Caprica — Sevmek İçin 10 Sebep
27 yorum widfara 15 Mart 2010 12:06
Caprica
1 – Müthiş Bir Açılış Jeneriğine Sahip Olduğu İçin
Caprica‘nın açılış jeneriği en az Battlestar Galactica kadar başarılı ve karanlık. En az görüntüler kadar, müziği de güzel. Özellikle Zoe’nin gözünden saylonların (cylon) kırmızı gidip gelen ışıklı gözlerine ulaşılan sahneyi seviyorum ben.
http://www.youtube.com/watch?v=6BYxWWQKFs8
2 – William Adama’nın Çocukluğunu Görmek İçin
Bildiğiniz gibi Caprica, Battlestar Galactica‘dan yaklaşık 50 yıl öncesini anlatıyor. İki dizi arasındaki bağı William Adama kuruyor; Caprica’da William Adama’nın çocukluğuna, Tauron’lu kimliği ile Caprica’lı kimliği arasındaki çelişkiye tanık oluyoruz. Caprica bize nasıl olup da Adama’nın Battlestar Galactica’da sık sık bahsettiği üzere, babasından hem nefret edip, hem de onu örnek aldığını anlatacak. Caprica’da, Adama’nın çocukluğunu Sina Najafi canlandırıyor.
–
–
3 – Holoband’ler, e-sheet’ler ve Bilumum Teknolojik Alet Edavat İçin
Caprica bir bilim kurgu dizisi ve biz bilim kurgu severler için teknolojik alet edevat açısından ağız sulandıracak nitelikte. Bu teknolojik şaheserler ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.Aşağıda da e-sheetler ve kullanımlarıyla ilgili bir video var.
http://www.youtube.com/watch?v=kU4P6Z_Q_NM
4 – Çoklu Evlilik, Eşcinsel Evlilik gibi Aşmış Toplumsal Değişimler İçin
Caprica, sadece bilimsel alanda değil, toplumsal alanda da değişmiş-gelişmiş bir toplum sunuyor bize. Rahibe Clarice’in (dikkatinizi çekerim, kendisi rahibe) toplu evlilik yapmış olduğunu görüyoruz; hatta bir sahnede 2 çift aynı yatakta gösteriliyor ve çiftler değişiyor. Ve bu toplu evlilik kurumu doğal karşılanıyor.Aynı zamanda, William Adama’nın amcası Sam’in kabadayı kişiliğine, sert tavırlarına rağmen homoseksüel olduğunu ve eşcinsel evlilik yapmış olduğunu görüyoruz -ki aynı sahnede çocuk yapıp yapmama konusunun da bahsi geçiyor. Caprica, asıl hikayenin yanında, toplumsal ve özgürlük üzerine yaptığı bu gibi “dokundurmalar”la dahi izlenmeyi hak ediyor.
Lacy ve Holoband’i
5 – Irkçılık Üzerine Söyleyecek Çok Sözü Olduğu İçin
Caprica ilk bakışta bir bilim kurgu dizisi gibi görünse de politik bir dizi aslında, aynı Battlestar Galactica gibi. Alttan altta, asıl hikayenin yanında 12 Koloni’nin birbirlerine karşı düşmanca tavırlarını ve aynı zamanda insan ırkının robot ırkına(!) karşı olan ırkçı tavırlarını ortaya koyuyorlar.
Zavallı Hizmetçi Robot Serge
6 – Yaptığı müthiş göndermeler için
BSG ve Caprica evrenindeki 12 koloninin isimleri burçlardan geliyor aslında, yani 12 takım yıldızından. Caprica- capricorn (oğlak burcu), tauron – taurus (boğa burcu), gemenon – Gemini (ikizler burcu) gibi. (Diğerleri de şu şekilde Aerelon – Aries – koç, Aquaria – Aquarius – kova, Canceron – Cancer – yengeç, Leonis – Leo – aslan, Libris – Libra – terazi, Picon – Pisces – balık, Sagittaron– Sagittarius – yay, Scorpia – Scorpio – akrep, Virgon– Virgo – başak)
burçları temsil eden semboller, 12 koloni için de kullanılıyor
Ayrıca Zoe’nin avatarı aynı bedende 3 farklı kişi olduğundan (Zoe’nin kendisi, Zoe’nin avatarı ve saylon) hristiyanlıktaki “trinity” (baba-oğul-kutsal ruh) kavramını temsil ediyor; yani ileride saylonların inanıyor olacağı “tek tanrı”yı. Bu ve bunun gibi pekçok gönderme, izlenmeyi hak ediyor tabii.
