The Last of Us: Karanlıkta Kaybolduğunda, Işık Yol Gösterir – Tanıtım
186 yorum kerem 18 Ocak 2023 08:12

Playstation‘un ilk göz ağrılarından, HBO‘nun ise yeni göz bebeği The Last of Us, 15 Ocak 2023 günü ilk bölümüyle başladı. İlk sezonu toplamda 9 bölüm sürecek. Bölüm süreleri (ilk bölüm hariç) 50-59 dakika arası. İlk bölüm 80 dakika. Türkiye yayıncısı BluTV. Dizinin IMdB sayfası da şurada, Wikipedia sayfası ise burada.
Şimdi bir 10 yıl geriye gidelim. 2013’ün haziran ayında bir Playstation 3 oyunu olarak piyasaya çıkan The Last of Us; girdiği her ruhta bir iz, her gözde bir yaş ve sonunda ise her vicdanda bir soru bıraktı. 2013’te birçok ödül topladı, listelere tepeden giriş yaptı. 7 yıl sonra ise Craig Mazin’in büyük çabaları ve oyunun yapımcısı Neil Druckmann’ın da bu işe yeşil ışık yakmasıyla, HBO dizinin yapımına başlandığını duyurdu. (Not: Yazının ikinci sayfasında, Mazin ve Druckmann’ın ilk bölümle ilgili düşüncelerini içeren podcast’ten derlenmiş bir yazı bulabilirsiniz.)
Bu noktada dizinin konusuna giriş yapalım.
Dizi, 1968 yılından bir televizyon programı sekansıyla açılıyor. Dr. Neuman rolüyle John Hannah, bize fungus’un (mantar) bir karıncanın beynini nasıl ele geçirdiğini ve onu kukla gibi yönettiğini anlatırken, bunun o gün için insanlara tehlike arz etmediğini fakat gelecekte hava sıcaklığı belli seviyelere ulaşırsa bundan kurtuluş olmayabileceğini anlatıyor. (Konu ile ilgili Planet Earth belgeselinden bir kısım burada)

Ardından geliyoruz 2003’e, Austin/Texas‘a. Gayet sakin başlayan bir günün gecesi, bir virüs salgınının patlak vermesiyle tam bir kaosa dönüşüyor. Sabah ziyaretine gittiği orta yaşlı komşusunu akşam hastalıklı bir zombi biçiminde depar atarken gören Sarah gördüğü şeylerin şokunu atlatmaya çalışırken; Joel (Pedro Pascal), kardeşi Tommy (Gabriel Luna) ve kızı Sarah (Nico Parker) ile şehri terk etmek için yola koyuluyor. Ardından gelişen birtakım olaylar sonucu Sarah bir asker tarafından ateş edilerek acımasızca öldürülüyor.

Dizinin girişini bu şekilde kapatıp 2023’e, yani salgının başlangıcından 20 sene sonrasına geçiş yapıyoruz. Kendini bir şekilde Boston’da bulan Joel, burada karaborsada ilaç satıp kaçakçılık yaparken bir yandan arkadaşı Tess (Anna Torv) ile gündelik işlerle meşgul oluyor. Ülkenin her yanı karantina bölgeleriyle dolu, yönetim askerin elinde, militan gruplar ortalıkta cirit atmakta, doğa ana şehirleri ve sokakları ele geçirmiş durumda ve insanlık için umut yok denecek kadar az.

Konu kısmını, hikayemizin diğer ana karakteri Ellie (Bella Ramsey) ile tamamlıyoruz. Militan bir grup olan Ateşböcekleri’nin lideri Marlene (Merle Dandridge), Ellie’yi bir odada esir tutarken Ellie ile tanışıyoruz. Bir sebepten ülkenin doğusuna gitmesi gereken 14 yaşındaki bu öksüz kızın kaderi, Ateşböcekleri’nin bu işi tamamlayamayacağı anlaşılınca, kaçakçılıkta bir dünya markası olan Joel ve Tess‘in insafına kalıyor.
