Japon manga sanatçısı Masaşi Kişimoto‘nun bizimle tanıştırdığı Naruto isimli mangasının aynı isimde bir animeye dönüştürülüp tv ekranlarına taşınması 3 Ekim 2002’yi bulmuştu. Yılların animesi, 8 Şubat 2007’ye kadar sürdükten sonra “biz bu çocukları biraz büyütelim” denerek, Naruto’nun hikayesine ikibuçuk yıl sonrasından devam edilen ikinci bir anime başladı 15 Şubat 2007’de : Naruto: Shippūdenİlkini izlemeden ikincisinin izlenmesini tavsiye etmeyeceğim, baştan sona çok tutarlı, güzel ve ilginç bir hikayesi olan bu animeyle ilgili bir tanıtım yazısı bekliyor sizleri aşağıda.

Farkındaysanız tanıtımımızın anahtar kelimeleri arasında “ninja, büyü, macera, aksiyon, süper güçler, doğaüstü güçler” gibi tanımlar var. Bunların hepsi bu animede var mı gerçekten? Bunlar ve daha fazlası! Hele hele süper güçler konusunda yaratıcılık arayanlar için bulunmaz kaftandır Naruto.

Naruto2002-2007 arasında yayınlanıp 220 bölüm süren (bölüm listesi) bu animenin ilk 135 bölümü, manganın 27 fasikülünden uyarlanmıştır. Kalan 80 bölümde ise mangada olmayan bazı temalar işlenmiştir.
Naruto, baştan belki çocuklar için bir çizgi film gibi görülebilse de aslında -birçok anime gibi- yetişkinlere “nereden geldiniz, nereye gidiyorsunuz”u güzel verebilen, bunu da gerçekten eğlenceli ve yaratıcı yöntemlerle gerçekleştiren bir aksiyon-macera dizisidir.
Hikayenin geçtiği dünyada 5 büyük ülke vardır. Bu ülkelerin her biri, kimisi doğuştan özel güçlere sahip olan, kimisi uzun süren eğitimlerle çeşitli özel yöntemler edinmiş çeşitli ninjalar tarafından korunmaktadır. Ninjalarımız Jutsu denen teknikler ve Kekkei Genkai denen yeteneklerle bizlere birbirinden ilginç güçler ve dövüş yöntemleri sergiler. Hemen bir iki örnek verelim :

bir klonlama örneği
bir klonlama örneği
  • Kendinin klonlarını yapabilme tekniği
  • Başka bir insan ya da cismin görüntüsüne bürünme tekniği
  • Kilometrelerce öteyi görebilme yetisi
  • Rakibinizin hareketlerini önceden algılayabilme ve kullandığı yöntemi kopyalayabilme yetisi
  • Gölgesine dokunarak rakibin kontrolünü ele geçirme yetisi
  • Su, toprak gibi çeşitli elementlere istediği şekli verebilme yetisive daha yüzlerce farklı teknik ile yetenek…

(Bir de seksi jutsu vardır ama anlatılmaz, izlenir bir tekniktir kendisi ;)