7 – Hem medyayı, hem adalet sistemini, hem de emniyet teşkilatını yerden yere vurduğu için
Caprica, BSG gibi oldukça derin bir dizi; oldukça politik.Bombalamanın ardından, emniyet teşkilatının medyayı kullanarak insanları nasıl maniple ettiğini izliyoruz. Aynı şekilde, sırf kendilerini hedeften uzaklaştırmak için medyayı Graystone’lara yönlendirdiklerini görüyoruz. Diğer taraftan, Graystone Endüstrisinin halkla ilişkiler uzmanı, doktor Graystone’a gençlerin büyük kısmı haberleri bir talk show’dan öğrendiği için kızı hakkında yalan söylemesini tavsiye ediyor. Joseph Adama hakimlere rüşvet veriyor. Caprica, başka bir evrende geçiyor belki ama bizim dünyamızın çürümüş taraflarını anlatıyor bize; hem de sessiz sedasız…
Zoe ve saylon
8 – Zoe’nin Avatarının Amacını Öğrenmek için
Caprica’nın şu anda en büyük gizemi, Zoe’nin avatarını hangi amaçla Gemenon’a götürmek istediğini bilmiyor oluşumuz. Ve ben açıkçası bunu öğrenmeyi çok istiyorum.
Magda Apanowicz ve Alessandra Torresani
9 – Hem Zoe Graystone, hem Lacy Rand çok güzel olduğu için
Zoe rolünde Alessandra Torresani, Lacy rolünde ise Kyle XY’dan tanıdığımız Magda Apanowicz oynuyor. Ve ikisi de çok hoş bayanlar.
10 – Belki de nedenlerin en büyüğü, Battlestar Galactica’nın hatrı içi
Eh, eğer bu kadar sebep sizi ikna etmeye yetmediyse, çok sevdiğimiz ve özlediğimiz Battlestar Galactica hatrına bile izleyebilirsiniz bu diziyi!
yorumlar
Bu 10 maddede anlatılanlara katılıyorum ancak ben hala diziye ısınamadım. Dizi akmıyor çünkü. İzlerken bitsin artık diyorum. Normalde izlemeyi çoktan bırakmıştım ama sırf BSG hatırına devam ediyorum.
bsg’de ki aksiyon ve uzay kurgusu bunda yok. dizi, dramaya daha yakın olduğu için kendini zor seyrettiriyor. dr. graystone ne yapacak diye seyrediyorum açıkcası. ömrünün fazla olduğunu düşünmeyenlerdenim. güzel bi sonla bağlamalarını umut ediyorum.
Gerçekten harika bir dizi olmasına rağmen çok iyi bir giriş yapamadı Caprica.Ama ilerisi için gerçekten çok umut veren bir dizi ve bu yüzden izlemeye değer.Derinlik açısından Avatar filminde olduğu gibi bu dizidede yüzlerce alt metin görüyoruz.Bu alt metinler diziyi popcorn dizisi olmaktan çıkarıp düşündürücü bir dizi olmasına yol açmış.
“Sevmemiz” için 10 sebep arasında 4. maddeye katılmak mümkün değil. Nasıl olurda böyle dengesiz ve yozlaşmış bir hayatı sevebiliriz? 4. maddeyi halletmişler yani o kadar ilerlemiş bir toplumlarda 5. maddeyi nasıl halledememişler?
süper bir yazı. emeğine sağlık. çokkk tuttum..
