Her yıl bu zamanlar “Comic-con’da şu olmuş“, “Comic-con’da bu çıkmış” gibi haberler çarpar gözümüze, gelir kulağımıza. Kimimiz bu kelimeyi önemsemeyip, ne olduğunu bilmeyip habere devam eder; kimimiz “orada olmak vardı” diye ah çeker. Ah çeken kitleden biri olarak Comic-con’un ne olduğuna değinmek istedim bu yazıda.

 

 

Fuarı Gezerken Yorulmuş Süper Kahramanlar ;)

Fuarı Gezerken Yorulmuş Süper Kahramanlar ;)


Comic-Con International“, – San Diego Comic Con (SDCC) olarak da adlandırılır – 1970’ten beri her yıl San Diego’da düzenlenen uluslararası bir çizgi roman fuarıdır. Ancak yıllar geçtikçe -özellikle son 10 yıldır Hollywood ile oyun firmalarınca istila edilince- bir çizgi roman fuarı olmanın ötesine geçen bir etkinlik haline gelmiştir.

 

Fuarın bir bölümü

Fuarın bir bölümü

Her yıl Amerika’nın Kaliforniya eyaletinin San Diego şehrinde düzenlenen ve San Diego Fuar Merkezi’nde 4 gün süren (perşembeden pazara) bir etkinliktir. Comic-con hem etkinliğin hem de organizasyonun adıdır.
Comic-con organizasyonu, aynı zamanda iki fuarı daha organize etmektedir:

  • Wondercon – 1987 yılından bu yana devam eden fuar, çizgi roman, bilim kurgu ve sinema temalıdır. Nisan ayında gerçekleşir.
  • Alternative Press Expo (APE) (alternatif basın fuarı) -1994’ten bu yana devam eden APE, daha çok çizgi roman ağırlıklıdır. Yeni sanatçıların, çalışmalarını sunmaları için uygun bir ortam yaratır. Ekim ayında gerçekleşir.

lost

Comic-Con’da satışa sunulmuş Lost figürleri: Jacob ve siyahlı adam


1974’ten beri her yıl Comic-Con sırasında Inkpot Award isimli bir ödül ile Will Eisner ödülleri verilmektedir.
Comic-con, genellikle çizgi romanlar, bilim kurgu, fantastik türdeki filmler ve televizyon dizileri ile ilgili popüler sanatlara ev sahipliği yapan bir fuardır. Yıllar geçtikçe kapsadığı alanlara korku, anime, manga, oyuncaklar, oyun kartları, video oyunları, internet çizgi romanları ve fantastik romanlar gibi popüler kültür ürünleri de eklenmiştir.
2009 Comic-con'undaki Heroes karnavalı

2009 Comic-con’undaki Heroes karnavalı

Dünyanın Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali‘nden sonra gelen ikinci büyük etkinliktir. (kaynak wikipedia maddesi)
2009 yılında Comic-Con Fuarı’na katılım 126.000’in üzerinde olmuştur.
Comic-Con, 13 kişilik bir yönetim kurulu ile 16-20 kişilik tam ve yarı zamanlı çalışan ve bu ekibe yardımcı olan 80 gönüllü tarafından organize edilmektedir.
Comic-Con, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur ve gelirleri APE ile Wondercon’un bütçelerini de karşılamaktadır.
Comic-Con'un Renkli Katılımcılarından Smallville ve Superman Hayranları

Comic-Con’un Renkli Katılımcılarından Smallville ve Superman HayranlarıComic-Con'un Renkli KatılımcılarıComic-Con'un Renkli Katılımcıları


Comic-con’u komikkon yapan önemli etkenlerden biri de ziyaretçileridir. Özellikle, birbirinden ilginç kostümlerle fuara renk katan ziyaretçileri unutmak mümkün mü? 2009 yılında pek beğenilmiş 12 kostüm için şuraya uğramak isteyebilirsiniz.

Fuar Boyunca Gerçekleşen Etkinlikler

  • Çizgi roman uzmanları ile paneller, seminerler ve atölye çalışmaları
  • Gelecek filmlerin ön gösterimleri, tanıtım filmleri
  • Büyük çizgi roman ve video oyunu firmalarının portfolyolarının tanıtımları,
  • Maskeli balo ve ödül törenleri ile süslenmiş geceler
  • Dağıtımı olmayan ya da dağıtım anlaşması yapmamış kısa/uzun metrajlı filmlerden oluşan comic-con uluslararası bağımsız film festivali

Geleneksel etkinlikler arasında :

  • derleme bir film programı,
  • Japon animeleri gösterimine adanmış bir oda
  • Oyun oynamak
  • Çizer Scott Shaw’un “Scott Shaw!’s Oddball Comics” slayt gösterisi ve animasyon uzmanı Jerry Beck‘in hazırladığı “televizyondaki en kötü çizgi filmler” programı gibi programlar
  • tüm bunların yanında çizgi roman ve popüler kültüre dair toplam 350 saatlik çeşitli etkinlik de bulunmaktadır.
True Blood

2010 Comic-Con’da yayınlanan, 2bin kopyalık özel baskı True Blood çizgi romanı

Çoğu çizgi roman organizasyonu gibi, Comic-Con da fuara katılacaklara geniş bir alan sunmaktadır. Bunların arasında çizgi roman satanlar ve koleksiyoncuların yanısıra film stüdyoları, televizyon kanalları gibi medya kuruluşları da yer almaktadır.
Alanda, sanatçıların eserlerini ya da fotoğraflarını vs. imzaladıkları, üretim ve satış yaptıkları, bir imza dağıtma bölgesi ile “sanatçılar sokağı (artist’s alley)” isimli bölgeler de bulunmaktadır. Sanatçılar Sokağı’nda yazarlar ve hatta mankenlere bile rastlamak mümkündür.

Supernatural

Supernatural’ın İmza Zamanı ;)

Akademisyen ve piyasada çalışan birçok çizgi roman uzmanı, Comic-con’da her yıl Çizgi Roman Sanatı Konferansı‘nı gerçekleştirir ve bilimsel çalışmalar sunarlar. Bu tür eğitici oturumlar, Comic-Con’un kar amacı gütmeyen statüsünü korumasını sağlamaktadır.

Chuck

Geçen yılki Chuck panelinde neler olmuş öyle?

2006 ve 2007 yıllarındaki ziyaretçi artışı nedeniyle San Diego Fuar Merkezi’nin ve şehrin bu etkinliği artık kaldıramadığı eleştirileri gelmiş, ancak yine de en azından 2012 yılına dek Comic-Con’un San Diego Fuar Merkezi’nde devam edeceği kesin. Ziyaretçi sayısı ve resmi davetli katılımcıların yıllara göre dağılımları için şuradaki listeye bakabilirsiniz.

2010 Comic-con'undaki Glee Paneli

2010 Comic-con’undaki Glee Paneli

Comic-con’dan her yıl, biz 22dakika izleyenlerine izlediğimiz hemen hemen her Amerikan dizisi ile ilgili gelişmeler, tanıtım filmleri, panel görüntüleri ve röportajlar akıyor. Bizim de oturduğumuz yerden ağzımızın suyu akıyor.
Örneğin, bu yıl 22-25 Temmuz arasında gerçekleşen Comic-con’da ortalıkta olan dizilerin bir listesi şuradaki gibiydi.

Comic-Con nedir sorusunun cevabını arayanlar şimdi söylesin bakalım; yenir miymiş, yenmez miymiş? Ben yerim de yanında da yatarım. ;)

Jim Parsons ile Comic-con'da bir röportaj

Jim Parsons ile Comic-con’da bir röportaj