Desktop

Çoğu dizi izleyicisinin bir “Mutlaka İzlenmeli” listesi vardır. İşte o listedekiler her sene kucak dolusu Emmy’lerle dönmeseler bile kalplerde özel bir yere sahiptir.

Karşınızda, IMDb editörlerinin kaleminden, biz izleyicilere önerecek kadar çok sevdikleri geçtiğimiz sezona ait yapımlardan birkaçı:

———————————————————————————————————

1- Banshee

banshee-poster-cinemax2-383İlk birkaç bölüme bakacak kadar sabrınız varsa, sevenlerinin Banshee‘de ne bulduğunu siz de görebilirsiniz.

Nedenine gelirsek: Azılı bir suçlu olan baş rolümüzün hapisten çıkışı ve ardında bıraktığı aynı zamanda eski suç ortağı da olan eski sevgilisini arayışıyla başlıyor hikayemiz. Buldukları ise beklediğinden biraz farklı. Sevgilisi yeni bir isim ve yeni bir eşle küçük bir Amish kasabasında bir ev kadını olarak hayatına devam etmekte.

Bu küçük kasaba aynı zamanda bölgenin en yozlaşmış topluluklarından. Yani nasıl bir bela mıknatısı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Hala adını öğrenemediğimiz baş rolümüz kasabaya adımını atar atmaz, Lucas Hood adlı kasaba şerifi gözleri önünde öldürülüyor. Ortama ayak uydurabilmek için bunu bir fırsat gören eski suçlumuz, kasabanın yeni şerifi olma görevini üstleniyor. Kısa bir süre sonra adının Lucas Hood olduğunu söyleyen bir kişinin kasabaya gelmesiyle de işler karışıyor.

Göreceli olduğu söylenebilecek zayıf bir ilk bölüme rağmen bu dizi her bölümle daha da garipleşiyor, vahşileşiyor ve sizi kendine bağlıyor. Ayrıca dizi sezonunun en ilgi çekici yeni karakterlerinden biriyle de tanıştırıyor bizi: Ağzı bozuk, farklı giyim tarzıyla dikkatleri çeken Job isimli bir hacker. Hoon Lee tarafından başarıyla canlandırılıyor.

İlk sezonu sona erdi ve 2. sezon onayını aldı.

———————————————————————————————————

2- Orphan Black

AA_orphanblack_hero_imagesBir aktör için ikizleri bile inandırıcı bir şekilde oynamak çok zordur.

BBC America’nın Orphan Black adlı dizisinde ise Tatiana Maslany en az 6 tanesinin altından başarıyla kalkıyor. Ki bazen bir klonun diğer bir klonu taklit ettiği sahneler olduğunu da düşünürsek, gerçekten işi zor.
Dikkat! Alttaki paragraf, hatrı sayılır bir ispiyon içermektedir.

Sıra dışı bir bölümle başlıyor Orphan Black: Baş rolümüz, Sarah Manning, klonlarıyla karşılaşıyor. Bir değil, iki değil derken kendini derin ve karmaşık bir komplonun içinde buluyor. Kendi hayatının büyük bir deneyin bir parçası olduğunu ve bu deneyin gizli kalması için de birilerinin büyük meblağlar ödediğini öğreniyor. Klonların teker teker peşine düşülmesiyle Sarah’ın hayatı da tehlikeye giriyor ve hikaye başlıyor.

İlk sezon sona erdi ve dizi 2014’te yayınlanmak üzere ikinci sezon onayını aldı.

———————————————————————————————————

3- Hannibal

Hannibal_NBCTV dünyası, Amerikan halkını şiddete, vahşete karşı duyarsızlaştırmakla sıklıkla suçlanmaktadır. Son zamanlarda artan vahşet, ölümler ve gaddarlıklar da bu eleştirilerde doğruluk payı olabileceğini göstermekte.

