Aşk-ı Memnu — Tanıtım
121 yorum sinemam 29 Mayıs 2010 16:34
Aşk-ı Memnu
Halid Ziya Uşaklıgil tarafından o zamanların zihniyetiyle yazılan Aşk-ı Memnu romanının günümüzde diziye çevrilebileceği kimsenin aklına gelmezdi.
Gerçi 1975’te çekilmiş, Bihter’i Müjder Arın‘ın, Adnan’ı Şükran Güngör‘ün, Nihal’i Itır Esen‘in ve Behlül’ü ise Salih Güney‘in oynadığı, her bölümü 33 dakika olan, 6 bölümden oluşmuş bir uyarlaması vardı zaten kitabın. Ve o zamanın zihniyetini ekrana çok iyi bir şekilde yansıtabilmeyi de başarmıştı.
Yine de ben şahsen günümüzde bu romanın diziye uyarlanmasını büyük bir cesaret ve başarı olarak görüyorum. Zaten bu görüşümü destekleyecek derecede harika bölümler ortaya koymuş durumdalar.
Perşembe günleri Kanal D ekranlarında yayınlanmakta olan Aşk-ı Memnu dizisinin başrollerini; Beren Saat (Bihter), Kıvanç Tatlıtuğ (Behlül), Selçuk Yöntem (Adnan), Nebahat Çehre (Firdevs), Zerrin Tekindor (Matmazel) ve Hazal Kaya‘nın (Nihal) paylaşıyor. Aşk-ı Memnu dizisi, izleyicileri gününde ekran başına kilitlemeyi çok iyi biliyor. Özellikle Toygar Işıklı‘nın el attığı dizi müzikleri, başta ben olmak üzere insanlarımızı duygulandırmayı ve diziye biraz daha bağlamayı çok iyi başarıyor.
Karakterleri tek cümleyle anlatmak gerekirse;
- Bihter, kocasını kocasının yeğeniyle aldatabilecek bir kadın.
- Behlül, amcasını umursamadan yengesiyle birlikte olabilecek ve ayrıca kendi kuzeniyle oynayabilecek bir adam. (öz kuzen olmasa da)
- Adnan, hiçbir şey’in farkına varamayan tam anlamıyla saf yerine konulan iyi bir adam.
- Nihal, kalbi temiz ve oynatılmayı hiçbir zaman hak etmeyecek kadar hoş bir kadın.
- Firdevs, kızı Bihter’e iyi yönde akıl vereceğine o durumda dahi aklı cinlikte olan bir kadın.
- Matmazel, herkesin iyiliğini isteyen iyi kalpli bir kadın.
- Beşir, her şey’i bildiği halde kimseye bir şey anlatmayan, Adnan’ın ve Nihal’in iyiliklerini düşünürken tam anlamıyla işleri daha da zorlaştıran bir adam.
yorumlar
Bitti çok şükür. Bu sezon, ilk sezondan da kötüydü. Özellikle de son 20-25 bölümlük süreç işkence gibi bir şeydi. Sıkça atlama metoduna başvurduğum oldu bu süreçte.
Senaristleri kadın, yönetmeni kadın ama izlediğim en kadın düşmanı dizilerden biriydi. Özellikle de 2. sezonuyla. Sorsan kitaba bağlı kaldık derler! Erkek karakterlerin öküzleştirilip, kadın karakterlerin ezikleştirildiği bir koca sezona maruz bırakılmak içler acısıydı gerçekten.
–Behlül: Karakter yoksunu Behlül! Kadınlara bir paçavra muamelesi çeken Behlül!Tüm hayatını bir parazit gibi yaşamış olan Behlül! Korkak Behlül! Bu pisliği senaristlerin sezonun 2. yarısında kanatsız melek gibi göstermeye çalışmalarını midem kaldırmadı.
–Bihter: Seni severdim … Ama ilk sezonda. Bu sezon malum zata olan öfkeni olur olmaz herkese bocaladın durdun. Aldığın kararların hiçbirinin arkasında duramadın. Ezdirdin kendini, unutulmayacak hataları sineye çektin. Gururlu bir şekilde, ortalığı yakıp yıkarak arkanı dönüp çekip gitmesini bilemedin.