KARAKTERLER

| Joel (Pedro Pascal): Sert, güçlü, acımasız ama hassas bir adam. |
| Tommy (Gabriel Luna): Eski asker, keskin nişancı, inatçı, bazen mızıkçı. Tam bir küçük kardeş. |
| Sarah (Nico Parker): Joel’un kızı. Babasını çok sever. Komşularıyla ilgilenir, sevecendir. |
| Tess (Anna Torv): Manyak, dengesiz, sağı solu belli olmayan hırçın bir kadın. |
| Marlene (Merle Dandridge): Ateşböcekleri’nin Boston’daki lideri. Ne istediğini kendi de pek bilmiyor. |
| Ellie (Bella Ramsey): Küfürbaz, cimcime, hafif psikopat. 14 yaşında. Hikayede çok kritik bir önem taşıyor. |
| Bill (Nick Offerman): Joel’un eski dostu. Usta tuzakçı. Sinirli ve takıntılı bir adam. |
YAZARIN GÖRÜŞÜ
The Last of Us, benim için özel yeri olan bir oyun. Bu yüzden izlerken oyunu yalayıp yutmuş ve çoğu sahneyi sırasıyla bilen biri olmanın getirdiği eleştirel bakışla da değerlendirdim. En azından ilk bölümü izledikten sonra hem var olan hikayeyi güzelce aktarmakta ama daha da önemlisi, genişletmekte ve eklemeler yapmakta epey iyi iş çıkardıklarını düşünüyorum. Bu fikrimin olgunlaştığını mı yoksa zayıfladığını mı ise önümüzdeki bölümler gösterecek. Hikayedeki bazı kritik noktaları ekrana nasıl aktarmayı seçtiklerini merak ediyorum.
Oyunla hiç ilginiz yoksa bile hikayenin bütünü için izlemeye değer bir dizi olacağını düşünüyorum. Bilhassa zombisi ve hastalıklısı için değil; ikili ilişkileri, Joel’un dramı, Ellie’nin muzipliği, yer yer heyecanı ve çoğunlukla hüznü için geldiyseniz, hepsini fazlasıyla bulacaksınız.
Sonuç olarak oyunu oynayanlar için ayrı bir ziyafet, oynamayanlar için yine apayrı bir ziyafet olmuş ve olmaya da devam edecek gibi görünen, devasa bir HBO dizisiyle daha karşı karşıyayız gibi duruyor. İyi seyirler.
Not: Diziyle ilgili daha önce şu yazının altında yorum yapılıyordu.










yorumlar
2×01
Oyun hakkında ilk sezondan beri hiçbir bilgim yok ama nette baktığımda oyunla ilgili görsellere, Bella Ramsey iyi bir oyuncu olmasına rağmen bu role tam oturmamış.
Bu bölümdeki Abby adlı karakter, hatta Dina daha iyi olurmuş onun rolüne. Pedro Pascal ise her ne kadar görünüm olarak olmasa da, oyunculuğuyla vs. açığı bir şekilde kapatıyor.
Bölüm güzeldi, ağır ama etkiliydi. Son kısım da sezonun güzel olacağına dair beklentimi arttırdı. 5 yıllık zaman atlamasına şaşırdım biraz. Ellie sinir bozucu karakter olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bakalım artık…
Ne diyeyim, hayırlısı falan artık.
R.I.P. Joel Miller
Not: MAX’e gelmiş bile. The Rehearsal 201 de gelmiş.
Her ne kadar olacak olanı biliyor olsam da bunu tekrardan canlı oyuncularla görmek yine çok zor geldi bana.
Bölümde oyuna göre değiştirdikleri kısımlar vardı ve bu sefer baya baya hoşuma gitti bu.
Bu bölümde oyun ve dizi arasındaki farklar;
– Eugene’in mekanına doğal olarak Jesse değil Dina Ellie’yi götürüyor.
– Oyunda Jacksonville kesinlikle enfekte saldırısına uğramıyor. Ama bu eklemeye bayıldım. İlk sezonda yapmaları gereken yerlerde bu aksiyonları yapmamışlardı.
Kaitlyn Dever, Abby’nin oyundaki öfkesini çok güzel yansıttı. Bana geçti resmen biraz tırsmış olabilirim.
Oyun çıktığında çok fazla tartışma döndü. Abby haklıydı, Ellie haklıydı, o haklıydı bu haksızdı diye. Bence ikisi de kendi çaplarında haklı.
