1864, senaristliğini ve yönetmenliğini Ole Bornedal’ın yaptığı, 2014 yılında yayınlanan Danimarka yapımı bir tarihi savaş dramasıdır. Dizi, Danimarka ile Prusya ve Avusturya ittifakı arasında gerçekleşen, Danimarka’nın yenilgisiyle sonuçlanan ve topraklarının dörtte birini Prusya’ya kaybetmesine neden olan 1864 tarihli İkinci Schleswig Savaşı‘nı anlatan Tom Buk-Swienty’in yazdığı iki kitaptan uyarlanmıştır. Dizi, savaş patlak vermeden hemen önce Danimarka ordusuna katılan ve Schleswig savaşının içinde kalan, Funen bölgesindeki uzak bir köyden gelen iki kardeşin yaşadıklarını anlatıyor. Aynı zamanda dönemin Danimarka Başbakanı D. G. Monrad ve Prusya Başbakanı Otto von Bismarck gibi gerçek tarihi kişiler de dizide karşımıza çıkıyor. Dizi 1850’ler, 1860’lar ve 2010’lar olmak üzere üç farklı zaman diliminde geçiyor. 8 bölümden oluşan dizinin her bölümü yaklaşık 1 saat kadar sürüyor.

1864, ilk olarak 12 Ekim 2014 tarihinde Danimarka kanalı DR1‘de yayınlandı. Ardından 16 Mayıs 2015’te her hafta 2 bölüm şeklimde BBC Four’da dört hafta boyunca yayınlandı. Birçok ülkedeki yapım şirketinin ortak yapımı olan dizi, Forbrydelsen, Borgen ve Bron/Broen gibi başarılı dizilere sahip olan DR kanalı tarafından hazırlanmıştır. Dizinin kadrosunda, Amerikan dizi ve filmlerinden de tanınabilecek Pilou Asbæk (Game of Thrones, Borgen), Lars Mikkelsen (House of Cards, The Witcher), Sidse Babett Knudsen (Westworld, Borgen), Rainer Bock (Better Call Saul) ve Sarah Boberg (Bron/Broen) gibi yıldız oyuncular da bulunmaktadır. 173 milyon kronluk (yaklaşık 25 milyon dolar) bütçesiyle Danimarka televizyonlarında yapılmış en pahalı televizyon dizisidir.

İnternette tesadüfen keşfettiğim bu diziyi mini dizi olduğu için kısa sürede bitirdim ve memnun kaldığımı da söyleyebilirim. 1850’lerin atmosferi gayet güzel yansıtılmış, başarılı bir dönem dizisi olmuş. Savaş sahneleri de genel olarak iyi çekilmiş, bütçesinin hakkını veriyor o açıdan. Dizinin çekim kalitesi ve oyunculukları da başarılıydı. Danimarka açısından yıldız sayılabilecek oyunculardan oluşan bir kadrosu var. Bazı bölümler biraz gereksiz uzun hissi vermiş olsa da genel olarak anlatmak istediğini toparlayıp başarılı bir şekilde bitti dizi. Olaydan çok bireylere odaklı bir dizi olduğu için beklentileri ona göre ayarlamak gerekiyor başlamadan önce. İskandinav dizilerinin atmosferini sevenlere rahatlıkla önerebileceğim bir dizi.

Diziden Birkaç Kare

Fragman