Unutulmaz Türk dizileri arasında adı sıkça sayılan bazı yapımlar vardır. Fakat bazıları günümüze ulaşırken biraz daha gölgede kalır ve daha kısıtlı bir kitlenin gözdesi olarak varlıklarını sürdürür. İşte 1996-2001 arasında TRT 1’de izleyiciyle buluşan Şaşıfelek Çıkmazı da bunlardan biri.

KİMLİK BİLGİLERİ

Tür: Komedi, Dram
Sezon/Bölüm Sayısı: 4 sezon, 63 bölüm
Süre: Ortalama 40-45 dk
Yönetmen: Mahinur Ergun (1-37) & Çağan Irmak (38-63) | Senaryo: Mahinur Ergun
Kanal: TRT 1
Tüm bölümlere YouTube üzerinden ulaşabilirsiniz.

KONU

İsmini Gümüşlük’teki ‘balık tutan şaşı kedi sokağı‘ndan alan dizi, çocukluktan beri arkadaş olan iki kadın ve aynı mahallede yaşayan insanların samimi öykülerini konu alıyor. Aysel, yıllardır babasına, erkek kardeşine ve iki oğluna kol kanat germe mücadelesi içindedir. İnci ise gençken birlikte kaçtığı eşinden şiddet gördüğü için küçük kızıyla birlikte eski mahallesine dönüp yeni bir hayata adım atar. İki dost yıllar sonra tekrar buluşurken mahalle sakinlerinin kendi halindeki hayat gailesi de tüm hızıyla devam eder.


KARAKTERLER

  • Aysel (Derya Alabora): Şaşıfelek’in en ünlü sakinlerinden. Eşinin ölümünden sonra iki oğluyla birlikte döndüğü baba evinde annesinin ve merhum kocasının boşluğunu doldururken kendi önceliklerini unutup tekdüze bir hayata hapsolmuş. Bu nedenle İnci’nin dönüşü en çok onu mutlu ediyor. Duygularını uçlarda yaşayan, kimseye eyvallahı olmayan bir kadın. *
  • İnci (Zuhal Gencer Erkaya): Aysel’in çocukluk arkadaşı. Yetiştirildiği baskı dolu evden kurtulmak için karşısına çıkan ilk adamla evlense de bu kararın bedelini ağır ödemiş. Yıllardır şiddet gördüğü eşinden kaçtığında kumandan babasının sert tepkisiyle karşılaşınca Aysel’e sığınıyor. Mantığıyla hareket eden, dirayetli, sorumluluk bilinci yüksek bir kadın.

* (30-37. bölümler arasında Lale Mansur tarafından canlandırmıştır.)

  • Cesur (Fikret Kuşkan): Aysel’in kardeşi. Serseri, başına buyruk ama iyi niyetli biri. Babasıyla birlikte aile büfesini işletiyor. Hayatta daha ileriye gidip bir baltaya sap olmak istese de bunun için gerekli olan azme sahip olduğu söylenemez. Özellikle ablasına çok bağlı. Çocukluk arkadaşı Seda’yla da dostluk ve aşk arasında gidip gelen bir ilişkisi var. *

* (30-37. bölümler arasında Ruhi Sarı tarafından canlandırılmıştır.)

  • Saadet (Füsun Demirel): Aysel ve İnci’nin yakın arkadaşı. Mahallede sevilip sayılan, yakınlarına daima destek olan biri. Neşesiyle ön plana çıksa da içten içe yalnızlığın verdiği acıyı yaşıyor. Kendisine ait bir evi, bakkal dükkanı ve bolca parası var. Bu yüzden yakın zamanda tanıştığı, kendinden yaşça küçük eşiyle yaptığı evlilik de sorgulanıyor.
  • Murat (Hakan Tanfer): Saadet’in genç kocası. Eşi sayesinde ekmek elden su gölden geçiniyor. Zaman zaman didişseler de dargınlıkları uzun sürmğyor. İşle güçle pek alakası olmayan, yerinde durmadığı için başını belalara sokan ama şeytan tüyü sayesinde içine düştüğü sorunlardan kolayca sıyrılabilen biri. *

* (38. bölümden sonra Veysel Diker tarafından canlandırılmıştır.)

