Kasım ayında animasyon dünyasına kimilerinin büyük beklentiyle beklediği bir yapım düştü:

Arcane

League of Legends (LoL) isimli ünlü bilgisayar oyununun evreninde geçen ve Riot Games’in arkasında olduğu animasyonun 9 bölümlük ilk sezonu üçe bölünerek 7-13-20 Kasım’da yayına verildi. (Bölüm süreleri 40-44 dakika arasında değişiyor.)
Beklentileri karşılıksız bırakmamış olsa gerek ki bu günlerin en çok konuşulan işlerinden biri olmayı başardı.

Oyunu oynamamış ama bilim kurgu, buhar çağı kokularını alır almaz soluğu ekran karşısında alan yazarınızdan bu nasıl bir işmiş dinleyelim bakalım.

Mutfak


Animasyon, League of Legends‘ın 10. yıldönümü kutlamalarında duyurulmuştu. Riot Games ile Fortiche isimli Fransız animasyon stüdyosunda hazırlandı.
Karakterler, seslendirme, yaratılan dünya(lar), el çizimi ve bilgisayar (CGI) çizimlerinin başarılı bir harmanı olarak iyi eleştiriler aldı/alıyor. Netflix’te de fazlasıyla izlenme rekoru kırarak kısa sürede 2. sezon onayını cebine koydu. İlk sezon için 6 yıl boyunca uğraştıklarını belirten Riot Games yöneticisinin açıklamasına göre yeni sezon için bir altı yıl daha beklemeyeceğiz, ancak 2022’de de gelmeyecek.

Konu


Arcane, 16 yaş ve üstü bir izleyici kitlesini hedefleyen, yetişkinlere yönelik bir animasyon.
Zaman olarak oyunun öncesinde geçiyor. Ütopik şehir Piltover ve onun yeraltı bölgesi Zaun’dan bazı karakterlerin çıkış (origin) hikayelerini anlatıyor.
Günümüzden bambaşka bir evrende, farklı ırkları görebildiğimiz bir gezegendeyiz. Genelde buhar çağı (steam punk) türünde mekanik cihazların ağırlıklı olduğu bir teknolojiyle donatılmış bir dünya. Beri yandan işin içine mistik öğeleri de katan büyü olarak kabul edilen bir teknoloji de burnunu kapıdan uzatıveriyor.
Piltover şehri zengin, refah içinde yaşayan insanların yönettiği ütopik bir şehir. Zorluklar içinde yaşayan, fakir, alt tabaka grubun yaşadığı yeraltı bölgesi Zaun ile ister istemez sürekli bir didişme halinde. Askeri birliklerin güvenliği sağladığı şehrin Zaun bölgesinde -tahmin edeceğiniz üzere- kanunsuz işler çeviren çeşitli çeteler var. Ama aşağıdakiler ile yukarıdakiler mümkün olduğunca kendi yağında kavrulup birbirinin işine burnunu sokmamaya çalışıyor. Fakat tabii ki dengeleri her an değiştirebilecek bazı olaylar ile dünyaya giriş yapıveriyoruz.
Vi ile Powder (Jinx) kardeşler, küçükken ailelerini yitirip Vander’in himayesinde sokak çocukları(!) olarak Zaun bölgesinde büyümüşler/büyüyorlar. Daha ilk bölümden arkadaşları ile başlarına açtıkları iş, tüm sezona yayılıp iki dünya (ve belki daha fazlası) arasındaki dengeleri altüst ediveriyor.

Karakterler

● Vi (Hailee Steinfeld) : Dikkafalı, zeki, iyi dövüşçü bir sokak serserisi. Powder’ın ablası.
● Jinx (Ella Purnell) / Powder (Mia Sinclair Jenness) : Ablası Vi’a hayran, ona yürekten bağlı Powder, aslında henüz keşfedilmemiş bir minik.
● Jayce (Kevin Alejandro) : Zengin ve güçlü ailelerin yönettiği Piltover şehrinde güçsüz bir aileden gelen, zeki ve hırslı bir mucit genç.
● Caitlyn (Katie Leung) : Piltover’ın önde gelen zengin ailelerinden birinin söz dinlemeyen kızı. Jayce ile birlikte büyümüşler.
● Mel (Toks Olagundoye) : Piltover’ın güçlü ve zeki yöneticilerinden biri.
● Viktor (Harry Lloyd) : Şehrin ileri gelen mucitlerinden birinin asistanı. İnsanlığın gelişimine ömrünü adamış bir genç.
● Vander (JB Blanc) : Zaun’u ve oradaki kaosu dengede tutmaya çalışan, iyi niyetli ve güçlü bir çete reisi.
● Silco (Jason Spisak) : Zaun bölgesinin art niyetli, güçlü çete reislerinden.

Daha fazla ayrıntıya girerek seyir zevkinize dokunmadan burada keselim, varın gerisini siz izleyiverin.
Kadronun kalanı için imdb’lemeye üşenenlere de şu bağlantıyı bırakıverelim.

Yazarın Yorumu


Daha nice karakter, farklı dönemleriyle ve müthiş çizimlerle, rengarenk ama karanlık ve ilginç bir dünyada, güzel müzikler eşliğinde işe yarar bir hikaye ile sunuluyor. Üstelik bunu dişe dokunur animasyonlarla izlenesi aksiyon sahneleri eşliğinde aktararak veriyor. Öyle ki aksiyona burun çeviren yazarınızın bile keyifle izlediği o el çizimi ve bilgisayar (CGI) çizimlerini birleştiren teknik tadından yenmiyor.

Hem mekanik, hem de mistik anlamda izleyiciyi güzel yerlerden yakalama potansiyeli olan bir yapım Arcane. İzlenesi, bağlanılabilir karakterler, klasik (hatta arabesk) ama dişe dokunur bir hikaye… Her ne kadar dizinin her sahnesinde fonda oyunun dünyasına birtakım göndermeler olduğunu bilsem de oyunu oynamış olanlara ne verdiği konusunda yorum yapamam. Ama oynamamış olanlar için şunu diyebilirim: Dizi dünyasında bu türün fazla iyi örneği olmamasının ve popüler bir online platformda yayınlanmasının da gazıyla öne çıkan bir dizi oluverdi bence. İyi de oldu. Hele ki buhar çağı modasının günümüz insanı tarafından daha bilinir hale gelmesini, tabiri caizse ayağa düşmesini yıllardır bekleyen biri olarak beni epey ümitlendirdi. Bilim kurgu, fantastik ve buhar çağını harmanlaması beni vurdu ama karakterlerin hikayelerini de gözardı etmeyeyim. Yerinde saymayan ve tutarlı bulduğum karakter gelişimleri de leziz çizimler ve müzikler (özellikle şu parça) eşliğinde hoşunuza gidecektir eminim.

Özetle, bu animasyon benim için yeni olmayan birçok şeyi başarılı bir şekilde harmanlayarak sunabilmesi sayesinde bana çok iyi vakit geçirtti. Öyle ki uzun zaman sonra bir tanıtım hazırlayıp, sizlerin de gözüne sokmak istedim.

Hala izlemediyseniz, izleseniz ya?

 

Not: Diziyle ilgili daha önce şu yazının altında konuşuluyordu.