Son olarak
Kaitlyn Dever

Haydaa!.. Acıttı fazlasıyla; olmadı bu şimdi:(
Bölüme gelirsek, dizinin şimdiye kadarki en iyi bölümü olmakla kalmayıp son yıllarda izlediğim en iyi dizi bölümlerinden biriydi. Temposu, heyecanı, gerilimi, görselliği, dramı ve oyunculuklarıyla enfesti.
@okakacukaka
Peki şimdi olaylar, Jackson Topluluğu vs Ateşböcekleri çatışması üzerinden mi ilerleyecek? Joel’in yerini alacak bir başrol olacak mı?
Kaitlyn Dever da çok başarılıydı bu bölüm, hakkını vermek gerek.
@okakacukaka’ya da oyun-dizi karşılaştırmaları için çok teşekkürler. Bir soru sordum ispiyon içinde
İspiyon içerisinde oyunun kalan kısmından ispiyonlar var. Belirteyim.
İkinci oyunun da hemen hemen başlarında Joel’u kaybediyoruz ve geriye çok çok uzun zaman kalıyor. Bu vakitlerde Ellie olarak ilerliyoruz. Yancı olarak Dina ve Jesse oluyor. Joel’un ölümü ile Tommy’nin ağırlığı artıyor ve kendi başına Wolves grubunun peşinden gidiyor. Ellie’de Dina ve Jesse ile ayrı bir şekilde Wolves grubunun peşinden gidiyor.
Çok teşekkürler
Acaba,
Oyunda
@okakacukaka
Tamamdır, çok teşekkürler
Bu dizi kac sezon olacaksa bitse de otursam basina ya cok imreniyorum su an yorumlari gordukce. Keyifle akan postapokaliptik dizilere hasret kaldik.
Hoşunuza gider mi bilmiyorum ama istek olursa sezonun sonunda tüm sezonun bir karşılaştırmasını yaptığım (oyun vs dizi) yazı yazabilirim.
Sen üşenmezsen ben okurum.
dökülmeye gelmiştim ama vazgeçtim. sadece genel anlamda şunu söyleyeyim: dizilerde (şu örnek özelinde, ayrıca oyunlarda) olan bitenlerden bu derece yoğun etkilenmek sağlıklı mı diye düşünüyorum bazen. sonra da, öyle olması, bu işlere bu kadar sevgiyle bağlı olmamızın doğal getirisi diyorum. fazla kaptırmışız galiba azcık kendimizi
Accık
@aytackara; şikayetçi miyiz peki?
@shane Nope ^.^
Valla spoiler yemediğim için çok şanslı hissettim kendimi, bana helal olsun da, sizin yapacağınız oyunu da işi de s.kiyim ben dedim.
Bu
elbet. Malum bölümü herkesin çok seveceğinden eminim.
Bu arada Young Mazino da ne iyi ya. Ne kadar isabetli bir seçim yapmışlar.
2×1
Daha yeni izleyebildim, 3. bölüm çıkınca yazacaktım aslında bir takım şeyleri sevdim özellikle beklediğimiz yerler etki bırakır şekilde yapmışlar, diğer kısmı ise açıkcası ben beğenmedim birincisi çok erken olduğunu düşünüyorum ikincisi TWD havası verdi ve tedirgin etti.
Sezonun gidişatını 2.bölüm belirlemiş oldu.. Bakalım daha ne gibi süprizler göreceğiz.. Hala tek favorim Dina..
Ancak Kaitlyn Dever rolünün hakkını vermiş ters rol olsaydı bence tadından yenmezdi.. Zaten kendisinin oyunculuğunu severim.
2 x 03 üzerine:
Bu bölümün %80-90’ı oyunda geçmiyor. Tamamıyla doldurma bir bölüm olmuş. Bu yapılan eklemelerin ve değişikliklerin bazılarını beğenmekle birlikte bazıları ise hoşuma gitmedi. Çok beğenmesem de ‘Yaaaaani’ seviyesinde bir bölümdü benim için.
Farklılıkların hepsini yukarıda belirttiğim Oyun vs Dizi yazısında paylaşacağım. Hazırlamaya başladım yazıyı her bölümden sonra eklemelerimi yapıyorum.