–Adnan: Sen hataların en büyüğünü yaptığın o andan itibaren sana üzülünmesi hakkını kaybettin! O andan itibaren ekranda yüzünü her gördüğümde küfrederken buldum kendimi sana!
–Nihal: Hiç bir zaman sevemedim seni! İlk sezonda #Chucky’ninGelini gibi dolandın durdun ortalıkta. İkinci sezonda da çekilmez bir aptal aşıktın. Her durumda, her şartta aklında tek bir şey vardı ve o saçma sapan bayılmalarından daha fazla beni baydın durdun ekran başında.
–Beşir: Ezikliğin kitabını yazdın. Hiç bir şey yapmadıkça hep kendine yaptın. Bu kadar mal biri olmasan
olabilirdi pekala.
–Matmazel: Hanımefendiliğimi bozmayacağım diye boş boş dolandın durdun ortalıkta. Kuzey Güney’deki çatlak Gülten olsaydı keşke senin yerine dedim durdum hep izlerken.
–Hizmetli dörtlüsü: Sevimsiz geldiniz, sevimsiz gittiniz.
-Dizide izlemeyi sevdiğim istisnai bir kaç karakter ise şunlar: Katya, Elif, Pelin, Bülent ve Firdevs.
Yine gitti caĞnım kadın. R.I.P.
Pazartesi günü tekrar başlıyormuş. Daha da yaz gelmezse ben istifa edeceğim artık.
Bilmem kaçıncı tekrarın yarın yayınlanacak final bölümünü ise Perşembe akşamı 20:00’ye koydular. Bir de o akşamın iki dizisini geçer ya da zorlarsa gülerim gerçekten.
bu sefer hangi kanalda yeniden yayınlanmaya başlıyor diye tıkladım.
Mini-Reunion
“Son olarak Bergen’le büyük bir başarı yakalayan Farah Zeynep Abdullah’ın yeni projesi belli oldu. Tüm dünyayı etkileyen Aşk-ı Memnu hikayesini 1900’lerin büyülü atmosferinde seyirciye sunacak Bihter projesine evet dedi!
Dijital platforma yapılacak filmin cast görüşmeleri hızla ilerliyor. TAFF Pictures’ın yapacağı filmin kulislerde çok övülen senaryosu Merve Göntem tarafından yazıldı.”
Süper kahraman filmleri için sona kalan Top 3 gibi gibi haberler yaparlar ya hani. Ona döndük. Çok zevkli.
Not: O piti piti ile çözeriz bence bu işi.
Listede yok ama benim aklımda en başından beri Metin Akdülger var. Şahsen çok sevdiğim bir isim değil ama seveni, çekici bulanı çok ve Behlül’ü oynasa, elbette eleştirenler olur ama, çok fazla linç yemez.
Ekin Koç role gitmez gibi ama oynarsa ”Bizim İçin Şampiyon”dan sonra ikinci kez Farah’la oynamış olacaklar. Nasıl olur diye merak ettim.
Çağlar Ertuğrul da yakışmaz. Kendisini daha çok komedi, romantik komedi işlerine yakıştırdığım için ciddi rollerde yadırgıyorum, hele ki Behlül gibi bir rol, olmaz bence. Diğer isimler için de pek bir şey düşünemedim. Deniz Can Aktaş ya da Boran Kuzum biraz toy durabilir Farah’ın yanında, belki rol için istenen de budur. Bilemedim.
Nihal = Helin Kandemir
Habere tıklarken aklımın ucundan dahi geçmemişti ama güzel tercih olmuş, seviyorum ben bu kızı, bazen abartılı oynuyormuş hissi veriyor ama zamanla daha iyi olacağına inanıyorum.
Boran Kuzum ve Ebru Özkan diyollağ. Behlül ve Matmazel.
Diyen de Sina Koloğlu.
Ebru Özkan çok iyi seçim olur, Boran da OK.
Firdevs – Hande Ataizi
Peyker – Nezaket Erden
Kaynak
Bak buna harbiden bayıldım.
