Parenthood — Tanıtım
70 yorum unfortr 25 Nisan 2013 12:30
Birbirinden renkli karakterleri, sımsıcacık atmosferi, kısa zamanda ailenizden bir parçanız gibi hissedebileceğiniz Braverman Ailesi fertlerinin, gerçekçi ve abartıya kaçmayan hikayelerine tanık olmak istemez misiniz? Kimi zaman değme komedilere taş çıkartan eğlenceli anlarına, kimi zaman ise gözyaşlarıza hakim olamayacağınız duygu dolu drama yönüyle, Parenthood (Ebeveynlik) için hazırladığım tanıtım yazısıyla, sizleri başbaşa bırakıyorum.
Başlıklar
YAYIN BİLGİLERİ
Parenthood yine aynı isimli 1989 yılında çekilen, başrolünde Steve Martin‘in oynadığı sinema filminin televizyona uyarlamasıdır.
Dizi, 2010 Mart’ından itibaren NBC‘de 13 bölümlük ilk sezonuyla başladı yayın hayatına. 2. sezonu 22 bölüm, 3. sezonu 18 böüm ve 4. sezonu ise 15 bölüm olarak yayınlandı. Parenthood, 5. sezonuyla da 2013-2014 sezonunda bizlerle olacak.
Dizinin yaratıcı ve yapımcı koltuğunda, birçok izleyici tarafından her bir bölümünün zevkle izlendiği Friday Night Lights‘ın yapımcılarından, Brian Grazer, Jason Katims ve Ron Howard bulunuyor.
KONU
Hikaye, temel olarak Braverman Ailesi’den dört yetişkin kardeşin, -yaş sırasıyla- Adam, Sarah, Crosby ve Julia’nın iyi birer ebeveyn olma yolunda karşılaştıkları kimi zaman sıkıntı dolu ve heyecanlı, bazen de eğlenceli anlarını anlatıyor. Dizi, bize iyi bir ebeveyn olmanın kestirme bir yolu olmadığını, iyi bir rol model nasıl olunacağını anlatıyor. Ama bunu öyle tek bir açıdan da sunmuyor elbette. Bir ailede, çocuk, ergen, genç, orta yaşlı ve yaşlı insanların her birinin kendi yaş grupları açısından düştüğü açmazları ortaya koyarak, hepsinin açısından işlerin ne kadar da zorlaşabileceğini izliyoruz Parenthood’da. Kısaca, hangi yaş grubunda olursanız olun, kendinizden ve ailenizden bir şeyler bulabilirsiniz bu dizide.
Braverman Ailesi’nin en yaşlıları, 60’larında olan Zeek ve Camille. Ununu elemiş, eleğini asmış ikilimizin ikisi kız, ikisi erkek olan, 30 ve 40’larında 4 yetişkin çocuğu (Adam, Sarah, Crosby, Julia) ve bu çocuklardan da torunları var. İşte babaanne-dede, anneler-babalar ve çocuklardan oluşan bu 3 neslin ebeveynlik cambazlıkları, akla gelen gelmeyen dertleri, mutlulukları akla sığar bir şekilde işleniyor Parenthood’da.
KARAKTERLER VE OYUNCU KADROSU
Adam, Braverman Ailesi’nin fertleri arasında çıkan her türlü sorunda dengeleyici bir role sahiptir. Kriz durumlarında sık sık tavsiyelerine başvurulan Adam, bu büyük ailenin en aklı selim üyesidir. Kontrol mekanizması çelik gibi sinirlere bağlı. Öyle ki çoğu zaman “Bu adam hiç mi rayından çıkmaz?” diye düşünebilirsiniz.
Spor ayakkabı üreten bir firmada yöneticilik yapan karakteri, Six Feet Under ile özdeşleşen Peter Krause canlandırıyor.
Adam’ın eşi, Braverman Ailesi’nin sevimli cana yakını gelini olan Kristina’nın çocuklarına ve kocasına oldukça derin bağlarla olan bir sevgisi var. Olabilecek bütün tersliklerde, yapıcı tavırlarıyla aileyi ayakta tutuyor. Tüm bu iyi özelliklerine karşın, onun da bazen sinirlerinin gerildiği zamanlar olabiliyor. Bu durumlar genelde Asperger sendromu olan oğlu Max’in sorunlarıyla alakalı.