Not: Aynı ikili 1997’de yayına başlayan Sıdıka dizisinde de anne-oğul (Safiye-Samim Saka) karakterlerine hayat vermiştir.

  • Hasan (Cem Davran): Aysel ve Cesur’un abisi. Doktorluk yapıyor. Yıllar önce evlenip kendi yuvasını kursa da ailesinden desteği esirgemiyor. İki oğlu ve pek yolunda gitmeyen bir evliliği var. İnci’nin mahalleye dönmesi onu da etkiliyor.
  • Kemal (Dilaver Uyanık): Aysel ve Cesur’un babası. Aile büfesini işletiyor. Vefat eden eşinin yalnızlığını içinde taşısa da özellikle Aysel’in varlığı ona büyük destek oluyor. Yer yer sert tarafını gösterse de iyi kalpli ve uysal bir adam.

  • Seda (Mahperi Mertoğlu): Cesur’un çocukluk arkadaşı. Cesur’la birlikte büyürken ona karşı hisleri de zamanla aşka dönüşmüş. İmkansızlıklar yüzünden liseden sonra okulu bırakmak zorunda kalmış. Zekası ve hazırcevaplılığı, hassaslığı ve duygusallığıyla eşit gidiyor.
  • Ceyda (Aysun Metiner): Seda’nın lisede okuyan kardeşi. Ablasının aksine evin küçük kızı olarak hep biraz daha şımartılmış. Ailesini çok sevse de mahalle ortamının dayattığı kalıplara teslim olmadan, özgürce yaşayabileceği bir hayata kavuşmakta kararlı.

  • Nuran (Suzan Aksoy): Aysel’in yan komşusu, Seda ve Ceyda’nın annesi. Mahallenin terzisi. Tam bir Türk annesi. Bazen enerjik, bazen uysal, bazen eli maşalı, bazen alıngan; ne zaman ne yapacağı belli olmayan biri. Dedikoduya oldukça meraklı.
  • Alim (Nurettin Şen): Nuran’ın kocası, Seda ve Ceyda’nın babası. Eskiden büyük maddi zorluklarla boğuştuktan sonra kasaplık yaparak ailesine bakıyor. Eşine göre daha sakin ve oturaklı. Kızlarını ve sevgisini göstermekten çekinmiyor.

Dizi boyunca önemli rollerde karşımıza çıkan diğer oyuncular arasında Feridun Koç (Feru), Esin Eden (Nermin), Kemal İskender (Kumandan), Ayhan Kavas (Ali Rıza), Betül Arım (Aliye), Selçuk Yöntem (Hilmi), Ali Erkazan (Kazım), Semah Tuğsel (Serap), Can Başak (Şafak), Hasibe Eren (Nurşim) ve Tamer Karadağlı (Timur) gibi isimler yer alıyor.

İnci’nin eski eşi rolünde ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz (şaka değil)


SON SÖZ

Yayınlandığı dönemde ticari anlamda büyük bir başarıya ulaşmayan dizi, 1996’da yayınlanan 13 bölümlük ilk sezonun ardından 13 ve 11 bölümlük sezonlarla 1997 ve 1998’de de izleyiciyle buluşup (final yapmadan) sona ermiş. Bittikten sonra ekrana gelen tekrarlarıyla geniş bir izleyici kitlesine ulaşınca 2001’de yeniden yayın hayatına başlamış ve 25 bölüm daha yayınlanıp tekrar (finalsiz) bitmiş. Yani önceden söyleyelim, maalesef diziyi bitirdiğinizde karşınızda doğru düzgün bir son bulamayacaksınız. Fakat çok iyi yazılmış karakterleri, kadınların dünyasını o dönemden beklenmeyen bir gerçeklikle ve cesaretle ele alması, “dramedi” kavramının en başarılı örneklerinden oluşu, eski Türkiye’nin özgür ve sansürden uzak manzarasının fazlasıyla hissedildiği samimi atmosferi, her bir üyesinin rollerine cuk diye oturduğu kadrosuyla en özel yerli dizilerden birini bulacağınız kesin. İyi seyirler.