204’ün başında görünen şahıs Josh Peck.
@aytackara Benim tepkim : Peki Josh Peck kim? (gugıllayıp öğrenen buğmır)
Ben kendisine aşina sayılırım da sabah kahvaltı yaparken izledim bölümü ve kesinlikle fark etmedim o sırada ^.^
Haber sitelerine düşmese anlamazdım herhal.
2×4
Bu bölüm sanırsam oyundan olması lazım. Araştırmadım, pc versiyonunu da oynamadım ama özellikle orta bölüm sahneleri eski ps versiyonu oyundan olması lazım çok tanıdık geldi bana belki de yanılıyorumdur yada başka oyunla karıştırıyorum
Genel anlamda konusu gereği güzel bölüm olmuş bir adım daha genişletilmiş oldu konular, kim nedir ne değildir giriş yapılmış.
İlk 4 bölüm arasından 1.sıraya 2. bölüm (son sahne etkisi) 2.sıraya 4.bölüm koyarım. Şuana kadar çiftli sayılı bölümleri sevdim, tekli sayılı bölümler pek hoşuma gitmedi.
Beğeneceğimi düşünerek başladığımdan mı bilemiyorum, ben memnunum.
Pedro’nun rolü de böylece tamamlandı anladığım kadarıyla. Yaratıcıların kendi tercihi mi yoksa Pedro’nun programı zaten dibine kadar dolu olduğu için herkesin işine böylesi mi geldi, kim bilir.
2×6
2.sezon 5. bölümün sonunda gelen flashback sahnesinin açıklaması olmuş. Pek bir şey yoktu şahsen. Drama olaylarının detayını öğrendik bitti gitti.
Bana göre tempoyu iyi düşürdüler ve bir tık uzatmışlar bakalım nasıl arttıracaklar ben çok bir şey beklemiyorum ama kısmet.
2 x 06 üzerine:
Yine bölümün %90’ı oyunda olmayan şeylerdi. 2.oyunu en azından 2 sezona bölmelerinin sebebi demek ki bu doldurma bölümlerin olmasıymış.
Haftaya sezon finali olacak. Biraz daha hareketlilik katarak sezonu bitirirler tahminimce ve sanırım 7.bölüm baya uzun olacak
Bu sezonun ilk sezon sonrası onun altında kaldığını ve geçiş sezonu misali kaldığını düşünüyorum. Joel’lı bölümler kalburüstü kaldı esasında. Gerisinden en azından istediğim kadarını alamadım, bir şekilde izlendi o ayrı.
Kalan sağlar, her kimse artık onlar, bizimdir.
3. sezonda görüşürüz.
2. sezonu izledim. Ben diziyi değil PP’ı izlemeyi, baba-kız ilişkisini, dramayı seviyormuşum. Zombi olayını zaten sevmem, bu sezon ağırlıktaydı. Pek bana hitap eden bir sezon olmadı. 3. sezonu izlerim yine de.
2.sezon finali üzerine:
Valla hızlandırılmış bir final oldu. Daldan dala atladı biraz en sonunda 3. sezona topu atıp bırakmışlar. Genel anlamda sezonu beğenmediğimi söylemek istiyorum oldukça pasif, oldukça düşük hazırlanmış bir takım şeyleri açıkladılar ama dizide bütünlük yoktu.
3.sezonda görüşürüz. Yaptığı yolu çok beğenmedim, bence bu sezon grupları inceleleyip, derinlemesine gidip Ellie olayını daha güzel işleyebilirlerdi farklı olarak. Çünkü bu haliyle 2.sezon finali çok anlamsız oldu ve bitti. 3.sezonun hızlandırılmış halini biz 2.sezon finalinde gördük. saçma bir dizi politikası. Yıllarca aynısını TWD dizisinde gördük biz. hiç o topa girmeyeceklerdi. bildiğin 2.sezon bu dizinin TWD’den rol çalmış oldu. zaten 2.sezonun ilk bölümündeki olayı erken bulup bu yüzden tedirgin olmuştum. yazık.
