Sır Olmuş Bir Efsane: Sır Dosyası — Tanıtım
16 yorum gorcun 23 Haziran 2009 17:57
sır dosyası
Türk televizyon dünyasına bir anda gelip bir anda giderek ”sır” olmuş bir dizi olan Sır Dosyası‘nı hatırlatmak istiyorum bu yazıda.
Taylan Biraderler‘in (Yağmur ve Durul Taylan) 1999’da çektiği bu polisiye-gerilim dizisi, 5 bölüm yayınlandıktan sonra yayından kaldırılarak nihayetine ermiştir. Çocukken izleme şansı bulduğum ve her çıktığında izlemeye çalıştığım bu dizi, o zamanların en çok aklımdan kalan dizilerden biri olmuştur.
Dizi, mavi büroda görev yapan iki dedektifin – tecrübeli Sedat Çelik (Taner Birsel) ve genç yardımcısı Ayhan (Mehmet Günsür) – karşılaştıkları garip, doğaüstü olayları anlatıyordu. Otopsi ve çeşitli vakalarda onlara yardım eden güzel doktor Alev (Ayça Bingöl) ve Mavi Büro’nun müdürü olarak Zafer Ergin dizideki başlıca diğer oyunculardı.Dizinin açılış jeneriğindeki müthiş müzik, “Ahura” ise Demir Demirkan‘a ait.
Gelelim bölümlere; 5 bölümden oluşan dizinin ilk iki bölümü birbiriyle bağlantılı olarak, boşaltılmış bir köydeki gizemli bir kuyunun üzerinedir. Söylentiye göre kuyu, cinlerin boyutuna geçiş yeridir. Üçüncü bölümde eşini kaybetmiş bir kadının yaşadığı garip tecavüz olayı anlatılır. Bu bölümdeki konuk oyuncu Şenay Gürler‘dir. Dördüncü bölümde bir mahallede gerçekleşen genç kız cinayetleri işlenir. Cinayetleri, görünmez bir varlık işlemektedir. Bu bölümde Özge Özberk konuk oyuncu olarak yer alır. Beşinci ve son bölümde ise, Almanya’dan gelen gurbetçi bir adamın hikayesi anlatılır. Karısı, adamın oradan geldikten sonra tuhaf davrandığını söylemektedir. Dizinin yayınlanan son bölümü olan bu hikaye, Satanist ayinin yapıldığı bodrum katındaki sahneyle sona erer.
Dizinin, Amerikan yapımı X Files (Gizli Dosyalar) dizisinden esinlenildiği söylense de kendine özgü bir havası vardır. Türk dizi dünyasında ise, metafizik öğelerin işlendiği ilk örnek olarak sayılabilir. Daha sonra Ahmet Ümit‘in kitaplarından çekilen dedektiflik hikayeleri Karanlıkta Koşanlar (sinema – wiki) ve Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (sinema – wiki) dizileri de benzer örnekler olarak verilebilir.Şahsen çok sevdiğim Sır Dosyası dizisini, ileride gelme ihtimali olan başarılı gerilim dizisi örneklerine önayak olması ve ilham vermesi açısından da önemli bir yere koyabiliriz. Internette hiç bir bölümüne ulaşılamayan diziyi, umarım bir daha izleme ve arşivde bulundurma şansına ulaşabiliriz.
Son olarak, sizleri açılış videosu ve müthiş müziğiyle başbaşa bırakıyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=llw0tB3DsoA
yorumlar
ya ben bayılırdım bu diziye, helal olsun nerden geldi aklınıza..çok mutlu oldum bu yazıyı görünce gerçekten teşekkürler..
Mahallenin Muhtarlarını bende izlerdim ama şimdi olsa iki dakka dayanamam heralde Çocukken izlediğimiz şeyler her zaman aynı tadı vermiyor ama Sır Dosyası yinede gözümde farklı bir yerde duruyor. Temel’i bilmem ama Erkan Can’ı sonradan çok sevdim. Müthiş bir oyuncu.
Gerçekten başarılı bir yapımdı.
Jeneriği dinlemek de iyi geldi, teşekkürler gorcun (:
çocukken çok beğenerek izlediğim bir diziydi ama güzel olan çoğu şey gibi bunun da ömrü kısa sürdü
hiç güleceğim yoktu 22dakika,eğlenceli bir flash-back.ama madem hatırladıktaklitçiliğin bu kadarına da pes…hani kamera açıları,ışıklandırma(ki başarılı kabul edilebilecek yegane yanları bunlar gerisini düşünün!) ve diğer herşey.aslında taklit daima kötü bir şey değildir(mesela Fringe) ama taklitçilik bir hastalıktır.yanılıyorsam düzeltin,bir taylan biraderler marifetiydi.bazen kötü şeyler de yayından kalkıyormuş!
evet, gercekten cok güzel bir diziydi. Paylasim icin tesekkürler.
çakma x-files’dı bu. ama bi david dunchovny görmek isterdik ardına bi türkiş californication.. bi bölümünde hayal meyal hatırlıyorum tuvalette uzaylı yumurtası gibi bişey buluyolardı, iyi tırstmış etkilenmiştim zamanında..
dizi gayet güzeldi. ayrıca bu çakma x-files değildi, dizi aslında ikiz (lanetli de olabilir) tepelerden esinlenmeydi.
bence kaliteli bir uyarlamaydı. yine çıksın yine izlerim. devamı olsa keşke, yapımcı olsam hiç acımam verirdim parasını.
alakasız belki ama kara melek vardı o zamanlar bir de. konu yazarı belki onu da yazmak ister. severdim kara melek’i.
Fragmanını ve şarkısını hatırlıyorum ama ne yalan söyleyeyim diziyi hiç izlemedim @kahramancayirli Eğer izlemiş biri varsa onun yazması daha iyi olur. Saygılar…
“Sır olmuş bir efsane” başlığı türkçemize pek uygun olmayan bir başlık olmuş. “Efsane” zaten “sır” değil midir ?
@iletistirilemeyenlerden : hayır, “efsane” zaten “sır” değildir.
tdk‘nin sözlüğünden iki kelimenin açıklamalarını yazarsam belki daha anlamlı olacak :
efsane : Eski çağlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları, olayları konu edinen hayalî hikâye, söylence.
2 . (mecaz) Gerçeğe dayanmayan, asılsız söz, hikâye vb
sır : Varlığı veya bazı yönleri açığa vurulmak istenmeyen, gizli kalan, gizli tutulan şey
2. Aklın erişemediği, açıklanamayan veya çözülemeyen şey, giz, gizem
Efsane kısmı abartılı olmuş olabilir ama günümüzde çoğu şey o kadar kolay efsaneleştiriliyorki bunuda onlardan biri olarak görebiliriz. Yoksa tabiiki ciddi anlamda bir efsaneden bahsedilmiyor burada. Anlamı ise yukarda açıklandığı gibi aynı şeyi ifade etmiyor.
insanlar hala tartışıyor?kusmak istiyorum…
sizi tutmayalım, tuvalete alalım orda görün işinizi.
Zamanına göre kaliteli bir dizi diye hatırlıyorum. Tabi şimdi tekrar izlemek lazım. Ancak bu dizi ile ilgili bir yazıyı görmek hoşuma gitti. teşekkürler.