F.R.I.E.N.D.S — Tanıtım
268 yorum setran 23 Aralık 2009 16:17
Dizi Künyesi
- Türü: Komedi
- Yaratıcısı: David Crane, Marta Kauffman
- Sezon ve Bölüm Sayısı: 10 sezon 236 bölüm
- Yayın Tarih Aralığı: 22 Eylül 1994 – 6 Mayıs 2004
- Bölüm Süresi: 22 dakika
- Yayınlandığı Kanal: NBC
- Jenerik Müziği: “I’ll Be There for You” The Rembrandts
Friends, 1994-2004 yılları arasında, 10 sezonu da kesintisiz bir şekilde amerikan NBC kanalında yayınlanmış en popüler, en yüksek reytingli, en bilinen sitkomdur.
Kendine arka fon olarak Manhattan – New York’u seçen dizi, 20li yaşlarının ortasında olan altı sıkı dostun hayatlarını ve başlarına gelen çoğu komik, azı hüzünlü olayları anlatmaktadır.
Daha detaylı bilgi için yaklaşın, yaklaşın
GENEL BİLGİLER
Ülkemizde “Sıkı Dostlar” adıyla Show Tv, Cine 5, Atv, ComedyMax kanallarında yayınlanmıştır. Son durağı da şu anda yayınlanmaya devam ettiği MyMax‘tir. (Ama belirtmek gerekir ki Türkçe dublajlı Friends, orijinal dili kadar tat veremiyor. Sonuçta kimi espriler kelimeler üzerinden yapıldığından, anlam kayması yaşanıyor ya da espri toptan çöpe gidiyor.)
100’den fazla ülkede yayınlanmış olan, dünya ve ABD tarihinde en çok izlenen TV komedisi olan Friends, DVDleri de en çok satan TV dizisidir. Yakın zamanda çıkacak olan Blu-ray baskısı ile daha da çok satacağa benziyor.
Son bölümü 52,2 milyon kişi tarafından izlenmiş bu bol rekorlu dizi, 63 kez Emmy ödüllerine aday gösterilmiştir ve sayılamayacak kadar çok ödül kazanmıştır.
Friends’ten, Joey isimli 2 sezon süren bir başka dizi de türemiştir.
Friends‘i anlatırken, ne kadar komik, ne kadar eğlenceli olduğunu söylemek gerektiği kadar, günümüz beyaz camını nasıl etkilediğini de belirtmek gerek. “FRIENDS” sadece bir diziden ötedir, beş yıl önce(2004) bitmesine rağmen, günümüz dizilerinin üzerinde azımsanamayacak bir etkiye sahiptir. Rekorlar kırmış, insanların günlük yaşamını değiştirmiştir. Kendine özgü hayranlar yaratmış, internet üzerinden tartışmalara konu olmuştur. Friends bu kadar önemli bir dizidir beyazcam tarihinde.
Lost için X-Files, Twin Peaks geleneğinin son halkası denir, Friends’in son halkası yine kendisidir. Birçok dizi benzer bir ortam yaratmaya çalışmış (How I Met Your Mother, Coupling) kısmen başarılı olmuş, kısmen de Friends hayranları tarafından kopya olarak damgalanmıştır.
Espri kalitesi ilk sezonlarda istenilen seviyenin biraz altında kalsa da 3. sezondan itibaren açılan senaristler sayesinde dizi gerçek kimliğine kavuşur. Yapımcıların “bu sadece basit bir televizyon dizisi” dediği Friends’in, yayınlandığı tarihlerde birçok psikolog tarafından toplum üzerinde etkisi incelenmiştir. Örneğin, Aniston’ın o yıllarda dünya genelinde popüler olan saç şekline “The Rachel” deniyordu. Joey’nin “How you doin’?” (n’abersin?) lafı İngilizce konuşulan toplumlarda popüler bir ifade olmuştu.
Bir komedi dizisinden beklenen her şeyi Friends karşılar. Peki beklentiler dışında kalan kısımda neler var? Hepsi, karakterlerine gerekli ruh derinliğini katabilmiş altı harika oyuncu var. Diyaloğa giriş zamanı, tepki süreleri, mimikler, el kol hareketleri göz yaşartacak kadar kusursuz. Karnınızın ağrımasına neden olan çoğu espri de zaten diyaloglardan değil, durum karşısındaki davranışlardan geliyor. Senaristler derslerine çalıştıklarından, izleyiciyi sıkmamak adına, karakterlerin sürekli değişim geçirip evrilen bir yaşamları var.Dizide birçok ünlü konuğa da rastlıyoruz: Jean-Claude Van Damme, Brad Pitt, Bruce Willis, David Arquette, Tom Selleck, Hugh Laurie ve daha niceleri.
