Yeni dizilerin ardı arkası kesilmezken, geçtiğimiz Mart ayında –Coma, Breakout Kings, Bag of Bones gibi dizileriyle az çok bilinen-, çok da tanımadığımız A&E kanalında yepyeni bir diziyle daha tanıştık: Bates Motel. Sinema tarihinin en kült gerilim filmi kahramanlarından birinin gençliğine odaklandığımız bu farklı diziyi tanımak isteyenleri yazının devamına alalım.

İçindekiler

Tarihçe


Bates Motel , 1959 yılında yayınlanan Robert Bloch‘un aynı adlı kitabından 1960 yılında sinemaya uyarlanan Alfred Hitchcock‘un “Psycho (Sapık)” isimli filminin ana karakteri Norman Bates‘in gençliğine odaklanıyor. Psycho, ilk yayınlandığı dönemde tüm dünyada büyük etki uyandırmış, kendisinden sonra gelen pek çok filme ilham vermişti. Hatta günümüzde çekilen gerilim filmlerinde bile bu etkiyi görebilmek mümkün. Filmi izleyenlerin bileceği üzere Norman ile annesi arasındaki ilişkinin filmin temelleri üzerinde önemli bir yeri vardı. İlk filmden sonra Alfred Hitchcock‘un yönetmediği 3 devam filmi daha gelmişti. Hatta 4. film olan Psycho IV: The Beginning isimli televizyon filmi de -tıpkı Bates Motel gibi- Norman’ın ilk gençlik yıllarına odaklanıyordu. 1998 yılına geldiğimizde ise ilk filmin birebir uyarlaması olan Gus van Sant yönetmenliğindeki film de izleyiciyle buluştu.

Diziyi izlemek için Psycho filmini mutlaka izlemeniz gerekmiyor. Yine de izlediğiniz takdirde, bir karakterin adım adım gelişimini ve filmdeki  haline nasıl geldiğini gözlemlemek çok daha keyifli oluyor; onu belirteyim.

Konu


Dizinin konusuna kısaca  değinecek olursak…

Norma ve Norman Bates yaşadıkları trajik bir olayın ardından, yeni bir hayata başlayabilmek için küçük bir kasabada bir ev ve evle birlikte dizimize de adını veren bir motel satın alırlar ve bu kasabaya yerleşirler. Norman ve annesi Norma’nın tek istedikleri, moteli işleterek sakin bir yaşam kurmaktır. Ancak ne kasaba, ne de yaşayacakları olaylar düşündükleri gibi değildir.  Üstelik Norman’ın yerleşir yerleşmez, moteldeki bir halının altında bir eskiz defteri bulmasıyla, işler iyice içinden çıkılmaz bir hal alır.

Karakterler

Anasına Bak, Oğlunu Al

Konuyu anlatmaya karakterler üzerinden devam edelim;

Norman Bates

17 yaşındaki Norman, babasının ölümünün ardından annesiyle birlikte White Pine Bay isimli kasabaya taşınıyor. Karakterimiz, sakin  ve içine kapanık biri. Annesine karşı çok büyük bir bağlılık duyuyor. Ancak genç yaşının da etkisiyle sürekli annesiyle bir yaşam sürmesi pek de mümkün değil.
Karakteri, çok küçük yaşlardan beri sinemada izlediğimiz başarılı oyuncu Freddie Highmore canlandırıyor. Kendisini en iyi, Charlie and the Chocolate Factory, The Spiderwick Chronicles ve Finding Neverland gibi filmlerden tanıyabilirsiniz.

 

Norma Bates

Norman’ın annesi olan Norma, kendi ayakları üzerinde durmayı isteyen, güçlü sayılabilecek bir kadın. Oğlunu kendisinden başka kimseyle paylaşamıyor. Kendisinin istemediği herhangi bir hareketi yapması durumunda Norman’a psikolojik baskı uygulamaktan hiç çekinmiyor. Kendi istemediği doğrultuda giden her olayda bir şekilde tepkisini ortaya koyabiliyor.

Karakteri, oldukça başarılı oyunculuğuyla Oscar adaylığı da bulunan Vera Farmiga canlandırıyor. Vera Farmiga da sinema filmleriyle kariyerinde ilerlemiş bir oyuncu. Kendisini, Orphan, Up in the Air, Source Code gibi filmlerden tanıyabilirsiniz.