NBC’nin Hannibalında ise durum biraz farklı. Baş rolümüz farklı bir yöntem izliyor ve bu yöntem sayesinde sosyapatik davranış ve cinayetlerinin göze batmasını seyircilerin gözünde imkansız  kılıyor. Mide kaldıran görüntüler sizi dizinin diğer baş rolü olan sorunlu Will Graham’ın zihninin derinliklerine her seferinde daha da çok çekiyor. Günden güne akıl sağlığını nasıl da kaybettiğine birebir şahit oluyoruz. Artistik, ilgi çekici kabuslarıysa diziye farklılık katıyor.

Danışmanı olduğu Hannibal Lecter’ın kendisiyle zihin oyunları oynaması, arkadaşlarına insan organları servis ettiği ziyafetler düzenlemesi ise onca şeyden sonra endişe etmek için ikinci planda kalıyor.

Sevenlerinin bu zihin oyunlarına ve ziyafetlere en azından bir sezon daha davetli olduklarını hatırlatalım. 13 bölümlük ikinci sezon onayını alan dizi, 2014’te yayınlanacak.

———————————————————————————————————

4- Da Vinci’s Demons

fanart-259669-6Hercules: The Legendary Journeys” ve “Xena: Warrior Princess” gibi hafif ve basit aksiyon içeren diziler için bile çıldıran bir izleyici kitlesi vardı eskiden. Ne güzeldi o zamanlar…

Da Vinci’s Demons da aslında benzer bir yere sahip gönüllerde. Tabii hikayesine kattığı ilgi çekici, kafa karıştırıcı, yaratıcı unsurlarla bu söz konusu dizilerin yalınlığından çok daha öte bir seviyeye çekmiş durumda kendisini. Leonardo Da Vinci’yi Jackie Chan’e dönüştürerek tarihin ayarlarıyla biraz fazla oynamış olabilir, haklısınız.  Ama Batman BeginsMan of Steel serileriyle ünlenen David S. Goyer‘ın yapımcısı olduğu bir diziden daha azını beklemiyorduk sanırım. Goyer, kahramanımızı Dünya’nın en gizemli kitabını korumakla görevlendirildiği bir kardeşlik grubuna dahil etmeyi de unutmuyor tabii.

Zeka oyunları ve zeki senaryosuyla kendisini bizim gözümüzde kaliteli kablolu diziler seviyesine çıkarıyor. Bölüm başına dikkat çekici bütçesi, muhteşem arka plan görüntüleri ve sempatik oyuncuları da bu tezimizi destekliyor.

Dizi ikinci sezonuyla karşınızda olacak.

———————————————————————————————————

5- Inside Amy Schumer

102022-Amy-Schumer-Subway-2-Sheet_60x46Kendine ait bir diziyle ya da programla onore edilmek her profesyonel komedyenin hayalidir. Kadın komedyenlerin bu konuda erkeklere oranla çok daha fazla zorluk yaşadıkları da su götürmez bir gerçek. Kanallar bu tarz işleri daha çok erkeklere yükleme eğiliminde.

Bu program sayesinde yıldızı yükselen Amy Schumer‘i kendi programında izlemekle kalmıyor, onu kadın bakış açısıyla izlediğimiz ama iki cinsiyeti kendine esir eden bu farklı skeç komedisinde, kendine has tarzı ile izleme şansı elde ediyoruz.

Bu dizinin Chappelle’s Show seviyesine ulaşabilmek için daha 40 fırın ekmek yemesi lazım, farkındayız. Programın içeriğinde yaptığı espriler bazen can sıkıcı olabiliyor, röportajlarında bazen muhabbet ortada kalıp konuşma tıkanıp anı mahvedebiliyor. Buna rağmen tüm bu problemleri göz ardı etmemizi sağlayan birçok zekice sahne de içermekte. Bu güzel anlara güvenerek ikinci sezonunun çok daha iyi bir şekilde başlayıp devam edeceğini söyleyebiliriz. İkinci sezona bir an önce kavuşmak konusunda sabırsızız.