2.sezona puanım 6.5
LAST OF US 2. Sezon 7. Bölüm İncelemesi
2. sezon üzerine:
Çok uzun uzadıya yorum yapmayacağım. Genel olarak sezondan memnun değilim. İkinci sezonu bir tur daha izleyip karşılaştırma yazısını tamamlayacağım. O yazı da sezonla alakalı düşüncelerimi de belirtirim daha uzun şekilde
iştahımı kaçırdınız hepiniz
iyisi mi bunun da 3. sezonunu bekleyeyim. beklete beklete diziler dağ oldu.
Pedro Pascal, En İyi Erkek Oyuncu’dan adaylık başvuru yapıyormuş Emmy’de.
Evet.
Bence de.
Oyunu izlesem muhtemelen bu sezonu boklardım ama oyunu izlemediğim için daha keyifli izledim, yine de ilk sezonun altında kaldığını düşünüyorum. Bunun da en temel sebebi tabii ki
Ancak onun
3. sezon için beklentiyi aşağı çekmekte fayda var, yine de başından memnun kalktım.
Craig Mazin ve Neil Druckmann, Kaitlyn Dever’in Abby’sinin başrolde olacağı ‘THE LAST OF US’ 3. Sezon çalışmalarının devam ettiğini doğruladı.
dizilerde artık bir klasik olduğu üzere 2. sezon 1’in altında…
belki de ilk sezonlar beklentiği yükselttiğinden, belki yeni bir diziye başlamanın heyecanıyla ilk sezonlara daha iyimser yaklaşıldığından…
ben de zombi, bombi sevmiyorum…
2. sezonu bitirdim de geldim… bu mudur yani? 1 senede bu mu geldi elinizden? 5 yıl önce 10 yıl sonra müziği de koysaydınız daha şık olurdu…
incindim.
Neil Druckmann ayrılmış.
Neil Druckmann out
Diziden çekilmiş. Şirketin oyunlarıyla ilgilenecekmiş.
The Last of Us Part II Remastered’a ücretsiz bir güncelleme ile Kronolojik Mod eklendiği duyuruldu.
Yeni mod, oyunun geçmiş ve şimdiki zamanda geçen tüm olaylarını doğru sıraya koyarak hikayeyi baştan sona, doğrusal bir şekilde anlatıyormuş.
HBO Patronu Casey Bloys #TheLastOfUs S3’ün 2027’de yayınlanmasının planlandığını söyledi
Final sezonu olabilir.
“Craig Mazin hala iki sezon daha mı yoksa bir uzun sezon daha mı olacağı üzerinde çalışıyor”
(via
@Variety
)
2033 bence daha idealdi…
2033 olmasa da onun yerine bence uzun bir son sezon değil de iki kısım olarak yayınlayabilir ve ilk kısmı 2027’de, ikinci kısmı 2030’da yayınlayarak daha fazla sinir bozucu olmayı başarabilirler.
Neil Druckmann gittiği gün dizi bitmişti zaten değil 2027, değil 2033 bu dizinin s3’ü 2127 yılın dada gelse hiç bir halt olmaz..
S2′ de batırdılar o yüzden alakasız batırdıkları yere tüy diken bir s3 göreceğimiz için geleceği tarih önemli değil. Bitti yani bu dizi. S3’le kapatsın bu evreni artık en azından bunu doğru yaparlarsa daha mantıklı olur.
İki parta ya da 2 sezona filan hiç ama hiç gerek yok. 1 tane uzun sezon yapsınlar. Ki çok fazla konu da kalmadı zaten.
Druckmann varken de gördük nasıl bir ikinci sezon olduğunu. Şimdi daha da kötü olacak 3.sezon. Neyse zaten başından beri uyuzum diziye daha sövmeyeyim. Bitsin de gitsinler
Bella Ramsey S3’e girerken ‘The Last Of Us’ S2’ye yönelik eleştiriler üzerine
“İzlemek zorunda olmadığınızı söyleyebilirim. Eğer bu kadar nefret ediyorsanız, oyun var… oyunu tekrar oynayabilirsiniz, izlemek zorunda değilsiniz. Ama izlemek istiyorsanız, umarım keyif alırsınız”
bunu düşünüyorum bilmiyorum gene de vasat üstü bir sezondu açıkçası son sıralarda yerini bulabilir sıralamamda