Agatha Christie’s Poirot — Tanıtım
23 yorum aytackara 05 Eylül 2012 08:02
Agatha Christie gibi bir polisiye romanlar kraliçesini tanıtmama gerek yoktur herhalde. İşte, kitapları birçok dile çevrilen, dünyada milyonlarca kitabı satan bu eşsiz yazarın kitapları ve kısa hikayelerindeki ünlü dedektif Hercule Poirot‘nun maceraları 1989 yılında, yani yazarın ölümünden 13 yıl sonra, dizi olarak karşımıza çıkmaya başladı. İngiltere’nin önemli kanallarından ITV‘de yayınlanan Agatha Christie’s Poirot nasıl bir şey derseniz buyurun yazının devamına.
Amerika’da PBS‘te yayınlandığı ismiyle Poirot, 23 yıldır yayınlanan bir dizi. Ama, 5. sezondan itibaren, ITV’nin sezonların arasına zaman zaman 2 yıl koyması nedeniyle 12 sezonu ve 65 bölümü var. Bu bölümlerin yarısı da ilk 4 sezon içinde yayınlanmıştır.
Kanal, kalan sezonlarda bölüm sayısını azaltıp genel olarak bölüm sürelerini uzatma yolunu gitti. Bu nedenle, şu zamana kadar yayınlanmış bölümlerin yarısı yaklaşık 90 dakika civarındadır. Poirot, -çekimi 2012 içerisinde yapılacak ve yayınlanmasıyla birlikte 2013 yılı içinde bitecek- 13. sezonuyla final yapacak.
Ufak not: a) Ülkemizde en son 2001 yılında Hercule Poirot İz Üzerinde adıyla basılmışlığı bulunan kısa hikayelerden oluşan kitaptaki “Lemesurier Mirası” adlı hikayenin dizide yer almamasına karar verilmiştir. Tahminimce, hikayedeki olayın zaman atlamasıyla 2-2,5 yılda bitmesinin bir bölümde ele alındığı takdirde, diğer bölümlerle yaşayacağı mantık çakışmasını önlemek için…
b) 12. sezon itibarıyla çekilmemiş 6 tane Poirot hikayesi vardı. Son sezonun 6 bölümlük olması beklenirken 5 bölüm olacağı açıklandı. Agatha Christie’nin 1930 yılında tiyatro eseri olarak yazdığı, sonrasında kitaba dönüştürülmüşlüğü de bulunan Black Coffee (Acı Kahve) eseri de dizi bölümüne dönüştürülmeyecek.
c) Yazarın 6 Poirot kısa hikayesi de dizinin çeşitli bölümlerinin içine yedirilerek izleyiciye aktarılmıştır.
Giriş kısmını bitirip konudan ve kadrodan bahsedecek olursak:
Hercule Poirot (“Herkül Puaro” şeklinde okunur), -tanıştığı insanlar özellikle Fransız ya da diğer milletlere mensup zannetse de- Belçikalı ve polislikten emekli olup özel dedektiflik işine giren birisi. Orta yaşı biraz geçmişliği olan ve hiç evlenmeyen Poirot, yumurtaya benzeyen kafaya, kendisinin tabiriyle sürekli çalışan ve olayları çözmesine yarayan “gri beyin hücreleri” ile vazgeçemediği, görenin mutlaka dikkatini çekecek türden bir bıyığa sahip.
Bunun dışında, genellikle meşhur insanların olaylarına bakıyor ve alanında yeterince ünlü olmuş saygı gören bir kimliği var. Yazarın, “kendini beğenmiş, aşırı titiz ama çok zeki” olarak tanımladığı Hercule Poirot, ünlü oyuncu David Suchet tarafından canlandırılıyor.
Kitaplardan da bildiğimiz gibi, dizide Poirot’nun araştırdığı davalar işlense de Poirot tabii ki bu davalarda her zaman yalnız olmuyor. Sherlock Holmes’un Dr. Watson’ı misali, zaman zaman yanında olan yakın arkadaşı Arthur Hastings (Hugh Fraser), davalarında Poirot’nun fikirlerine başvurup duran, ondan yardım isteyen Müfettiş Japp (Philip Jackson) ve Poirot’nun en az onun kadar mükemmelliyetçi sekreteri Miss Felicity Lemon da (Pauline Moran) dizide birçok bölümde karşımıza çıkan ana karakterlerden.