———————————————————————————————————

6- Vikings

Vikings-vikings-tv-series-33902984-1600-900The Bible, History Channel’ın üzerine en çok düştüğü, reklamını en çok yaptığı diziyken, kılıç kalkanlarıyla, gemileriyle Vikings geliyor ve uzun süredir HBO ve Starz’ın ustaca zirvede tuttuğu eski dönemler tarzına güzel bir giriş yapıyor. Viking kültür ve gelenekleriyle ilgili tarihi bilgileri tarihle mest olmuş beyinlere aktarmaya devam ediyor.

Oyuncularının performanslarıyla ciddi ödüllere aday olacağını filan pek sanmıyoruz. Öyleyse de ne olmuş yani? Eğer amaç seyirciye güzel vakit geçirtmekse, zafer Viking’lerin.

———————————————————————————————————

7- Bates Motel

sinful-new-norman-bates“Annem deli ya da psikopat filan değil. Arada bazen biraz çıldırabiliyor sadece. Hepimiz ara sıra çıldırmaz mıyız zaten, değil mi?” – Norman Bates, Psycho

A&E kanalının Bates Motelinde Hitchcock’un en ünlü yapımı olan Psycho’dan esinlenilmiş. Direkt prequel diyemiyorum, çünkü bu durumda Norman’ın elindeki iPod’a açıklama getirmek biraz zor olurdu. Her şeye rağmen orjinal yapıma yeterli derecede sadık kalmayı başarıyor. Bu başarısında iki başrol oyuncusu ana-oğul Vera Farmiga ve Freddie Highmore‘un payı büyük.

White Pine Bay, Oregon’un yeni misafirleri var. Bu kasaba öyle bir kasaba ki Banshee kasabası yanında Teletubbies köyü gibi kalıyor. Kasaba olarak kendi adaletlerini kendileri sağlıyorlar. İlk bölümde kendisine karşı suç işleyen bir adama karşı adaletini kendisi sağlayan aşırı koruyucu Norma için mükemmel bir kasaba gibi görünüyor.

Ancak hikaye ilerledikçe Norma ve Norman ilişkisinde öngörülemeyen zorluklar ortaya çıkıyor, dizi de çok daha karmaşık bir şekle bürünüyor. Mesela Norma’nın diğer oğlu, Norman’ın üvey kardeşi Dylan… Destekten çok köstek olma yolunda ilerliyor. Sezon boyunca gelişen olaylar, Norman’ın zamanla dönüşeceğini bildiğimiz sorunlu karaktere dönüşünün nasıl olacağını ufaktan gösteriyor.

İkinci sezon için de onaylanmışken Bates Ailesi’nin temellerini daha yeni yeni attıklarını söyleyebiliriz.

———————————————————————————————————

8- Defiance

defiance_syfy_germany_1920x1080Bilim-kurgunun kanalından yeni bir parça: Defiance. Dizi yavaş yavaş kendini izleyenlerine de kanıtlıyor. Uzaylı türleriyle insanlığın daha sonra Defiance olarak adlandırıcağı St. Louis’te bir arada yaşamak durumunda kaldığı yakın bir geleceği anlatan bu dizi, alanında çığır açmıyor olabilir. Bölüm konuları sıradan tv dizilerinden daha ileri bir seviyede de değil. Yine de zamanında Alien Nation‘ı sevdiyseniz, bu dizinin benzer bir ruha sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Size günün stresinden uzak, güzel bir 1 saat yaşatacağına güvenebilirsiniz. Bölgenin asabi uzaylısı Irisa ve bölge şerifi Joshua Nolan sağ olsun. İkinci sezonu da aldığını düşünürsek, hem dizinin izleyicisi hem de bilgisayar oyunu takipçilerinin kutlama yapmak için yeterli nedeni var.

DesktopYazının başında “Çoğu dizi izleyicisinin bir “Mutlaka İzlenmeli” listesi vardır. İşte o listedekiler her sene kucak dolusu Emmy’lerle dönmeseler bile kalplerde özel bir yere sahiptir.” demiştik.

Peki sizin bu sezona ait özel listenizde hangi diziler var?