Lorin Merhart, Beşir
Firdevs – Hande Ataizi
Peyker – Nezaket Erden
Oha
Beşir’i siyahi bir oyuncu canlandırır diye düşünmüştüm. Diziden farklı olarak romanın yazıldığı dönemde geçeceği iddiasıyla yola çıkılıyorsa da olması gereken oydu bence. Kadroya eklenen oyuncular iyi, sadece Hande Ataizi – Farah Zeynep Abdullah anne kız olarak nasıl durur bilemedim. O muamma dışında çok iyi isimler.
Ednan Bey = Osman Sonant
Martta sete çıkması planlanan film, Netflix’te yayınlanacak.
“Bu sezon Ben Bu Cihana Sığmazam dizisinde Leyla rolüne hayat veren Ebru Özkan, Matmazel rolü için prensipte el sıkıştığı filmin kadrosundan ayrıldı. Özkan’ın dizisiyle Bihter filminin çekim takviminin uyuşmadığı öğrenildi.”
Çekim takvimi tekrar ayarlanınca Ebru Özkan filme geri dönmüş. Hatta bugün okuma provası da yapılmış.
– Bihter filminin çekimlerinin 21 Mart‘ta başlaması planlanıyor.
– “Bülent” rolünü Mert İnce canlandıracak.
– “Nihat” rolünü de Mertcan Tekin canlandıracak.
Çekiyorlar.
Rana Cabbar (Süleyman Efendi) vefat etmiş.
* Arsen Hala == Tilbe Saran
* Bir de yazmadık galiba. Netflix’te ekrana gelmeyecek. Şu sıralar Prime Video’yla görülüyolarmış. Bir ihtimal vizyona da çıkabilirmiş.
First Look
Prime Video diyollağ.
Bülten göndermişler zaten. Yıl sonunda Prime’da.
İzliyorlar, tutamıyoruz.
“#AşkıMemnu’nun dün ekrana gelen tekrar bölümü AB’de de ilk 5’e girdi.”
Kanal D, bu yılki tekrarın final bölümünü yine primetime kuşağına almış. Cumartesi akşamı.
Prime Video filmi Bihter, 15 Kasım’da geliyormuş.
TV’deyken Aşkı Memnu’nun finaline biraz bakayım dedim, yine bir tık sinirim bozuldu. Bihter de yine öldü zaten.
Behlül’ler ve Adnan’lar kapatılsın.
Film – Poster
Tanıtım Fragmanı
Yani tabii ki konuşmak için erken ama ben kafamdakini bulamadım tanıtımda. Diziyle karşılaştıranlardan hiç olmadım, romanın geçtiği dönemde çekecekleri için farklı bir yorum katacağını düşünüp destekleyenlerdenim. Ama… Farah hep bildiğimiz Farah. Kurgu karakterlerde (Ayperi, Eylül, Aylin, İnci) ya da tanımadığımız gerçek kişiliklerde (Begüm Atman) sırıtmıyor ama Bergen, Bihter gibi aşina olduğumuz karakterleri canlandırdığında bu daha çok belli oluyor. Bir dönem işine göre her şey çok karikatür duruyor, uygun sözcüğü bulamadım ama. Bir yapaylık hissettim. Umarım bu durum tanıtımla sınırlı kalır.
Bihter (film) – Fragman
Beğendim desem yalan olacak şimdi. Fazla gömmek istemiyorum gerçi ama kafamdaki böyle bir şey değildi diyebilirim en azından.
* Filmin önemli bir kısmında Bihter karakteri 4. duvarı yıkıyor. Ben buna alıştım derken film bitti zaten. Bazı noktalarda eğlendim.
* Diziyle karşılaştırmadan izleyemeyeceğimi biliyordum, öyle de oldu. İkisi de aynı kitabın uyarlaması sonuçta, benzerlikler kaçınılmaz. Yine de bazı replikler/sahneler ister istemez gözüme takıldı.