Kristina’yı Monica Potter canlandırıyor.
15 yaşında olan Haddie, tipik ergen genç kız sorunlarını yaşıyor. Ailenin ilgi odağı tamamen hasta kardeşi Max’te olduğu için, farkedilmek, “Ben buradayım!” demek için bazen arızalar çıkardığı oluyor. İlk sezon itibarıyla sinir bir tipleme olsa da ikinci sezonda biraz olsa da gönülleri fethediyor.
Karakteri, Sarah Ramos canlandırıyor.
Asperger sendromu hastalığına sahip bir çocuk olan Max’in sorunları, dizinin süregelen konularından birisidir. Sosyal iletişimde zorluklar yaşayan Max’in, örnek bir ebeveyn olarak rahatlıkla gösterebileceğimiz anne ve babası, onun en iyi tedavi ve eğitimi alması için yoğun çaba sarfederler.
Max’i, bir yerlerden ödül almasını isteyeceğiniz kadar güzel bir oyunculuk sergileyen Max Burkholder canlandırıyor.
Sarah, kocasından ayrıldıktan sonra maddi yönden sıkıntıya girer. Çareyi çocuklarıyla beraber anne ve babasının yanına taşınmakta bulur. Aslında sadece maddi yönden değil de çocuklarının akrabalarıyla daha fazla vakit geçirerek, daha sorumlu birer birey olarak yetiştirmek istemesini de nedenler arasında sayabiliriz.
Sarah, ailesinden bağımsızlığını çok erken yaşta kazanmış, cesur kararlarıyla hayatında risklere girip, her zaman için şansını denemiş. Fakat her şey yolunda gitmemiş. Hayatında aldığı kararlarının hatalarla dolu olduğunu düşünüp, verdiği kararların ne kadar yanlış olduğundan dolayı sürekli yakınır.
Konuşma hızına yetişmek konusunda bazen zorluklar yaşadığımız karakteri, Gilmore Girls‘ten hatırlayabileceğimiz Lauren Graham canlandırıyor.
Amber fazlasıyla asi, inatçı ve kural tanımaz 16 yaşında bir genç kızdır. Doğup büyüdüğü Fresbo’dan taşındıkları için annesine kızgındır. Yeni ortamına uzun bir müddet ayak uyduramaz ve annesine sürekli zorluklar çıkartır.
Amber’ı In Treatment‘tan hatırlayabileceğimiz Mae Whitman canlandırıyor.
Doğduğundan beri kendisiyle ilgilenmeyen bir babası olduğu için, bu durumun yoğun bir şekilde eksikliğini hep hissetmiş. Bu olumsuzluk, psikolojisine de yansımış. Çoğu zaman hassas ve oldukça somurtkan oluvermiş. Dayısı Adam, ona elinden geldiğince baba şefkatiyle yaklaşıp, bu eksikliği bir nebze gidermeye çalışır.
Drew’u Miles Heizer canlandırıyor.
Julia, şirket birleşmeleri ve satın almalar üzerine hukuki danışmanlık yapan bir avukat olarak, oldukça yoğun bir iş temposuna sahip. Kocası Joel ise evde bütün gün kızları ile ilgilenmektedir. Kızına fazla vakit ayıramamaktan sürekli yakınan Julia, vakit bulduğunda ise bu açığını, kızı üzerindeki kontrolcü ve mükemmeliyetçi kişiliğiyle kapatır.
Karakteri, Erika Christensen canlandırıyor.
Joel, inşaat işleriyle uğraşan bir müteahhitken, işleri durgunlaştıktan sonra evin bir nevi annesi olmuş. Bütün zamanını ev ve okul çerçevesinde kızıyla ilgilenerek geçirir.
Her kadının, “Böyle bir kocam olsun başka bir şey istemem” diyebileceği Joel’u, Sam Jaeger canlandırıyor.
Braverman Ailesi’nin üçüncü çocuğu olan bekar Crosby, ailenin en özgür yaşayan tiplerinden ve evi olarak nehir kenarında konakladığı teknesinde kalıyor. Crosby’nin bir müzik kayıt stüdyosu var, bu şekilde geçimini sağlıyor.