Karakterlerin insancıl halleri ekrana çok iyi yansıtıldığından komedi dizilerinin olmazsa olmazı “sempati” hissi iyiden iyiye açığa çıkıyor. Joey’nin çocuksu tavırları, Chandler’ın tuhaf mı tuhaf espri anlayışı, Ross’un yavru köpek bakışları, Monica’nın hırslandığı zaman değişen sesi ve hareketleri, Rachel’ın hemencecik kendine hayran bırakan güzeelliği, bu dünyadan değilmiş gibi tepkiler veren Phoebe… Karakterlerini sevdirmeye özen gösteren bir dizi Friends. Sempatik karakterler sayesinde, izleyiciyi kendine bağlamayı çok iyi başarıyor.
Dizinin setleri de özenle hazırlanmış. Ferah ve geniş. Karakterler de hep ortalıkta. Ev arkadaşı olma durumu çok iyi yansıtılıyor. Özellikle Chandler ve Joey’nin ilk birkaç sezondaki ev muhabbetleri akıldan çıkacak gibi değil.
KARAKTERLER
Rachel Greene: Friends sayesinde, zamanında Megan Fox gibi bir seks sembolü olmuş olan Jennifer Aniston‘ın hayat verdiği bu karakter, dizinin en naif, en kırılgan kadın karakteri. Rachel, istemediği bir evlilikten kaçıp kendine yeni bir hayat kurmaya çalışırken Monica’ya rastlar. Hem Monica’nın eski bir arkadaşı, hem de Ross’un yıllarca hayalini kurduğu rüyalarının aşkı olduğundan, sıkı dostların aralarına karışmakta zorluk çekmez. Hayatını kendi ellerinde tutmak, ailesinden bağımsız bir yaşam kurmak için çabalar. Özellikle Joey, Chandler ve Ross ile birlikte, dörtlü takıldıklarında, grubun safı rolünü kapar ve espri yapmasa bile zıvanadan çıkmış bir şekilde üç kafadara bağırmasıyla gülmekten kırıp geçirir. Dizinin bitiminden sonra, aktrisin oynadığı çoğu film gişeden hüsranla ayrıldı. Brad Pitt ile olan evliliği sonrası magazin basınının hedefi haline geldi. Geçmişi kurcalandı, annesi tarafından küçük düşürüldü. Ama 2009 onun yılı oldu. Marley&Me ve He’s Not Just Into You ile oldukça iyi eleştiriler aldı. Friends sonrası belini doğrultabilen iki oyuncudan biri Jennifer Aniston’dır.
Monica Geller: Courtney Cox tarafından canlandırılan bu karakter Ross’un kardeşi, dizinin titizi. Temizlik ve düzen konusunda inanılmaz takıntılı olması Chandler’a bol espri malzemesi çıkarıyor. Sürekli olarak aradığı aşkı bulamamaktan, hayatının yolunda gitmemesinden şikayetçi olsa da aslında bir “tek ağaç yüzünden ormanı görememe” durumu mevcuttur. Ayrıca dizinin aşçısıdır. Grup içinde özel hayat açısından en şanslı olan ve kariyerini de başarıyla devam ettiren oyuncu Courtney Cox’tur. Scream serisinde oynadı, ayrıca 2010’da vizyona girecek Scream 4’ün de kadrosunda bulunuyor. Friends’ten sonra, yapımcılığını kocasıyla beraber üstlendiği Dirt dizisinde oynadı ama bu macerası iki sezon sürdü ve dizi yayından kaldırıldı. Şimdilerde Cougar Town’da oyunculuğuna devam ediyor. Friends zamanı ödüllerden yana şansı olmayan, Altın Ahududu’nun müdavimlerinden olan Cox, Cougar Town’la oldukça iyi eleştiriler almakta.
Phoebe Buffay: Lisa Kudrow tarafından canlandırılan bu karakter dizimizin “bir acayip”i. Kesik kesik konuşması, birden cümleyi bitirmeden yürüyüp gitmesi, her duruma uygun alakasız cevaplarının olması, yazdığı şarkıların tuhaf sözleri sayesinde Phoebe dizinin içindeki ayrı bir dizi haline dönüşüyor. Biraz hippi, bolca vejetaryen, insan/hayvan hakları savunucusu çok tatlı bir çatlak. Lisa Kudrow Friends sonrası web dışında pek bir sessizleşmiştir. Keşke biraz daha ortalarda görünse.