Baba İle Oğul’ un buluşması için. /Esai Morales – Joseph Adama/Edward James Olmos-Admiral William Adama
Caprica benim açımdan oldukça umut verici bir şekilde başladı ama pilot bölümün ardından dizi çok yavaşladı.Ondan sonraki birkaç bölüm oldukça sıkıcıydı.BSG hatrına diziye devam ettim ve dizi son bölümlerde daha izlenebilir hale geldi.özellikle ‘know thy enemy’ bölümü ve graystone-vergis çekişmesi dizinin şu ana kadarki en iyi parçalarıydı.
alpeki99 : güzel tespit.bsg hatrına seyrettiğim, biraz da sabrettiğim bir dizi. ama iyi bir bilimkurgu dizisine oturmayan çok sayıda çelişki var. bazı fikir ve oluşumları seyirciye alttan alta empoze etmek uğruna dizideki özgün desen bozulmuş. söylenecek konu çok, fakat 22dakika sitesinin çerçevesi dışına çıkmayalım.ama ne yapalım, başka bir bilimkurgu dizisi yok.sarah connor’u da yarıda kestiler…
diziyi çok merak ettim..
Battlestar Galactica’yı sevme sebebim bilim-kurgudan daha çok uzayda geçen politik içerikli dram bir hikayeye sahip olmasıydı.
Uzayda bir başına gezinen Kobol’un koloni gemileri, Viper pilotları, Raptor, Cylon’lar, Centurion’lar ve onların biyomekanik Raider gemileri vb.. bilim-kurgu öğelerini barındırsa da aslında tüm dizinin genelinde politik ve insanoğlunun toplumsal gelişimi üzerine kuruluydu tüm hikaye.
Sadece bu çoğu insana sıkıcı gelen konuları bilim-kurgu tabakasıyla örterek alttan alttan vermek Battlestar Galactica’nın başarısıdır.. Umarım mesajları alan almıştır
Caprica ile de aynı yöntemi izleyerek başarıya ulaşacaklarına eminim.. Biraz zaman tanıyın.
Çok doğru paylaşım.Hiçbir hata yok çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler..
Süper paylaşım olmuş hatta mükkemel thankss
Arkadaşlar, böyle beğendiğiniz yazı olduğu zaman yorum yazmakla kalmayıp, yazının başlığının yanındaki yıldıza tıklayarak yazıyı tutun. Yazarın motivasyonunu arttırın.
Yazıyı yazmak için çok uğraşmışsınız ama çoğusuna katılmıyorum. Bahsettiğiniz 4. madde yüzünden dizinden soğuyanlardanım.
4. madde neden bu kadar tepki çekti, anlamak zor. ama madem yorumlar yapıldı bu konuda; biraz daha açayım ne anlatmaya çalıştığımı.
şimdi öncelikle şunu bilmek gerekiyor ki, caprica dünyanın gelecekteki halini göstermiyor bize, başka bir evrende geçiyor. yani bizim “geleceğimizi” anlatmıyor. diğer bilimkurgulardan farklı tarafı bu. bu konuyu açıklığa kavuşturmak istedim…
eğer bilimkurgu seviyorsanız, hem pek çok kitapta hem de filmde geleceğin genellikle “özgürlükçü” şekilde tasvir edildiğini bilirsiniz – distopyaları ayrı tutmak gerek tabi. (örneğin robert heinlein’in yaban diyarlardaki yabancı kitabında) caprica da bu kulvardaki yerini alıyor. “aşmış toplumsal değişimler” söz öbeğindeki -aşmış- kelimesi takdir amacıyla değil, “şaşırılacak derecede” manasında kullanılmıştır. yalnız şunu da kabul etmeliyim ki, caprica hiçbir şekilde ne çoklu evlilikleri ne de eşcinsel evlilikleri onayladığını yada onaylamadığını söylemiyor bize, sadece gösteriyor. zaten benim için özgürlük isteyenin istediğini yapabilmesinden çok, isteyenin istediğini yapmasına diğerlerinin karışmamasıdır. caprica da bu şekilde düşünüyor olacak ki, bizim alışkın olduğumuz şekilde ilişkiler daha çok dizide ama kimse de ne rahibe clarice’e ne de sam’e karışıyor.
tüm yorum yapan arkadaşlara sevgiler.