 

Dylan Massett

Norma’nın “hata” olarak gördüğü ilk evliliğinden olan oğlu. Annesi tarafından hiç mi hiç sevilmeyen ve büyük bir sorun olarak görülen biri. Doğal olarak da Dylan’ın da annesini pek sevdiği söylenemez. Norma’nın bozuk psikolojisini en iyi, bu karaktere davranış şekliyle görebiliyoruz zaten. Annesi ve kardeşinin yerini bulup, gidecek bir yeri olmadığından onların yanında kalmaya başlıyor. Kolay yoldan para kazanma hevesiyle de birtakım karanlık işlere bulaşıyor. Tüm bunlara rağmen dizinin en aklı başında karakterlerinden biri de Dylan aynı zamanda.
Karakteri, Max Thieriot canlandırıyor.  Bu oyuncumuzu da House at the End of the Street,  Chloe ve My Soul to Take gibi filmlerden tanıyoruz.

 


Bradley Martin

Norman kasabaya gelir gelmez onunla tanışıyor ve hemen kahramanımızın ilgisini çekiyor. Genç adam ile aralarında duygusal bir yakınlaşma oluyor. Kendine güvenen, özgür ve cana yakın biri, ama Bradley de hayatında birtakım sorunlar yaşıyor.
Karakteri, Nicola Peltz canlandırıyor. Kendisini en iyi Avatar: The Last Airbender‘ın sinema uyarlaması olan The Last Airbender (Son Hava Bükücü) filminden tanıyoruz.

 


Emma Decody

Norman’ın bir diğer yakın arkadaşı. Kahramanımız, Emma’yı normal bir arkadaş olarak görse de kendisinin Norman’a karşı hisleri var. Emma, kistik fibröz hastası olduğundan yanında daima oksijen tüpünü dolaştırmak zorunda kalıyor. Norman ile beraber bir takım gizemli olayların da peşine düşüyorlar.
Karakteri, Olivia Cooke canlandırıyor. Kendisini, The Secret of Crickley Hall ile de izledik.


 

Zack Shelby

Kasabanın şerif yardımcısı. Yakışıklı, genç biri. Norma’ya karşı oldukça ilgili. Norma da bu ilginin farkına varıyor ve bu ilgiden  yararlanmayı ihmal etmiyor.
Bu karakteri, Mike Vogel canlandırıyor. Oyuncuyu daha önce ABC dizisi Pan Am dışında bir çok filmde izledik. Bu yaz ise Under the Dome ile karşımıza çıkacak.

 

 


Yapım Serüveni ve Mutfaktakiler

8 Nisan 2013’te, dizinin henüz 3. bölümü yayınlanmışken, -yüksek izlenme oranları sayesinde-  A&E ,diziyi 2. sezonu için yeniledi. Her iki sezon da 10’ar bölüm sürecek.
Dizinin yaratıcıları ve yapımcıları ise Carlton Cuse, Karry Ehrin ve Anthony CiprianoCarlton Cuse daha önceden Lost‘un ekibinde yer alan bir isim olduğundan, dizinin tanıtımlarında Lost dizisini referans olarak görebilmek mümkün. Karry Ehrin ise Friday Night Lights dizisinin yapımcı kadrosundaydı.

 

Bates Motel’in yapımcıları sosyal medyanın gücünü benimsemiş olacaklar ki bu konuda da bir hayli başarılı çalışmalara imza atmışlar.

  • Dizideki karakterlerden Emma’nın bloguna şuradan ulaşabilirsiniz.
  • Dizide de gösterilen motelin internet sitesi gerçek hayatta da açılmış, o da şurada.
  • Bates Motel’in odalarında gezintiye çıkabileceğiniz bir site var; ona da şuradan ulaşabilirsiniz.
  • Dizi kadrosunun twitter adresleri ise şurada.
  • Ayrıca, dizide önemli bir yer tutan Jiao’s Sketchbook isimli defterin tamamına ve ayrıntılarına ispiyonlu olarak buradan ulaşabilirsiniz.
  • A&E kanalının diziye verdiği önemin göstergesi olan reklam çalışmaları da aşağıda yer alıyor.


Son Söz

Kısacası; eli yüzü düzgün, gerilimi dozunda,karakter odaklı, üstelik hiç kimsenin ne tamamen iyi ne de tamamen kötü olduğu dizileri seviyorsanız; Bates Motel’ e mutlaka göz atın.

 

Tanıtım Filmleri