye de çevrildi.4) …ve konuk oyunculuklar… 10 sezon boyunca toplamda 232 bölüm yayınlanmış bir dizinin kaç konuk oyuncu ağırladığını tahmin etmek kolay olmasa gerek. IMDB‘den herhangi bir oyuncunun profiline baktığınızda CSI:Miami ismiyle karşılaşma olasılığınız hiç de düşük değil.CSI üçlemesinin ikinci ayağı, ABD’nin en önemli polisiye dizilerinden olan “CSI:Miami”, gerek ekibinin kalitesi ve uzmanlığı, gerekse Miami’nin muhteşem atmosferi ve manzaralarıyla izlenmeye değer dizilerden. Oyunculuklarsa -özellikle Horatio Caine karakteri olmak üzere- oldukça göz doldurucu. Ayrıca, 10. sezon sonunda dizi bitmiş olsa da ucu açık bir şekilde bitmediğini söylemekte yarar var. Yani, hayatınıza bir polisiye katmak isterseniz 10 sezonluk bu seyir zevki şiddetle tavsiye edilir.
Bitirmeden önce: CSI:Miami giriş jeneriği ve tam versiyonu.
yorumlar
Eline sağlık darkcrystal, bir geldin pir geldin.
Çevremdeki benimle benzer zevke sahip olan birçok dizi izleyicisi arkadaşımın aksine sevdiğim Horatio sayesinde, sanırım “one liner” örneklerine doymuşumdur. (“One liner”ın dilimizdeki karşılığı “nükte”. CSI Miami’de çoğunuzun bildiği gibi kahramanımız genelde “tek cümleyle” lafı koyar ve sonra müzik girer, sahne değişir. Güneş gözlüklerini ve ilgili videoları paylaşmayı da diğer yorum ekleyeceklere bırakıyorum.)
spoiler içerir, izlemeyenler bakmasın lütfen.
öncelikle çok teşekkürler, doğru düzgün bir tanıtımı hak eden dizilerin başında geliyordu CSI:Miami. dile kolay, 10 sezon. bunu da güzelce yapmışsınız. bütün bölümlerini seyreden birileri için olmasa da diziye başlamayı düşünen ama doğru düzgün bir fikri olmayan birileri için oldukça iyi bir tanıtım olmuş (zaten tanıtımın asıl amacı bu ya). belki buraya Rex Linn‘in oynadığı Frank Tripp karakteri de eklenebilirdi diye düşünmüyor değilim. 187 bölüm oynamış, ilk sezonun 16.bölümünde diziye dahil olmuş bir karakter, açıkçası dizide sevdiğim karakterlerin başında geliyordu.
şimdi spoiler içeren kısıma giriyorum;
açıkçası Kim Delaney’in bu diziden niye daha ilk sezonda, sadece 10 bölüm oynadıktan sonra ayrıldığını hiç anlamadım, çok az bölümde oynamasına rağmen çok çok iyiydi, rolüne fazlasıyla yakışıyordu, o ayrılığında bir burukluk hissetmedim değil. kendisi mi ayrılmak istedi yoksa dizide 2 dominant karakter olması mı istenmedi bilemiyorum,ama üzülmüştüm.aynısını Rory Cochrane içinde düşünüyorum, ayrılışına üzüldüğüm bir diğer karakter, yerine gelen Jonathan Togo çok da bayıldığım bir adam değildi.
David Caruso yani sevgili Horatio için daha önceden söylediklerimi tekrarlamaya gerek yok,en sevdiğim dizi karakterlerinden biri oldu, karakteri biraz karikatürdü ama yakışıyordu kendisine, @dkamoy’un söylediği laf koymalarına ben de bayılıyordum, cümleye başlar bir bir buçuk saniye durur sonra cümleyi tamamlar tamamlamaz jeneriğin girişi klasik olmuştu ama son bir kaç sezonda bunu bozdular, alttan hafif müzik girip Horatio’nun konuşması şeklinde ya da Horatio’nun cümlesini tamamlamasına rağmen gene hafiften müzik girip sonra asıl jeneriğe geçiş şeklinde anlamsız işler yaptılar, bozmamaları lazımdı.
Emily Procter yani sevgili Calleigh Duquesne diğer en sevdiğim karakter, aslında CSI:Miami dizisine kızma nedenlerimden biri Emily Procter’ı oynadığı The West Wing dizisinden koparmaları olmuştur, The West Wing’de oynadığı 12 bölümde diziye damga vurmuştu,hafif nevrotik, zeki, sarışın Cumhuriyetçi olarak diziye bomba gibi girmişti ama ayrıldığı zaman ile CSI:Miami’ye başladığı zamanların çakışması,diziden niye ayrıldığının ispatı gibi,daha bir başrolde karakteri canlandırmak istediğinden TWW’den ayrılmıştı, bence TWW için büyük kayıp olmuştur ama CSI:Miami içinde büyük kazanç olduğu kesin, her iki dizide de harika ve özlenecek karakterler yarattı.
son sezonları belki pek iyi değildi ama ilk sezonlarının muhteşemliğini unutmayacağım, gerçekten sağlam bir dizidir.paralel bir şekilde CSI, CSI:Miami ve CSI:NY’u seyretmenizi tavsiye ediyorum.