Karakteri, Dax Shepard canlandırıyor.
Bu geniş ailenin en büyük ismi büyükbaba Zeek’in kimi zaman öfke sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Zeek, Vietnam Savaşı gazisi; gençliğinde de aktivist hareketlere katılmış. Bu ailenin Hristiyan inanç ve geleneklerine bağlı olmamasının sebebi de bizzat kendisidir. Bir nevi ateist olarak değerlendirebiliriz.
Diziyi izleyenlerin pek sevmediği karakterlerin başında gelen Zeek’i, usta oyuncu Craig T. Nelson canlandırıyor.
Ailemizin büyükannesi Camille, ailesini mutlu ve huzurlu tutmak için çabalar. Boş vakitlerini resim yaparak değerlendirir. Çocularından en fazla Sarah’yı kendine yakın hisseder.
Karakteri, Bonnie Bedelia canlandırıyor.
Crosby’nin 5 sene önce kısa bir ilişki yaşadığı Jasmin, bu geçen zaman boyunca ortalıkta görünmemişken, bir gün Crosby’den olduğunu iddia ettiği oğlu Jabbar‘la çıkagelir. Crosby’den çocuk hakkında manevi ve maddi yükümlülük beklememektedir. Sadece çocuğunun babasını tanımasını gerektiğini düşünmektedir.
Profesyonel dans gösterileriyle geçimini sağlayan Jasmine’i, Joy Bryant canlandırıyor.
GABY
Gaby, Max’in davranış sorumlusu öğretmenidir.
Karakteri, Friday Night Lights’tan hatırlayabileceğimiz Minka Kelly canlandırıyor.
Dizinin kadrosuna 4. sezonda Ray Romano da katılıyor.
Michael Emerson‘ı ise konuk oyuncu olarak bir bölümde izliyoruz.
yine de doğru bir şey yaptığınızı bilmek : Ebeveynlik
“911”i (acil yardımı) bulundurmak :
Ebeveynlik
“yapılacaklar” listenize eklemek :
Ebeveynlik
farketmek : Ebeveynlik
ilişkilerin insanı
olmadığınızı farketmek:
Ebeveynlik
EK BİLGİLER
• 1989 yılında gösterilen Parenthood filminin televizyona ilk uyarlanması, hemen bir sene sonra yine NBC tarafından gerçekleştirilmiş. 12 bölüm olarak yayınlanan bu ilk dizi, iptal olarak tarihin tozlu raflarına kalkmış. Dipnot: Bu uyarlamada Leonardo DiCaprio da rol almış.
• Sarah Braverman rolü için ilk başta Maura Tierney ile anlaşılmış. Fakat meme kanserine yakalanması dolayısıyla, çekimler bir süre ertelenmiş olsa da sonunda projeden ayrılmak zorunda kalmış. İlk bölümde, onun yer aldığı sahneler tekrardan çekilmiştir.
• Sarah Braverman rolü için ünlü oyuncu Helen Hunt ile de görüşülmüş. Fakat mali konularda anlaşma sağlanamayınca, rolü Lauren Graham almış.
• Dizinin jenerik müziği Bob Dylan‘ın Forever Young adlı şarkısının yeniden düzenlemesidir.
SON SÖZ
Bir anne-baba olsanız da birilerinin çocuğu olmayı bırakmadığınız, ama beri yandan çocuğunuzda kendinizi, kendinizde anne-babanızı bulmanız defalarca gözünüze sokuluyor bu dizide.
Özellikle aile içi diyaloglarda herkesin hep bir ağızdan konuşması gibi gerçekçi bir sunumla da inanılırlığını pekiştiriyor.
Hem trajedi, hem de komediyi oldukça güzel bir şekilde harmanlayan, oldukça güzel mesajlar veren su gibi akan bölümleriyle sıkılmak nedir bilmeyeceğiniz, nefis kadrosuyla Parenthood’u tavsiye ediyorum. İzlemek isteyenler için iyi seyirler…
TANITIM FRAGMANI
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5vCDj0tsEp0?feature=player_detailpage&w=640&h=360]
yorumlar
Oh, bu dizinin de tanıtım eksikliği giderilmiş oldu sayende unfortr. Zor bir tanıtımın altından kalkmışsın yine, ellerine sağlık.