* Filmin sonunu Letterboxd’a yazan birisi olmuş, o sayede geçen hafta öğrenmiştim. Kitaptan/diziden farklı bir yola sapmışlar diyeyim sadece. Nasılını bilerek izlediğimden hazırlıklıydım. Ama keşke bildiğimiz yoldan ilerleselerdi.
Bihter’i öldürmemek ne LAN? Dizideki gibi aşkından sürünsün düşüncesinde değildim ama tabiri caizse saydı sövdü çekti gitti Dizideki Bihter aşkından gitmişti, buradaki ne yaptıysa hırsından yaptı. Öyle bir fark da var.
* Filmin hızlı, biraz da kopuk ilerlediğini düşünüyorum. Hande Ataizi (Firdevs Hanım) belki bir Nebahat Çehre değilse bile karakterinin hakkını vermiş.
Ebru Özkan’ın Matmazel’i ‘o’ aksan nedeniyle gözüme battı. Osman Sonant (Adnan) batmadı. Hatta karakteri gereği Helin Kandemir (Nihal) de. Beşir, Arsen Hala, mutfaktakiler zaten çok da önemi olan karakterler sayılmaz.
Boran Kuzum, yalan olmasın, nihayetinde bir Kıvanç Tatlıtuğ Behlül’ü değildi ama o da pek de batmadı. Farah Zeynep Abbullah’tan da aynı şekilde Beren Saat Bihter’i çıkmamış. Ama dördüncü duvar, dönem hikayesi, aşkından değil de hırsından yapan kadın portresiyle karakterler o kadar farklı çizgideler ki karşılaştırmak ne kadar doğru ondan da emin değilim.
Meşhur “Anne ben ölüyorum, yardım et!” sahnesinde bön bön baktım gibi oldu mesela. Aşkı Memnu 69. bölüm finalini kaç kere açıp tekrar izlemişimdir mesela. O yüzden gördüğüm bazı “Aşk-ı Memnu parodisi” yorumlarını biraz fazla bulmakla birlikte onlara da itirazım yok.
Not: Önce Adnan Ziyagiller, sonra da Behlül’ler kapatılsın. Erkekler kapatılsın, seviyesine gelmek için çok ideal bir eser.
Bknz: Yazıklar olsun.
Not 2: Boran Kuzum’un kalçasında büyük bir yara izi var sanırım. Hikâyenin savaşla ilgisi olmadığı için filmin bir parçası değildi, özellikle eklediklerini düşünmüyorum o yüzden.
Gelmişken bu da dursun
cesur sahneler…
yalnız merak edip 69.bölümün finalinde nolmuş ki diye izledim hakkatten hiç izlemeyen ben bile biliyorum sahneyi kelimesi kelimesine. malum kısım başladığında bir anda sanki dublaj izliyormuşum gibi hissettim.
Az önce bu sıralar en sık kullandığım yabancı ülke kaynaklı bir dizi/film izleme sitesinde an itibariyle en popüler şekilde izlenen 10 dizi/film listesinin başında görünce Bihter’i şaşırdım baya. Yurtdışında ilgi büyük belli ki filme.
Firevs Yöreoğlu lazımsa
Aşk-ı Memnu Quiz Night
In other life inshallah
Fatma Karanfil (Şayeste) 4. evre kansermiş ve entübe edilmiş. Uyanması zormuş.
Evet, o zaman geldi.
Sanırım fikir değiştirip primetime kuşağına aldılar.
Fatma Karanfil (Şayeste) vefat etmiş.
Evet.
Platformun adı belli olmadığı için buraya geldim. Selçuk Yöntem belgeseli (Selçuk Bey Yes Man) geliyormuş bir dijital platforma.
Beren Saat, Hazal Kaya, Hilal Saral, Oktay Kaynarca, Mehmet Aslantuğ, Haldun Dormen, Bülent Ortaçgil, Mustafa Altıoklar, Zuhal Olcay, Okan Bayülgen ve Mustafa Denizli gibi birçok ünlü isim Selçuk Yöntem’le ilgili anılarını paylaştı.
Öte yandan İlker Savaşkurt’un Netflix’te yayınlanan “Layers Of İstanbul” belgeseli 2. sezonu yakında seyirciyle buluşacak.