Ross Geller: David Schwimmer tarafından hayat verildi. Paleontolog. Kırık aşklar adamı. İlk karısı cinsel tercihini değiştirdiğinde kendi yeteneklerinden şüpheye düşmesi herhalde onu en iyi anlatan andı. Aşk hayatı bilhassa tuhaf. Evlendi, boşandı, çocuk sahibi oldu ama hep olabilecek en tuhaf yollardan bunlara sahip oldu. Hayatında tek değişmeyense Rachel’a olan aşkı. Dizinin en oturaklı karakteri Ross diyebiliriz. İşi garantidir, evlenme potansiyeline sahiptir, babalık yapabilir. Yine de saati dinazorludur ve “seks yapabileceği 5 ünlü” listesini pvc kaplatacak kadar da tuhaftır. David Schwimmer da Friends sonrası önemli rollerda karşımıza çıkmayanlardan biri. Bir Stephen King kısa hikayesi uyarlaması olan Apt Pupil filminde, alıştığımızdan çok daha farklı bir rolle çıktı karşımıza. Zaten kendisi de sık sık, Ross rolünün üstüne yapışmasından korktuğundan bahseder. Olabildiğince farklı rollerde oynamaya çalışır.
Chandler Bing: Matthew Perry tarafından canlandırılan karakterimiz dizinin komiği. “Her grupta bulunan, ne zaman espri yapacağı belli olmayan, yaptığı espri çoğunlukla anlaşılmayan kişi” nin sözlükteki karşılığı. Annesi, en iyimser deyişle “aşk” kitapları yazar. Babası homoseksüel olduğunu fark edip arkadaşıyla kaçar. Sorunlu bir çocukluk geçirir. Bir durum karşısında kısılıp kaldığı zaman, tek silahına, nüktedanlığına başvurur. Joey ile diyalogları kırıp geçirir. Dizinin en sevilen karakterlerinden biridir. Dizinin pilot bölümü için Chandler karakterinin homoseksüel olması planlanmıştır ama Matthew Perry’nin rolü almasından sonra bu düşünceden vazgeçilmiş, esprilerin çoğu kalmıştır. Matthew Perry, Friends zamanı ve sonrası hep özel hayatıyla anılmıştır. İçki ve uyuşturucu sorunu, tenisçiler ve ünlü kadınlarla yaşadığı -altı aydan fazla sürmeyen- aşklar onu kimilerince acınası, kimilerince de tapılası bir kişiliğe dönüştürmüştür.
Joey Tribbiani: Matt LeBlanc tarafından canlandırılan karakterimiz dizinin yakışıklısı. Çapkını. İşsiz aktörü ve aklı yavaş çalışanı. Joey oradaysa, esprilerin peşi sıra geleceğini bilirsiniz. İtalyan asıllıdır ve çapkınlığın kitabını yazmıştır. Dizinin kafa elemanıdır. Çocuk ruhludur. Saftır. Üstü kapalı ifadelerden anlamaz. Chandler ile müthiş bir uyumda çalışır, espri fabrikası vazifesi görür. Aynı zamanda dizinin oburudur. Yemekle arasına hiçbir şey giremez. Kavanoz kavanoz reçel yiyebilir ya da buzdolabı bozulunca içindekilerin hepsini bir oturuşta bitirebilir.Matt LeBlanc, Friends bittikten sonra “Joey” dizisiyle iki sezon daha yoluna devam etti. Açıkçası kötü bir dizidir Joey. Friends rüzgarı sayesinde bir süre yelkenlerini şişirebilmişse de, rüzgar dinince alabora olmaktan kurtulamadı.
Açılış Filmi
Keyifli Seyirler…
yorumlar
muhteşem bir tanıtım yazısı olmuş bravo gerçekten.friends gerçek manada dizi aleminin everest’idir. en başarılı olmuş, en efsanevi dizidir ki rakamlar gösterir zaten bunu. 23 yıllık hayatımda yaptığım en güzel şey bu diziyi izlemeye başlamaktır herhalde.diziye başlayacaklara tavsiyem ilk bölümlerdeki karakterlerin saçları, görüntü kalitesi falan itici gelebilir 2. sezonun başına kadar sabır gösterirseniz hayatınızın en iyi komedisini izleyeceğinizin garantisini veririz.
harika olmuş, teşekkürler
süper diziydi ya!