Onların dışında, yıllardır Poirot’nun uşaklığını yapan, dedektifin yerinin doldurulması zor olan biri olarak tanıttığı George (David Yelland) ve Agatha Christie’nin kendisi gibi kitapları ilgi gören bir cinayet romanları yazarı olarak tanıttığı Ariadne Oliver (Zoë Wanamaker) karakterleri de bazı bölümlerde yer almaktalar.
Agatha Christie’s Poirot, kitap uyarlamalarının ve oyunculukların dizinin çekildiği dönemlere ve günümüze göre başarılı, izleyeni tatmin edecek türden olduğunu düşündüğüm bir dizi. Benim de içinde olduğum birçok insanın değerlendirmesine göre, bu zamana kadar Poirot’yu canlandıranlar içinde David Suchet’nin performansı, yazarın kitapta yarattığı karaktere en yakın olanı ve en başarılısı. Ayrıca bana göre, dizinin 90 dakikaya varan bölümlerinin olması da bir dezavantaj değil, aksine yazarın kitaplarını sevenler için keyif verici bir avantaj. Sonuçta dizi, yazarın kitaplarını ve Hercule Poirot’yu seven herkes için (aslında sevmese bile olur) itinayla tavsiye edilir.
Agatha Christie’s Poirot Açılışı
http://www.youtube.com/watch?v=H7u-JWFnhvU
yorumlar
@dkamoy Kaç zamandır yazmak için bahane arıyordum. Sonunda dizinin çevrilmekte olan altyazıları bir düzene girince (hatta 2 kişi birbiriyle yarışıyor, 1000 satırlık bölümler için niye ortak olmuyorlar onu da anlamıyorum) başlayayım dedim. Ama sonra sevgili 22Dakika bakıma girince başladığım yazı gitti! (: Neyse ki @hafifuyku nun katkılarıyla kurtarınca da işte bu yukarı oldu. Dolayısıyla bu mesajla öncelikle ona, sonrasında resim düzenlemeleri için de sana ayrı ayrı teşekkürler!
Ay ay, bu tanıtımı görünce çok heyecanlandım! Bu polisiye klasiği de 22dakika’da dle geldi ya daha ne isterim. Eline sağlık aytackara.
Geçen hafta bir yerlerde denk gelip son sezondan rastgele 2 bölüm peş peşe seyrettiğim bir dizinin tanıtımını görmek çok güzel oldu. Açıkçası meraklanıp seyir listeme ekledim. Ancak -yeni sezon hariç- 12 sezon insanın gözünü korkutmuyor değil! Yazı için eline, emeğine sağlık…
Ben 12 sezon olarak değil 65 bölüm olarak bakıyorum olaya. Öyle düşününce normal bir ulusal kanal dizisine göre 3 sezon ediyor. 12 sezon demek CSI falan demek olur ki ona da maşallah, 273 bölüm kadar etmekte! Bölümlerin birbiriyle alakası da yok zaten.
agatha christie’nin tüm kitaplarını okumaya çalışan bir hayranı olarak, bu diziye bir türlü zaman ayıramadığım için çok utanıyorum Aslında alt tarafı 65 bölümmüş, ben de kendi gözümü korkutmuşum 12 sezon diye :)Bu arada ellerine sağlık aytackara
hahaa neredeyse tüm kitaplarını okumuş poirot aşığı agatha delisi marple manyağı bir insan olarak tanıtım çok iyi geldi. ben zamanında bu agatha christie nin okuduğum kitaplarına göre birkaç bölümünü indirip izlemiştim. ama dediğin gibi altyazı yoktu o zamanlar. düzene girmesine sevindim altyazılar tamamlanırsa sezon sezon indirir izlerim. çok özlemişim poirot umu : ) tanıtım için ellerine sağlık aytackara. açıkçası 12 sezon benim de gözümü korkutmuştu zamanında, altyazılar da olmadığı için imdblememiştim ayrıntılı. 65 bölüm gayet makul bir sayı. her güne bir agatha christie kitabı gibi.
Agatha Christie’s Marple’ın tanıtımı da onayda, o da gelecek bir ara. Dürüst olmak gerekirse iki diziyi de tanıtım yazmak için fikir sahibi olabilecek kadar izledim. Zaten 5 yıldır neredeyse profesyonel ölçüde Agatha okuduğum için Wikipedia’nın 1-2 yerde yardım da etmesiyle birlikte yazıları bitirmesi zorlamadı.