Bayıla bayıla izlediğim aile dizilerinden Parenthood. Sezonlar ilerledikçe de iptal olma korkusunu üzerinden atıp, iyice açılıyor dizi. Kaçırmamanızı tavsiye ederim.
Bu tanıtımın gelmesine çok sevindim. Senin elinden çıkmasına daha da çok sevindim. Ellerine sağlık @unfortr. (:
Parenthood çok kıyıda köşede kalmış, kıymeti bilinmeyen bir dizi. Mutlaka şans verin.
@unfortr: Zevkle okudum ve açıkçası izleme listemin çok üst sıralarına da koydum. Açıkçası güzel bir komedi dizisi arıyordum; FX’in Louie’sine başladım hatta; ama ilk 5 bölüm itibariyle hiç tutmadım; yeni bir komedi dizisi ararken de bu tanıtımın gelmesi süper oldu…
Ellerine, emeğine sağlık. Çok sağlam olmuş; ama biraz da uzun olmuş; özellikle karakter tanıtımlarının hepsini okuyamadım. Ama, okuduğum kadarı bana yetti…
Ellerine sağlık unfortr.Konusu itibariyle diziyi tuttum.Bir ara bakarım ben buna.40 dakika olması benim için bir eksi olsada dizi sıkmadan kendini izletiyorsa o da sorun değil.
Üstteki fragmanda hala Maura Tierney‘in sahneleri var.Daha rolde Lauren Graham’ı izlemedim ama bir kaç sahneden bile belli o da oynasaymış rolünün hakkını verecekmiş.
Sonradan ek:Maura Tierney hatrına fragman değişmesin bence.
@dkamoy: Çok teşekkürler. Sihirli dokunuşların ve eklemelerin için seninde ellerine sağlık.
@rpdi: Burada pek kimsenin diziyi pek bilmediği malum ama bir çok tv eleştirmenine göre yada benim okuduklarım içerisinde, ulusal kanallar içerisinde The Good Wife ile birlikte en iyi iki dramadan biri olarak gösteriliyor.
Ayrıca teşekkürler
alperen4700 : Açıkçası salt bir komedi dizisi arıyorsan hayal kırıklığına uğrarsın. Yine de bir şans verirsen pişman olmayacağını tahmin ediyorum.
@meorman: Fragmanda onun olduğunu bilmiyordum. Daha önce bir kaç görüntüsünü izlemiştim ama genede fragmanı izleyeyim
çok sıcak bir dizi ve aynı şekilde tanıtım. özellikle sondaki yazılı afişler çok güzel olmuş. 40 dakikalık olması benim için çok iyi oldu. 20 dakikalık şeyleri pek izleyemiyorum. komedi soslu drama ağırlıklı bölümlerin birbirini takip ettiği bir dizi ise mutlaka listemde. pek yeni diziye başlayamıyorum bu aralar ama, senin tanıtımlara da güvenim tam. eline sağlık, bize de afiyet olsun :))
Listeme çok önce, daha bu işlere başlarken dizileri araştırdığım zamanlarda eklemiştim; ama açıkçası çok yukarılarda değildi. Onun üzerine de her yıl çıkan tonlarca diziden sonra zaten hiç vakit kalmadı; ama bu güzel tanıtımla biraz daha merak uyandırdı ve tırmanışa geçti bakalım izleyebilir miyim bilmiyorum; ancak aklımda yer etti
Ellerine sağlık @unfortr
Michael Ausiello, Lauren Graham ile yeni çıkan kitabı,Gilmore Girls filmi, Parenhood’un aldığı onay vs vs konuşmuş.
@abidin77: Bayılıyorum bu hatuna, video çok makbule geçti sağolasın.
@unfortr, yaptığı baskı ile bir Lauren Graham videosu daha kazandı.
@abidin77: Süpersiiiiiiiiiiin
Dizinin ilk 2 sezonunu izledim.Dizide karakterler ve kurulan aileler genel olarak iyi.Dizi farklı karakterler üstünden hayatta karşılaşabilecek sorunları çok güzel bir şekilde anlatıyor.Tespitler güzel.