süper yazı olmuş eline sağlıkeditleyebilirsen:monicanın ” i know!!!” diye cırlaması.phoebe(fibi)nin “smelly cat” şarkısıchandlerın “why why why why” soru silsilesi :Djoey “how you doin’ ” zaten yazmışın onu…bunlar karakterlerin nevi şahsına münasır özellikleriross ve rachelın var mıydı öyle lafları acaba hatırlayamadım :S10 sezonu izledimdi 2 sene önce, döndüm baştan izliyorum şimdi…
can sıkıntısına çok iyi gelir friends. hepsini defalarca izlemiş olsanız da, içiniz kararmış haldeyken herhangi bir bölümü açarsınız, izlersiniz, kendinize gelirsiniz. bana öyle oluyor en azından
Depresyon ilacina gerek yok hic, 1 sezon friends en güzeli!
P.S. How you doin’?
Gerçekten çok güzel bir tanıtım olmuş, ama ne yazık ki Türkiye’de çok bilinmiyor. İnsanlar ne kaçırdıklarının farkında değil. Her sezonda 24 bölüm var deseniz, toplam 240 bölüm yapar ve her birini en az 5 kere izlemişimdir. Kulağa çılgınca gelebilir ama bunların “BİR” saniyesinden bile pişman değilim, hala da izlemeye ve her izlediğimde tekrar kahkahalar atmaya devam ediyorum.
Karakterleri en komikten başlayarak sıralamaya kalksak, ortaya şöyle bir şey çıkabilir: Chandler=Joey > Ross > Pheobe > Monica=Rachel
Şuan 1.sezondan tekrar izlemeye başladım ve bana gerçekten kahkahalar attıran yerleri not ediyorum, yakında paylaşıcam.
@ mattleblanc : Bari bir de bu yazıyı tutsaydınız yahu. (“yazı tutmak” ne demek bilmeyenler için bkz. şurası)
bu diziyi yeni bitirdik gercek muthisti peki bunun ayarinda ya da bu diziye benzer tavsiye edebileceginiz bir dizi var mi acaba?
@Razielz ohhhoooo siz hala ana fikri alamamışsınız”friends”e alternatif benzer yanında hiç dizi yoktur….çakması vardır o ayrı…coupling vardır farklı kulvarda, o da şahanedir(uk versyonu, karıştırmayalım)
friends bambaşkadır, ben de katılıyorum. ama iddialı sitcom isteyenlere coupling önerisine destek vererek frasier diyorum ilk anda. the office benim her zaman favorimdir ama friends ciciliğinde değildir, farklı bir kulvardadır. gene de deneyin. sonra that 70’s olabilir mesela…
ben komedi tarzi dizileri kastetmistim
bunlar yeterince komik değil diyorsunuz yani. bin tane sitcom var tabii ama bunlar bana göre friends gibi tüm zamanları zorlayan klasik komediler, o nedenle bunları örnek vermiştim.
shane, ben yine yanlis ifade ettim kendimi.Ilk sorumda komedi tarzi tavsiyeler istemistim ve tavsiyeler geldi, onlara hic bir itirazim yok, tesekkur ederim ve bahsettiginiz dizilere kesinlikle goz atacagim.2. cevabim ise @Razielz ohhhoooo siz hala ana fikri alamamışsınız”friends”e alternatif benzer yanında hiç dizi yoktur.cumlesine idi.sonuc olarak, yorum yapanlara tesekkur ederim
arkadaşın da dediği gibi ayarında dizi yoktur ama o tarz olanlardan that 70’s sho ( altyazıları eksik diyorlar net bilgim yok ) sadece cinsellikle alakası olsa da coupling yenilerden the big bang theory, how i met your mother ( bunları izlemişsinizdir herhalde ) bunlara göre daha zayıf olsa da will & grace idare eder.
daha yeni başlamak nasip oldu. 3 .sezonu bitirmek üzereyim. izlediğim ve zevk aldığım nadir komedi dizilerinden. her ne kadar rachel karakterine sinir olsam da (jennifer aniston u sevmediğimden heralde) beğenerek izliyorum…
Ama favori karakterim: Chandler
bu diziye başlamayı düşünüyordum bir süredir, elimde yoktu ama yavaş yavaş başladım köşeye atmaya,görüntü kalitesi kötü ama önemli değil, zamanında deli gibi seyredilen,herkesin sevdiği bu dizi neymiş bakalım
@abidin77: Bu dizinin en kötü tarafı sanırım birçok kalıbı ve espriyi ilk kullanan olmasıdır. Bunu izledikten sonra birçok ilişki ve arkadaş grubu komedisini izleken “e bu bildiğin Friends’ten arak yahu” diyeceksin.