Ben iki diziyi ve Agatha’nın kitaplarının filme uyarlanmışlarını biraz emeklilik dönemime saklıyorum. Yani, şu an 64 kitaptayım. Ömrüm boyunca da okuyamayacağım, bir ara malesef/mutlaka sonu gelecek. Altın Kitaplar 6-7 yıl önce başa sarıp 2 aya falan yenisini çıkartıyor olsa da, bir süredir kendimi baayaa yavaşlatmama rağmen piyasada basılı ve okumadığım “5” kitap var. Kitabevinin kadının yazdığı 6 aşk romanını da basmaya başlamasından mütevellit acaba bir ara onlara da mı girsem acaba düşünmüyor değilim, o derece oldum!
ben de kendime agatha delisi diyordum ama sen de benden bayaa bayaa öndesin bu konuda. benim 40 civarıdır diye tahmin ediyorum. lisedeyken hergün bir kitabını bitirirdim. marple’ın dizisi olacak kadar çok kitabı var mıydı yav, şaşırdım şimdi. güzel olur o da bi araştırayım bu ikisini.
Bazen Altın Kitaplar daha kaç taneyi basmadı gerçekten merak ediyorum. İlk başladığımda ben de öyleydim… Şimdi bitirmeye kıyamaz moda girdim!
Sorunun cevabı: Hayır Poirot dizisi kadar çıkmaz tabii ki. Sen o zamana kadar öğrenmiş olursun belki ama işin nasılının cevabını tanıtıma bırakıyorum.
yok yok tanıtımı bekliyorum merak etme. imdblemedim bile. sen nasıl olsa yığınla link gömmüşündür : P senin tanıtımın önceliği var : )
hercule poirot iz üstünde ve acı kahve kitapları uyarlanmayacak yazmışsın. kalanların hepsi son sezonla beraber tamamlandı mı bu ikilinin günahı neymiş ki? ilkini açıklamışşsın ama tam anlamadım.
@ozgun14 Hercule Poirot İz Üzerinde değil, o kitabın içindeki hikayelerden “Lemesurier Mirası” adlı öykü yok. Bu tanıtımı yazdığımda içeriğini bilmiyordum onun, sonradan okuyunca farkına vardım ben de. O kitapta ‘zaman atlamaları’ var. Poirot bazı kişilerle bazı önemsiz gördüğü tesadüfler yaşıyor, araya hop 1-2 yıl giriyor falan. Her şey dahil 6-7 yıldı sanırım bitmesi.
O kadar bölümü çekmemişler gibi Poirot’yu o hikayenin içine koyup baştan kurma istemediler demek ki. En mantıklı açıklamam bu benim.
Acı Kahve de tiyatro olayından dediğim gibi. Hala da oynanıyor, o aslında bir kitap değil, ondandır.
teşekkürler açıklama için
Bu dizide Doğu Ekspresi Cinayeti’nin uyarlandığı bölüm(ler) var mı?
@rpdi Evet. 12×03.
Güzel, bir bakayım o zaman. Tenks…
God bless Hercule Poirot.
Hort!
Ara ara açıp izliyoruz biz bunu. 4. sezon ile birlikte bölüm süreleri 1,5 saate çıkınca daha bi tadından yenmez hale geldi. Tavsiyedir.
Marple’ın bölüm süreleri en başından 1.5 saat. Gelmişken bir tane de benden.
David Suchet, 5 bölümlük bir belgeselde yer alıyormuş: Travels with Agatha with Sir David Suchet
“Aktör, bir ticaret misyonunun parçası olarak Poirot’nun yazarı Christie’nin eski Britanya İmparatorluğu toprakları Kanada, Hawaii, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avustralya’yı kapsayan yolculuğunu canlandıracak. Her bölüm beş ülkeden birini konu alacak. Çekimler bu yaz başlayacak ve teslimatın yıl sonunda yapılması planlanıyor.“
Uzun zamandır başlamayı düşündüğüm serinin ilk sezonunu indirdim, devamına izledikten sonra karar vereceğim. Büyük olasılık sever ve devam ederim ama o kadar büyük boyutlu dosyayı, 13 sezon ~225 GB, saklayacak yerim yok.
Travels with Agatha with Sir David Suchet
Channel 4 in the U.K.,
BritBox in North America and the Nordics,
SBS in Australia
“David, Agatha Christie’nin ziyaret ettiği yerlere seyahat ederek onun keşfettiği ülkelere dalıyor ve edebi muammanın ilham kaynaklarını ortaya çıkarıyor.”
Türkiye’ye de geldi mi acaba? Amen.