@kanatlıtırtıl, burası yeri değilse neresinin uygun olduğunu söyle orada tartışırım. hatta istersen frienfeed oldukça uygun bence bunun için
Widfara, konu siyaset, ideoloji ve inanç okyanuslarına dalacak endişesiyle yazmıştım onu. biliyoruz ki bu konuları konuşurken, fikirlerden çok birbirimizi deşiyoruz.
Jedi in dediği gibi bsg yi seyrederken sadece bir uzay filminden çok öte, adeta şu anki dünyamızda var olan tüm temel mücadele ve arayışlarımızın, minik bir gemide, 50 küsür bin insanla kurgulanmış modelini görüyorduk. dünya evet, çok büyük, çok geniş, ayrı kıtalar, ayrı iklimler, hatta ayrı zamanlarda yaşıyoruz. ama, o ufacık mekanda bile bu çeşitliliğin ve kavgaların (politika,siyaset,savaş,suç,radikal oluşumlar,… vs) var olabilmesi, belki de var olmaya mecburiyeti, izleyen insana garip tecrübeler yaşatıyor.
ha, bu arada, ne bsg, ne caprica, dünyamızdan tamamen ayrı bir senaryo değiller, öyle bir kaygıları olması da mümkün değil.
zira, hem dünyadaki herşey bu dizilere yapıtaşı oluyor.
hem dizilerdeki mesajlar şu anki dünyayı biraz da olsa etkiliyor veya en azından etkilemek amacı taşıyor. (isimler, kadim inançlar, burçlar, alışkanlıklar, ırklar, temel öyküler, felsefeler, yaratılış teorileri, mistik tanrı ve kahramanlar, vs)
bsg zaten george lucas ı zengin eden starwars a alternatif olarak, gene starwars gibi içine birçok felsefi-mistik tatlar serpiştirilerek -bir ekipçe yaratılmış- güzel bir dizi. ama starwars ın kopyası veya rakibi olmak durumuna düşecek kadar da basit değil…
ukalalığıma son vereyim artık! merak ettiğim birçok şey var.
* caprica ve bsg de neden kitaplar ve resimlerin köşelerini keser bu adamlar? yani kitaplar 4 köşe değilller.. daha yumuşatılmışlar sanki : ))
* geçmiş zamanı tasvir eden capricadaki gelişmiş teknoloji neden bsg de yoktu? (gemideki tüm bilgisayarlar, ekranlar, giriş panelleri vs çok ilkeldi..)
şimdilik bu kadar.. selam sevgiler
hatırladığım ve bildiğim kadarıyla battlestar galactica’da teknolojinin daha ilkel oluşu adama’nın şahsi isteği yüzündendi galiba..
Çoğu insan BSG’nin pilot bölümlerini izlemediği Galactica’nın teknolojisinin neden ilkel olduğunu anlayamamıştır.Şöyle açıklayayım, Adama ve mürettebatı cylon’lar saldırana kadar aktif bir görevde değildir.Galactica ve içindeki viper’lar eski teknolojidir ve aslında bir müze görevi görmektedir.Cylon’lar yeni geliştirdikleri teknolojiyle saldırdıkları andan itibaren wireless virüslerle daha gelişmiş olan Battlestar’ları ve yeni viper’ları çalışamaz duruma sokmuşlardır.Bu durumdan yalnızca eski modeller olan Galactica Ve Pegasus kurtulabilmiştir (ve filodaki diğer gemiler).Çünkü adı üzerinde eski modeldir wireless bağlantıları (ya da herneyse artık) yoktur.Bir de 4. madde’yle ilgili birşeyler yazmak istiyorum.Benim anlayamadığım insanları neden bu kadar rahatsız ettiğidir.herşeyden öte dizi bırakın farklı bir ülkeyi farklı bir gezende hatta farklı bir galakside geçmektedir.Sırf aynı ırktanız diye bunların olmaması diye bir durum yoktur.Kaldı ki escinsellik, çokeşlilik gibi kavramlar dünyada yüzyıllardır var olmuş kavramlardır (kendimizi kandırmayalım şimdi okuyoruz tarih kitaplarında, eşcinsel hükümdarlar vs.Çokeşlilik mesela, ecdadımız en büyük örnek, Osmanlı padişahlarının bir sürü eşi olmuyor muydu? ).O yüzden böyle bir farklılığın neden bu kadar eleştirildiğini anlayamıyorum.Değişik bir olay sadece.Şimdi olsaydı nasıl olurdu diye üzerine düşünülecek kavramları gayet güzel yansıtmışlar.Sonuçta pek güzel bir dizi.Evet yavaş akıyor biraz ama Bsg değil bu sonuçta daha drama ağırlıklı.Ha bir de Zoe güzel ama Tamara da inanılmaz havalı.5. bölüm de ortalığı toz duman etmişti hatırlarsanız.
