Insânia (İngilizce adıyla: Insanity), Brezilya yapımı bir dizi. 2021 yılının sonlarında Star+’ta yayınlanmış.

Star+, Disney+ ve Disney+ Hotstar, aynı şirket çatısı altında farklı isimlerle yayın yapan platformlar bilindiği üzere. Star+ platformu Latin Amerika ülkelerine, Disney+ Hotstar öncelikle Hindistan olmak üzere birkaç Güneydoğu Asya ülkesine daha, Disney+ ise bu coğrafyaların dışında kalan ülkelere hizmet vermekte.

Dönelim tekrar diziye. 8 bölüm uzunluğundaki dizinin bölüm süreleri 30-39 dakika arasında değişmekte.

İlk sezonunun ardından iptal edilmiş dizi ama aslında 2. sezonu çoktan planlanmış. 2. sezonun tüm senaryosu yazılmış, oyuncular çekim için programlarını ayarlamışlar ama ikinci sezonunun çekimlerine haftalar kala prodüksiyon bir anda durdurulmuş. Akabinde de dizinin iptal edilmesinde karar kılınmış.

Psikolojik gerilim, korku ve gizem ögelerini harmanlayan dizinin yaratıcısı Lucas Vivo García Lagos. Ona senarist masasında Marcelo Slavich, Guilherme Quintella, Flor Canosa, Mauricio Bouzon ve Gustavo Bonafé gibi isimler eşlik etmişler. Bonafé ve Lagos, dizinin yönetmenliğini de üstlenmişler aynı zamanda. Fernando Barbosa, Leonardo Aranguibel, Santiago López Rodríguez, Mariana Pérez ve Roberto Vivo ise dizinin yapımcı kadrosunu oluşturmuşlar.

Paula Costa isimli bir kadın var hikayemizin merkezinde. Bir adli tıp uzmanı kendisi. Kızı Lúcia (Bella Camero) bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybedecek. Yaşanan trajedinin ardından büyük bir sinir krizi geçirecek Paula. Akabinde de ilerleyen süreçte hastalar üzerinde bazı ilginç deneylerin yapıldığını gözlemleyeceğimiz gizem dolu bir akıl hastanesine  getirilecek ve hikayemiz burası üzerinden şekillenmeye başlayacak.

Paula karakterine Maldivas dizisinden anımsanabilecek Carol Castro hayat veriyor. Paula, kızının kazasında bir payı olan, kapüşonlu, garip gözleri olan, gizem dolu bir adamı görmeye başlayacak rüya-hayal karışımı bir şekilde ve gerçekliği iyice darbe yemeye başlayacak.

Söz konusu akıl hastanesinin başındaki gizemli doktorumuz César Schultz rolünde Últimas Férias, O Doutrinador: A Série, O Rebu ve A Teia gibi dizilerle tanınan Eucir de Souza‘yı izliyoruz.

O Negócio, Mila no Multiverso, Fora de Controle ve A Divisão gibi dizilerle tanınan Rafaela Mandelli‘yi Paula’nın yakın arkadaşı Camila Garcia rolüyle izleme şansı elde ediyoruz. İkili, birlikte mesai yapıyorlar. Camila da bir adli tıp uzmanı. Paula akıl hastanesindeyken Lúcia’nın cesedinin incelemesini o yapacak ve elinden geldiğince bu garip kazanın çözümlenmesinde Paula’ya yardımcı olacak.

Santo Maldito, Rota 66: A Polícia que Mata, Aruanas ve O Mecanismo gibi dizilerden anımsanabilecek Ravel Cabral, bazı vakalarda Camila ve Paula ile işbirliği halinde çalışan bir polis dedektifi olan Marques karakterini canlandırıyor. Üçlü, Paula’ya kızının kaza yaptığına dair telefon geldiği anda bir yamyam dosyasında birlikte çalışıyorlardı son olarak. Paula ondan kızının kazasını dikkatli ve özenli bir şekilde araştırmasını rica edecek.

Aruanas, Cangaço Novo, Dom, Rio Heroes ve 3% gibi dizilerden anımsanabilecek Rafael Losso, Lúcia’nın babası Rafael karakterine hayat veriyor. Paula ile birlikte değiller. Dövüş sporlarıyla ilgileniyor. Pek görüşmediği babası bir siyasetçi.

3%Aruanas, Cidade Invisível, Rensga Hits!, Na Forma da Lei ve Me Chama de Bruna gibi dizilerden hatırlanabilecek Samuel de Assis, akıl hastanesindeki hastalardan biri olan Lucas karakterine hayat veriyor. Son birkaç yıldır gözü bağlı bir şekilde yaşamayı tercih ediyormuş Lucas. Bu sayede nerde olmak isterse orada olabiliyormuş zihninin içerisinde kolayca. Bu garip özelliğine rağmen Paula’nın aklı başında bir şekilde sohbet edebileceği biri Lucas.

Rosana Stavis‘i Paula ile ilgilenen Neusa isimli bir hemşire rolüyle izliyoruz.

Fabio Marcoff, yukarıda sözünü ettiğimiz ürkütücü yamyama hayat veriyor. O da Paula ile aynı akıl hastanesine naklediliyor.

Kadroda ayrıca Leonardo Goulart, Thomas Aquino, Lourinelson Vladmir ve Pedro Inoue gibi isimler mevcut.

Dizinin ilk 2 bölümünü izledim. Vasat bir iş. Kafası da bir hayli kıyak. Ama izleniyor bir şekilde. Sezonun sonunu görürüm diye tahmin ediyorum.