Ramy, Hulu’da geçtiğimiz yıl başlayan bir komedi-drama. 2. sezonun başlamasına çok kısa bir süre kalmışken, fazla kıyıda köşede kalan ve hak ettiği değeri yeterince görmeyen bu diziye bir tanıtım kazandıralım bakalım:

Türkiye’de BluTV tarafından yayınlanan Ramy’nin ilk sezonu yarımşar saatlik 10 bölümden oluşuyor. Hulu’da 2. sezonun tamamı 29 Mayıs’ta yayınlanacak. Stand-up komedyeni Ramy Youssef, kendi yaşadıklarından esinlenerek diziyi oluşturuyor. Yapımcılık ve yazarlık yaparken aynı zamanda başroldeki isim. Bu rolüyle geçtiğimiz Altın Küre ödüllerinde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandı. Dizinin bu yıl Emmy’cilerin de radarına girdiği ve orada da başarılı olabileceği konuşuluyor.

Mısır ve Filistin asıllı göçmen bir ailenin oğlu Ramy, 20’lerinin sonlarındadır ve kendi bildi bileli New Jersey’de yaşamaktadır. Çocuklarına daha iyi yaşam şartları sağlamak için Amerika’ya göçen Müslüman ailesi, geleneklerinden tamamen kopmayan ve çocuklarının da özlerinden uzaklaşmasını istemeyen insanlardır. Aslında Ramy de özünde tanrı inancına sahip, geleneklerini öğrenmeye istekli biridir. Fakat iki bambaşka kültür arasında sıkışan Ramy için yer yer gerici bulduğu gelenekler ona ne kadar uygun? Dilediği gibi yaşarken iki taraf arasında denge kurup, Allah ile ilişkisini de kendi istediği biçimde yönetemez mi? Böyle yapacaksa bu ne kadar doğru olur? Cevaplaması gereken birçok soru var anlayacağınız.

Nereye ait? İyi bir insan mı? Bir şeylere kendini adamaya uygun biri mi? Ramy, bitmeyen sorularla hala kendini keşfetme ve büyüme çabasındayken, bir yandan da çalıştığı teknoloji şirketinde işleri pek yolunda gitmemektedir. Yani içsel yolculuğunun dışında bir taraftan da hayatını rayına oturtma çabasındadır. Romantik hayatı için artık doğru kadını bulmak ve evlenmek ister. Ailesine ve arkadaşlarına karşı sorumluluklarını yerine getirirken daha fazla başarısız olmaktan hayli korkmaktadır. Bakalım karmaşık yaşamındaki bu zorlu yolculukta neler yaşayacak?

***

Yan karakterlere kısaca göz atarsak:

Maysa ve Farouk

  • Rammy’nin Filistinli annesi Maysa (Hiam Abbass) ve Mısırlı babası Farouk (Amr Waked), aslında beklendiği kadar baskıcı insanlar değiller. Kızları Dena’ya kıyasla Ramy’yi rahat yetiştirdikleri bile söylenebilir. Yine de Ramy’nin sırtına fazlaca yük bindirdikleri inkar edilemez. Maysa oldukça zeki bir kadın ama kendini evine adamayı tercih etmiş. Farouk, zamanında Müslüman biri olarak Amerika’da yaşamanın zorluklarına karşı mücadelesinde ısrarcı olmuş, oldukça çalışkan ve azimli biri. Sadece karısını ve çocuklarını korumakla kalmıyor, Mısır’daki akrabalarına bile destek olmaya çalışıyor.

