Special — Tanıtım
12 yorum aytackara 04 Eylül 2019 08:14
Netflix’in yeni dizilerinden Special, 8 bölümlük sezonuyla 12 Nisan’da ekranlara gelen bir yapım oldu. Kısa dizi olarak tanımlanabilecek projenin bölümleri 12-17 dakika arasında sürüyor. Yani tamamı için ortalama bir film kadar desek de olur.
Special, Ryan O’Connell’ın 2015’te piyasaya çıkan kitabı “I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves”tan uyarlandı. Hatta O’Connell hem senaryoyu kaleme aldı ve hem de başrolü üstlendi. Anna Dokoza da bölümleri yönetti. İkinci sezonuyla ilgili henüz bir haber yok ama gelse de olur gelmese de şeklinde bir kapanışla ilk sezonunu tamamlıyor zaten.
Konusu:
Ryan Hayes, “beyin felci” olarak da bilinen bir sinir sistemi rahatsızlığı serebral palsiden muzdarip eşcinsel bir genç. Kendisine karşı aşırı korumacı annesi Karen’la (Jessica Hecht) yaşıyor ve onu orijinal içerik üretimi yapan medya şirketi Eggwoke’ta ücretsiz staja başlarken buluyoruz. Ryan artık izole hayatının dışına çıkarak kendi istediği gibi yaşamanın peşine düşüyor. Dizide ağırlıklı olarak Ryan’ın ve annesinin hayatında yaşananlar, Ryan’ın hayatını eline alma ve cinselliğini keşfetme çabaları veya iş ortamında olup bitenler anlatılıyor.
- Kim Laghari (Punam Patel): Ryan’ın Eggwoke’taki iş arkadaşı. Pek fazla arkadaşı olmayan Ryan’ın en iyi arkadaşı haline gelen, eğlenceli ve dobra bir kadın. Ama Ryan, serebral palsiyi arkasında bırakmaya çalışırken herkes gibi Kim’i de atlıyor.
- Olivia (Marla Mindelle): Ryan ve Kim’in patronu. Değer verdiği tek şey sitedeki yazıların tıklaması. İçerikleri çok tıklandığı için Kim’i pohpohlayan, Ryan’ı yeni içerikler için yönlendiren bir kadın.
- Carey (Augustus Prew): Kim’in yakın arkadaşlarından birisi olarak ortama dahil olan ve Ryan’la da tanışan bir adam.
- Phil (Patrick Fabian): Ryan’ın yeni işi ve hayat düzeni nedeniyle kendisini boşlukta hissetmeye başlayan Karen’ın tanıştığı yeni komşu.
Special‘a gördüğüm olumlu eleştiriler sonrası başlayıp bölümleri çifter çifter izleyerek bitirmiştim. Hatta bunun üstüne Netflix’teki bir diğer kısa dizi Bonding’e başlayıp bitirdim, o da tavsiyedir.
İzlemesi rahat bir dizi, bitirmesi zorlamıyor. Komedisi de yerinde, espri için kasmıyor ve eğlendirme yolunda. Devamı olacaksa itiraz etmem ama geleceğini zannetmiyorum, gerek var mı o da başka bir konu. Serebral palsi detayıyla hakim olduğum bir rahatsızlık değil, o nedenle haliyle dışarıdan bir bakış açısıyla izlemiş oldum.
Ryan’ın annesinden bağımsız hale gelerek dışa açılması, cinselliğini keşfetmesi ve hayatını kendi kontrolüne alma çabası iyiydi. Ama karakteri gereği verdiği bazı kararların, yer yer devreye giren bencilliğinin-inatçılığının bana biraz fazla veya gereksiz geldiği oldu. Kim ve Karen’ın ilgimi daha fazla çektiğini söyleyebilirim. Ryan kadar onun etrafındaki kişilerin bakış açısını da dahil etmelerini sevdim. Gerçi bu bakımdan annesinin kendisini geri plana atarak takındığı bazı tavırlar tartışılabilir elbette.
Special genel olarak böyle bir dizi. İyi seyirler.
yorumlar
special yazısını gördüğüm an kesin eşcinseldir demiş olmam ve haklı çıkmam üzücü geldi bana.
onu special kılan eşcinsel olması değil ki?
Çok tatlı bir dizi olmuş. İzlemesi keyifliydi. Bölümler de kısa olduğundan toplasan bir film kadar zaten. Böyle de kalabilir devam da edebilir ama ben devam etmesinden yanayım. Bu bitiş benim içime sinmedi gibi.
Bu arada tanıtım olmasa gözümden kaçmıştı benim. Merci beaucoup o yüzden.
Bitirip geldim ama öyle çok da bayılmadım açıkçası. Kötü değil ama türün daha iyilerini aradı gözlerim.
Bana biraz fazla toz pembe geldi. “Yani bu adamın karşısına hep mi iyi insanlar çıkmış/çıkıyor?” dedim sık sık.
Max Jenkins
8 bölüm / 15-30 dk. arası bölüm süreleriyle gelecek 2. sezon.
++Charlie Barnett (Russian Doll, Chicago Fire, Arrow, Tales of the City), Max Jenkins (Dead To Me), Ana Ortiz (Ugly Betty), Utkarsh Ambudkar (The Mindy Project), Lauren Weedman (Looking), Buck Andrews, Anjali Bhimani (Modern Family), Ajay Mehta (This is Us), Karan Soni (Miracle Workers)
Season 2 | Official Trailer
Charlie Barnett’i izlemek hoşuma gitti mesela. Ryan’ın görüştüğü adam da şimdilik uymuş gibi. Üstüne de bakarız.
Öbür adamla olan yarım yamalak ilişkileri de bir noktada (ciddileştiği yerde) patlar kesin de du’ bakalım.
2×05 üzerine:
* Durduk yere Hallmark filmlerini niye gömdünüz şimdi? ^.^
* Sezon 6 bölüm olsaydı şu bölümün sonunda olanlara sevinirdim de kesin bozacaklar.
* Şeytan Marka Giyer’i Ravi üzerinden bağladıkları yer ilgimi çekti. Bu açıdan değerlendirmemiştim.
* Hem Ryan’ın hem de Tanner’ın kendi gözünden bakınca haklı taraflarının olduğunu düşünerek kapattım. Tam da böyle olmasını bekliyordum zati, okiy.
Hiç değilse kapanışa doğru aralarını düzeltir gibi oldular. Bu da bir şeydir. Henry’yle de arkadaş olarak kaldı. Ravi-Kim’i de bozmadan finale geldiler üstelik. Karen da dahil olmak üzere üç karakterin de kendine odaklanarak final yapmasına şaşırmadım. Bu tarz yapımlarda genelde bu şekilde kapatmayı tercih ediyorlar.
2. Sezon – Final:
İlk sezonla aynı ayarda gibiydi. İlk başlarda annesi ve ev arkadaşı kısımları pek ilgimi çekmediği için bir tık aşağıda başlasa da sonradan daha bir toparladı diyebilirim. Kim de daha ön plandaydı bu sezon, iyi oldu.
Final yapmasına sevindim. Devam etse kendini tekrara düşecek hissi veriyordu çünkü. Çok şey vadetmeyen, kendi halinde, tatlı bir dizi oldu benim için.