Bir ormanı kaplayan cüssesi ile Kyubii
Bir ormanı kaplayan cüssesi ile Kyubii

Hikayemiz, Ateş Ülkesi’nin Gizli Yaprak Köyü (Konoha) etrafında gelişir. Zira, hikayenin ana kahramanı Naruto Uzumaki isimli öksüz yetimcağız bu köydendir. Bebekken Naruto’nun içine, birtakım bağlama teknikleriyle, Dokuz Kuyruklu Şeytan Tilki (Kyubii) hapsedilmiştir. İçindeki bu canavarın varlığı, Konoha’da Naruto’cuğun çoğu yetişkin tarafından çekinilen biri olmasına ve dolayısıyla ailelerin çocuklarını uzak tuttukları bir çocuk olarak büyümesine neden olmuştur. Ama bu durum Naruto’nun ideallerinden vazgeçmesine, yaşama sevincini kaybetmesine asla neden olmaz. En büyük ideali köyünün bilge yöneticisi (Hokage) sıfatını alabilmektir. Bu yolda kendini geliştirmeye ve öğrenmeye açtır kahramanımız. Dostları, düşmanları, öğretmenleri ve elbette içindeki 9 Kuyruklu Tilki’nin Naruto’nun hayatını nerelere götüreceğini izlemek için hiçbir zaman geç değil.
Diziyi izlerken, kahramanımızın büyümesine ergen yaşlarından itibaren tanıklık eder, azmine, iyi niyetine, çalışkanlığına, dostluk, sadakat gibi değerlere verdiği öneme hayran hayran bakarsınız. Üstelik Naruto öyle sabırlı, sakin ve uslu bir kişilik de değildir… Aksine, çenesi düşük ve hiperaktif bir tiptir. Kendini şapşal ve komik durumlara düşürdüğü sahneler gırla gider. Arkadaşları, çoğunlukla yetenekleri ve özel güçleri ile ön plana çıkarken, Naruto başarısız bir çocukluk geçirmektedir. Genellikle aklı bir karış havadadır. “cool” olmanın peşinde koşayım derken, dalga geçilen oluverir. Dizinin bir numaralı mizah unsurudur.
Yine de ne yapar eder, iyi ve kötü tecrübeleri ile kendini eğitir, kendini en çok küçümseyenlere bile bir noktada örnek oluverir.

Kalabalık Naruto dünyasının bir kısmı
Kalabalık Naruto dünyasının bir kısmı

Dizinin en güzel özelliklerinden biri de ana karakterin yanındaki karakterlerin de oldukça iyi işleniyor oluşu. Naruto Uzumaki’yi sevemeyenler için, çevresinde ondan çok farklı ve çeşit çeşit renkli karakter vardır. Özellikle takım arkadaşları ve öğretmenlerinin her birinin dünya çevresinde Naruto kadar hayranı vardır dersek yalan olmaz. Dizide bazen yan karakterlere o kadar ağırlık verilir ki Naruto’nun hiç gözükmediği ya da adının geçmediği bölümler izleyebilirsiniz.
Naruto, dolgu bölümleriye bile sizi genellikle sıkmaz. Geriye dönüşleri genelde önceden planlanmış bir dizidir. Hikayede baştan bırakılan boşluklar, bu geri dönüşler ile tamamlanarak dizinin sürpriz unsuru çok güzel pekiştirilir.

Naruto: Shippūden (Naruto: Kasırga Günlükleri)
Halen süren bu ikinci dizi, mangayı 28. fasikülünden yakalar ve devam eder. Dizi, an itibarıyla 201 bölümü (bölüm listesi) devirmiş durumda.

Küçük Naruto ve büyük Naruto
Büyük Naruto ve küçük Naruto

Kahramanımızın “genin” yani “çırak ninjalık” dönemlerinde geçen ilk hikayeye bu dizide 2,5 yıl eklenmiştir. Naruto, çocuk olmaktan çıkmış genç bir delikanlıdır artık. Eskisinden daha bir olgun olan kahramanımız ve dostları ilk dizide olan biten üzerinden yollarına devam ederler. Yeni güçler, yeni yetenekler de onları kovalar elbette. Özellikle son 50-60 bölümde de ana konulardan birkaçını sonuçlandırdığı için iyice tadından yenmez hale gelmiştir.
Naruto: Shippūden, çizim kalitesi olarak ilkine göre daha çok beğenilmektedir. Karakterlerin yeni tasarımları ve animasyon kalitesi oldukça olumlu eleştiriler almıştır.

Naruto serisinin ayrıca

isimli 6 adet filmi vardır.
Çoğu popüler anime gibi ayrıntılı bir wikisi olan Naruto’nun zaman içinde video oyunları, oyun kartları, kostüm+aksesuarları ve karakter figürleri ile oyuncakları da piyasada yerini almıştır.
Kişisel fikrimi soracak olursanız, eğer Avatar: The Last Airbender‘ı seven ama dram ve komediyi onun kadar iyi kotarmış olan Naruto’ya hiç dokunmamış bir kişiyseniz, çok şey kaybediyorsunuz demektir.