@darkcrystal Ellerine sağlık çok tesekkür ederim.İnanılmaz güzel yazı olmuş ,siteninde ihtiyacı vardı.Üçlemede benim için çok farklı olandır.Özellikle karakterlerin birbirleriyle olan ilişkileri ve davada inceleme teknikleri diğerlerine göre farklı.Gerçi davalarda birbirinden farklı hikayelere sahipler.Hepside göz doyurucu.Maliyet açısından da pahalı ama keşke iptal etmeselerdi yazık oldu.Hala kızgınlığım geçemedi.Gerçi son sezonlara doğru konuları biraz sıkıcı ve geçen sezon hikayelerine göre sönüktü.Buna rağmen muhtesem dizidir.
Sevgili darkcrystal listede var olması gerekn gerekli kişilerden bazıları eksik.abidin77 2 örnek vermiş bende önemli bir karakteri yazayım dedim.Natalia Boa Vista karakteri önemli ,uzun zamandan beri var olan karakterdi.Bunu aktarmak istedim
yoksa yeni bir CSI mı geliyor hehehe
demiştim frank önemli bir karakter diye
Burnumu sokmak gibi olmasın ama:
@Drey Dizi tanıtımları yapılırken genelde ilk sezonda yer alan ana karakterler üzerinden yapılır. Sonradan katılanlar ispiyon içerebilir falan filan diye yer verilmez. Çünkü 10 sezonluk bitmiş bir dizi bile olsa onu izlemek isteyen biri için çok sonra katılmış birinin rolünü bilmek keyif kaçırıcı olabilir. Sonuçta, Natalia Boa Vista da diziye 2005 yılında (4. sezon) dahil olmuş birisi. Bence koyulmaması normal.
Frank’e gelince… Düzenlemesi değil de yazının kendisi bana ait olsa yine koymazdım ama sonuçta asıl yazar @darkcrystal, o gelince daha somut bir şeyler söyleyecektir onunla ilgili @abidin77
@aytackara, burnunu sokmadın iyiki söyledin.İkazın için tesekkür ederim .Açıkcası çok fazla bilgi sahibi değildim.Birde devamlı diziyi izleyip tanıtımda göremeyince eklemek istedim.Bu bakış açısından da bakmadım umarım kazayla spoiler falan vermemişimdir ;verdiysem de özür dilerim.
@aytackara: sattın iki dakkada frank’i :)),
yok illa koyalım demiyorum, not olarak düştüm kendisini, huysuz frank’e sempatim vardır
horeşiyo’nun sesinden frank demesi bile kafamda yankılanıyor be, bu horeşiyo vurdu damgasını resmen dizi tarihine.
@dkamoyÇok teşekkür ederim, elimiz boş dönmeyelim dedik “One liner”lar on numara zaten. Horatio cidden kült bir karakter, bayağı özleyeceğiz kendisini @abidin77Detaylı yorumun için çok teşekkürler Açıkçası “sıfır”dan tanıtayım istedim diziyi; Frank, 16. bölümde dahil olduğu için almadım kendisini ama o da önemli bir karakter tabii. Ben de severim kendisini. Madem sempatin var, eğer istersen onu tanıtan bir paragraf yazıp bana gönderebilirsin, yazıya eklerim Ayrıca video da çok hoşmuş, sağolasın @DreyGüzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim. aytackara‘nın bahsettiği nedenlerden dolayı Natalia yer almıyor; zaten o olsaydı Ryan Wolfe da olurdu Daha önce de belirttiğim gibi “Cold Case” iptalinden beri ilk kez CBS’e bu kadar kızdım. Çok üzdü, çok…@aytackaraSoruları yokluğumda cevapladığın için çok teşekkürler
@darkcrystal: yok yok, böyle iyi bence, ben sadece ufak bir hatırlatma yaptım sadece, keyifli,bilgilendirici bir yazı olmuş,her ikinize de tekrar teşekkürler
@abidin77Tamamdır o zaman, tekrar teşekkürler
@darkcrystal Ellerine sağlık çok tesekkür ederim.İnanılmaz güzel yazı olmuş ,siteninde ihtiyacı vardı.Üçlemede benim için çok farklı olandır.Özellikle karakterlerin birbirleriyle olan ilişkileri ve davada inceleme teknikleri diğerlerine göre farklı.Gerçi davalarda birbirinden farklı hikayelere sahipler.Hepside göz doyurucu.Maliyet açısından da pahalı ama keşke iptal etmeselerdi yazık oldu.Hala kızgınlığım geçemedi.Gerçi son sezonlara doğru konuları biraz sıkıcı ve geçen sezon hikayelerine göre sönüktü.Buna rağmen muhtesem dizidir.
Sevgili darkcrystal listede var olması gerekn gerekli kişilerden bazıları eksik.abidin77 2 örnek vermiş bende önemli bir karakteri yazayım dedim.Natalia Boa Vista karakteri önemli ,uzun zamandan beri var olan karakterdi.Bunu aktarmak istedim
böyle konuşup üzme bizi Eva
Az önce televizyonu açayım dedim, televizyon FOX Crime’da kalmış. Karşıma ilk çıkan şey Barry Allen’ın suratı oldu
Grant Gustin’in ikizleri oynadığı 10×12’yi yayınlıyorlar şu an.
Evan Ellingson vefat etmiş.
Ayık durumdakilerin yaşadığı bir evde kalırken ölü bulunmuş. Etrafta bir sorun yok gibiymiş gerçi.