Aal Had (İngilizce adıyla: At The Limit), bu yılın başlarında yayınlanan Lübnan yapımı bir mini dizi.

Suç draması, aile draması ve biraz da ilişki draması içeren dizi, 35-45 dakika uzunluğundaki 12 bölümden oluşmakta. Senaryosu Lubna Haddad tarafından kaleme alınmış. Yönetmenliğini Layal Melad Rajhah üstlenmiş.

Hikayemizin merkezinde başkent Beyrut’ta yaşayan, kırklı yaşlarının ortalarında olan, yaşına göre çekici sayılabilecek Leyla (Sulafa Memar) isimli bir kadın var. Bir eczacı kendisi. Kocası 8 yıl önce İsveç’e gideceğini söyleyerek ortadan kaybolmuş ve sonrasında kendisinden bir daha haber alınamamış. Leyla, kocasının sağ mı yoksa ölü mü olduğunu bilmiyor. Resmi olarak ‘Ölü’ addedilemediği için de boşanıp temiz bir şekilde yoluna devam edemiyor.

Leyla, bundan yıllar önce, çocuk sayılabilecek bir yaştayken göç etmiş Suriye’den Lübnan’a. Ebeveynleri uzun bir süre önce vefat etmiş. Küçük kızı Tala (Shahed Al Zalak), halası Wedad (Shahed Al Zalak) ve onun bir otelde resepsiyon görevlisi olarak çalışan genç kızı Nour (Marilyn Naaman) ile birlikte halasının evinde yaşıyor. Eczanede fazlaca mesai harcıyor oluşu ve Waleed ile olan gizli ilişkisi (1. Bölüm İspiyonu) nedeniyle kızına çok fazla vakit ayırabildiği söylenemez Leyla’nın. Kızına da tıpkı kendisine olduğu gibi halası annelik ediyor diyebiliriz.

Aile kapsamında bir de Nour’un işe yaramaz ağabeyi Nadeem mevcut. Halası, Leyla’nın da isteğiyle onu evden kovmuş bir süre önce. Haliyle Leyla’dan pek haz etmiyor. İpsiz sapsız, uyuşturucu bağımlısı, başı beladan pek kurtulmayan, güvenilmez bir tip Nadeem.

Reçetesiz ilaç satımı ve küçük çaplı uyuşturucu ticareti gibi yasadışı işlerle uğraşan, beş para etmez bir adam olan Atef (Edmon Haddad), Leyla’nın çalıştığı eczanenin sahibi konumunda.

En yakın arkadaşı olan Dalia (Marwa Khalil) ve onun kocası Waleed (Rodrigue Sleiman) de Leyla’nın hayatında önemli bir yer kaplamakta. Maddi durumları Leyla’ya kıyasla çok çok daha iyi olan ikili, üniversite yıllarından beri, yani yaklaşık 25 yıldır Leyla’nın hayatındalar. Dalia’nın Leyla’yı yeni iş ortağı olacak olan Wissam‘a ayarlamaya çalıştığını da ekleyelim.

Eczanenin karşısındaki kaldırımda lolipop satan ve dilencilik yapan, ülkeye yasadışı yollarla gelmiş olan, Talji isimli (Dogana Essa) genç bir kadın, mahallede yeni türeyen ve gecenin geç saatlerinde sokakta yalnız yakaladığı kadınlara saldıran bir sapığın ilk mağduru olan ve aynı zamanda Leylaların alt kat komşusu ve Nour’un arkadaşı olan, uçak yolculuklarında hostes olarak görev yapan Carol isimli  genç bir kadın ve sürekli olarak kocasından yediği dayaklar sonucu yolu eczaneye düşen Hala isimli bir kadın da Leyla’nın hayatında küçük de olsa yer kaplayan diğer kişiler.

Leyla’nın yukarıda sözünü ettiğimiz sapık davası sonucu tanıştığı bir polis memurunu (Ali Monimena) da pas geçmeyelim hikayemizdeki karakterler olarak. Nour’un oteldeki çalışma arkadaşı Lilian ve Suriye göçmeni varlıklı bir ailenin tek oğlu olan erkek arkadaşı Hany de dahil olmak üzere diğer karakterlerin yan hikayelerinde izlediğimiz birkaç karakter daha mevcut elbette dizide.

Diziyi izleyip bitirdim. Son birkaç bölümde biraz düşer gibi olsa da genel olarak baktığımda yeterli buldum. Hikayenin tek bir kalıba/türe/ana konuya sığdırılmamış oluşu hoşuma gitti. Başroldeki oyuncuyu sevdim. Leyla’nın malum yolculuğunu izlemesi de keyifliydi elbette.