Paradox — tanıtım
12 yorum dkamoy 03 Aralık 2009 01:40
24 Kasım’da, İngiliz BBCOne kanalı Paradox isimli yeni bir diziye başladı. Şu ana dek iki bölümü yayınlanan polisiye bilim kurgunun başrollerinde, Tamzin Outhwaite (The Fixer, Hotel Babylon), Emun Elliott , Mark Bonnar ve Chiké Okonkwo yer alıyor. Flashforward’ın 6 ay yerine, 1 gün içinde gerçekleşecek bir olayı yakalamaya çalışan hali diyebileceğimiz dizinin konusu ise şöyle :Yazının gerisi, ilk bölümle ilgili hafif ispiyon (spoil) içermektedir.
Dedektif Rebecca Flint (Tamzin Outhwaite) yönetimindeki bir polis ekibi, ünlü astrofizikçi Dr. Christian King‘in (Emun Elliott) laboratuvarına uzaydan gelen görüntüleri araştırmaya başlar. Başta çok anlaşılır olmayan bu fotoğraflar gelecekte gerçekleşecek bir felaketle ilgili görüntüler içermektedir.
Her bölümde yeni görüntüler ve yeni bir dava ile uğraşacak olan ekibin, ilk bölümde gerçekleşecek olan felaketi engellemek için önlerinde 18 saatleri vardır.
ilk bölümde gelen fotoğraflar
İngiliz dizilerinin her bölümünün genelde 60 dakika olduğunu ve sezonlarının da 10 bölümden kısa olduğunu hatırlatarak, bu dizinin de ilk sezonunun 60 dakikalık 5 bölümden oluşacağını ekleyeyim.
Şu ana dek yayınlanan iki bölümün de özellikle son 6-7şer dakikasında yakaladıkları heyecan için izlemeye değer diye düşünüyorum.
Fragmanını altta bulabilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=-RdkxXXcM1Q
yorumlar
yazmak istediğin bir konuyu ele almışsınız hemde 1 saat kadar önce
ilk bölüm enteresan ve bölüm sonu ise artısı..
izlenmeye değer bir dizi..
flashforward ile kıyaslama yapılamaz.. konu mantığında devede kulak kalacak şekilde bir benzerlik var… flashforward izleyen izlemeyen, bilim kurgu seviyorsanız tavsiye ederim.
biliyordum fakat bilim-kurgu özelligi olması güzel.
dikkat! ispiyon (spoiler)
ilk bölümden geleceği değiştirememeleri iyi olmuş yoksa zorlanma olmazdı bidahaki bölümlerde.insan bekler artık bir daha bölümde kurtarabilecekler mi diye
teşekkürler
Zaman polisleri olarak düşündüm türkçe bir isim konulsa ve o resimler ya gelecegi gören biri tarafındam uyduyla gönderiliyor yada yada fizikçinin gelecekteki hali,güneş parçacıkları göndermedigine göre
Wiki’sine baktım da demin… Devam etmeyecekmiş yahu :(((
bir bilimkurgu ve ingiliz dizisi sever olarak sadece 2 bölüm dayanabilmiştim. beni inanılmaz derecede sıkan bir diziydi. bunda da sanırım, dizinin “plot generator” şeklinde devam edecek gibi durması etkili olmuştu.
bu arada şu “plot generator” terimine türkçe karşılık bilen yok mu? bu kelimeyi her kullandığımda kendimi çok züppe hissediyorum.
plot generator için “bölüm uydurucu”, “konu/öykü oluşturucu” desek..? tam karşılığı olarak “dizi bölüm şablonu olan” diye önerdi bir arkadaşım. ben de ondan esinlenip “şablon oluşturucu” dedim ve aklıma en çok bu yattı.
bu arada sezonlarca star trek izlemiş bir sesten de dizinin devamı böyle gidecek diye sıkıldım lafını duyduğuma şaşırdım :)) sen ki nice gezegenler, nice holodeck’ler görmüş geçirmiş bi insansın spacer gif yahu
“peki ‘plot generator’ tam olarak ne demek?” diye soran olursa diye bildiğim kadarını ayrıca not düşeyim dedim:
Bir diziye, bağımsız bir bölüm konusu yaratmaya yarayan aygıt. Onu ellediğin anda sana hazır konu oluşturuyor. Mesela;
Doctor Who’da Tardis (doktoru zaman ve mekanda istediği yere götürüp apayrı bağımsız bir bölüm yapmayı sağlar)
Stargate’lerde, Yıdız geçisi (Stargate) farklı bir gezegene ve bambaşka kültür ve/ya canlıların olduğu dünyalara giderek konu bağımsız bir macera yaşatır.