Dena ve Naseem

  • Ramy’nin küçük kız kardeşi Dena (May Calamawy) bir yüksek lisans öğrencisi. Ağabeyine kıyasla daha aklı başında ve kendinden emin ama Müslüman bir ailede kız çocuğu olmanın sıkıntılarını yaşıyor. Ailesi ona çok daha kısıtlayıcı yaklaşıyor ama o, bu çifte standarttan artık iyice bunalmış durumda. Kendine biçilen toplumsal cinsiyet rollerini ısrarla reddediyor.
  • Ramy’nin oldukça yorucu, agresif ve duyarsız dayısı Naseem (Laith Nakli), New York’un ünlü elmas bölgesinde bir kuyumcu işletiyor. Yahudilerle çalışmasına rağmen sık sık onlara karşı ayrımcı söylemlerde bulunuyor. Ayrıca cinsiyetçi tavırları nedeniyle Dena başta olmak üzere, insanları çileden çıkarabiliyor.

Steve, Mo ve Ahmed

  • Steve (Steve Way), Ramy’nin en yakın arkadaşı. Musküler distrofi hastalığı nedeniyle dayanılmaz ağrılarla ve çeşitli rahatsızlıklarla baş etmek zorunda. Ramy ile sık sık tartışsa da çok güçlü bir dostluk bağları var. Birbirlerine zıt karakterler denebilir. Steve genelde negatif bakan taraf ama dengeyi kurmada başarılılar.
  • Mo (Mohammed Amer), Ramy’nin Müslüman arkadaşlarından. Şehirde bir lokanta işletiyor. Otoriterliğe ve anlayışsızlığa karşı koyabilen biri. Namaz gibi ibadetlerde bütün geleneklere ve ritüellere harfiyen uymuyor ve sık sık Ramy’ye bağlılığını sorgulatıyor. Sadık bir arkadaş ama şakayla karışık Ramy’yi sık sık günah işlemeye teşvik edip onu delirtebiliyor.
  • Ramy’nin bir diğer Müslüman arkadaşı Ahmed (Dave Merheje), dinine Ramy’den bile daha bağlı ve oldukça dikkatli. İyi bir arkadaş. Arkadaşlarının fikirlerine her zaman katılmasa bile dinlemeyi bilen ve farklı fikirler üzerine düşünmeyi becerebilen biri. Aynı zamanda başarılı bir doktor.

Doğrusu Ramy uzaktan bakınca ilgimi çekmeyen bir diziydi ama zevklerini sevdiğim insanların iştah açıcı övgüleri üzerine kayıtsız kalamadım. İlk 2-3 bölümünü sevip fazla vurulmadım ama sonrasında acayip şekilde bağlandım ve bitirdikten sonra 2. sezon için gün sayar oldum. Amerikan popüler kültüründe rastladığımız, klasik İslam resmedilişinden çok daha farklı bir şeyle karşı karşıyayız. Toplumsal eleştiri yapmaktan hiç çekinmiyor ama dini mevzuları ele alırken ne fazla yeriyor ne de fazla korumacı davranıyor. Bana göre yaklaşımı çok doğru ayarda ve her şey çok yerinde.

Kendi kültürümüzden benzer şeylere rastlamak güzel bir deneyim oldu. Bazı ikilemlerin ve kafa karışıklıklarının yol açtığı durumlarda gerçekten çok güldüm ve eğlendim. Belki bizlerin ya da yakınlarımızın, hayatın belli dönemlerinde bu tür süreçlerden geçtiğini tahmin ediyorum ve inanın bu diziyi sevmeye çok yardımcı oluyor. Samimiyetini güzel geçirebilen, oldukça tatlı bir dizi. Diğer yandan duygusal ve hassas bir tarafı da var.

Ramy Youssef bir yazar olarak oldukça iyi iş çıkarıyor. Diziyi tamamen kendi karakterinin sırtına bindirmiyor. Yan karakterleri de oldukça başarılı kullanıyorlar. 2. sezonda iki Oscar ödülü sahibi ve Müslüman olduğunu bildiğimiz Mahershala Ali kadroya dahil olacak ve bu durum da beni epey meraklandırıyor.

Bu diziyi izleyin. Seyredecek olan herkese keyifli seyirler…