Paradox çelişki (!)
4 yorum saltindagli 14 Aralık 2009 19:06
Yukarıdaki dizileri ve filmi bilenleriniz çoktur.Şimdi yeni bir dizi başladı : Paradox, ilk sezonu 5 bölümden oluşacak olan İngiliz yapımı dizinin, şu ana dek 3 bölümü yayınlandı.Konusunu yukarıdaki film ve dizilerden aldığı kanaatim 3. bölümü izleyince epeyce arttı ve sizinle paylaşmak istedim, şöyle ki :
Azınlık raporu filminde makinaya bağlı 3 kişi var ve bunlar, olaylar henüz olmadan tahta toplara olaylara karışacak olan kişilerin adlarını, tarihini yazıyorlar, ajanlar gidip olay gerçekleşmeden bu kişileri yakalıyorlardı.
Flashforward dizisinde dünyadaki tüm kişiler pasifik saatine göre 11:00 de 2 dk. 17 sn. süreyle uyuya kalıyor ve herkes 6 ay sonraki geleceği görüyor.
Fringe dizisinde Doktor amcamız 70’li yıllarda ortağı olan diğer doktor amca ile üst düzey deneyler yapar, insan ve evren bilinenlerini zorlarlar. Bu deneylerden biri paralel evren denilen zaman kavramıdır. Kısaca her seçimimiz zamanda bir kırılma oluşturur ve bu seçime göre, yeni yeni zamanlar meydana gelir ve tüm bu oluşan zamanlar birbirine paralel olarak devam eder.. Bu doktor amcalar, paralel evrenlerde gezintiye çıkmanın yolunu bulmuşlardır.
Şimdi gelelim bizim Paradox dizimize.Sadece prof. arkadaşımızın kullanabildiği bir uyduya 8’er adet resim gönderilmekte ve kaynağı bilinmemektedir. Bu resimler, gelecekte olacak olaylardan anlık görüntülerdir. Bkz. flashforward ve gelecekten görüntü görme durumu.Gelecek olacak olayları henüz olmadan durdurabilme çabası içine girme ve onları hapse atma çabası: bkz. Azınlık Raporu.Eğer geleceği değiştirirlerse neler olacak diye düşünürler, paralel evren teorisi devreye giriyor : Bkz. Fringe :)Dizinin henüz 3. bölümü yayınlandı ancak 3 bölümde bana çalıntı fikirler bestesi görünümü verdi dizi maalesef
yorumlar
Sinema ve televizyon dünyasına adım atan hemen hemen tüm yapımlar genelde bilim kurgu edebiyatında geçen konuları apartarak bize sunuyor. Hatta yukarıda bahsettiğiniz Minority Report da Flashforward da kitap uyarlaması.
Eğer içinde her zaman atlaması geçen yeni esere Flashforward, her zamanda geri gitmeye Lost, her paralel evren içeren yapıma Fringe örneği ile arak bu(!) diyeceksek yılların bilim kurgu literatürünü (kitap/dizi/film tümü) hiç izlemediğimiz ve aynı konunun farklı işlenmelerine hiç alışkın olmadığımız ortaya çıkar.
Hatta bu “arak bu” mantığı ile Matrix diye bir filmin hiç olmaması gerektiğine varmamız da çok kolay. Zira, filmde geçen hemen her bilim-kurgu öğesi daha önce dizi, film ve kitaplarda ayrı ayrı ele alınmış konulardır. Ancak Matrix bunları öylesine güzel karmıştır ki hem popüler, hem de kült kabul edilen bir yapım olarak bilim kurgu dünyasında yerini alabilmiştir.
Günümüz bilim kurgu film ve dizileri orjinal fikir üretmek kadar, bilineni ne kadar iyi kardıkları ile de kendilerine yer ediniyorlar. Paradox, bu açıdan bence ilk 3 bölümüyle gayet başarılı.
Ha bu arada, sadece yeni çekilenleri değil, daha önceki bilim kurgu literatürünü incelerseniz, “buradan arak” derken sözü geçen “bura”ların da aslında birer arak(!) olduklarını farkedeceksiniz.
yazdığınız açıklama için teşekkürler…
ben bu yazımda dikkatinizi çektiyse tüm bilim kurgu literatürünü bilen biri olarak değil, sadece orjinal olduğunu düşündüğüm bir fikrin nerelerden alıntı olduğunu keşfimle yaşadığım hüsranı paylaştım.
yukarıdaki yazımda çok kapsamlı bir araştırma yapılmamış ancak heyecan ile takip etmek istediğim dizilerin nerelerden esinlendiklerini keşfedişlerimdeki hüzün vardır.
hüzün ve heyecan ile takipdeyim
flashforward ve watchmen arasında benzerlik var ve ilerleyen bölüm veya sezonlarda bu daha da çogalacak
ben diziyi beğendim açıkçası, oyunculuk da başarılı…evet azınlık raporuna benzer tarafları var ama bence izlemeye değer.