Star Trek’te (özellikle TNG’de) Holodeck‘ler yarattıkları sanal gerçeklik ile yine zaman ve mekan bağımsız bölümler sağlar
Buffy’deki Hellmouth yine alternatif kurgulara köprü olur.
Bunlar aygıt/büyülü nesne tadında olanlar.
Bir de somut olmayan plot generator’lar olduğunu yazmış wikipedia ama ben bunun, ilgili terimi biraz fazla genişlettiğini düşünüyorum. Wiki diyor ki:
“dizinin yapısı toptan bir plot generator olabilir. Mesela;
Law and Order’ın hemen hemen her bölümünde bir davayı dedektifler çözer ve avukatlar mahkemeye taşır.”
Bu hesaba göre bir sürü dizi bu tanıma uyuyor. Monk, Without A Trace, Cold Case… Aklıma şu yazı geldi bak.
Yanlış yunluş bir şeyler yazdıysam lütfen düzeltin.
dkamoy, star trek’de bölüm konusu hariç beni diziye bağlayan bir çok unsur vardı. paradox’ta ise gelecekte gerçekleşecek bir olayı önlemeye çalışıyorlardı. İki bölüm izledim ve bu iki bölümde de ele alınan konu dışında beni çekecek hiç bir şey bulamadım dizide… haliyle de sıktı.
plot generator ile ilgili yazdıkların ise çelişiyor gibi geldi bana. birinci paragrafta yazdıkların, wikiden aldığın tanımın tam zıttını oluşturuyor. benim de plot generator’dan anladığım şey yazdığın wiki bağlantısındaki gibi…
süregiden bir konudan çok belirli bir şablon çerçevesinde her bölüm ayrı bir olayı ele alan diziler için ben “plot generator” ifadesini kullanıyorum. ancak benim için iki tip plot generator (pg) var. birincisi safkan pg ki bu tanıma en çok uyan dizi olarak the a team‘den başkasını düşünemiyorum. sorun yaşayan birileri a takımı’nı göreve çağırır. içlerinden biri güzel bir kızdır. face kızı götürür. murdoch ve mr t arasında sürekli bir didişme olur. ekip bir yerde kilitli kalır. eldeki malzemelerle zırhlı bir araç yaparlar. mermiler havada uçuşur ama kimse ölmez. sanırım tek bir rampa kullandıklarından arabalar hep aynı açıyla takla atarlar. kaza yapan araçlardan ve helikopterlerden insanların çıktığını mutlaka gösterirler ki kimsenin zarar görmediğinden emin olalım. bölüm içerisinde ekibin peşinde olan askeri yetkili mutlaka gösterilir vb…
bu tip safkan pg artık 80’ler ve 90’larda kaldığı için günümüz dizilerinde pg ile karışık süregiden bir konu da mutlaka oluyor. ben buna melez pg diyorum. örneğin house bunun için mükemmel bir örnek… her bölümde bir hasta oluyor ve House bu hastanın hastalığını kendine özgü yöntemlerle çözüyor. burası işin pg kısmı oluyor. ancak dizide karakterlerin de süregiden bir yaşamı var. birbirleriyle olan ilişkileri sürekli bir değişim içinde… işin bu kısmı olmasa house’dan aynı zevki alamazdım kesinlikle…
“plot generator” için, içinde “şablon” geçen bir terim uygun olacaktır bence de… mesela “şablonlu bölüm” nasıl?
@Spacer gif : Senin yazdıklarını okuyunca, üstteki yorumumda bir somut bi de soyut diye ele aldığım iki tanımlamadan ikincisiyle daha içli dışlı örneklerdesin gibi göründü bana. (ki bence ikisi çelişmiyorlar)
Bu arada, üstte bahsettiğim aygıt içerikli olan plot generator da soyut plot generator da (örnekleri ile birlikte) wikipedia‘dan.
Çevirisi için de sana katılıyorum, hatta “şablon bölüm” desek bile karşılar bence.
S01E01
Bazen İngiliz kafasını sevmiyorum işte. Bodoslama giriverdikleri oluyor öylece. ‘Ne yapıyor lan bunlar?’ diye öyle boş boş bakakaldım ekrana. Bölümün yarısına kadar sabredip bıraktım sonra.