Ancak dizi bu sorunları çözme kısmını gelince fena çuvallıyor. Sorunu çözme kısmına gelene kadar kendiliğinden akıp giden dizi biranda sihirli bir değnek deymişçesine yön değiştiriyor. Karakterler farklı hareket etmeye, tesadüfi olaylar sorunu çözmeye yönelik oluşmaya başlıyor. Bu kendini karakterle ve sorunla özleştirmiş izleyici için gerçekten sinir bozucu olabiliyor.
Dizi mükemmellik için bu kadar kasmasa olayları kendi akışına bıraksa daha güzel olabileceğine inanıyorum.
@meorman : Çok haklı bir tespitte bulunmuşsun bence de. Dizinin kablolu olmayışı işte aynen böyle batırılıyor insana. Ama yine de onca sevilecek karakter ve iyi oyunculuk ile kendine bağlıyor işte. Bu aşırı iyimser haliyle kabullendim ve seviyorum Parenthood’u.
Brothers and Sisters’ı bitireli baya olduktan ve Gilmore Girls’ü yeni bitirmem ile hemen atladım diziye. İlk sezonunu bitirmiş bulunuyorum ve çook beğendim. İlk sezondan oyuncular arasında böyle bir kimya yaratabilmeleri harika. Her aileyi her karakteri birbirinden çok sevdim. Her sezonun bu kadar az bölüm olmasına üzüldüm, daha uzun sürseymiş keşke diye düşündüm. Tanıtım için eline sağlık @unfortr
Aklımda en taze kalan şekliyle 5×18 hakikaten çok iyiydi. Zaten şu ana oğulun arasında geçen dramaya ayrı bir bayılıyorum. Diziden onların olduğu sahneleri ayıklayıp birbirine yapıştırsalar, ortaya herkesin keyifle izleyeceği harika bir film çıkarabilirler.
Geçenlerde sitede bir liste vardı. Yayın hayatı boyunca Emmy’ler tarafından görmezden gelinen 1.sınıf Drama ödülüne layık görmüşlerdi diziyi, bence Monica Potter’ı da oyuncu olarak bu kategoriye dahil edelim. Başka dizilerde şansı güler umarım.
9.bölümde verdiği aradan sonra halen çıkan bölümlerini izleyemiyorum. Veda etmem çok zor olacak.
Ben bazen “buddy” muhabbetinden çok sıkılıyorum. Anne çocuğu uzaklaştırıyormuş gibi hissediyorum.
Ama Monica Potter konusunda kesinlikle katılıyorum. Daha geçen haftaki bölümde aynısını düşündüm. “Bunun ekürisi Julie Bowen’ı Modern Family’de harcamıyorlar halbuki. Bu diziden sonra açılır belki talihi” diye geçirdim içimden.
9. bölümden sonra biriktirecektim ama baktım sosyal medyada kaşınıyor Ausiello filan, dedim ispiyon yemeyeyim ve güncele yetiştim. Şimdiden bile ispiyon etmeye çalışıyorlar “final hakkında oyuncular/yapımcılar hede dedi” filan gibi başlıklar ile.
Bütün diziler böyle bitmek zorunda mı?
Bu arada dizi gerçekten mükemmel aileler arasında bu kadar iyi bir dinamik oturtmayı başaran dizi yoktur sanırım. Özellikle büyükbabayı her bölüm gittikçe daha fazla seviyorum, başlarda pek sevememiştim. Hiç bir karakteri birbirinden ayıramıyorum neredeyse hepsi birbirinden güzel ve çok iyi oyuncular tarafından canlandırılıyorlar. Bir kaç gündür dizi ile ilgili binlerce ispiyon yedim ama izleme şevkimi biraz olsun kırmadı.
Ben de 3. sezona devam ediyorum ve nette dolanırken “Parenthood” kelimesini görür görmez gözlerimi kapatıyorum istemsizce Tam final zamanı olduğu için çok haberi çıkıyor tabii ki, azalır yakında.
Mert’in ispiyon içine yazdığına sonuna kadar katılıyorum. Ödüllük oyun çıkarıyor birçok sahnede.