@aquaria; çoğu insan niye izlememiş olsun ki battlestar galactica’nın pilot bölümünü?
@icdeddpeople neden olmasın ben mesela ilk sezonun sonunda izlemiştim haberim yoktu zira.Yanlış anlaşılmasın küçümseme gibi durum yok ortada.
@aquaria; yok hayır, öyle düşünmedim de, bunun pilotu mini seri olarak sunulduğundan mı böyle bir karışıklık oldu peki? ben cnbc-e’den takip etmeye başladığım için ilk başta, direkt onu izleyerek başlamıştım seriye, yoksa bilemedim pilotun neden izlenmediğini yani..
Tamamdır Sağ olun. Ben BSG ye geç başlayanlardanım. O yüzden pilot bölümünü kaçırmış veya ihmal etmişim. Ama, üzerinde biraz düşünseymişim çözülürdü bu karışıklık.
Caprica’ da en sevdiğim birkaç şey:
* Cylonların nasıl ve neden “insan gibi” davranabildiğini görmek.
* Bu teknolojinin başındaki deha insanı tanimak, içinndeki fırtınalara şahit olmak.
* Şu sağa sola gezen kırmızı cylon gözünün ilk halini görmek. (bana kara şimşeği hatırlatıyor hep)
Eksikliğini çektiğim en önemli şey ise:
* Capricadaki karakter sayısı çok az! BSG de muazzam çeşitlilikte karakter vardı. Hepsi de çok sağlam çok karizmatik kişiliklerdi.
@aquaria, 4. madde neden bu kadar eleştiriliyor bunlar var olan şeyler demişsin. Ona birşey dediğimiz yok itiraz ettiğimiz şey konu başlığında “sevmemiz için sebep” olarak gösterilmesi. Vakayı inkar eden zaten yok :)@widfara, “aşmış toplumsal değişimler” söz öbeğindeki -aşmış- kelimesi takdir amacıyla değil, “şaşırılacak derecede” manasında kullanılmıştır demişsin ancak başlıkta sevme kelimesi geçince aşmış kelimesinin öyle algılanması normal değil mi? Yazı ile ifade edilince bu tip aksaklıklar çıkması normaldir.Arada “benim için özgürlük isteyenin istediğini yapabilmesinden çok, isteyenin istediğini yapmasına diğerlerinin karışmamasıdır.” cümlesi çok sakat olabilir Birisi gelse ben çocuk pornosundan hoşlanıyorum dese bir diğer kişi kafamın bozulduğunu öldürürüm dese ve bu istediklerine kimse karışmazsa senin ifadene göre özgürlük olmuş olur. Örnekler uç gibi gelebilir ancak hergün bu tip vakalarla devamlı karşılaşıyoruz.
biri şu amanda graystone’u öldürdüğü zaman dizi çok daha güzel olacak…rolü ve karakteri itibariyle çok sinir bozucu.
@supernova ahahaha Ben de Bsg’de Roslin’e sinir olurdum ilk iki sezonda, Adam’a vursa şu kadını da rahatlasak diyordum (cuntacılık ruhumuza işlemiş) ama işte olaylar ne şekilde gelişti ve değişti gördük.
#caprica final bölümünü izledim. sırf o bölümde olanlardan bile 1 sezon çıkardı. çok ama çok yazık 9oldu bu diziye :S